VÄRME & VENTILATION. för ett bättre inomhusklimat 10/2013 PRODUKTKATALOG

Full text

(1)

10/2013

PRODUKTKATALOG | WWW.MYSON.SE

(2)
(3)

V E NTI L A TI O N

VÄRME

Myson – en certifierad värmepartner

...

4

Så här väljer du rätt elradiator

...

5

Fyra steg till ditt val av rätt elradiator

...

5

Lika skön värme som vattenburet – men mycket enklare

...

6

Därför ska du byta ut dina gamla elradiatorer

...

6

Beräkna rätt effekt med Mysguiden

...

7

10 lärorika minuter ger dig 30 sköna år

...

8

Så här använder du Mysguiden

...

9

Myson HEK – Oljefylld elradiator med konvektorplåt

...

10

Myson HE – Oljefylld elradiator

...

12

Myson MTK – En snabb väg till badrumskomfort

...

14

Myson MV70/MK70 – en svängbar elhanddukstork

...

16

Monteringsanvisningar och skötselråd – HE/HEK

...

18

Monteringsanvisningar och skötselråd – MK/MV/MTK

...

20

Frågor & svar

...

21

Mysguiden

...

50

VENTILATION Myson – allt du behöver för bra ventilation

...

23

Till- eller frånluft – så här väljer du rätt

...

24

Tips och råd – för en behaglig, hälsosam och effektiv luftväxling

...

25

Fläktar

...

26

Värmeflyttare

...

34

Ventilationskanaler (runda- och rektangulära rör)

...

38

Ventiler (kompletta, metall)

...

40

Genomföringar, friskluftsdon

...

44

Galler (metall)

...

45

Slangar

...

49

(4)

4 |

Myson – en certifierad värmepartner

Oavsett om du står i begrepp att byta ut gamla elradiatorer eller om du bygger nytt hus, ska du ställa höga krav på ditt värmesystem. Det gäller miljön i ditt hem, inomhusklimatet som direkt påverkar din hälsa. God ekonomi och trygghet under systemets hela livslängd är andra faktorer som säkert är avgörande för ditt val.

I vårt sortiment finner du bla oljefyllda elradiatorer, elhanddukstorkar och kompletta ventilationslösningar. Med hjälp av Mysguiden tar du snabbt reda på hur stor effekt varje rum behöver. Sedan väljer du lätt elradiator med precis lagom effekt, varken för mycket eller för lite.

Myson är ett svenskt varumärke med stor erfarenhet av utveckling och framställande av värmeutrustning för krävande miljöer. Vi ingår i Rettig ICC, en europeisk koncern med flera decenniers erfarenhet inom värme- och ventilationsområdet. Vår tillverkning sker i Sverige och i flera andra europeiska länder. Alla våra produkter är givetvis godkända av SEMKO (eller motsvarande europeiska kontrollorgan), och vi är kvalitets- och miljöcertifierade enligt ISO 9001/14001. Genom att bjuda på hela vårt värmekunnande och ge dig ett brett urval vill vi hjälpa dig till en hög värmekomfort till ett konkurrenskraftigt pris. Du känner igen våra produkter på de färgstarka förpackningarna – men framförallt på den moderna designen, de goda egenskaperna och den höga kvaliteten.

ISO 14001:2004

Miljöcertifieringen är ett bevis på att vårt miljöledningssystem uppfyller ISO-kraven.

ISO 9001:2008

Certifieringen intygar att vårt kvalitetssystem uppfyller alla kraven i ISO-standarden.

Oljefylld elradiator – Myson HEK. Sid 10 Oljefylld elradiator – Myson HE. Sid 12

(5)

Så här väljer du rätt elradiator

Tre steg till ditt val av rätt elradiator

Med vår långa erfarenhet av värmelösningar vill vi ge dig några tips och råd inför ditt val av uppvärmning.

Elvärme är ett värmesystem utan förluster. All effekt som utnyttjas kommer direkt till radiatorn och omvandlas där till värme. Elvärme är också ett enkelt och kostnadseffektivt komplement till t.ex värmepumpar och braskaminer, eller om du gör en utbyggnad, inreder vinden etc.

