• No results found

Månadsbrev april-14.

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "Månadsbrev april-14."

Copied!
5
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

Månadsbrev april-14.

I april började vi vår utflyktsturné. Den 1:a april var vi till Bellevue, det har ni fått

berättat om i ett särskilt mail. Vi hade en härlig dag där, och allt fungerade utan problem.

Inga problem att resa med den här barngruppen.

I förskolan utvecklar vi barnens självständighet och tillit till sin egen förmåga. = Vi kan resa utan mamma och pappa. Några har börjat träna på att sova i sovsäck, inför övernattningen:)

Föreställningen närmar sig med stormsteg och nu känns det som om tiden inte riktigt räcker till för att finslipa på våra nummer. På bilden är det Carl som trollat fram en mus. Han verkar lika förvånad själv som vi hoppas att publiken kommer att bli den 13:e maj. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den. Det gör vi bl.a. genom projektet, jag vill, jag kan, jag törs som till slut blir vår föreställning.

Någon kanske undrar varför barnen ibland får färglägga

färdigritade bilder istället för att rita helt själva. Den här övningen är bra för att träna penngreppet och lära sig styra pennan innanför linjerna. När vi reflekterade med barnen om detta, kom vi fram till att, det blir lättare att lära sig skriva sen om man inte behöver koncentrera sig så mycket på hur man håller i och styr sin penna. .

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin finmotorik.

Vi har varit på biblioteket och sett föreställningen, du och jag och min lilla cykel av Jujja och Tomas Wieslander. Föreställningen var uppskattad av våra barn som även fick agera vissa roller under framträdandet. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uppleva bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.

Vi började gå på föreställningar på biblioteket när våra barn var 1,5 – 2 år, då var de yngst, lite osäkra, några ville gärna sitta i våra knän och en del började t.o.m. gråta. Nu var de äldst och fick hjälpa till med framträdandet och ingen bryr sig längre om var vi vuxna sitter.

(2)

Vi har firat påsk med påskpyssel och en påsklunch.

Påsklunch vid långbord för Humlan och

Myran. Ricky lindar garnboll till kycklingkropp Felicia klipper stjärtfjädrar

Här vill vi visa ett urval av påsktuppar där ingen är den andra lik. Tack för alla bidrag med petflaskor och toarullar. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Förskolan ska sträva efter att varje barn känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer.

Apropå andra kulturer så har vi haft en dag då vi pratade om Somalia och åt lammgryta med gult ris (färgat med gurkmeja).

Vi målade somaliska flaggan och tittade på bilder på Somaliska barn och pratade om att det finns en familj från Somalia i Tillberga. Vi fick lära oss att flickorna täcker sitt hår för att inte visa någon annan än sin kommande man hur fina de är. De

får bara visa ansikte och händer. En dag hade vi besök av 3 flickor från åk 5 i skolan. En av flickorna hette Amiro. Hon var från Somalia och bar sjal. Hon berättade för våra barn att hon täckt sitt hår sen hon var 7 år.

Vi har haft Linn hos oss i 5 veckor. Linn utbildar sig till förskollärare vid Mälardalens högskola. Det har varit en stor tillgång att få ha Linn med i vår grupp. Nu är hennes veckor tillsammans med den här gruppen över, men Ann-Katrin, Johanna och Mona kommer att få tillbaka Linn fler perioder. Det ser vi fram emot.

(3)

Erik och Jason i badhuset.

Linn o Minna hoppar rep. Anton träffade lillebror Olle.

På påsklovet var vi i sporthallen och badhuset. Alla barn tycker att det är roligare att få bada än att vara i sporthallen, men de tycker också att det är bra att de får göra båda delarna. När vi var i sporthallen med ena gruppen, delade vi hallen med Katten Jansson och flera barn träffade sina småsyskon. Barnen säger på reflektionen att - när vi är i

sporthallen och badhuset tränar vi oss på att röra vår kropp och - det är nyttigt att röra på sig. I vår läroplan står att alla barn ska få utveckla sin motorik, koordinationsförmåga, kroppsuppfattning samt att de ska ges förståelse för att det är viktigt att bry sig om sin hälsa och sitt välbefinnande.

Som ni ser så har barnen mycket att säga när vi har reflektion. Ibland är det svårt att förstå att de bara är 5-6 år. Vi vill här försöka beskriva hur ett samtal kan vara i vår grupp.

Vi sitter i soffan för att läsa saga efter maten. Med oss sitter också 3 flickor från åk. 5 som är på prao den här dagen. En av flickorna är Amiro från Somalia, en är Tanjas dotter från Ukraina och den tredje är en flicka från Tillberga.

