Lilla skräprapporten Barns frågor om nedskräpning fakta och svar från Håll Sverige Rent

Full text

(1)

Lilla

skräprapporten 2016

Barns frågor om nedskräpning

– fakta och svar från Håll Sverige Rent

(2)

Rapporten är framtagen av Håll Sverige Rent 2016.

Tack alla fantastiska barn som bidragit med frågor!

Citera gärna, men ange källan.

Illustrationer: Johnny Dyrander

© Håll Sverige Rent 2016

Håll Sverige Rent, Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00, E-post: info@hsr.se

www.hållsverigerent.se facebook.com/hallsverigerent

(3)

Förord

Skräpet finns överallt – på stan, i skogen och i vattnet. Det skadar djuren och miljön och kostar massor med pengar att städa upp. Och dessutom ser det fult ut!

Håll Sverige Rent ser att nedskräpningen ökar. Det vill vi göra något åt. För det finns många som tycker nedskräpning är fel och som vill ha en ren natur och rena städer.

Speciellt många barn tycker nedskräpning är dåligt och vill göra något åt problemet.

På de skräpplockardagar som Håll Sverige Rent anordnar är det många fler barn än vuxna som går ut och plockar skräp för att visa att de bryr sig. Därför säger vi – hurra för er barn, ni är jätteviktiga i kampen mot skräpet! Om fler gjorde som ni skulle vi ha ett mycket renare och vackrare Sverige.

I ”Lilla Skräprapporten 2016” har vi samlat frågor från barn om nedskräpning och så har vi svarat på dem så gott vi kan. Det finns också lite fakta och siffror som kan vara intressant och bra att känna till.

Ni kan använda det här häftet i skolan eller läsa det tillsammans med era föräldrar hemma. Ju mer vi vet om nedskräpningen och varför det blir skräpigt, desto lättare är det att göra något åt det!

Stockholm april 2016

Johanna Ragnartz

(4)

4

Varför är det så många som slänger skräp i naturen?

Jon, 8 år

Alla vet att vi inte ska skräpa ner. Ändå är det något som händer hela tiden och många som skräpar ner gör det med flit. Om man frågar människor som skräpar ner varför de gör det, svarar de oftast att det beror på att det inte finns papperskorgar, på att papperskorgen är full eller att det är redan är skräpigt.

När forskare försöker ta reda på varför vi människor gör konstiga saker som att skräpa ner, har de upptäckt att vi människor ofta gör som andra gör. Om någon gör något fel följer andra efter. Ett redan nedskräpat område gör att fler skräpar ner där. Ett rent område fortsätter vi däremot att hålla rent!

Vad är det värsta skräpet?

Sonia, 9 år

Det beror på vad som menas med värst.

Fimpen är det absolut vanligaste skräpet om vi tänker värst som i skräp som det finns mycket av. Håll Sverige Rent har tidigare räknat ut att en miljard fimpar hamnar på våra gator och torg varje år. Det är väldigt mycket fimpar!

Om vi tittar på vad skräpet kan ställa till med är det istället plasten som är det värsta skräpet. Plastskräp finns överallt, både på land och i havet. Plasten delas långsamt till mindre och mindre bitar och blir till slut något som kallas mikroplast. Både mikroplasten och större bitar av plast skadar djur och skapar problem i naturen.

För att komma åt problemet med plastskräpet behöver vi sluta tillverka så mycket plast – särskilt engångsförpackningar av plast. Är det inte ganska knäppt att saker vi använder bara några minuter, som en plastsked, tar flera hundra år att brytas ner om den hamnar i naturen?

Barns frågor om skräp

Var hamnar skräpet?

Carl, 8 år

Skräpet finns överallt. På stan, i skogen och i havet. I städer finns det mycket skräp där många människor samlas, som på torg, busshållplatser och där det finns restauranger.

När vi frågar människor var de kastar skräp någonstans säger de flesta att de inte skulle slänga skräp på marken alls. Men några svarar ändå att de slänger skräp längs bilvägar och i skogen.