De flesta eluppvärmda hus som är över 25 år har gamla elradiatorer med termostater som inte klarar av att hålla en jämn värme. Därför ställs termostaten upp för att motverka temperaturfallen och när det blir för varmt så vädrar man. Denna ”gamla typ” av elradiatorer styrs via en bimetall termostat, något som konsumentverket idag anser enbart duger i källare och förråd (Källa: energimyndigheten). Om du byter ut dessa gamla elradiatorer till en elradiator från Myson så kan du spara ca 10-15 % av uppvärmningskostnaden just tack vare våra noggranna elektroniska termostater. Ett jämnt och behagligt inomhus klimat får du på köpet.

Våra oljefyllda elradiatorer tillverkar vi sedan många år i vår fabrik strax utanför Lidköping, energisnåla elradiatorer utvecklade för vårt nordiska klimat. Övriga produkter från Myson tillverkas med samma omsorg i andra europeiska länder.

1. Använd Mysguiden för att beräkna korrekt effekt till varje rum.

Mysguiden hittar du på sid 8–9 och sid 50 eller i en digital version på www.myson.se

2. Var noggrann med att välja rätt spänning på dina elradiatorer, 230 V (1-fas) eller 400 V (2-fas). Vid fast installation, kontakta behörig elektriker.

3. Placera ut elradiatorerna, ett under varje fönster.

(6)

6 |

Lika skön värme som vattenburet – men mycket enklare!

Det brukar sägas att vattenburen värme är mjuk och behaglig.

Men värme från oljefyllda, direk tverkande elradiatorer är faktiskt ännu skönare. Detta beror på att oljan värms långsammare och behåller värmen längre. Ännu en fördel med oljefyllda elradiatorer är vid placering i t.ex fritidshuset, där du ev inte vill värma huset i onödan, kan de vara avstängda under vintern – oljan fryser inte!

Myson HE och Myson HEK oljefyllda elradiatorer har båda indivi duella och driftsäkra termostater men skiljer sig i övrigt på ett antal punkter.

HEK som är Mysons senaste modell bjuder på fler smarta lösningar än sin kollega, t.ex en barnsäker skyddslucka över termostaten. Du läser mer om våra oljefyllda modeller på sid 10–13.

Oljefyllda elradiatorer monteras och installeras på liknande sätt som an dra elradiatorer – du väljer mellan 230 V och 400 V, med stickpropp (230 V) eller utan stick propp (400 V).

För all fast installation (anslutning utan stickpropp) gäller att du måste anlita en behörig elinstallatör. Se även monteringstipsen på sid 18-19

Därför ska du byta ut dina gamla elradiatorer

Har du gamla elektriska plåtradiatorer som knäpper eller där termo staten krånglar? Då är det hög tid att byta! De gamla elradiatorerna är ofta så opålitliga och dyra i drift att de passar bäst på återvinningscentralen.

Med en ny effektivt elradiator från Myson får du en produkt som uppfyller mycket höga krav på säkerhet och långsiktig driftekonomi.

Med Mysguiden till hjälp, se sid 8-9, tar du enkelt reda på vilken effekt som är optimerad för dina olika rum. Därefter, när du räknat fram rätt effekt väljer du den elradiator som bäst passar dig. Chansen är stor att du klarar dig med färre eller mindre elradiatorer än förut!

(7)

Beräkna rätt effekt med Mysguiden

På sidan 50 i denna broschyr hittar du Mysguiden att kopiera i önskat antal. Ett annat alternativ är att nyttja vår hemsida www.myson.se. Där kan du direkt fylla i formuläret eller hämta hem Mysguiden som PDF-fil för utskrift. Exempel på hur den kan användas hittar du på sid 8-9.

Formuläret bygger på klassiska principer för beräkning av värmeeffekt, som vi har förenklat så att du själv ska kunna räkna fram hur många Watt (W) varje rum behöver. Att fylla i formuläret tar bara ett par minuter per rum om du har husets mått tillgängliga. Roligt, lärorikt och lönsamt!

Rätt elradiator för dina behov

När du fyllt i en Mysguide för varje rum vet du hur många Watt som krävs. Sedan behöver du bara välja de elradiatorer som till sammans ger rätt antal Watt. Då vet du att värmekomforten blir precis som du vill ha den. Du kan kombinera olika slags elradiatorer helt fritt – korta eller långa, höga eller låga. Vårt sortiment är så stort att du lätt hittar en elradiator med rätt storlek och effekt för alla dina rum.