Jag (Mona) frågar barnen. Från vilket land tror ni den här flickan kommer? (pekar på Amiro). Från Amalia svarar ett barn. Somalia heter det säger en annan. Vi tittar på

Somalias flagga som hänger över våra huvuden. Kommer ni ihåg varför hon har en sjal? Hon ska bara visa hur fin hon är för sin man svarar barnen. Flickorna från åk. 5 ser förvånade ut. Vi frågar Amiro när hon började använda sjal och hon berättar att hon var 7 år. Hennes två småsystrar som är 2 och 4 år använder inte sjal.

Nu berättar jag att flickan som heter Anja är dotter till Tanja och jag undrar om någon kommer ihåg vilket land Tanja kom ifrån. Ukraina svarar flera barn. Vi tittar också på Ukrainas flagga. När jag var i Svärdsjö såg jag på Apport säger Sanna, Rapport rättar hon sig direkt. Pratade de om Ukraina då undrar jag. Ja de sa att det är oroligt där. Ryssland har tagit över en del av Ukraina säger Lova. Nu är flickorna i åk. 5 mycket imponerade. Vem är störst undrar ett barn. Av Ryssland och Ukraina menar du, frågar jag. Nej, av tjejerna så klart. Där var vi tillbaka i vardagen igen och vi fick veta att Amiro är 2 år äldre än sina klasskamrater. Hon var 14 och de andra 12.

I vår läroplan står att varje barn ska få utveckla sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöka förstå andras.

(4)

Vecka 17 var det skräpplockarvecka. Vi på Sörby hade fått till uppgift att snygga till på Sörbygården. Vi hade dessutom ansvar för två allmänna gräsytor. Vi pratar med barnen om att denna vecka plockar många skolor och förskolor i hela Sverige skräp. När vi senare räfsat ihop löv som fyller ett tjugotal svarta sopsäckar, säger Jason. Mona, är det

meningen att hela Sverige ska glänsa. Härlig kommentar, och Jason fångade syftet med dagen. (Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att ta ansvar för förskolans miljö.)

Vi avslutade skräpplockarveckan med korvgrillning i Lekberga tillsammans med alla andra förskoleavdelningar. Barnen i Tillberga har gjort sitt men var, fanns alla vuxna på lördagen när det var gemensam skräpplockardag för alla i Tillberga.

Det kom 3 familjer från hela Tillberga, för att plocka skräp.

Två av dem var i alla fall från Myran så det får vi väl vara nöjda med.

Vi har också varit och besökt förskoleklassen två gånger. Vi har nu träffat personalen, sett lokalerna och tittat på de ”osynliga” gränserna som finns utomhus, och som man inte får passera. Ricky säger att han vet att det finns ett hål i staketet. Vi pratar om att när man är så stor att man går i f-klass så vet man att man inte smiter genom ett hål i staketet. Vi pratar också om vad som kan hända om man kryper igenom ett stålstängsel. Kläder kan rivas sönder och man kan göra illa sig.

Eva Granlund ropar upp barnens namn.

Vi bekantar oss med gården ute.

Viktiga datum

Kvällsmöte (där ni föräldrar har möjlighet att vara med 30 min) 5 maj 17.30-18.00

Barnens föreställning 13 maj 17.00

Övernattning på Vallby 19-20 maj mer info kommer Kompetensutv.dag (förskolan stängd för barnen) 20 maj

Temafesten i Lekberga 23 maj 14.00-16.00

Stockholmsresa 4 juni mer info kommer.

Egen avslutning för Myran på Sörby 16 juni 17.00-19.00 Sköna majhälsningar från Ann-Katrin, Johanna och Mona.

(5)

References

Related documents

kvalitetsskäl inte kan användas i den färdiga produkten. Att fingerskarva otorkat virke medför en väsentlig förkortning av ledtiderna. Det är en fördel att kunna

Undersökningen visar att Handelsbanken använder följande träningsmetoder för att förbereda sina expatriater inom interkulturell kommunikation: traditionell utbildning,

Alla fyra bilderböcker utgår från ett barns perspektiv och utgår från den svenska kulturen men de upplevs inte som stereotypa svenska barndomar och många barn kan nog relatera

Andra musikstycken som har likartade betydelser inom den västerländska kultursfären är till exempel God save the queen (den brittiska nationalsången eller Sex Pistols hit

Risken med intervjuer är emellertid att respondenterna svarar som de anser att de bör svara eller det som de tror är det rätta, men vi efterfrågade inte endast hur de

I en annan studie framkom det att sjuksköterskor har svårt att förstå patienternas önskemål eftersom människor från andra kulturer ofta har annorlunda kroppsspråk och

Studiens resultat kan tänkas ligga till grund och stöd för effektiviseringsmöjligheter vad gäller utredandet av sexuellt digitalt våld mot barn inom Polismyndigheten. Detta med syftet

I praktiken så kommer kanske inte segmenten att falla över ljustrålen samtidigt varje gång vilket kan resultera i att tryckcylindrarna går ner för tidigt och klämmer fast