Prova på-idrott på 400 skolor för 80 000 barn

Download (0)

Full text

(1)

2021-09-21

Prova på-idrott på 400 skolor för 80 000 barn

Fredag den 24 september är det dags för Idrottens dag. Då kommer 80 000 barn på 400 skolor i 135 av Sveriges kommuner att inspireras till rörelse och träning och få prova på olika idrotter.

– Vikten av rörelse och gemenskap har under pandemin blivit tydligare än någonsin. Vi vet samtidigt att klyftorna mellan de som redan är aktiva och de som ännu inte hittat till idrottsrörelsen riskerar att växa. Att ha Idrottens dag i samarbete med skolor över hela landet gör att vi når alla barn som bäst behöver ges en chans att hitta glädjen i rörelse, en idrott och en lokal idrottsförening, säger Stefan Bergh, generalsekreterare

Riksidrottsförbundet.

Lokal samverkan

Skolorna som deltar i Idrottens dag arbetar med Rörelsesatsning i skolan tillsammans med RF-SISU-distrikt och lokala idrottsföreningar. Totalt kommer 40 olika idrotter att vara representerade med idrottsföreningar under Idrottens dag. Samarbete sker i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet antas vara störst. Urvalet grundar sig på socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning.

20 skolor i Västra Götaland

RF-SISU Västra Götaland deltar i arbetet med att bygga broar mellan skolan, de barn som är minst aktiva och de lokala idrottsföreningarna. Under Idrottens dag på fredag kommer elever på ett 20-tal skolor runt om i Västra Götaland att ges möjlighet till idrott plus en direktkontakt med det lokala föreningslivet som de ofta hittills inte fått.

– Att skapa kontakter mellan skolan och föreningarna ser vi som en viktig faktor för att eleverna ska få testa en uppsjö av idrotter som finns nära dem, säger Alexandra Wiberg, en av projektledarna för Rörelsesatsning i skolan i Västra Götaland, och fortsätter.

– Vi ser idrottens dag som ett startskott för föreningar och skolor att samverka under hela året, där föreningarna har möjlighet att bygga upp en relation till barnen som möts av en person som de känner igen och är trygg med när de kommer till föreningens ordinarie verksamhet.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag tillsammans med samtliga 19 RF-SISU-distrikt och lokala idrottsföreningar. Idrottens dag är också en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I år deltar över 40 länder, med det gemensamma budskapet #BeActive.

(2)

Här kan du läsa mer om Rörelsesatsningen i skolan (länk) Här kan du läsa mer om Idrottens dag (länk)

För mer information kontakta Alexandra Wiberg

Projektledare Rörelsesatsning i skolan (Fyrbodal) RF-SISU Västra Götaland

Tel: 0725-23 20 50

Mejl: alexandra.wiberg@rfsisu.se

Tilda Matthijs

Projektledare Rörelsesatsning i skolan (Göteborg) RF-SISU Västra Götaland

Tel: 0729-71 17 75

Mejl: tilda.matthijs@rfsisu.se

Julia Hildorzon

Projektledare Rörelsesatsning i skolan (Skaraborg) RF-SISU Västra Götaland

Tel: 0702-06 33 41

Mejl: julia.hildorzon@rfsisu.se

Kristin Ekblom

Projektledare Rörelsesatsning i skolan Riksidrottsförbundet

Tel: 08-699 62 88

(3)

Deltagande skolor, Västra Götaland

Göteborg Brunnsboskolan Göteborg Bräckeskolan Göteborg Bräckeskolan F-6 Göteborg Ellen Keyskolan Göteborg Gunnareds skolan Göteborg Gunnaredsskolan Göteborg Solbackeskolan Götene Lundabyn Lysekil Stångenässkolan Lysekil Stångenässkolan Munkedal Centrumskolan Munkedal Hedekas skola Munkedal Hällevadsholms skola Mölndal Kvarnhjulet

Mölndal Rävekärrsskolan Skövde Lundenskolan

Sotenäs Hunnebostrands skola Tanums Tanumskolan f-6 Trollhättan Sylteskolan Vänersborg Mariedal skolan

Figur

Updating...

Referenser

Relaterade ämnen :