Alla Mysons oljefyllda elradiatorer är tydligt märkta med antal Watt på förpackningen, så att du lätt hittar rätt i butiken. Tänk på att även välja mellan stickpropp (230 V) eller utan stick propp (400 V).

Gör rätt från början

Många ”förståsigpåare” hävdar att ett centralt reglersystem är nödvändigt för att få en bra värme. Vi påstår inte att de alltid har fel. Men vi vet att många reglersystem inte hade be hövts om man valt rätt effekter från början och låtit bli att installera för små eller onödigt stora elradiatorer.

På köpet hade man då sluppit komplicerad

elektronik, dyrbar tids au to matik, ledningsdragning och givare överallt i huset. Vad som händer när ett elek tro niskt övervakningssystem krånglar kan du säkert själv räkna ut... Genom att beräkna värmebe hovet noggrant, rum för rum, med hjälp av Mysguiden, får du en garan terat skön värme.

mys G uiden

mys G uiden

GER RÄTT VÄRME / EFFEKT

(8)

8 |

10 lärorika minuter ger dig 30 sköna år...

Det är svårt att få det lagom varmt i ett hus. Alldeles för många har problem med kalla rum och ojämn värme. Undersökningar visar att upp emot tre av fyra rum har feldim ensionerad elvärme, dvs för låg eller för hög effekt. Vi på Myson har gjort det lite lättare att välja rätt elradiator. Med Mysgui dens hjälp tar du snabbt reda på hur mycket värme varje rum behöver. Sedan kan du välja de elradiatorer som ger lagom effekt, varken för mycket eller för lite!

Du kan använda Mysguiden när du ska bygga nytt, när du ska byta elradiatorer eller när du vill kontrollera om de elradiatorer som finns i ett rum har lagom effekt.

Allt du behöver ta hänsyn till står i Mysguiden. Det underlättar om du har din husritning till hands, annars måste du mäta upp varje rum.

Använd ett formulär per rum.

När du fyllt i formuläret och vet hur många Watt som rum met kräver så är resten enkelt – förpackningarna till alla Myson elradiatorer är märkta med sin effekt i Watt och du kan kombinera olika typer och storlekar helt fritt så att varje rum får rätt effekt enligt beräkningen utförd i Mysguiden.

Ex emplet ovan visar att värmebehovet för ett rum på 25 kvadratmeter kan va riera mellan 864 och 3428 Watt.

= 864 W

= 864 W

(9)

1

2

3

Steg 1. Var bor du, vilken rumstemperatur vill du ha i rummet och hur är huset isolerat?

LÄGE (Se kartan sid 9)

Zon 4 1,00

Zon 3 1,15

Zon 2 1,30

Zon 1 1,45

ÖNSKAD RUMSTEMPERATUR

15 °C 0,00

18 °C 0,10

20 °C 0,15

25 °C 0,30

ISOLERING (Byggår) 1980 eller senare 0,00 1975–79 0,25 1950–70 + tilläggsisol 0,35 1960–70 0,45 1950–60 0,75

+ =

Steg 2. Vilken typ av fönster har rummet och hur stora är dessa?

FÖNSTER

1-glas fönster 100

2-glas fönster 65

3-glas fönster 45

× m2 fönsteryta =

Steg 3. Hur ser det ut ovan tak och under golv i rummet och hur stor är golvytan?

OMGIVNING – TAK OCH GOLV

Golv och tak mot ouppvärmt (ex oinredd vind + källare) 27 Golv mot mark – tak mot ouppvärmt (ex torpargrund, betongplatta, oinredd vind) 25 Golv mot uppvärmt – tak mot ouppvärmt (ex undervånining, varm källare) 22 Golv mot mark – tak mot uppvärmt (ex inredd vind, övervåning) 18 Golv och tak mot uppvärmt (ex inredd källare och vind) 13

× m2 golvyta

=

Steg 4. Viken typ av ytterväggar har du i rummet och hur långa är dessa?

OMGIVNING – YTTERVÄGGAR

Källare, halva (1/2) ovan mark (t ex suterräng) 41

Källare, en fjärdedel (1/4) ovan mark 34

Bostadsplan, helt ovan mark 36

Våningsplan 25

4

×

antal meter ytterväggar

=

2 + 3 + 4 multiplicera med ruta 1

+ + = × =

+

W Beräkning avser:

Lägg samman rutorna:

Beräkna effekt i Watt:

Summering

Enligt angivna uppgifter är rummets optimala effektbehov:

1,0 0,10 0,00 1,10

45 6 270

13 25

25 5 125

270 325 125 720 1,1

792

325

På sidan 50 i denna broschyr eller på www.myson.se, hittar du en tom Mysguide att kopiera för egna uträkningar.

