• No results found

4.4.6 Význam pracovního listu pro pedagogiku

Pracovní list plní ve výuce několik úloh. Měl by přispívat k aktivizaci žáků, která se projeví tím, že budeme střídat různé typy úloh, různé možnosti výběru, ale přispívá i svým obsahem a formou. Pracovní list podporuje samostatnost žáků tím, že mohou pracovat svým vlastním tempem. Umožňuje jednoduchý záznam poznatků a nepomáhá k procvičování a k fixaci probraného učiva. Individualizuje přístup k žákům. Žákům se specifickými poruchami učení je možnost upravovat či zjednodušovat vlastní obsah.

Pracovní list dává prostor pro tvůrčí činnost učitele – umožňuje mu zařadit učivo, které v učebnici chybí, procvičit učivo, se kterým mají žáci problémy. Slouží jako diagnostický prostředek pro učitele, protože umožňuje zjišťovat, v čem má žák problém a případně se žákovi může učitel okamžitě věnovat. Je součástí také výukových programů. (Tymráková, Jedličková, Hradilová 2005)

4.4.7 Význam pracovního listu pro pedagogy

Díky tvorbě pracovního list si učitel může přizpůsobit výuku k potřebám žáků.

Tvorba pracovních listů rozvíjí tvořivou činnost učitele. Učitel se již při zhotovování zamýšlí nad jejich obsahem či formou. U převzatých a hotových prací k tomuto procesu nedochází. Učitel si zvolí, které myšlenkové operace zařadí a které vynechá, co by měl procvičovat více a co méně. Především volí nejvhodnější formu, která jeho třídě bude nejvíce vyhovovat. (Chráska 1999)

56

Podle Tymrákové, Jedličkové, Hradilové (2005) lze pro žáky se specifickými poruchami učení pracovní list jednoduše opravit. Učitel může zvětšit písmo nebo zvýrazní část slova pro děti s dyslexií. Pro děti s dysgrafií lze upravit pracovní list tak, aby měl širší linky. Aby učitel dokázal vytvořit kvalitní pracovní list, který bude odpovídat všem požadavkům, je nutná znalost daného předmětu, ale i znalost z oblasti psychologie, pedagogiky a oborové didaktiky.

57

5 RVP ZV a návaznost k pracovnímu listu

Pracovní listy jsou didaktickou pomůckou nejen pro žáky základních škol. Měly by splňovat požadavky a cíle základního vzdělávání. V roce 2004 MŠMT schválilo nové přístupy a principy pro vzdělávání žáků. 1. 9. 2007 začal platit a být užíván nový kurikulární systém pro žáky, kteří jsou součástí předškolního, základního, středního a jiného vzdělávání. Školy se zavazují vytvořit Školní vzdělávací program, který vychází z Rámcového vzdělávacího programu.

5.1 Vymezení RVP ZV

„V souladu s principy kurikulární politiky zformulovanými v Národním programu rozvoje vzdělávání v ČR (tzv. Bílé knize) a zakotvenými v zákoně č. 651/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání ve znění pozdějších předpisů, se do vzdělávací soustavy zavádí nový systém kurikulárních dokumentů pro vzdělávání žáků od tří do devatenácti let. Kurikulární dokumenty jsou vytvářeny na dvou úrovních – státní a školní. Státní úroveň v systému kurikulárních dokumentů představují Národní program vzdělávání a rámcové vzdělávací programy (dále jen RVP). Národní program vzdělávání vymezuje počáteční vzdělávání jako celek. RVP vymezuje rámce vzdělávání pro jeho jednotlivé etapy – předškolní, základní a střední vzdělávání. Školní úroveň představují školní vzdělávací programy (dále jen ŠVP), podle nichž se uskutečňuje vzdělávání na jednotlivých školách. ŠVP si vytváří každá škola podle zásad stanovených v příslušném RVP.“ (RVP ZV 2013, s. 5)

Principy Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání

RVP ZV (2013) specifikuje klíčové kompetence, které si plně žáci osvojí na konci základního vzdělávání. Jsou zde očekávané výstupy a učivo. Velice důležitou součástí, která se nachází v RVP ZV jsou průřezová témata, která mají výrazně formativní funkce.

