• No results found

2020–2021 2020–2021

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "2020–2021 2020–2021"

Copied!
20
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

Med siktet inställt på internationella medaljer - Sara Lennman, kulstötning aktiv i Dala Sports Academy Elit en del av RF-SISU Dalarna

Verksamhetsplan Verksamhetsplan

2020–2021

2020–2021

(2)

Innehåll

3

RF-SISU Dalarnas

verksamhetsplan 2020-2021

4

RF-SISU Dalarna

5

Förutsättningar

6

Verksamhet

7

En ny syn på träning och tävling

8

Den moderna föreningen engagerar

9

Inkluderande idrott för alla

10

Jämställdhet för en framgångsrik idrott

11

Ett stärkt ledarskap

12

Idrottspolitik

13

Antidoping

14

Elitidrott

15

Inkludering - etnicitet

16

Idrottssvaga områden

17

Skol IF och inkludering

18

Rörelsesatsning i skolan

(3)

RF-SISU Dalarnas verksamhetsplan 2020-2021

Idrottsrörelsens mål 2025

Livslångt idrottande:

• Svensk idrott ska vidareutveck- la verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet.

• Svensk idrott ska nå flera idrottsliga framgångar internationellt.

Idrottens värdegrund är vår styrka:

• Alla lever och leder enligt svensk idrotts värdegrund.

Idrott i förening:

• Svensk idrott ska vidareutvecklas, sam- verka med andra aktörer och ge goda möjligheter att idrotta i förening.

Idrotten gör Sverige starkare:

• Idrottsrörelsen är en ännu starkare samhällsaktör.

Verksamhetsidé

RF:s verksamhetsidé

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas hela livet.

SISU:s verksamhetsidé

Vi erbjuder folkbildning i idrottsför- eningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.

Strategi 2025 och utvecklingsresorna

Det förändringsarbete som pågår inom svensk idrott kallar vi Strategi 2025.

Förändringsarbetet ska framför allt leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening - hela livet. För att lyckas har svensk idrott prioriterat fem utvecklingsresor. Tillsammans stakar de ut vägen mot framtidens idrott.

RF-SISU Dalarna är Riksidrottsförbundets och SISU Riks regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, leda, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsrörelsen.

RF-stämman 2015 fattade beslut om gemensamma mål för idrottsrörelsen mot 2025. Målen ska hjälpa idrottsrörelsen att tillsammans prioritera verksamheten i riktning mot visionen: Svensk idrott - världens bästa.

(4)

RF-SISU Dalarna

Vår roll är att:

• Leda det idrottspolitiska arbetet och påvisa samhällsnyttan.

• Ge stöd och service till föreningar och förbund.

• Verka för en sammanhållen idrott.

• Bidra till föreningarnas utveckling i Dalarna genom att skapa förutsätt- ningar för idrottsrörelsens utveck- lingsarbete i linje med Strategi 2025.

• Med folkbildnings- och utbild- ningsinsatser bidra till idrottsrörel- sens och individers utveckling uti- från behov och förutsättningar.

• Skapa idrottsövergripande mötes- platser.

• Fördela och följa upp statens anslag till idrottens studie-, bildnings- och utbildningsverksamhet utifrån re- geringens riktlinjer och i linje med idrottsrörelsens strategi och mål.

Styrelsens prioriteringar

Vi vill bidra till att utveckla idrottsrö- relsen i Dalarna genom utbildnings- och utvecklingssatsningar av hög kvali- tet. Det är viktigt för oss att sträva efter långsiktiga effekter.

I Dalarna vill vi verka för att sänka trösklarna så att fler ska kunna idrotta i förening hela livet utifrån sina förut- sättningar och ambitioner. För att göra det möjligt vill vi:

• Arbeta aktivt med alla fem utveck- lingsresor, med utgångspunkt i Den moderna föreningen engagerar som den röda tråden för att förstärka samtliga utvecklingsresor.

• Göra insatser för att sänka kostna- derna inom idrottsrörelsen.

