• No results found

Zlozvyky napomáhající stárnutí

In document 1 Veronika Maříková Květen 2016 (Page 13-16)

2 ANALÝZA

2.4 Zlozvyky napomáhající stárnutí

Špatné stravovací návyky

Špatné stravovací návyky patří mezi naše největší zlozvyky. Mnohdy je v sobě nosíme zakořeněny už od dětství. Taková babiččina svíčková se šesti, či pikantní gulášek udělá jistě našim chuťovým buňkám obrovskou radost. O to menší radost udělá všem ostatním buňkám.

Na přípravu pokrmů nám obvykle nezbývá příliš času. Přes den se odbýjíme sušenkami, či zaháníme hlad ve fast foodech. Večer pak u televize vybílíme ledničku a

4 Prof. PhDr. SOKOL, J., 2005, filosof, děkan Fakulty humanitních studií UK

14

odplouváme spát jak velryby. Když k tomu přidáme konzumaci lihovin, nezbytnou pro zahánění starostí, která potřebuje zvýšený příjem vitaminu B1, nikotin ( aktivní i pasivní) potřebující vitamín C a naše ( mnohdy neovladatelné) chutě – tu tlačenka, tu dortík. Máme skvěle našlápnuto na zdravotní problémy a velmi efektivně tím podporujeme předčasné stárnutí.

Člověk by se neměl přejídat, nadbytek stravy přidává práci trávicímu ústrojí a ostatním orgánům, nehledě na to, že dochází k nechtěnému ukládání tuků. Což nejméně oceníme zejména v létě, kdy na koupališti (s přetékajícími špeky) žádnou parádu nenaděláme. I statisticky umírají dříve ti, kteří se přejídají. Skromnost se tedy v tomto případě vyplácí.

Dalším naším obvyklým problémem jsou slazené nápoje. Ano, jsou výborné, díky čemuž jich vypijeme více a ještě jsme pyšní na náš úžasný pitný režim. Ale bohužel tleskat si v žádném případě nemůžeme. Měli bychom dát přednost spíše čisté vodě.

Nedostatek pohybu

Velmi rozšířeným zlozvykem je i nedostatek pohybu. Jedná se dokonce o čtvrtý význačný rizikový faktor na světě, jež si připisuje až 3,2 milionů úmrtí na celém světě!

Mluvíme tu tedy o celosvětovém problému. V rámci britského výzkumu zjistili odborníci (pro společnosti British Heart Foundation (BHF) a Get Britain Standing) děsivá fakta. Na klasickou osmihodinovou směnu připadá pouze půl hodinka fyzické aktivity. Někteří pracovníci prý dokonce posílají emaily vedle sedícímu kolegovi nebo odkládají potřebu toalety až na dobu maximálně nutnou, jen aby nemuseli vstávat od práce. Pravidelný pohyb je pro náš organismus přirozeně velmi důležitý. Má výrazný vliv na choroby spojené se stárnutím, jako jsou srdeční onemocnění, rakovina, osteoporóza či vysoký krevní tlak.

Nehledě na to, že pravidelný pohyb zlepšuje spánek a pomáhá udržovat váhu. Dospělá osoba by se tedy měla týdně věnovat alespoň 150 minut lehké fyzické aktivitě.

Kouření

Dalším nešvarem je závislost na nikotinu. Nikotin je v podstatě jed, dávka zhruba od 50 mg vede ke křečím, depresi dechu a končí smrtí. V malém množství dochází k uvolňování adrenalinu. Jedna cigareta obsahuje zhruba 10 mg nikotinu, z toho kuřák

15

vdechne 1-3 mg. Bohužel nemusíme být kuřáky, abychom byli vystavování tabákovému dýmu. Naše kožní buňky vlivem dýmu degenerují, pokožka vysychá a lze zaznamenat dřívější objevování vrásek. K předčasnému stárnutí dochází díky omezení genu WRN, což je gen, který vytváří bílkoviny. Zároveň chrání a opravuje DNA v každé buňce našeho těla. Vzhledem k tomu, že kouř zabraňuje tvorbě tohoto genu, nastává rychlejší stárnutí organismu.5 Nikotin také ubírá tělu, tak důležitý, vitamín C, jehož nedostatek pak vede k různým srdečním chorobám, astmatu, diabetu a v neposlední radě k tvorbě rakoviny.

Stres

Mnozí z nás jsou neustále v jednom kole. Vše máme na minutku načasované a o to hůře snášíme jakékoliv sebemenší zdržení. Všichni to známe, schůzka za pár minut a my stále čekáme v koloně, měníce barvu jak chameleon. Pak se nabalují další a další úkoly, které už zákonitě díky zdržení nestíháme vůbec. Večer přijet domů, rychle uvařit, uklidit, případně se do toho všeho ještě starat o děti. Stres, stres, stres. A ráno začíná kolotoč znovu.

Únavu a stresové situace mnohdy řešíme kávou, pojídáme kila čokolády (a omlouváme si to obalováním nervů), popřípadě různými energickými nápoji, které ale pomohou jen chvilkově, navíc mají neblahý vliv na naše zdraví. Stres potřebuje živiny, a proto si je bere z našeho těla, to se potom sype jak domeček z karet. Provází nás bolesti hlavy, neustálá únava, ztrácíme koncentraci. Naše tělo ztrácí vitalitu, stárneme.6

Nedostatek sexu

Sex prospívá našemu zdraví a to z hlediska jak duševního tak samozřejmě fyzického. Byť na sexuální abstinenci ještě nikdo nezemřel, může nedostatek sexuální aktivity výrazně ovlivnit náš psychický či fyzický stav. Mimo individuálního potěšení přináší řadu zdravotních pozitiv. Zmírňuje stres a napětí, zvyšuje imunitu, zlepšuje odolnost kardiovaskulárního systému, vedle toho také zvyšuje sebevědomí, intimitu mezi partnery a snižuje bolest. Naopak jeho nedostatek může vést k neurotickým

5 ČPZP [online]. Dostupné z: http://www.cpzp.cz/clanek/2638-0-Nikotin-zrychluje-starnuti.html

6 PRAVÁJÁ[online]. Praha, 13. 03. 2016, [cit. 2016-04-03] Dostupné z: http://pravaja.cz/stresem-starneme/

16

potížím, problémům s erekcí nebo vaginismu a v neposlední řadě i nadváze a depresivním stavům.

Slunce

Slunce sice dodává tělu, tolik potřebný, vitamín D, s nedostatečnou ochranou pokožky se ale stává slunění nebezpečnou aktivitou. Pokud nepoužijeme kvalitní ochranu před UV zářením, naše pokožka se vysušuje, kolagenová vlákna se rozpadají, tvoří se vrásky a nepěkné pigmentové skvrny. Pleť je třeba chránit v zimních i letních období.

Kosmetika

Po celý den jsme vystaveni částečkám smogu a prachu. Pleť potřebuje dýchat a to zejména v noci. Pokud večer neodstraníme všechen make-up, nebo hůře, pokud jdeme spát nalíčené, naše pokožka neskutečně trpí, póry se ucpávají a dochází ke ztrátě vitality a pružnosti.

In document 1 Veronika Maříková Květen 2016 (Page 13-16)

Related documents