(5)

Varför finns det cigaretter?

Vendela, 9 år

Ja, eller hur! Det är ju egentligen ganska konstigt. Cigaretter är väldigt dåliga för vår hälsa och inte bra för miljön heller när så många fimpar hamnar på marken. Och dessutom luktar det äckligt. Visste du att det slängs en miljard fimpar på marken varje år i Sverige?

Vad händer när det kommer skräp i vattnet?

Minnea, 8 år

Våra hav är fulla med skräp, och tidigare i år kom en nyhet om att det kommer finnas mer plast än fisk i haven år 2050 om vi inte gör något åt nedskräpningen. Vem vill äta en plastbit till potatismoset istället för fiskpinnar?

När plast och annat skräp flyter runt i våra hav kan sjöfåglar och marina djur trassla in sig eller missta plasten för mat. När djur äter plast i stället för mat kan de dö.

Vet ni var skräpet i haven kommer ifrån?

Det mesta kommer inte från båtar eller från stränder som det är lätt att tro. Skräpet kommer faktiskt från land. Det blåser eller åker med vattnet i floder och åar och hamnar till slut i havet. Det betyder att om vi gör något åt nedskräpningen på land gör vi samtidigt något åt skräpet i havet!

Även om skräpet kommer ifrån land är det bra att städa stränder och plocka upp skräp ur haven. Och det är det många som gör!

Varje år går massor med människor ut och städar stränder och öar så att de blir rena och fina igen!

Varför är det så farligt att slänga tuggummi i naturen?

Axel, 8 år

Tuggummi är också ett vanligt skräp, särskilt i städer. När Håll Sverige Rent mätte fanns det 1142 tuggummin på ett enda litet ställe!

Vad har hänt där kan vi undra. Någon slags tugga tuggummi-tävling? Vi kunde inte hitta någon förklaring till varför det fanns så mycket tuggummin på platsen, mer än att det fanns mycket folk där. Ett tuggummi kan ta mer än 20 år att brytas ner och dessutom blir det fula fläckar på gator och torg!

Är det fler vuxna som skräpar ner?

Sonja, 8 år

Det finns människor i alla åldrar som skräpar ner. I en undersökning där man tittade på nästan 10 000 människor visade det sig att yngre människor mellan 18–29 år skräpade ner mer än äldre människor. Men vi vet inte hur det ser ut bland ännu yngre åldrar.

Det vi vet är att det är många fler barn och unga jämfört med vuxna som går ut och gör något åt saken och plockar skräp i Håll Sverige Rents skräpplockaraktiviteter. Så kom igen vuxna och hjälp till att visa att vi vill ha ett skräpfritt Sverige!

(6)

6

Är det jätteviktigt att städa?

Ludvig, 8 år Det finns flera anledningar till varför det

är bra och viktigt att städa. Den största anledningen är att vi vill ha det rent och fint runt omkring oss. När vi städar får vi bort skräpet och då kan vi också se till att det inte hamnar i våra hav.

Det finns också en annan viktig anledning. De som är med och plockar skräp i till exempel Håll Sverige Rents skräpplockaraktiviteter blir mer medvetna om problemet med nedskräpning. Efter att ha varit med och plockat är det många som ser saker på ett nytt sätt. Människor säger till exempel saker som; ”det gav mig en tankeställare hur vi alla skräpar ner” och

”när vi väl var igång upptäckte jag hur himla

mycket skräp det finns överallt” och ”jag har lärt mig hur djuren påverkas av skräp, till exempel tuggummi och fimpar. Det är förfärligt det vi gör, och det har påverkat mitt beteende.”

Det är inte bara de som har plockat skräp som kommer på de här smarta sakerna. Även de som ser andra människor plocka skräp och göra rent börjar fundera och kan inse att skräp är dåligt. Många barn som plockar är också jättebra på att berätta om varför nedskräpning är dåligt för sina föräldrar, syskon och kompisar. På så sätt blir vi fler och fler som inte skräpar ner. Och då får vi till slut ett Sverige fritt från skräp!