• Ha ett nära samarbete med länets kommuner och regionala aktörer.

• Göra riktade insatser i skolan där vi når alla barn och ungdomar.

• Verka för att befästa idrottsrörel- sens roll som en viktig del av sam- hällsplaneringen för att öka till- gängligheten och tillgången av ändamålsenliga anläggningar och idrottsmiljöer.

• Stödja föreningar och förbund i arbetet med trygga idrottsmiljöer både i det förebyggande arbetet och i de fall när det förekommer oegent- ligheter.

• Utveckla Dala Sports Academy Elit.

Idrottsrörelsen i Dalarna består av ca 163 000 medlemmar, 24 000 ledare i ca 1 000 föreningar varav närmare 450 bedriver barn- och ungdomsidrott och be- viljas lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd). RF-SISU Dalarna är aktiva i hela länet och tar en del av ansvaret för samhällsutvecklingen i vår region. Vi är en viktig aktör och finns med i forum där beslut om den regionala utvecklingen tas.

Vårt arbete bidrar till bättre folkhälsa, ökad integration samt skapar förutsättning- ar för högre studieresultat och kompetensförsörjning i länet.

(5)

Förutsättningar

Kommunikation

Stärka vårt kommunikationsarbete så- väl inom idrottsrörelsen som mot ex- terna målgrupper kring Strategi 2025 och idrottens positiva effekter.

Följa RF:s kommunikationsstrategi och bryta ner den till en kommunikations- plan utifrån distriktets perspektiv.

Ta fram en aktivitetsplan som följer RF-SISU Dalarnas verksamhetsplan.

Idrottspolitik

Verka för att befästa idrottsrörelsens roll som en viktig del av samhällsut- vecklingen.

Ekonomi

Verka för att idrottsrörelsen i Dalarna får goda ekonomiska förutsättningar.

Stötta förbund och föreningar gällande ekonomifrågor.

För att få kraft till förändringsarbetet mot 2025 behöver RF-SISU Dalarnas egna interna organisation ha rätt förutsättningar samt ge stöd till föreningar och förbund.

Juridik

Stötta förbund och föreningar gällande idrottsjuridiska frågor.

Stötta föreningar gällande arbetsgivar- frågor samt erbjuda utbildning för an- ställda inom idrottsrörelsen.

Digitalisering

Arbeta med digital utveckling med syf- te att ge bättre stöd till förbund och för- eningar.

Stötta förbund och föreningar gällande IdrottOnline.

Utvärdering/uppföljning

För att göra rätt prioriteringar i framti- den är det viktigt att utvärdera och följa upp den verksamhet som bedrivs samt dess effekter.

Dessa områden är avgörande för genomförandet av Strategi 2025:

(6)

Verksamheten

Här följer en beskrivning av de fem utvecklingsresorna samt den verksamhet som prioriteras. Inom samtliga utvecklingsresor kommer vi att:

• Stödja länets LOK-stödsföreningar.

• Samverka med 380 sektionsföreningar.

• Årligen erbjuda 25 kurser, 30 processer samt 50 föreläsningar.

• Erbjuda mötesplatser i länets 15 kommuner.

• Distriktsidrottschef samt styrelsen träffar minst sex förbundsstyrelser för information och dialog om Strategi 2025.

(7)

01 En ny syn på

träning och tävling

Önskat läge 2025

2025 har vi en idrottsrörelse där alla får plats utifrån sina villkor oavsett ambition, ålder, kön, prestationsnivå eller andra förutsättningar. Träning och tävling utformas så att utövaren mår bra, har roligt och utvecklas under hela livet.

Ledarskapet fokuserar på glädje och prestation snarare än på resultat. Utveckling av rörelseförståelse är i centrum vilket gör att fler får fysiska förutsättningar att idrot- ta. Utövaren känner sig kompetent, får tilltro till egen förmåga och en möjlighet att utveckla och förbättra sin prestation. Detta gör att fler fortsätter att idrotta längre och såväl den blivande som redan aktive elitidrottaren sporras att nå sin verkliga potential. Det ger förutom fler utövare totalt sett, också fler framgångsrika elitidrot- tare och internationella medaljer.