Podporuje přístup k realizaci vzdělávacího obsahu včetně jeho vhodného propojování, předpokládá volbu různých vzdělávacích postupů, metod, forem výuky. Obměňuje vzdělávací obsahy pro vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Stanovuje požadavky přijímacího řízení pro vstup do středního vzdělávání. RVP ZV je otevřený

58

dokument, který je možné po určitých časových etapách inovovat dle potřeb společnosti, zkušeností učitelů a podle potřeb žáků.

íle základního vzdělávání

Utváření a postupné rozvíjení klíčových kompetencí pomáhá žákům rozvíjet základní vzdělávání. Proto se v základním vzdělávání klade důraz na naplňování cílů. Nyní vyberu pro mě nejdůležitější cíle, které shledávám i v pracovním listě: „osvojení strategie učení, motivace k celoživotnímu učení, navádět k tvořivému myšlení, vést žáky k jakékoliv komunikaci, rozvíjet spolupráci, respektovat ostatní, připravovat žáky k naplňování jejich povinností, učit žáky rozvíjet a chránit své zdraví a být za to zodpovědný, vést k toleranci a ohleduplnosti, pomáhat žákům rozvíjet jejich schopnosti“. (RVP ZV 2013)

5.2 Klíčové kompetence

Dle RVP ZV (2013, s. 10) klíčové kompetence představují „souhrn vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot důležitých pro osobní rozvoj a uplatnění každého člena společnosti“. Výběr a pojetí vychází z hodnot, které jsou přijímány ve společnosti.

Vychází také z obecně sdílených představ o tom, které kompetence přispívají k vzdělávání jedincem, k jeho spokojenému životu a k posílení funkcí občanské společnosti.

Cílem vzdělávání je vybavit všechny žáky klíčovými kompetencemi na úroveň, která je pro ně dosažitelná. Žáky musíme především připravit na další vzdělávání a jejich uplatnění v životě. Za klíčové kompetence jsou považovány: kompetence k učení, kompetence k řešení problémů, kompetence komunikativní, kompetence sociální a personální, kompetence občanské a kompetence pracovní.

Jednotlivé kompetence představím níže podle jejich výchovných a vzdělávacích strategií, které se rozvíjejí v pracovních listech a sama jsem se s nimi při tvorbě a práci setkala. Každou klíčovou kompetence jsem rozdělila na dvě skupiny. První skupina obsahuje přesné znění v RVP ZV 2013 a druhá skupina představuje mnou upravené znění, které nalézám v pracovním listě.

59

Analýza principů uváděných v RVP vztažných ke konkrétní práci žáků s pracovním listem

Kompetence k učení

Cílem je osvojit si stategii učení a motivaci pro celoživotní učení.

Tabulka 3: Kompetence k učení

RVP ZV PRACOVNÍ LIST

Vyhledává a třídí informace a na základě jejich pochopení, propojení a systematizací je efektivně využívá v procesu učení…

Žák aktivně a samostatně vyhledává informace.

Samostatně pozoruje okolí a experimentuje, získané dovednosti porovnává, kriticky posuzuje a vyvozuje v nich závěry…

Žák samostatně pozoruje okolí a vyhodnocuje pozorované.

Cílem je podněcování žáků k tvořivosti, logice a k řešení problémů.

Tabulka 4: Kompetence k řešení problémů

RVP ZV PRACOVNÍ LIST

Vnímá nejrůznější problémové situace ve škole i mimo ni, rozpozná a pochopí problém…

Žák rozpozná problémovou situaci a dokáže

60

Cílem je vedení ke všestranné a účinné komunikaci.

Tabulka 5: Kompetence komunikativní

RVP ZV PRACOVNÍ LIST

Naslouchá promluvám druhých lidí, porozumí jim, vhodně na ně reaguje, zapojuje se do diskuse, obhajuje svůj názor…

Žák vhodně komunikuje se spolužáky, učiteli.