Så här använder du Mysguiden

(10)

10 |

Myson HEK – Oljefylld elradiator

Myson HEK är en oljefylld elradiator, full av moderna och smarta lösningar. Förutom den frostfria oljans jämna och utmärkta värmeegenskaper bidrar även en konvektorplåt till att på ett effektivt sätt öka luftflödet och värmeavgivningen. Termostatratten är försedd med gradtal och termostaten går att

”kalibrera”. En låsbar skyddslucka (barnlås) skyddar termostaten och dess inställningar. Att elradiatorn garanterar en lång livsslängd och hög driftsäkerhet ser vi som självklart.

TEKNISKA DATA

• Oljefylld elradiator

• Elektronisk termostat med reglerområde 7–30°C, kalibreringsmöjlighet, indikeringslampan lyser när termostaten arbetar och låsbar skyddslucka (barnlås). Termostatratt med gradtal.

• Kapslingsklass IP44 (*IP 44 med tillbehöret IP-skydd 44. IP32 med den bifogade kopplingsboxen).

• 400 V varianten levereras med 1,2 m anslutningskabel, väggkonsoler, skruv och kopplingsdosa. Möjlighet till slavkoppling.

• 230 V varianten levereras med 1,2 m stickproppskabel. Exkl kopplingsdosa.

• För fast installation klipp bort stickproppen. Beteckning ”/2” = dubbelradigt (2 st paneler)

*Uppgradering till IP 44 med tillbehöret stänkskydd IP 44.

IP 32 med den bifogade kopplingsboxen.

Beställningsnummer: 1750001

(11)

IP44

*

Enkelradigt elradiator bygger ut 92 mm från vägg, dubbelt 127 mm, inkl termostat.

775 mm alt 1175 mm (inkl termostat 53 mm)

500 mm

300 mm 495 mm, 1055 mm, 1175 mm

(inkl termostat 53 mm) A Strömbrytare

B Termostatratt med gradtal C Kalibrering av termostat

D Lampa indikerar när värme avges E Låsbar skyddslucka (barnlås) F Konvektorplåt

B D

E C

A

F Alla våra oljefyllda elradiatorer tillverkas i Järpås, Sverige.

Modell Beställnings- nummer

Spänning V

Effekt W

Höjd mm

Bredd mm

Stick- propp

Ca pris/st ex moms

Ca pris/st ink moms

HEK303/2P 1703522 230 300 300 495 Ja 1 435 1 794

HEK303/2 1703521 400 300 300 495 Nej 1 435 1 794

HEK305P 1705512 230 500 300 1 055 Ja 1 360 1 700

HEK305 1705511 400 500 300 1 055 Nej 1 360 1 700

HEK308/2P 1708522 230 800 300 1 175 Ja 1 685 2 107

HEK308/2 1708521 400 800 300 1 175 Nej 1 685 2 107

HEK505P 1705572 230 500 500 775 Ja 1 313 1 641

HEK505 1705571 400 500 500 775 Nej 1 313 1 641

HEK508P 1708572 230 800 500 1 175 Ja 1 423 1 778

HEK508 1708571 400 800 500 1 175 Nej 1 423 1 778

HEK512/2P 1712582 230 1 200 500 1 175 Ja 1 916 2 395

HEK512/2 1712581 400 1 200 500 1 175 Nej 1 916 2 395

IP44 Stänkskydd 1750001 - - - - - 50 63

(12)

12 |

Myson HE – Oljefylld elradiator

Mysons oljefyllda elradiatorer ger en mjuk och skön värme och har en låg yttemperatur. Den moderna formen gör att de smälter in i alla miljöer. De är fyllda med frostfri olja och kan därför stängas av när du vill. Elradiatorn är vändbar så du kan välja att placera termostathuset på höger eller vänster sida.

Finns i ett flertal storlekar, för såväl fast montering som med stickpropp. Mysons oljefyllda elradiatorer är tillverkade i Sverige – en garanti för högsta kvalitet, driftsäkerhet och lång livslängd.