Samtidigt väljer många andra former för idrottande. Alla tränar, det är det vi har gemensamt. De som vill tävlar. Föreningarna kompletterar varandra och samverkar både med varandra och med andra aktörer. Det finns alternativ för människor med olika ambitioner – inom idrottsrörelsen, hela livet. 2025 har idrotten på alla nivåer ut- vecklat strukturer, stödsystem och beteenden vilket bidragit till att medlemmarna är mer aktiva under längre tid. Det är naturligt att idrotta i en förening under hela livet.

RF-SISU Dalarna ska:

• Samordna och stödja förbund och föreningar i utvecklingsarbetet mot En ny syn på träning och tävling.

• Tillhandahålla kunskap och kom- petensstöd kring En ny syn på trä- ning och tävling till förbund och föreningar.

• Genomföra folkbildnings- och ut- bildningsinsatser för tränare, ledare och föräldrar avseende en ny syn på träning och tävling.

Genom att:

• Samverka med fem idrottsprofiler som förespråkar den nya synen på träning och tävling.

• Fortsätta arbetet med Samsyn genom att fördjupa och förankra koncep- tet hos de fem lagidrotterna (fotboll, bandy, handboll, innebandy, ishock- ey), och genomföra två träffar per år.

• Påbörja och fortsätta förankringsar- betet gällande Samsyn i våra idrotts- föreningar och kommuner.

UTVECKLINGSRESA

(8)

Önskat läge 2025

2025 har vi en stark och levande idrottsrörelse som tar vara på människors engage- mang och inspirerar till delaktighet. Medlemskapet är moderniserat. Det är enkelt och välkomnande att engagera sig oavsett bakgrund, ålder, kön eller andra förutsätt- ningar. Föreningar bildas och utvecklas med verksamhet i linje med idrottsrörelsens mål. Människor vill engagera sig och är stolta över att vara en del av sin förening och av idrottsrörelsen. Föreningen har antagit nya former där grunden är människors vilja att vara med och bidra i föreningen. Föreningens möten hålls i såväl gamla som nya forum och verksamheten kännetecknas av glädje, gemenskap och öppenhet.

02 Den moderna

föreningen engagerar

RF-SISU Dalarna ska:

• Tillhandahålla digitala lösningar för att förenkla förenings- och för- bundsadministration, bland annat genom fler samarbeten med externa aktörer.

• Tillhandahålla kunskap kring en- gagemang, medlemskap och demo- kratiska processer.

• Genomföra utbildningsinsatser och erbjuda mötesplatser för förtroen- devalda och anställda inom idrotts- rörelsen avseende ideellt ledarskap för att öka engagemanget.

• Erbjuda moderna digitala bildnings- och utbildningsplattformar för för- bund och föreningar.

• Stimulera föreningar att erbjuda en idrottsmiljö som bidrar till att unga stannar kvar i den organiserade idrottsrörelsen.

Genom att:

• Slutföra pilotprojekt för att utveckla digitala former för att leda och orga- nisera en förening tillsammans med extern part samt RF-SISU Uppland och RF-SISU Gävleborg.

• Genomföra 35 livesända föreläs- ningar samt erbjuda inspelade före- läsningar.

• Stimulera till att starta verksamhet för att få unga att stanna kvar, 40 satsningar via Projektstöd IF.

• Visa på tre goda exempel från idrot- ter som är bra på att få unga att stan- na kvar inom idrotten.

• Erbjuda 25 ledarutbildningar rikta- de till unga.

• Skapa utbildnings/utvecklingskon- cept riktade till föreningsstyrelser.