Žák se zapojuje do rozhovorů a řešení problémů dalších spolužáků.

Rozumí různým typům textů a záznamů, obrazových materiálů…

Žák porozumí textům a psaným symbolům a obrazovým materiálům.

… kvalitní spolupráci s ostatními lidmi. Žák používá komunikaci k vytvoření spolupráce s ostatními.

61 dílům, smysl pro kulturu a tvořivost, aktivně se zapojuje do kulturního dění a sportovních a vybavení, dodržuje vymezená pravidla, plní povinnosti a závazky, adaptuje se na změněné nebo nové pracovní podmínky.

Žák se dokáže adaptovat novému prostředí.

Žák dodržuje podmínky a pravidla bezpečnosti práce v DinoParku.

Využívá znalosti a zkušenosti získané v jednotlivých vzdělávacích oblastech v zájmu vlastního rozvoje i své přípravy na každému jedinci během jeho povinné školní docházky dostat.

62 Mezi vzdělávací oblasti patří:

 Jazyk a jazyková komunikace (Český jazyk, Cizí jazyk, další cizí jazyk)

 Matematika a její aplikace

 Informační a komunikační technologie

 Člověk a jeho svět

 Člověk a společnost (Dějepis, Výchova k občanství)

 Člověk a příroda (Fyzika, Chemie, Přírodopis, Zeměpis)

 Umění a kultura (Hudební výchova, Výtvarná výchova)

 Člověk a zdraví (Výchova ke zdraví, Tělesná výchova)

 Člověk a svět práce

Vzdělávací obsah je tvořen očekávanými výstupy a učivem. Očekávané výstupy mají praktický charakter, mají činností podobu a jsou využitelné v běžném životě. Učivo je v RVP ZV strukturováno do tematických okruhů a je prostředkem k dosažení očekávaných výstupů. Učivo, které je vymezené v RVP ZV, je pouze školám doporučeno. Závazné se stává až po přijetí do ŠVP školy. Očekávané výstupy si u každé oblasti, které se objevily v mém pracovním listě, představíme. Shledávám je důležitými, protože se ve školách neliší. Učivem jsem se zde nezabývala, protože každá škola má jiné osnovy.

Pracovní listy navazují svým zaměřením převážně na vzdělávací oblast Člověk a jeho svět. Tuto oblast dále dělím na předměty přírodověda a vlastivěda podle rozdělení na škole, která navštívila DinoPark v rámci vyzkoušení pracovního listu. Další vzdělávací oblast, která je zahrnuta v pracovním listu, je Jazyk a jazyková komunikace. Poslední vzdělávací oblastí je Matematika a její aplikace. Níže představím uvedené vzdělávací oblasti z hlediska charakteristiky, cílového zaměření a souvislostí, které nalézám v pracovním listu. Zdůrazňuji, že se vždy jedná o první stupeň, konkrétně o druhé období.

(RVP ZV 2013)

63

5.3.1 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět

Charakteristika

Tato vzdělávací oblast je jedinou vzdělávací oblastí, která je vytvořená pouze pro první stupeň ZŠ. V jejím vzdělávacím obsahu najdeme témata týkající se rodiny, společnosti, vlasti, přírody, kultury, techniky, bezpečí, zdraví aj.

Žáky učí pozorovat a pojmenovávat věci, jevy i děje, jejich vzájemné vztahy a souvislosti. Vzdělávací oblast seznamuje žáky i s časovými údaji, jevy a složitějšími ději.

Žáci dokáží pojmenovat vztahy mezi lidmi, vnímat lidi a všímat si krás přírodních, ale i lidských jevů a nalézat vztahy mezi nimi. Při osvojení poznatků ve vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět se žáci učí vzájemné spolupráci, dokáží vyjádřit své dojmy, myšlenky a reagovat na ně, ale i na názory jiných lidí. Velmi důležité je propojit v této oblasti realitu s praxí, tím žáci získají nové životní zkušenosti. Tato vzdělávací oblast je přípravou pro další vzdělávání, především pro oblasti Člověk a společnost a Člověk a příroda, které naleznou žáci až na druhém stupni ZŠ.

