N å g r a o r d f r å n v å r o r d f ö r a n d e

Download (0)

Full text

(1)

N å g r a o r d f r å n v å r o r d f ö r a n d e …

Hej alla medlemmar i Höllvikens Tennisklubb,

Verksamhetsåret 2015 är sedan en tid tillbaka tillända och det har som så många gånger förr hänt mycket positivt för klubben på det sportsliga området men vi hade i år även lite otur om man får kalla det så. Herrarnas A-lag hade som David skriver längre ner i årsberättelsen lite av ”stolpe ut” och trillade tyvärr ner fr div.1 till div.2. Sport på elitnivå kan ibland vara grym men vi tar nya tag och har ”bestämt” oss att snabbt ta oss tillbaka till div 1 igen helst

omedelbart. Klubben har ju länge haft målet att ha både damernas och herrarnas A-lag i näst högsta divisionen inomhus (dvs div.1) . I år lyckades damerna med hjälp av en blandning av både rutin och ungdom att efter starkt spel ta en 5:e plats i division 1. I utomhusserierna lyckades både herrar och damer att hålla sig kvar i landets högsta serier – starkt ! Klubbens grundfilosofi är att så långt som möjligt använda oss av egenproducerade spelare när det gäller våra A-lag.

Tennis är ju i grunden en individuell tävlingssport men vi satsar mycket på våra lag och dess medverkan i olika seriesystem. Det hjälper till att stärka klubbkänslan och gör att främst våra ungdomar lär känna varandra även över åldersgränser. Juniorligan är en sådan serie där våra bästa juniorer från olika åldrar tillsammans representerar vår klubb. Patrick Andersson har under åren på ett förtjänstfullt sätt varit lagledare för detta viktiga lag.

Höllvikens TK’s spelare har genom åren ofta nått stora framgångar individuellt och en person jag gärna vill nämna är Höllvikensonen André Göransson som skördat stora framgångar bla borta i USA på College nivå.

Klubbens resultat- och balansräkningar redovisas längre fram i denna verksamhetsberättelse.

Intäktssidan har ökat till ca 3,180 MKr och kostnaderna begränsats till ca 2,830 MKr. Efter avskrivningar etc så summerar årets resultat till ca 218.000 kr. Denna nivå beror bla på väldigt gynnsamt väder vilket påverkat uppvärmningskostnaderna för tältet. En riktigt kall vinter kan helt förändra situationen. Vidare har vi överlag lyckats väl med intäktssidan runt vår

sommarverksamhet samt en bra kostnadskontroll rent generellt.

Uppvärmningskostnaderna för övertryckshallen (tältet) är ett orosmoment och kan som sagt fluktuera kraftigt beroende på väderlek. Vi har under året förbättrat styr- och reglersystemet för att på så vis ytterligare minimera energiförbrukningen.

Tillsammans med Vellinge Kommun har vi under 2015 fått våra synnerligen ålders digna grusbanor utbytta. Vi är oerhört glada för detta och det positiva arbetsklimat vi har med Vellinge Kommun runt hela vår anläggning. En grupp föräldrar i klubben har på ett

förtjänstfullt sätt lyft fram saker kring anläggningen som behövts åtgärdas både kort/medel och mer långsiktigt. Styrelsen har haft möten med kommunen och känner att man tagit till sig informationen seriöst. Vi fortsätter dialogen med kommunen för att vår anläggning succesivt skall utvecklas och förbättras.

Styrelsen tog under slutet av 2015 beslutet att stärka upp oss administrativt genom att

engagera Denise Svensson på halvtid. Vi är otroligt glada att ha Denise på plats och detta ökar

vår servicegrad mot er medlemmar samtidigt som det skapar möjligheter för David med övrig

(2)

personal att skapa mer tid för tennis relaterad verksamhet bla kring nya inkomstskapande aktiviteter. Vi kommer under året också förstärka vår tränarstab genom rekryteringar som enligt plan skall vara på plats till sommar/höst säsongen.