UTVECKLINGSRESA

(9)

Önskat läge 2025

2025 känner sig pojkar och flickor, män och kvinnor och i olika åldrar och med oli- ka förutsättningar och bakgrund välkomna till föreningen. Föreningens verksamhet ger människor med olika förmåga möjlighet att vara med. Träningen utvecklas efter individens kapacitet vilket utvecklar rörelseförståelse. 2025 speglar medlemmarna i idrottsrörelsen befolkningen i Sverige. Möjligheten att träna, tävla och engagera sig i en förening är inte beroende av individens ekonomiska förutsättningar eller var man bor.

03 Inkluderande idrott för alla

RF-SISU Dalarna ska:

• Stödja förbund och föreningar samt genomföra folkbildnings- och ut- bildningssatsningar för att utveckla möjligheterna till idrott i förening för personer med funktionsnedsätt- ning.

• Leda och samordna arbetet samt skapa verksamhet genom folkbild- ning och utbildning i idrottssvaga områden.

• Stödja förbund och föreningar i arbe- tet med att utveckla idrottsverksam- het för äldre.

• Göra insatser för att sänka kostna- derna inom idrottsrörelsen.

Genom att:

• Skapa en socialfond för att möjliggöra för alla att delta i idrottsaktiviteter.

• Initiera Idrott för äldre under förut- sättning att det skapas resurser för det.

• Tillsätta en utvecklingsgrupp till- sammans med Dalarnas Parasport- förbund och andra aktörer inom området för att skapa förutsättning- ar för målgruppen att utöva idrott.

• Etablera minst fyra nya Fritidsbanker.

• Följa upp och stödja etablerade Fri- tidsbanker med minst ett besök per år.

• Verka för att nå fler barn och unga som står utanför idrottsrörelsen ge- nom projekt Skol-IF inkludering, projekt Idrottssvaga områden samt via Projektstöd IF erbjuda ekono- miskt stöd till andra idrottssvaga områden.

• Genomföra sommaridrottsskola.

• Skapa och erbjuda utbildning om hållbar föreningsekonomi.

UTVECKLINGSRESA

(10)

Önskat läge 2025

2025 har vi en jämställd idrott. Idrottsrörelsen ser en jämställd verksamhet som en förutsättning för, och ett tecken på, en framgångsrik idrott. Män och kvinnor har samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen. Möjligheterna är lika för alla oavsett kön, att utöva och leda idrott. Alla som vill, oavsett kön, ska få vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet. Idrotten utformar verksamheten så att den ger alla som deltar en trygg gemenskap. Män och kvinnor har lika stort infly- tande i beslutande och rådgivande organ. Arbetsformer och fördelning av uppdrag utformas så att män och kvinnor har lika stora möjligheter att medverka. Idrottsrö- relsen tillämpar jämställdhetsintegrering i sin verksamhet.

04 Jämställdhet för en framgångsrik idrott

RF-SISU Dalarna ska:

• Tillämpa jämställdhetsintegrering i styrande processer: planer, utred- ningar, mötesplatser samt kommu- nikation.

• Stärka kunskapen avseende jäm- ställdhet för att utgöra ett bättre stöd för förbund och föreningar.

• Säkerställa att samtliga utbildning- ar och mötesplatser genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.

• Genomföra en folkbildnings- och utbildningssatsning avseende jäm- ställdhet i förbund och föreningar.

Genom att:

• Alltid lyfta jämställdhetsperspekti- vet vid träffar med kommunpoliti- ker och kommunala tjänstemän.

• Föra dialog om jämställdhet med våra förbund och föreningar.

• Lyfta fram goda exempel från speci- alidrottsförbund, förbund och för- eningar som aktivt arbetar med jäm- ställdhet.

• Samverka med specialidrottsförbund som genomför särskilda satsningar kring jämställdhet.

UTVECKLINGSRESA

(11)

Önskat läge 2025

2025 har idrottsrörelsen ett starkt ledarskap i alla delar av organisationen. Såväl tränare, ledare som förtroendevalda känner till och leder enligt idrottsrörelsens värdegrund. Ledarskapet är individanpassat och genomsyras av ett gott bemötande.