TEKNISKA DATA

• Vändbar oljefylld elradiator

• Elektronisk termostat med reglerområde 10–30°C. Överhettningsskydd som bryter strömmen vid för hög yttemperatur.

• Kapslingsklass IP21.

• 400 V varianten levereras med 1,2 m anslutningskabel, väggkonsoler och skruv. Exkl kopplingsdosa.

• 230 V varianten levereras med 1,2 m stickproppskabel och fötter. Exkl kopplingsdosa.

(13)

Modell Beställnings-

nummer Spänning

V Effekt

W Höjd

mm Bredd

mm Stick-

propp Ca pris/st

ex moms Ca pris/st ink moms

HE303P 1703252 230 300 300 695 Ja 989 1 236

HE303 1703451 400 300 300 695 Nej 989 1 236

HE306P 1706252 230 600 300 1 255 Ja 1 024 1 280

HE306 1706451 400 600 300 1 255 Nej 1 024 1 280

HE606P 1706262 230 600 600 695 Ja 1 024 1 280

HE606 1706461 400 600 600 695 Nej 1 024 1 280

HE609P 1709262 230 900 600 1 095 Ja 1 134 1 418

HE609 1709461 400 900 600 1 095 Nej 1 134 1 418

HE612P 1712262 230 1 200 600 1 495 Ja 1 349 1 687

HE612 1712461 400 1 200 600 1 495 Nej 1 349 1 687

600 mm 695 mm, 1095 mm, 1495 mm

(inkl termostat 56 mm)

695 mm, 1255 mm (inkl termostat 56 mm)

300 mm

Våra HE-elradiatorer bygger ut 89 mm från vägg, inkl termostat.

Alla våra oljefyllda elradiatorer tillverkas i Järpås, Sverige.

(14)

14 |

TEKNISKA DATA

• Elhanddukstork med värmekabel. Max yttemperatur 60°C

• Dubbelisolerad

• Kromat utförande med strömbrytare

• Kapslingsklass IP44

• Levereras med 1,5 m kopplad anslutningskabel med stickpropp och erforderliga skruvar/fästen samt bricka för dold anslutning och fast montage.

• Kan monteras horisontellt eller vertikalt och med kopplingshuset på valfri sida.

14 |

(15)

Modell Beställnings-

nummer Spänning

V Effekt

W Stick-

propp Ström-

brytare Höjd

mm Bredd

mm Ca pris/st

ex moms Ca pris/st ink moms

MTK40 1901402 230 40 Ja Ja 444 483 692 865

MTK50 1901502 230 50 Ja Ja 774 483 827 1 034

MTK55 1901552 230 55 Ja Ja 644 483 793 991

Myson MTK – en snabb väg till badrumskomfort

Söker du lite extra komfort, en känsla av en härligt varm handduk efter ett besök i duschen eller har du helt enkelt behov av lite extra tillskottsvärme i ditt badrum. Då kan en handdukstork från Myson vara lösningen. Vårt breda sortiment av elhanddukstorkar består av modeller som är svängbara eller fasta, vätskefyllda eller med värmekabel, kromade eller vita. Välj själv efter behov, tycke och smak.

Dold anslutning och strömbrytare med lampa ingår i alla MTK-modeller. Se även monteringstipsen på sid 20.

MTK 50 MTK 55 MTK 40

IP 44

(16)

16 |

TEKNISKA DATA

• Vätskefylld elhanddukstork i 180° svängbart utförande.

• Kromad (MK70) eller vit pulverlackerad (MV70) rörbåge.

• Kapslingsklass IP44

• Levereras med 1,5 m anslutningskabel med stickpropp, tvåpolig strömbrytare och skruv för montage.

16 |

(17)

Modell Beställnings- nummer

Spänning V

Effekt W

Stick- propp

Ström- brytare

Höjd mm

Bredd mm

Ca pris/st ex moms

Ca pris/st ink moms

MK70 1901232 230 70 Ja Ja 505 604 1 233 1 541

MV70 1901242 230 70 Ja Ja 505 604 1 148 1 435

Myson MV70/MK70

– en svängbar elhanddukstork

Mysons vätskefyllda elhanddukstorkar ger dig både tillskottsvärme, härligt varma hand- dukar och ett mögelfritt badrum. Tillskottsvärmen från handdukstorken är tillräcklig för att torka upp även när den vanliga värmen är avstängd. Mysons svängbara modell går att rotera 180° och finns i krom eller vitlackerad.

