PALMBLADET - lägertidningen. I det här nummret:

Full text

(1)

PALMBLADET -

lägertidningen

I det här nummret:

 Tidningen intervjuar ungdomar och kursledare på NiKu 4.

 Tidningen följer med Nybörjarkursen på rökdykning.

 Tidningen träffar Birgitta Forsström i kiosken!

 Lär känna fem lägerdeltagre.

 Meddelande från kansliet

 Morgondagens rätter som ska serveras.

 Hur vackert väder vi får imorgon.

 Hälsingar från lägret.

 Meddelande från Piraterna här på lägret.

(2)

Nivåkurs 4

Kim Ståhlberg, Nickby-Kyrkoby FBK, har tidigare varit kursansvarig för Nivåkurs 1, 2 och 3. I år är han för första gången kursansvarig för Nivåkurs 4, enligt honom en kurs som är ännu mera praktisk än de tidigare. Här får deltagarna använda både tidigare och ny kunskap i situationer som liknar dem en släckningsman kan hamna i på riktigt. Dessutom bekantar man sig för första gången med tryckluftsaggregat Kims undersåtar, de övriga kursledarna,

beskriver kursen som en

släckningsmannakurs för ungdomar. Idag, måndag, ska de hinna gå igenom skumklarering, släckningsanfall, radiotrafik och släckningsdräkten. Senare under veckan kommer de också att lära sig mera om bland annat nödförstahjälp.

Vad är då den största utmaningen med att dra den här kursen? Eftersom kursen är ny är det förstås svårare att hålla reda på allt.

Det finns många redskap, bilar och så vidare, som ska vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Kim menar att kursen ändå ser ganska likadan ut från år till år, ”alla gör sitt bästa!”. Han tycker att kursdeltagarna verkar snälla och trevliga.

Kursdeltagarna berättar att det är svårt att hålla reda på vem de många kursledarna

är. I övrigt har de inget dåligt att säga om kursen. Julia Karlsson från Pargas FBK är 14 år gammal och går i år Nivåkurs 4. Hon har tidigare gått nivåkurs 1-3. Julia berättar att de redan hunnit gå igenom lite redskapsfirning och ska fortsätta med skumklarering. Ett stort plus med kursen är att de håller till så mycket i hamnen.

Eftersom fotograferingsförbud råder i hamnen får du som läsare nöja dig med personporträtt på den kursansvariga och kursdeltagaren Julia.

Kursledare Kim Ståhlberg

(3)

Nybörjarkursen

Vi här på lägertidningen gav idag oss av för att besöka nybörjarkursen här på lägret.

Men vi hade ett problem som skulle följa oss under hela besöket hos nybörjarkursen. Det var så att vi inte hittade nybörjarkursen någonstans här på området. Vi letade överallt på området.

Men tillsist fann vi dem, uppdelade i två grupper. Grupperna leddes av kursledarna Lottis Bender och Peter Dahlström. De satt tillsammans med grupperna och diskuterade hur man arbetar och rör sig i mörker ur läroboken Brandmannen är din vän. När vi från tidningen besöker gruppen verkar de vilja göra något annat.

Vändningen kom snabbt och alla i gruppen blev glada – även vi från tidningen. Det var när Lottis berättade för oss att vi skulle iväg och RÖKDYKA!

Kursdeltagarna och vi sökte oss till manskapsbilar som skulle ta oss till platsen där vi skulle rökdyka. Men vi på tidningen fick problem igen. Ingen av hos på tidningen hittade till platsen där vi skulle rökdyka, och i bilen hade vi två kursdeltagare! Men även denna gång löste det sig tillslut och vi hittade till platsen långt uppe i skogen. I bilen dit passade vi från tidningen på att fråga Antonia Holmsström från Pojo FBK och Ilone Berlin från Hitis FBK, hur de kände nu när de skulle rökdyka.

De svarade efter en stund:

- Det ska bli spännande och kul.

När vi kom fram till bunkern som de skulle söka i, delades de upp i par om två personer och fick sedan en ficklampa som de behövde för att klara uppgiften. Innan de gick in fick de lite information om vad de skulle söka efter. Inne i bunkern skulle det finnas x-antal orangea koner och en människa. De skulle följa rep som fanns inne i bunken för att hitta rätt i den gigantiska bunkern. Vi från tidningen fick lov att följa med rökdykarparet Oliver från Strandnäs FBK, och Andreas från Sjundeå FBK. Vi ställde frågan innan vi gick in om någon av dem hade rökdykt innan. Oliver svarade:

- Jag har bara rökdykt en gång innan.