Förutsättningarna för att vara idrottsledare är anpassade efter olika individers livs- situation. Idrottsrörelsen har attraktiva ledarutbildningar med hög kvalitet på alla nivåer. Samtal om utveckling, normer och värderingar är levande i föreningar och förbund. Att ha varit idrottsledare är en stark merit för framtida karriär och idrotts- rörelsen är och uppfattas som Sveriges ledande ledarskola.

05 Ett stärkt ledarskap

RF-SISU Dalarna ska:

• Stödja förbund och föreningar att omsätta idrottsrörelsens idépro- gram Idrotten Vill och uppfö- randekod (etisk kod).

• Genomföra en folkbildnings- och utbildningssatsning med utgångs- punkt i idéprogrammet Idrotten Vill och uppförandekoden (etisk kod).

• Stärka ledare och tränares kompe- tens inom idrottsgenerella områden.

Genom att:

• Arrangera Ledarcamp 2021 för unga i åldern 16-25 år.

• Stödja förbund och föreningar i ar- betet med att skapa trygga idrotts- miljöer båda i det förebyggande arbetet och i de fall när det före- kommer oegentligheter.

UTVECKLINGSRESA

(12)

Genom att:

• Årligen besöka kommunledningen i Dalarnas 15 kommuner.

• Årligen besöka fritidsförvaltningen i Dalarnas 15 kommuner.

• Underhålla de nätverk vi ingår i samt bevaka nya aktörer.

Idrottspolitik

Med vår storlek och kraft är idrottsrörelsen en betydande aktör för att utveckla länet. Genom att göra det vi är bäst på bidrar vi på ett tydligt sätt till att bistå kom- munerna och regionen i arbetet med deras utmaningar.

Vi verkar för att grundlägga bra vanor tidigt och att ge barn och ungdomar goda förutsättningar för en bra livskvalitet. I vår verksamhet möts olikheter och utveck- las tillsammans.

En stor del av besöksnäringen är kopplad till olika idrottsevenemang och idrot- ten genererar miljarder i intäkter till länet. En satsad krona på idrottsrörelsen ger mångfalt tillbaka.

• Verka för att minst fyra kommuner ska upprätta idrottspolitiska hand- lingsprogram.

• Verka för att kommunerna tar fram utvecklingsplaner för sina idrottsan- läggningar.

• Årligen träffa Region Dalarna, Hög- skolan Dalarna och Länsstyrelsen.

(13)

RF-SISU Dalarna ska:

• Stödja, leda och företräda idrotts- föreningarna i det dopingförebyg- gande arbetet när det gäller idrott men också ur ett hälsoperspektiv.

• Särskilt prioritera senioridrott, ju- nioridrott samt idrottsgymnasier (RIG och NIU).

Genom att:

• Erbjuda samtliga RIG och NIU i lä- net utbildning om doping och dess konsekvenser.

Antidoping

Idrottsrörelsens värdegrundsprincip Rent spel är en förutsättning för tävlande på lika villkor, med god etik och moral – en princip som svensk idrott även ska sprida till övriga i samhället för att öka samhällsnyttan. En central del i Rent spel är att aktivt arbeta mot doping.

Det övergripande målet för antidopingarbetet inom svensk idrott är att tillförsäkra alla idrottsutövare deras självklara rätt att delta och tävla i en idrott fri från doping.

• Erbjuda föreningar och förbund ut- bildning om doping och dess konse- kvenser.

• Vägleda föreningar och förbund i antidopingfrågor.

• Upprätta en plan för förebyggande dopingkontroller inom distriktet enligt riktlinjer från Svensk antido- ping och Dopingkommissionen.

• Samverka med och vara en del av angelägna nätverk i syfte att före- bygga doping.

(14)

RF-SISU Dalarna ska:

• Utveckla DSA Elit till landets ledan- de postgymnasiala elitmiljö.

Genom att:

• Upprätta minst treåriga avtal med specialidrottsförbund, kommuner och Högskolan Dalarna.