Är det inte äckligt att plocka gamla bananskal?

Kevin, 8 år

Att ta upp ett skruttigt gammalt bananskal är ju inte så kul. Eftersom många tänker att det är okej att slänga just fruktskal på marken för att de förmultnar snabbare jämfört med annat skräp, ser vi ganska ofta sådant skräp runt omkring oss. Även om de faktiskt försvinner efter ett tag bidrar de till en skräpigare miljö och dessutom lockar det till sig råttor. Släng därför fruktskalen i papperskorgen!

Om ni ska plocka upp bananskal och liknande skräp som känns lite äckligt som till exempel snus och fimpar rekommenderar Håll Sverige Rent att ni plockar med handskar eller ett plockverktyg.

Det är bra att gå igenom vad som är okej och inte okej att plocka innan ni går ut och plockar skräp. Vassa och farliga saker som glasbitar och läskiga saker som sprutor ska vuxna ta hand om istället.

Skräpade vi ner mer förut eller nu?

Axel, 8 år

Håll Sverige Rent ser i mätningar som vi gör att nedskräpningen ökar i Sverige. Plastskräp blir allt vanligare och också fimpar och snus.

(7)

Hur kommer det att se ut i framtiden?

Lovis, 8 år

namnunderskrifter och pratade med politiker.

Till slut lyckades de och fick öns ledare att skriva på att han lovade att genomföra en lag som förbjuder plastpåsar. Så det går åt rätt håll!

I Sverige finns det förslag på att göra plastpåsarna dyrare för att vi inte ska köpa så många som sedan riskerar att bli skräp på marken.

Fler och fler är med i skräpplockaraktiviteter och visar att nedskräpning är fel. Förra året var fler än 800 000 personer ute och plockade! Och även om det är ett stort problem har det ju en ganska enkel lösning – det är ju bara att låta bli att slänga skräp!

Om din mormor tappade en plastpåse från en segelbåt när hon var 10 år finns den fortfarande kvar i havet nu. Väldigt långsamt bryts plast ner. Det kan ta flera hundra år! Plast från plastens barndom ligger fortfarande kvar och skräpar i våra hav – tillsammans med plast från idag. Det skräp vi har i naturen nu kommer vi att ha även i framtiden, om vi inte försöker städa upp det.

Men bra saker håller på att hända som gör att framtiden ändå ser ljus ut! Flera länder i världen har till exempel förbjudit plastpåsar.

På Bali, som är en ö i Asien, jobbade två elever i en skola stenhårt med att få politiker att förstå att plastpåsar borde förbjudas. De två tjejerna höll på i flera år och samlade

(8)

8

skräp i havet

Skräpmätning på stränder

En plockanalys av vad vi hittade under våra skräpplockningsaktiviteter

1

Plastpåsar:

3 700 st (32 %)

2

Övrig plast (oftast små bitar):

2 210 st (19 %)

3

Snabbmatsförp, godispapper etc:

1 231 st (11 %)

4

Rep (plast):

704 st (6 %)

5

Skumplast (isolering, paketering):

547 st (5 %)

6

Aluminiumburkar:

312 st (3 %)

7

Glas eller keramik:

296 st (3 %)

8

Papper inkl tidningar:

250 st (3 %)

9

Kapsyler och flasklock:

233 st (2 %)

10

Flaskor mindre än 2 liter:

220 st (2 %)

Vanligaste skräpet på Bohuskusten mellan 2001–2015

Plastmaterial

86%

Sanitetsartiklar

6%

Papper & kartong

2%

Gummi

2%

Trä

2%

Övrigt

2%

Efter Håll Sverige Rents strandstädningsaktiviteter förra året (2015) gjordes en plockanalys av 11 651 föremål från tre stränder på svenska väst- och sydkusten (Strömstad, Göteborg och

Simrishamn). I plockanalysen konstaterades det att plastpåsar är det vanligaste skräpet.