Målet är att bygga föreningen starkare och attraktivare för alla typer av spelare. Såväl barn som vuxna , motionsspelare och till de ungdomar som verkligen vill satsa på en tenniskarriär på elitnivå. Vi ska ha en verksamhet där medlemmarna känner inflytande och där alla som är med i tränings- och tävlingsgrupper verkligen upplever att klubben bryr sig om den enskildes önskemål och hans eller hennes utveckling som spelare.

Med vänlig hälsning

Peter Erlandsson

Ordförande

(3)

Höllvikens Tennisklubb 2015

Höllvikens Tennisklubb – in i framtiden!

2015 var verkligen ett händelserikt år på Höllvikens Tennisklubb. Det var ett år av mycket förändring, och ett år då det skapats stora möjligheter till utveckling in i framtiden. Anläggningen har varit mitt i en uppfräschningsprocess som har inneburit allt från 5 nya grusbanor till arbete med interiören i byggnaden. Vi har också fått svart på vitt gällande hur alla medlemmars ideella krafter bär klubben framåt. Detta blev inte minst tydligt när vi vid två tillfällen jobbade med resning och nertagning av vår övertryckshall (som rasade en gång till följd av extrema väderförhållanden).

2015 var också året då vi välkomnade André Caesar tillbaka till klubben, denna gång som

heltidsanställd Tennistränare. I december tackades André Schlyter av efter över 8 år som anställd i klubben. Vi önskar André all framgång hos sin nya arbetsgivare Ystad TK, samtidigt som vi önskar Caesar detsamma här hos oss!

Tävlingar på hemmaplan

Näset Junior Open by Wilson, som är ett samarrangemang med SFTK, spelades under två intensiva helger i februari. Tävlingsdeltagandet var även i år bland de högsta vi haft och tävlingen sköttes av våra anställda tränare. Som vanligt var Höllvikens egna juniorer långt framme i tävlingen, med en klasseger av Adrian Lüddeckens i PS12 som bästa resultat.

If Stockholm Open Tour är den tävling vi arrangerar som har yngst målgrupp. Tävlingen är en ”prova- på-tävling” som är tänkt som en inkörsport i tennisens tävlingsdel. Tävlingen riktar sig till 8-9-åringar och spelas följaktligen på en ¾ bana med så kallad midiboll. Flera av våra unga Höllvikentalanger visade framfötterna, men tävlingen utser inga vinnare eller förlorare – allt för att skapa en ”feel-good- känsla” för alla som deltagit. Tävlingen avslutas med att alla får medalj och t-shirt.

SEB Next Generation Cup är den tävling som traditionellt i Sverige kallats Kalle Anka Cup. I detta zonspel som Höllviken samarrangerar med tennis syd och SFTK kvalar lokala spelare från sydvästra skåne in till regionsslutspelet, som i sin tur plockar fram deltagare till den stora Sverigefinalen. Många Höllvikare hölls sig lång framme och tog sig vidare till regionsfinalerna i Jönköping.

(4)

Höllviksspelen är kanske den tävling som mest av alla förknippas med sommar och Höllvikens Tennisklubb. Tävlingen går under högsommaren i juli, och inkluderar såväl masters-klasser för Sveriges bästa 12- och 14-åringar, som en sommartour där Sveriges seniorelit deltar. Det totala deltagandet var lika högt som tidigare år, framförallt bidrog Elitklasserna till detta, då det var fulla kval i dessa. Höllvikensegrare var det gott om: Therese Ekdahl/Sara Björk (Damdubbel& Flickdubbel 18), Therese Ekdahl (Flicksingel 16), Tobias&Ian Svantesson (Generationsdubbel), Mattias Danewid Andersson (Herrdubbel), André Schlyter&Marcus Ohlsson (Dubbel HCP). Utöver dessa klass-segrare så kunde vi glädjas åt många fina insatser av Höllvikens juniorer som stod sig väl i de tuffa

juniorklasser som vår stora tävling lockar. Exempel på dessa var Liv Storäng som tog sig till final i FS10 och Adrian Lüddeckens som gjorde detsamma i den tuffa 12-årsklassen.