• Ha nära samarbete med landslags- verksamheten inom de olika idrot- terna.

• Ha ett nära samarbete med gym- nasiala elitutbildningar (RIG och NIU) inom de idrotter som finns

Elitidrott

Vi bedriver ett framgångsrikt arbete med elitverksamhet inom Dala Sports Acade- my Elit (DSA Elit).

Inom idrotterna skidor, orientering och skidorientering, cykel, triathlon och fri- idrott har vi en verksamhet som är unik och ledande i landet. För att kunna vara en del av denna elitmiljö ska atleten vara på nationell- eller internationell nivå, eller ha potential att nå detta.

Vår elitmiljö gör det möjligt för atleterna att träna på heltid eller kombinera en elitsatsning med arbete och/eller med akademiska studier.

Sedan starten har atleterna som tillhört DSA Elit tagit mer än 225 medaljer på OS-, VM och EM.

inom DSA Elit. Minst ett möte per år med samtliga RIG och NIU i Da- larna samt för verksamheten priori- terade RIG och NIU.

• Bygga upp minst fyra stödfunktio- ner som ska underlätta för de akti- va att kunna fokusera på sin träning och tävling.

• Erbjuda minst en föreläsning per idrott och år till länets tränare.

• Utveckla kommunikationen kring DSA Elit genom information till ak- tiva, avtalsparter samt andra priori- terade aktörer.

(15)

RF-SISU Dalarna ska:

• Ge goda förutsättningar för nyan- lända flickor, pojkar, kvinnor och män som fått uppehållstillstånd i Sverige att engagera sig i idrottsrö- relsen.

• Erbjuda aktiviteter och grundläg- gande introduktion till föreningsli- vet för nyanlända.

• Leda och stödja föreningars utveck- ling mot att bedriva inkluderande verksamheter och göra riktade in- satser för målgruppen.

Inkludering - etnicitet

Inkluderande idrott handlar om att ta tillvara möjligheter och undanröja hin- der, att vi på alla plan och nivåer tar tillvara olika kompetenser, erfarenheter och talanger. Alla ska ha samma möjlighet att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen.

Inkluderingskoordinatorn fokuserar på följande kommuner:

• Borlänge

• Ludvika

• Avesta

• Hedemora

• Falun

Konsulenterna fokuserar på övriga kommuner.

Genom att:

• Samverka med andra aktörer som är engagerade i arbetet med målgruppen.

• Initiera och leda minst tio lärgrup- per riktade mot målgruppen.

• Erbjuda minst tio utbildningar rik- tade till föräldrar.

• Fördela projektstöd till föreningar samt stötta dem i arbetet.

• Samverka med minst fyra förbund.

• Initiera samarbeten mellan fören- ingar.

• Stötta nyckelpersoner som anord- nar riktade aktiviteter.

• Anordna minst fem tjejsatsningar.

(16)

Idrottssvaga områden

RF-SISU Dalarna ska:

• Bilda nya eller förstärka befintliga föreningar i idrottssvaga områden.

• Regelbundet erbjuda ledarutbild- ningar för boende i området.

Genom att:

• Erbjuda föreningsutvecklande in- satser för berörda föreningar.

• Rekrytera minst tio unga ledare.

I Strategi 2025 beskrivs ett önskat läge där alla, oavsett ålder, kön, förutsättningar och bakgrund känner sig välkomna till föreningen samt att medlemmarna i idrotts- rörelsen speglar befolkningen i Sverige. Möjligheten att träna, tävla och engagera sig i en förening är inte beroende av individens ekonomiska förutsättningar eller var man bor.

• Utbilda och stötta unga ledare uti- från behov.

• Erbjuda minst fyra utbildningar rik- tade till föräldrar.

• Samarbeta med kommunen samt öv- riga aktörer verksamma i området.

• Erbjuda spontanaktiviteter två gång- er per vecka för barn och ungdomar.