Člověk a jeho svět je seskupen do pěti tematických celků. Propojením těchto okruhů je možné v ŠVP tvořit jiné varianty vyučovacích předmětů. Právě ve čtvrtém a pátém ročníku je možnost, si tuto oblast rozdělit na dva vyučovací předměty, známé jako vlastivěda a přírodověda. Jedná se o tyto celky: Místo, kde žijeme; Lidé kolem nás; Lidé a čas; Rozmanitost přírody; Člověk a jeho zdraví. (RVP ZV 2013)

ílové zaměření

Žák dokáže pracovat samostatně, ale i ve skupině, kde se stanoví pravidla, která se budou dodržovat. Žák si spravuje svůj osobní rozpočet a dokáže hospodařit se svými penězi a rozumí vztahům. Žák se dokáže orientovat v historických, zeměpisných a kulturních událostech. Žák dokáže pojmenovávat věci kolem sebe a rozšiřuje si slovní zásobu tím, že ji zachycuje ve vlastním projevu, názoru či výtvorech. Žák je tolerantní a ohleduplný k lidem jiné rasy a k jiné kultuře. Žák respektuje přírodu a kulturu a chrání ji.

Žák dokáže vystihnout své kladné vlastnosti, ale dokáže vyjadřovat pozitivní city i k ostatnímu. Žák se zajímá o svojí budoucnosti. Žák se snaží předcházet činnostem, které

64

negativně působí na jeho zdraví, chápe podstatu zdraví. Žák dodržuje bezpečnost sebe, ale i druhých, ovládá chování i při mimořádných událostech. (RVP ZV 2013)

Souvislosti s pracovním listem

Místo, kde žijeme

Z očekávaných výstupů: 1. rozlišuje mezi náčrty, plány a základními typy map (orientace v mapě)

Lidé a čas

Z očekávaných výstupů: 1. pracuje s časovými údaji a využívá zjištěných údajů k pochopení vztahů mezi ději a mezi jevy (otázky – 2., 4., 8.), 2. využívá archivů, knihoven, sbírek muzeí a galerií jako informačních zdrojů pro pochopení minulosti (otázky – 2., 3., 6., 7., 14.), 3. rozeznává současné a minulé a orientuje se v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti s využitím regionálních specifik (otázky – 2., 8.)

Rozmanitost přírody

Z očekávaných výstupů: 1. objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody a nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činnosti člověka (otázka – 2.)

Člověk a jeho zdraví

Z očekávaných výstupů: 1. využívá poznatků o lidském těle k vysvětlení základních funkcí jednotlivých orgánových soustav a podpoře vlastního zdravého způsobu života (otázka – 14.) (RVP ZV 2013)

5.3.2 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace

Charakteristika

Je stěžejní oblastí pro výchovu ve vzdělávacím procesu. Vyspělost absolventa základního vzdělávání dokazuje dobrá úroveň jazykové kultury. Cílem jazykové výuky je

65

podpora rozvoje komunikačních kompetencí. Komunikační kompetence žáka vybavují znalostmi a dovednostmi pro správné vnímání různých jazykových sdělení, správným vyjadřováním a účinným uplatňováním výsledků svého poznávání. Dovednosti, které žák získá ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura, jsou potřebné pro kvalitní jazykové vzdělání a pro úspěšné osvojování poznatků i v jiných oblastech vzdělávání. Žáci pochopí společensko-kulturní vývoj lidské společnosti při užívání češtiny jako mateřského jazyka.

Žáci se učí interpretovat své pocity tak, že pochopí svoji roli v různých komunikačních situacích. V tomto oboru se žáci učí orientaci při vnímání okolního světa i sebe sama.

Obsah vzdělávací oblasti je rozdělen do vzdělávacích oborů Český jazyk a literatura, Cizí jazyk a Další cizí jazyk. Dále se budu pouze zajímat o Český jazyk a literaturu, která se dělí ještě na tři složky: Komunikační a slohová výchova, Jazyková výchova a Literární výchova. Ve výuce se všechny tři obory vzájemně ovlivňují a jejich obsah se prolíná.