Mysons svängbara modell går att rotera 180° och finns i krom eller vitlackerad.

Se även monteringstipsen på sid 20.

(18)

18 |

1

Monteringsanvisningar och skötselråd

Mysons elradiatorer och handdukstorkar kan monteras på alla väggar.

Men tänk på att de skruvar som eventuellt ingår i förpackningen inte fungerar för alla väggmaterial. Kakel och gipsskivor kan t.ex kräva speciella fästelement. Tänk också på att oljefyllda elradiatorer är betydligt tyngre än öppna elradiatorer och kräver bra fäste i väggen.

Om elradiatorn eller handdukstorken ansluts fast ska instal lationen alltid göras av en behörig elinstallatör.

OLjEFYLLDA ELRADIATORER HE/HEK

Montering

Medlevererade väggkonsoler monteras på vägg med bifogade skruvar.

Konsolerna placeras lämpligen ca 100 –150 mm från varje elementgavel.

Konsolen kan användas för höjdmarkering, se bild 2. OBS! Angivna minsta mått till golv, fönsterbänk och sidovägg får ej underskridas, se bild 1. Måttet mellan golv och nedre fästhål ger 100 mm av stånd mellan golvet och elradiatorns nedre kant, se bild 2–4. Det är viktigt för elradia- torerns funktion att det monteras vågrätt. Myson HE-elradiatorn med 230 V stickpropp kan även förses med fötter för fristående an vändning.

Fötterna trycks fast på elradiatorn. HE-elradiatorn kan monteras med termostaten på höger eller vänster sida. Reglagedelen ska alltid vara närmast golvet. Elradiatorer får inte placeras omedelbart under ett fast vägg uttag eller i omedelbar närhet av badkar, dusch eller swimmingpool.

Väggkonsolens övre del kan dras upp och spärras i sitt övre läge för att underlätta upphängning av elradiatorn. Se till att konsolens övre del greppar om elradiatorn för att motverka glidning i sidled.

In koppling

230 V-varianten levereras med jordad stick propp och ansluts direkt till befintligt vägg uttag. Vid ”fast inkoppling” ska den göras av behörig elinstallatör och ansluts då i lämplig dosa bakom elradiatorn (ingår för Myson HEK 400 V). Avståndet mellan baksidan på elradiatorn och väggen är 31 mm. Kontrollera att anslutnings dosan inte ligger an mot elradiatorns baksida.

(19)

OBS! VIKTIG INFORMATION

Samtliga produkter: Märkningen ”får ej övertäckas” innebär att elradiatorn inte får användas för torkning av t.ex kläder eller genom direkt övertäckning (gäller ej handdukstork). Elradiatorer får ej placeras omedelbart under ett fast vägg uttag eller i omedelbar närhet av badkar, dusch eller swimmingpool. Om monteringsanvisningarna inte följs kan det med föra överhettning och felaktig funktion i elradiatorn, golvvärmen eller handdukstorken. Ska sladden till elradiatorn bytas måste en speciell sladd användas som tillhandahålls av tillverkaren eller den nes serviceombud.

Oljefyllda elradiatorer är fyllda med exakt rätt mängd specialolja, varvid reparationer som medför att produkten måste öppnas endast får göras av till verkaren eller dennes service ombud. De olje fyllda produkterna är inte känsliga för temperaturer understigande 0°C.

Vätskefyllda handdukstorkar. Den maximala yttemperaturen som kan uppnås på frilagd yta är 60°C.

4

Modell HEK bygger ut 92 mm från vägg (dubbelradigt 127 mm), inkl termostat.

Modell HE bygger ut 89 mm från vägg, inkl termostat.

Märkspänning 230 V, 3-ledarkabel (fast installation av behörig elinstallatör)

Blå ledare N-ledare

Brun ledare Fas

Grön/Gul Skyddsledare

Märkspänning 400 V, 4-ledarkabel (endast behörig elinstallatör)

Blå ledare Fas 1

Brun ledare Fas 2

Grön/Gul Skyddsledare

Svart ledare Master-/slave-koppling (endast HEK)

Myson oljefyllda elradiatorer anslutes enligt följande:

Användning

Elradiatorn kopplas på genom att sätta strömbrytaren i läge I.Temperatur- inställning sker genom att önskad temperatur ställes in med termostatratten.