(17)

RF-SISU Dalarna ska:

• Få fler unga och deras målsmän med migrationserfarenhet engagerade in- om idrottsrörelsen, främst i befint- liga föreningar, både som aktiva och som ledare.

Genom att:

• Ha ett nära samarbete med Dalar- nas Skolidrottsförbund och Svenska Skolidrottsförbundet samt ovanstå- ende kommuner.

• Ta fram digitalt informationsmate- rial om Skol IF på minst sex olika språk.

• Ta fram årshjul för de skolidrotts- föreningar som vi arbetar med.

Skol IF

och inkludering

Genom en särskild satsning vill vi stödja Avesta-, Hedemora-, Ludvika och Falu kommun i deras integrationsarbete.

• Sprida kunskap och erfarenhet inom länet och till andra distrikt.

• Få minst 250 flickor med egen mig- rationserfarenhet att delta i sko- lidrottsverksamheten.

• Få minst 200 pojkar med egen mig- rationserfarenhet att delta i sko- lidrottsverksamheten.

• Vi ska ha informerat om- och visat upp vad Skol IF är för minst 175 för- äldrar till barn och unga med egen migrationserfarenhet i samtliga fyra kommuner.

• Få in 15 nya ledare med egen mig- rationserfarenhet i befintliga fören- ingar.

(18)

RF-SISU Dalarna ska:

• Implementera en modell riktad till skolor som ökar antalet barn och ungdomar som rör på sig samt minskar stillasittandet.

Genom att:

• Inspirera till rörelse och fysisk ak- tivitet för att öka rörelseförståelsen hos barn.

• Sprida kunskap om vikten av rörelse för att inspirera till livslångt intresse.

RF-SISU Dalarna genomför Rörelsesatsning i skolan på uppdrag av Riksidrotts- förbundet och regeringen. Det råder fullständig samsyn om vikten av att barn och ungdomar ges goda möjligheter till fysisk aktivitet. Det är bra för välbefinnandet, för folkhälsan och för skolresultatet. Ändå vet vi att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. Målgruppen för satsningen är försko- leklass till årskurs sex.

Rörelsesatsning i skolan

• Skapa goda relationer mellan barn, ledare, pedagoger och föräldrar vil- ket leder till att vi skapar en trygg miljö där alla vill, kan och vågar del- ta i rörelseaktiviteter utifrån sina förutsättningar.

• Verka i minst 13 kommuner och upp till 80 skolor.

• Anordna fyra nätverksträffar samt två föreläsningar.

• Arrangera Idrottens Dag.

(19)
(20)

Pelle Bergs Backe 3 B, 791 50 Falun www.rfsisu.se/dalarna.se - dalarna@rfsisu.se

References

Related documents

Stöd till nya aktivitetsytor, mindre projekt får beviljas endast projekt som vid tidpunkten för ansökan ännu inte påbörjats.. 4.1.5

Enligt vår uppfattning har årsredovisningen och koncern-redovis- ningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild

Plats: Församlingsgården, smidesgatan 5 Krylbo Ekonomi: IF Metall betalar din lön och resor Målgrupp: Medlemmar (tvärfacklig).. Kursledare: Mikael Westberg och Henrik Jansson

Föreningen Nobba Brass och Nubbe ansöker om 900 000 kronor i tidsbegränsat bidrag för ”Projekt för att nå kvinnor, barn och unga vuxna” för perioden 1 januari 2020 till

Föreningen bokar ingen gemensam övernattning för varken Hopea Sompa eller FSSM i

Svenska Basketbollförbundet (SBBF) har nu öppnat upp för ansökningar för det som numera heter Projektstöd IF – Barn och Ungdomsidrott (i dokumentet även benämnt som

Val av tre ledamöter till Nöjessektionen, en till årsmötet 2021 samt två till 2022.. Val av två ledamöter till Skotersektionen till

Paket 4: På samma villkor - Stöd, ökad kunskap, framtagande av rutiner samt erbjuda fler/nya tränings- och tävlingsformer som syftar till en mer jämställd och/eller