Andreas svarade efter Oliver:

- Jo, det har jag.

Sedan gick vi in tillsammans med rökdykarparet i den kalla och djupa grottan. Andreas och Oliver jobbade fort och mycket effektiv under rökdykningen.

De hittade totalt sju koner och en bebis inne i grottan. Efter det gav de sig båda ut från grottan, med oss från tidningen tätt bakom.

(4)

Efter rökdykningen frågade vi dem båda hur de tyckte av rökdykningen gick.

Andreas och Oliver sade:

- Det gick bra och vi hittade det vi skulle. Kommunikationen och samarbetet mellan oss fungerade bra när vi var därinne.

Vi frågade Andreas, Oliver och resten av kursdeltagarna om de ville bli riktiga brandmän när de blir stora. Många av dem ville bli riktiga brandmän, och då bli rökdykare, men där var även många som skulle bli frivilliga brandmän.

Kursdeltagarna tycker alla att kursen har varit bra hittills, och ser framemot resten av den. Men alla tycker att lekarna är bland det bästa på kursen, men även att Lottis är favoriten bland kursledarna för att hon är roligast och snällast!

Tack för att vi fick

komma och besöka er! 

(5)

Dagens intressanta person

Dagens person: Birgitta Forsström! Birgitta Forsström är en van lägerdeltagare. Hon har varit med i FSB ända sedan år 1969!

Vet du hur många år det blir? Försök räkna ut det själv först, så avslöjar vi kanske svaret lite senare. Förutom att Birgitta har varit med så länge, har hon deltagit i FSB:s sommarläger sedan år 1992. På storlägren däremot stannar Birgitta hemma.

Den här erfarna brandkårsdamen ser i år till att ni alla har godsaker att köpa från kantinen och hennes favorit är förstås den svalkande glassen. Nytt för i år är söderhavsprodukterna smoothie och fruitie, men Birgitta avsäger sig ansvaret för dessa produkter. Lägertidningen fortsätter undersöka varifrån dessa exotiska drycker kommer. Vi lovar att provsmaka när vi har tillfälle så håll utkik i kommande lägertidningar!

Birgitta är en brandkårsdam med många järn i elden. Hon är ordförande för Nickby- Kyrkoby FBK:s damavdelning, för Östra Nylands damer och

för FSB:s damer. Med den erfarenheten sköter hon sina uppgifter så smidigt att hon hinner vara med på flera ställen också på lägret. Förutom att stå i kantinen kommer hon att hjälpa till där det behövs, så fort hon har tid över.

Birgitta svarar på frågorna i rask takt, men när jag frågar henne vilket som är hennes bästa lägerminne får hon tänka efter länge.

- Varje läger är något unikt, fast det blir stressigt ibland är minnena bra!

Det bästa är den goda andan!

Till sist får Birgitta avsluta meningen ”Inget läger utan...”, samt hitta på en fråga att ställa till en annan, slumpmässigt utvald lägerdeltagare. Meningen blir ”Inget läger utan glada och trevliga ungdomar, som i något skede får vandringspokalen som brandkårsdamerna donerat”. Frågan Birgitta ställer får ni läsa i en annan intervju, håll ögonen öppna!

(6)

Lära känna lägerdeltagare!

Som en serie i denna lägertidning kommer vi att intervjua fem lägerdeltagare om dagen. De alla kommer få samma fem frågor att svara på. Frågorna lyder:

1. Vem är du och hur gammal är du?

2. Vilken brandkår tillhör du?

3. Vad gör du här på lägret (t.ex. kurs)?

4. Vad är din favoritmat?

5. Vilket är ditt bästa skämt?

1. Nadja Strutssoppa, 5 år 2. Från Hitis FBK!

3. Jag är på dagiset!

4. Broiler med ris.

5. Det var två bagare och smeten smet iväg!

1. Stefan Sandelius, 51 år 2. Ungdomsbrandkåren Ystad

3. Är med i servicegruppen och ledare för Ystad.

4. Rotmos med fläsklägg.

5. Bagaren ställer alltid cykeln på baksidan.

1. Adeline Uusimäkki, 11 år 2. Backgränds FBK

3. Nivåkurs 2.

4. Spaghetti och köttfärssås.

5. -

1. Janne Joffs, 29 år 2. Grankulla FBK

3. Ingår i ledarpoolen och hjälper till med underhållet.

4. Köttbullar med potatismos!

5. Vad är det som är grönt, hårigt och fyra ben, som kan döda om det hoppar på dig från ett träd?

Svar: Ett biljardbord!