Vridning medurs ger högre rumstemperatur. Ett överhettningsskydd kopplar från strömmen om elradiatorn blir för varm. För HE-elradiatorn sker en åter- ställning genom att det stängs av med strömbrytaren i ca 15 minuter.

Om upprepad frånkoppling sker, kontrollera att inga delar är övertäckta – kontakta din elinstallatör om problemet kvarstår. HEK-elradiatorn har dessutom en kalibreringsbar termostat och en låsbar skyddslucka över den samma.

Mer detaljer om dessa funktioner hittar du i bruksanvisningen.

(20)

20 |

5 6

För gällande, aktuella säkerhetsavstånd kontakta din elinstallatör.

Monteringsanvisningar och skötselråd

ELHANDDUKSTORK MK/MV/MTK

Montering

Handdukstorken monteras på vertikal vägg med bifogade skruv. Minsta rekommenderade mått till omgivande avgränsade ytor framgår av bild 5-6. Utförligare monteringsbeskrivning finns bifogat med respektive elhanddukstork.

In koppling

Strömbrytaren ska alltid monteras nedtill på handdukstork MV/MK.

För modellen MTK gäller valfri placering. Väggfästena är flyttbara för att kunna anpassas till even tuella kakelfogar (detta gäller endast det nedre fästet på Myson MK/MV). I de utrymmen där fast elektrisk installation krävs/önskas ska installa tionen göras av behörig elinstallatör. För anslut- ning av handdukstork med stickpropp i våtutrymme krävs jordfelsbrytare.

När handdukstorken placeras i andra utrymmen (icke våtutrymme) kan den anslutas direkt med stickpropp i jordat vägguttag. Myson MTK kan även monteras med ”dold” anslutning vilket beskrivs utförligt i manualerna för dessa.

Användning

Handdukstorken modell MK/MV startas genom att ström brytaren ställs i läge I. Modell MTK startas genom att trycka på avsedd strömbrytare.

Myson handdukstorkar kan vara påkopplade hela tiden utan pro blem.

Temperaturen på rören kan variera något men överstiger aldrig en yttemperatur på 60°C.

Skötsel

Vid behov av rengöring och avtorkning av handdukstorken ska endast skonsamma rengöringsmedel användas.

(21)

Frågor &

svar

Kan jag montera en oljefylld elradiator stående?

Nej, då får du ingen cirkulation på oljan. Värmepatronen är monterad längst ned vid termostaten, där utgår olje- kanalerna som värmer elradiatorn.

Kan jag blanda olika effekter på elradiatorer i samma rum, eller blanda oljefyllda och öppna elradiatorer?

Ja. Det viktiga är att du har rätt totaleffekt och rätt antal elradiatorer.

Kan jag ställa in frostvakt på era oljefyllda elradiatorer?

Ja, du vrider bara ned termostatratten till minimum.

Kan jag koppla ihop två oljefyllda elradiatorer och använda samma termostat till båda?

Ja, men bara på HEK 400 V-modellerna. På övriga vänder du termostaterna från varandra och ställer in rätt temperatur på elradiatorerna var för sig. Sedan arbetar de bra tillsammans.

Spelar det någon roll hur strömbrytaren monteras på min elhanddukstork?

Ja för modellerna MK/MV ska ”strömbrytarboxen” alltid monteras närmast golvet.

Vilken typ av strömbrytare är det i elhanddukstorkarna?

Det är en tvåpolig allbrytare.

Vad händer om elradiatorn jag valt har onödigt hög effekt?

Elradiatorn blir inte riktigt varmt, och kallras kan uppstå från fönster. Använd Mysguiden för att få rätt effekt! På nästa sida hittar du själva Mysguiden och på sidan 8-9 hittar du hjälp till att fylla i den.

Kan man göra en fast installation med ett 230 V elradiator som levererats med stickpropp?

Ja, du klipper ledningen och låter en behörig elektriker göra en fast installation i väggdosa eller göra en överkoppling i vägguttaget.

Vilka elradiatorer får jag använda i våtutrymmen, toaletter och badrum?

Samtliga elradiatorer med lägst kapslingsklass IP21 i

oklassade områden. Nationella installationskrav måste följas.

Varför finns det inga gradtalsmarkeringar på termostaten för t.ex Myson HE?