Prisutdelning i herrdubbel.

Fr. v till h. David Gustafsson (tävlingsledare), Calle Knutsson (finalist från Båstad), Jacob Svantesson (finalist och Höllvikare)

Kiosk&Tennisshop

Inför hösten 2013 tog Annika Wallenborg, tennisförälder och styrelseledamot i föreningen, initiativet till att starta en liten föräldragrupp som kunde tänka sig att först och främst driva lite kioskverksamhet på fredagar mellan 16-18. 2015 tog Ulrika Harnisch över som koordinator av denna verksamhet och har bland annat använt intäkter till att fräscha till i lokalen med nya soffgrupper.

Tennisshopen, som drivs av Egalité HB, har i högsta grad bidragit till ökade öppettider av utrymmet.

Servicenivån för våra medlemmar har verkligen ökat markant tack vare Egalité, och vi hoppas kunna behålla både kiosk och shop-verksamhet hos oss en lång tid framöver!

(5)

Motionstennis

Under 2015 hölls många trevliga evenemang på Höllvikens Tennisklubb. Ett av de mest uppskattade inslagen för motionärer har varit ”Dubbel, Bubbel& Babbel” som arrangerats av Karin Wahlström i samarbete med motionskommittén.

Marknad

Marknadskommittén fick 2014 ett nytt tillskott i Magnus Quick som jobbat förtjänstfullt med olika typer av sponsringspaket. Kommittén har 2015 jobbat förtjänstfullt och hittat många nya vägar för sponsring och samarbete. Bland annat anordnades en mycket uppskattad sponsordubbel i samarbete med Handelsbanken. Ett annat väl utformat samarbete är det med Lokaltidningen, där vi kan

annonsera i utbyte mot sponsring.

Seriespelet 2015

Höllvikens Tennisklubb har sedan 2008 haft som mål att ha såväl herrar som damer i division 1 både utomhus som inomhus. 2015 var året då klubben för första gången deltog i båda dessa serier samtidigt!

Efter en fantastisk resa som började i division 4 och som resulterat i 5 säsonger i Elitserien&Division 1 blev det till slut ”stolpe ut” för vårt Herrlag. Det var dramatiskt hela vägen in i mål, men efter 2 förlorade supertiebreak, och en missad matchboll i allra sista lagmatchen blev Höllviken klara för nedflyttning till division 2. En vunnen boll till och det hade varit nytt kontrakt i division 1 istället.

Detta är tjusningen med sporten, och vi kan inte klaga efter att haft dom där härliga marginalerna med oss tidigare säsonger.

Damerna var lite dråpligt redan klara för fortsatt spel i division 1 vid seriestart, då två lag blivit tvingade att dra sig ur. Detta hindrade dock inte våra duktiga Damer att gå in med härlig inställning och överraska motståndet i match efter match! Med en härlig blandning av rutinerade veteranspelare och laddade juniorer lyckades Höllviken kriga sig till en femteplats i denna tuffa serie. Bra jobbat tjejer!

I utomhusserierna höll sig glädjande nog såväl damerna som herrarna sig kvar i landets högsta serier, och på damsidan var det bara Fair Play som visade sig vara för starka och laget slutade 2:a!

I Juniorligan har ambitionen länge varit att cementera vår plats i den högsta divisionen för att kunna garantera bra och roliga matcher för våra duktigaste juniorer. 2015 tog Patrick Andersson över lagledarskapet, och han har fortsatt att skörda framgångar såväl på som av planen. Det har arrangerats lag-frukostar och andra evenemang för att stärka lagkänsla och engagemang.