1. Hampus Bjerkhagen 2. Ystads Ungdomsbrandkår 3. Gruppchefskursen.

4. Sushi!

5. Vad heter Finlands sämsta löpare?

Svar: Hack i hälinen... ;)

(7)

Sjörövarna som finns här på lägret

För 709 dagar sedan kapades hela lägret, F/S Brace, av ett gäng sjörövare. Plötsligt meddelade sjörövarna via flaskpost att det får räcka nu! De orkade inte med oss längre? Hur är detta möjligt? Vad ligger bakom beslutet att lämna oss just på denna söderhavsö? Har vi fortfarande något att vara rädda för? Jag kände mig modig en liten stund, och vågade mig tillsammans med två livvakter på att försöka få en intervju med en sjörövare.

Försöket gick över förväntan då hela två skräckinjagande sjörövare dök upp i den skumma grottan där vi stämt träff. De gick med på att tala!

Den yngre av de två, Kapten Sabel, minns den fartfyllda tiden för 709 dagar sedan!

- Vi band fast många på stolar!

Den mera väderbitna av de två, Kapten Grundlig Klarering, berättar att de helt enkelt inte orkade med oss längre, men jag vill veta varför. Kapten Sabel erkänner då att sjörövare inte tycker om när man skrattar åt dem. Kapten G.K. fyller i:

- FSB:s läger är för roliga, alla har roligt och skrattar hela tiden!

Behöver vi vara rädda då vi har sjörövare på området?

- Nej, vi är snälla sjörövare!

Har ni fått något svar på er flaskpost?

- NEJ!

(Här ryggar vi faktiskt tillbaka, ljudet av sjörövarens ”nej” ekar i den mörka grottan där mötet äger rum. Vi måste samla mod en stund innan vi vågar fortsätta med intervjun, jag och mina livvakter.)

Hur många sjörövare är ni på området?

- Hemligt.

Nu är sjörövarna plötsligt mycket tystlåtna.

Vi förstår att intervjun strax måste vara över. Det är ändå en viktig fråga jag bara måste få ställa. Varför just den här ön? Är det så att ni har en skattkarta som lett er hit? Är det så att ni med vår hjälp tror att ni kommer att hitta en skatt här?

- Det vet jag inget om, svarar Kapten G. K. och vänder ryggen till.

Intervjun är slut, men jag har en känsla av att det är något sjörövarna inte vill berätta! Kapten G. K.

och Kapten Sabeltand mumlar ändå fram en sista hälsning genom skägget:

- Ha det så roligt och njut av lägret!

(8)

Varför slutade de tala då jag frågade om en skatt? Det står klart att sjörövarna inte är farliga, egentligen, även om de ser rätt hemska ut. Vi kan andas ut! Men är det ändå något de döljer? Finns det en skatt på området? Vi fortsätter undersöka saken, tips till redaktionen tas emot med stor tacksamhet. Kanske de ändå bara valde första bästa ö då det sista skrattet kom som fick bägaren att rinna över. Vi får helt enkelt följa rådet de gav oss i sin sista hälsning.

(Bildtext: kaptenerna verkar tro att det är en båt de står framför!)

Meddelande från kansliet

Har batteriet på mobilen dött eller har den dåligt med batteri kvar, och du vet inte vart du kan ladda den? Kansliet har nu en lösning på ert problem. Kansliet har tagit fram en låda med lås där du kan din ladda telefon under dagen när du har kurs och få ut den när din fritid på kvällen börjar.

Lådan hittar ni i hörnet längst inne i Hyddan vid det runda bordet. Vill ni ladda era telefoner, prata då med kansliet så hjälper de er!

Inskickade hälsningar

Ha kul, ät många kokosnötter och använd solkräm! 

Hälsningar.

Programansvariga SonJannica!

Där finns en kramruta på lägret! Vill ni föreviga er kram i tidningen, kom in till oss på lägertidningen!

Mvh, Lägertidningen

(9)

Morgondagens väder

Vi på lägertidningen hoppas att dagen har varit bra, och att morgondagen blir likaså!

Morgondagens rätter

Lunch: Tropisk sausagesås med potatis Middag: Hawaiilåda

(10)

Figur

Updating...

Referenser

Updating...

Relaterade ämnen :