Topplista över de vanligaste skräpen på stränder De fem värsta skräpen för djuren som bor i haven

1. Fiskeredskap 2. Plastpåsar 3. Ballonger 4. Cigaretter 5. Flasklock Våra hav är fulla med skräp.

Om vi inte gör någonting åt det kommer det att finnas mer plast än fisk i våra hav år

2050

Ett vanligt skräp ute i havet är spökgarn, som är ett samlingsnamn för fiskegarn, fiskenät och trålar som av olika

anledningar hamnat i havet. Dessa är nästan alltid gjorda av plast. Det gör att de har en lång

livslängd och ligger kvar år efter år och fiskar till ingen nytta. Men det går att dyka ner och hämta upp det! Förra året (2015) var Håll Sverige Rent med och bärgade hela 2,6 ton trål från ett vrak utanför Ystad.

fiskar fastnar i spökgarn

(9)

Foto: InudgeYou.com

I Danmark har de testat att måla fotsteg fram till papperskorgarna och märkt att det blir mindre skräp på marken. Tror du att det skulle fungera bra i Sverige också?

skräp i staden

Inget skräp

SKRÄP PÅ 100 M GÅngBANA

2014

2015

48 m 46 m 5 m 1 m

46 m 47 m 6 m 1 m

Lätt nedskräpat Ganska nedskräpat Mycket nedskräpat

Skräpmätning i TÄTorter

Med fimpar och snus inräknat

Allt annat skräp – utan fimpar och snus inräknat Fimpar och snus

76% 24%Allt annat skräp

37%Papper 29%Plast 9%Metall 8%Glas

8%Annat 6%Organiskt 3%Kartong

Det mesta av skräpet (i antal) på gator och torg är fimpar och snus.

det vanligaste skräpet i städer

I Sverige är det förbjudet att skräpa ned. Ser polisen att du

skräpar ned kan du få böta 800 kr.

Håll Sverige Rent mäter varje år hur mycket skräp det finns i städer. Vi mäter hur många skräp vi hittar på en viss yta och vad det är för slags skräp. Vi mäter också upp- levelsen av hur skräpigt det är. När vi räknat ihop dessa mätningar kan vi se att större delen av dessa ytor var lätt nedskräpade och en procent mycket nedskräpad. Det be- tyder att om man går 100 meter på en gångbana i en stor stad kommer 47 meter att vara lätt nedskräpade, sex meter att vara ganska nedskräpade och en meter kommer att vara mycket nedskräpad. 46 meter kommer att vara rena.

hur skräpigt ser det ut

på 100 m gångbana?

(10)

10

vad är orsaken till att du lämnat skräp?

Slöhet

Fanns ingen papperskorg

Det var redan nedskräpat Vet inte

14%

19%

51% 42%

17%

21%

6%

Kunde inte ta

det med mig Visste inte

var jag skulle göra av det

2%

Det var komposterbart

Jag bryr mig inte

DÄRFÖR SKRÄPAR FOLK NER

I en undersökning fick personer i Sverige svara på frågor om nedskräpning. Alla som svarade Ja på frågan om de hade lämnat eller slängt skräp på marken fick säga varför. De kunde ange

flera anledningar. Därför summerar inte andelarna till 100%.

(11)

Vill ni veta mer om nedskräpning och våra undersökningar?

Läs Skräprapporten 2016 på www.hsr.se/skraprapport2016

1

skräprapporten 2016

En rapport från Håll Sverige Rent om nedskräpningen i Sverige.

(12)

I Lilla Skräprapporten har Håll Sverige Rent svarat på barns frågor om nedskräpning. Vi presenterar också en del av den fakta som

finns i Skräprapporten 2016 på ett enklare sätt.

Håll Sverige Rent arbetar för att motverka nedskräpning, öka återvinning och främja miljömedvetandet hos individer

och organisationer. Arbetet bedrivs genom kampanjer och kunskapsuppbyggnad, genom utbildning i skola och förskola och

genom miljömärkningar.

www.hållsverigerent.se

Figur

Updating...

Referenser

Updating...

Relaterade ämnen :