I Tennis Syds serier har klubben sedan många år tillbaka en policy om att låta tävlingsbredden få spela matcher, och mantrat ”alla ska få spela” gäller här. Trots detta har många av våra lag lyckats mycket bra, och vi har under året haft flera lag som slutat som seriesegrare.

(6)

Cafeterian 2015

Under sommaren 2015 drev ett gäng unga killar från klubben Cafeterian vid våra utomhusbanor.

Klubben är mycket glada att kunna hålla Cafét öppet så mycket som möjligt, då det bidrar till ökat

”häng” och mer liv&rörelse nere på klubben. Killarna drev cafeterian förtjänstfullt, och mötte alltid kunder med ett leende – tack för detta!

Lägerverksamhet

Höllvikens Tennisklubb har gjort det till tradition att i upptakten på utomhussäsongen varje år åka till Birkeröd för att hålla träningsläger. Där har vi tillgång till hela 14 utomhusbanor och en fin anläggning där vi kan få tre mål mat om dagen. Den Danska fem-kampen var som vanligt ett populärt inslag och bidrog till mycket roligt. Lägret hade många deltagare från Trelleborgs Tennisklubb, och att ha spelare från andra klubbar gör att det blir roligare och mer attraktivt även för våra egna spelare.

Karlskronavakan är en dygnet-runt-tävling som klubben åkt och besökt sedan 2010. I mars 2015 åkte ett härligt gäng iväg för att spela tennis både dag&natt. Under ledning av Anders Månsson, Anders Wramnell och André Schlyter blev det en rolig helg med mycket tennis, bus och upptåg. Alla barn fick känna på att planera sömn, mat och vila inför sina respektive matcher. På denna typ av läger och sammankomster skapas minne för livet!

Junior SM är för många av våra mest framstående juniorer en höjdpunkt på säsongen. För att ge juniorerna chansen att förbereda sig optimalt inför SM har det hållits speciella SM-träningar som ska vässa formen de sista dagarna innan avfärd. Matchbevakning på SM i Göteborg har också prioriterats av klubben, och 2015 sköttes denna av David Gustafsson och Anders Månsson.

Utbildning

I april skickade vi som vanligt blivande tränare till tränarkurs på Fair Play Stadion i Malmö. Det var åttonde året som undertecknad agerade kursledare tillsammans med Janne Immonen, Fair Play, i dessa viktiga första kurser för våra nya tränare. Undertecknad har även varit involverad under året i såväl i flera vidareutbildande kurser (TGU 1 och TGU 2) som Tennis Syd tillhandahåller. Under 2015 stärktes även relationerna med just Tennis Syd och Höllvikens Tennisklubb då det blev klart att vi har tränare som kommer ingå i deras tränarteam, samt att vi kommer skicka tränare på fortbildning i Växjö i samarbete med välkända profiler såsom Carl-Axel Hageskog, Stefan Edberg och Magnus Larsson.

Dessa utbyten med kursare, ledare och allmänt korridorsnack är en viktig del i det pussel som resulterar i den klubbutveckling som ständigt sker i Höllvikens Tennisklubb.

Höllvikens Tennisklubb utbildar som sin främsta uppgift tennisspelare på olika nivåer. För oss är det viktigt att man ska kunna utöva sporten på den nivå som man själv vill och kan. Ju längre och ju mer intensivt förhållande våra medlemmar har med tennisen, desto bättre känner vi att det är!

Därför är det oerhört glädjande att klubben 2015 har haft inte mindre än 4 spelare som åkt till college för att satsa på skola och tennis! Det är också glädjande att vi har många Höllvikenfostrade spelare, ungdomar som vuxna, som valt att gå vidare som tränare. Vi i Höllvikens Tennisklubb ska fortsätta att sträva efter utbildning & utveckling inom tennisen!

(7)

Anläggningen

2015 var året när vi äntligen fick till en omläggning av våra åldrade grusbanor.