(RVP ZV 2013)

ílové zaměření

Žák pochopí jazyk jako nositele historie a kultury. Žák pochopí jazyk jako nástroj pro celoživotní vzdělávání. Žák rozvíjí pozitivní vztah k mateřskému jazyku, k mnohojazyčnosti. Žák respektuje kulturní rozmanitosti. Žák dokáže vnímat jazyk jako prostředek k získání a předávání informací, ale i k vyjádření svých potřeb a ke sdělování svých názorů. Žák zvládá pravidla mezilidské komunikace. Žák se dokáže orientovat v informacích z různých zdrojů, ale i v textech různého charakteru. Žák věří v sám sebe při vystupování na veřejnosti. Žák individuálně prožívá přečtené dílo a vytvoří si na něj názor, který dokáže odůvodnit. Žák si vytváří pozitivní vztah k literatuře. (RVP ZV 2013)

Souvislosti s pracovním listem

Komunikační a slohová výchova

Z očekávaných výstupů: 1. čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu a nahlas (otázky – úvodní text, 3., 15.), 2. rozlišuje podstatné a okrajové informace v textu vhodné pro daný věk, podstatné informace zaznamenává (otázky – 3., 9., 5., 13.)

66 Jazyková výchova

Z očekávaných výstupů: 1. porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova vícevýznamová (otázky – 6., 7., 16.) (RVP ZV 2013)

5.3.3 Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace

Charakteristika

Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace je založená především na činnostech, které vedou k aktivitě, která je typická pro práci s matematickými objekty. Důležité je i užití matematiky v reálných situacích. Vzdělávací oblast poskytuje vědomosti, které jsou potřebné v praktickém životě, a umožňuje tak získat matematickou gramotnost.

Matematika a její aplikace se prolíná celým základním vzděláváním a vytváří předpoklady pro úspěšné studium.

Klade se důraz na to, aby žáci porozuměli základním myšlenkovým postupům a pojmům matematiky, ale i jejich vzájemným vztahům. Žáci si postupně osvojí pojmy, logická pravidla, odborné názvosloví, symboliku a způsoby jejich užití. Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Matematika a její aplikace se dělí na čtyři tematické okruhy: Čísla a početní operace; Závislost, vztahy a práce s daty; Geometrie v rovině a v prostoru a Nestandardní aplikační úlohy a problémy. (RVP ZV 2013)

ílové zaměření

Žák dokáže využívat poznatky a dovednosti z matematiky v praxi. Žák si rozvíjí paměť pomocí číselných výpočtů. Žák si rozvíjí kombinatoriku a logiku. Žák dokáže abstraktně myslet a osvojovat si toto myšlení s využitím základních matematických pojmů a vztahů. Žák vytváří zásoby matematických nástrojů a efektivně je při práci využívá. Žák dokáže odhadnout výsledky, volí správný postup, který vede ke správnému výsledku. Žák dokáže ve slovních úlohách rozebrat problém a naplánovat řešení. Žák dokáže užívat matematický jazyk k přesnému a stručnému vyjadřování. Žák rozvíjí spolupráci při řešení úloh, ve kterých se může vyskytnout problém. Žák dokáže spojit situace z reálného života a zasadit je do praxe. Žák sám v sebe věří, věří ve své schopnosti. Žák rozvíjí sebekontrolu

67

při každém kroku postupu řešení. Žák dokáže vyslovit domněnku na základě zkušenosti a dokáže ji ověřit nebo vyvrátit pomocí protipříkladů. (RVP ZV 2013)

Souvislosti s pracovním listem

Číslo a početní operace

Z očekávaných výstupů: 1. provádí písemné početní operace v oboru přirozených čísel (otázka – 12.), 2. čte, zapisuje a porovnává přirozená čísla do 1000, užívá a zapisuje vztahy rovnosti a nerovnosti1 (otázka – 9.), 3. řeší a tvoří úlohy, ve kterých aplikuje osvojené početní operace v celém oboru (otázka – 12.), 4. provádí z paměti jednoduché početní operace s přirozenými čísly2 (otázka – 18.)

Závislost, vztahy a práce s daty

Z očekávaných výstupů: 1. vyhledává, sbírá a třídí data (otázka – 8., 12., 9.), 2. čte a sestavuje jednoduché tabulky a diagramy (otázka – 8.) (RVP ZV 2013)

Pracovní list se zaměřuje především na oblast Člověk a jeho svět, ale tato oblast je doplněna i o dvě důležité oblasti – Jazyk a jazyková komunikace a Matematika a její aplikace. Všechny tři oblasti se navzájem propojují a ovlivňují a bez vzájemného působení by mnou vytvořený pracovní list nemohl fungovat a plnit svoji funkci.

1 Tento očekávaný výstup je převzat z 1. období pro první stupeň ZŠ.

2 Tento očekávaný výstup je převzat z 1. období pro první stupeň ZŠ.

68

6 DinoPark

DinoPark je unikátní zábavní a vzdělávací centrum pro všechny věkové kategorie, kde nalezneme pevné i robotické modely prehistorických tvorů v životní velikosti, kteří obývali naši planetu před mnoha lety. Při výrobě všech modelů pro DinoPark se postupuje podle vědeckých poznatků a nalezených zkamenělin. Pohyblivé modely jsou řízené počítačem a poháněny vzduchotechnikou. Firma West Media s.r.o. je producentem a provozovatelem všech DinoParků v České republice, ale i na Slovensku.

V České republice máme celkem pět DinoParků, ve Slovenské republice dva DinoParky a ve slunném Španělsku jeden DinoPark. Nejstarší ze všech DinoParků najdeme v Čechách, konkrétně v Plzni. DinoPark Plzeň byl založen v roce 2003 a vznikl jako kombinace naučné stezky využívající nejnovější technologie. Je součástí ZOO Plzeň.

Druhý nejstarší DinoPark se nachází na Slovensku, konkrétně v Bratislavě. Vznikl v roce 2004 a leží přibližně ve středu bratislavské ZOO. V roce 2006 vznikl třetí DinoPark ve Vyškově, který se nachází v nejodlehlejší části města – v Mechanicích. Je součástí ZOO jako plzeňský DinoPark. O tři roky dále byl postaven ostravský DinoPark, který se nachází v Doubravě, třináct kilometrů od centra. DinoPark Ostrava je největším DinoParkem ze všech. V roce 2011 byl postaven na pražské Harfě již pátý DinoPark, který je zprostředkovaný firmou West Media s.r.o. O rok později vzniká na Slovensku druhý, ale v pořadí šestý DinoPark v Košicích. Píše se rok 2012 a v Liberci je postaven DinoPark, který se bude od všech DinoParků něčím lišit. DinoPark Liberec je unikátní v tom smyslu, že je otevřený celoročně, nachází se v obchodním centrum Plaza a poslední patro je venkovní. Před dvěma lety byl v létě otevřen DinoPark ve slunném Španělsku, konkrétně v Algaru, který se nachází jihozápadně od Madridu.

Všechny DinoParky, mimo libereckého, jsou přes zimní období zavřeny. Žádný DinoPark nemá úplně stejné dinosaury, vždy se nějakými tvory liší. Součástí každého DinoParku je i 3D kino, v Liberci 4D. Filmy se přibližně každé 2 roky obměňují a to i scény či atrakce tak, aby byl DinoPark neustále něčím novým pro návštěvníky.

DinoPark se může pyšnit od roku 2006 unikátní rostlinou Wollemia Nobilis.

Wollemia Nobilis je živá druhohorní rostlina, je to druh pravěké borovice. Byla objevena

69

v roce 1994 v počtu pouhých 39 exemplářů v Austrálii. Rostlina se vyskytovala ve volné přírodě přibližně před 175 mil. lety. (DinoPark 2013)

Related documents