I mitten på september stod banorna klara, och det är med spänning som vi inväntar resultatet när de äntligen ska tas i bruk våren 2016. Vi är glada för att kommunen klubbat igenom omläggningen, och vi ser fram emot ett fortsatt bra arbete med Vellinge Kommun.

Under ett av de tyngsta snöfall som vi haft i Höllviken på senare år blev tältet så pass nedtyngt att vi efter råd från leverantören var tvungna att lägga det ner. Detta föranledde 2 veckor av extremt hårt arbete för att åter få banorna spelbara. Med hjälp av våra medlemmar som heroiskt ryckte in och hjälpte till utan ersättning så lyckades vi rädda verksamheten och genomföra höstterminen mer eller mindre som planerat. Grusbanorna i tältet är värdefulla för oss, då dessa möjliggör att alla som

anmäler till verksamheten har goda chanser att få spela hos oss. Det finns även många positiva effekter av att ha tillgång till grusbanor året om. Ett av dessa är att vi då och då får celebert besök av spelare som förbereder för olika grusträningar. Bilden nedan är från 2014, men även 2015 har våra banor nyttjats av spelare som förbereder för grussäsong!

Från vänster till höger: Mattias Arvidsson (tränare till Johanna), Johanna Larsson, David Gustafsson.

Fest på klubben

På skärtorsdagen varje år hålls en tradition för klubbens yngsta medlemmar – Påskfesten! Detta är ett arrangemang som riktar sig mot de barn i klubben som spelar minitennis. De flesta på festen är mellan fyra och sju år. Programmet som består av massvis med lekar avslutas med en kolossalt populär påskäggsjakt!

Den 17:e december hölls det som vanligt stor fest på klubben, och massor av kakor, kaffe och godis gick åt när tennisskolan hade sin årliga Julavslutning. Lekledare och tomte var André Caesar, som hade hjälp av mig och ett gäng yngre tränare. Enligt uppgifter var tomtarna otroligt populära och det var ett trevligt sätt för folk att träffas, leka och dricka kaffe/läsk.

Den 21:e december höll Egalité i samarbete med Höllvikens Tennisklubb Jul-tennis. Även detta var ett festligt evenemang där alla barn var vinnare, och där jul, tennis & glädje gick hand i hand. Vi hoppas att även detta evenemang kan bli en ny tradition, och kanske framöver kan kombineras med vår Julavslutning på något sätt.

(8)

Hemsida & IT

Under 2015 har det pågått ett intensivt arbete med bokningssystem och hemsida. För att öka service och tillgänglighet på våra tennisbanor har vi gått över till ett nytt bokningssystem, Matchi.

Bokningssystemet är modernt, och mer lättillgängligt för tex sommargäster än vad tidigare system har varit.

Under andra halvan av 2015 har vi även implementerat en helt ny och mobilvänlig hemsida. Syftet med sidan är att göra den mer lättförstådd, samt enklare för oss administratörer att använda. Jenny Andersson har varit oumbärlig i arbetet med att få denna på plats, och vi vill därför rikta ett riktigt stort TACK till henne!

Tills Sist…

…vill vi berätta att vi har stora planer i klubben för 2016. Omorganisationen som började hösten 2015 kommer fortsätta, och vi har redan satsat på att ta in Denise Svensson som ytterligare kanslist på 50%.

Detta ska frigöra uppgifter till övrig personal att kunna jobba ”närmare” tennisen, men även att

utveckla verksamheten ytterligare. Vi har även annonserat efter nya tränare inför hösten 2016 – då vårt mål är att höja kvalité och standard såväl på som utanför banan. Vår ambition är att hela tiden bli bättre på att leva upp till vårt motto ”Tennis för Alla”.

”Höllvikens Tennisklubb – Klubben för dig som älskar tennis och som spelar med glädje”

Med vänliga Hälsningar,

David Gustafsson, Klubbchef Höllvikens Tennisklubb

Figure

Updating...

References

Related subjects :