Temperaturen kan skilja något mellan två likadana elradiato- rer, även av samma modell och med samma termostatratts- läge. Denna ”interna variation” kan justeras endast på HEK- elradiatorn. På övriga modeller finns en indikeringslampa som lyser när termostaten arbetar (på modell HE syns lampan genom springorna på termostaten). Vrid upp termostaten till max och lägg en termometer i rummet. När rätt gradtal uppnåtts vrids termostatratten ner tills lampan slocknar.

Då är termostaten inställd på önskad rumstemperatur.

(22)

V E NTI

22 |

(23)

V E NTI L A TI O N

Både människor och hus mår bättre av en kontrollerad ventilation som reducerar och motverkar fukt, mögel, dålig lukt, allergier och andra ohälsosamma faktorer.

Myson ventilationssystem är konstruerat i enlighet med nordiska krav – du får en effektiv luftväxling och ett bättre inomhusklimat med modern teknik i elegant design. Systemet innehåller galler, väg genomföringar, ventiler och fläktar av olika typer och dimensioner.

Med Myson får du behaglig och dragfri luftväxling i alla typer av bostäder och andra utrymmen – mekanisk frånluftsventilation med fläktar i t.ex badrum, wc, grovkök, hobbyrum, tvättstuga, förråd och garage, och tilluftsventilation med ventiler i sovrum, allrum, arbets rum, vardagsrum, matrum etc. Dessutom finns utrymmessnåla fönsterventiler för tilluft där den gör bäst nytta. Samtliga fläktar från Myson kan monteras i vägg och tak.

Fläktarna arbetar effektivt med låg ljudnivå. De är tillverkade i brandtåligt plastmaterial som inte påverkas av solens UV-strålning. Materialet motverkar dessutom statisk elektricitet.

Komponenterna i systemet kan även användas som luft- och värmetrans- portörer mellan våningar och rum. De kan monteras horisontellt, vertikalt – och i alla lägen däremellan.

ISO 14001:2004

Miljöcertifieringen är ett bevis på att vårt miljöledningssystem uppfyller ISO-kraven.

ISO 9001:2008

Certifieringen intygar att vårt kvalitetssystem uppfyller alla kraven i ISO-standarden.

Multifunktionsfläkt – Smart 100/125. Sid 26 NYHET!

(24)

V E NTI L A TI O N

24 |

När du planerar din ventilation måste du ta hänsyn till skillnaden mellan till- och frånluft. All luft som ska ut måste ersättas av ny luft på rätt ställe för att ventilationen ska fungera bra. Luften som du vill bli av med är frånluft – kanske med dålig lukt eller hög luftfuktighet, i t ex badrum, WC-utrymme, grovkök, hobbyrum, tvättstuga, förråd eller garage. Den nya luften som ersätter den gamla är tilluft – något som bör tillföras i utrymmen som sovrum, allrum, vardagsrum eller matrum. Dessutom kan ventiler, fläktar och kanalsystemet användas för att förflytta luft och värme mellan olika rum eller våningsplan.

Med en väl avvägd kombination av till- och frånluftsventilation med ventiler och fläktar kan hela huset på ett ekonomiskt sätt förses med dragfri, frisk och uppvärmd luft. En viktig faktor för komforten är att motverka känslan av drag genom en genomtänkt placering av ventilerna. Det är också viktigt att ha tillräckligt många ventiler, så att det inte blir för stora luftflöden genom varje enskild ventil. Uppvärmning av tilluften genom närliggande värmekällor är också viktigt för komforten.

Fläktar kan användas för frånluft och som luft- och värmetransportörer mellan olika lokaler. Däremot använder man dem inte för tilluft!

Fönsterventiler, väggventiler, termostatreglerade ventiler och vanliga galler med tillhörande väg genom föringar är lämpliga för tilluft. Kanalsystemet används för frånluft samt för att förflytta luft och värme mellan olika rum eller våningsplan. Fläktar används för att åstadkomma frånluft alternativt för direkt utluftning genom yttervägg eller anslutning till frånluftskanal.

Passar du på att kombinera din nya ventilationsanläggning med Myson effektiva elradiatorer och eleganta handdukstorkar, så får du ett radikalt förbättrat inomhusklimat utan fukt, lukt och mögel – men med massor av trivsel och lite lyx på köpet! I anslutning till produkterna kan du läsa mer om vilka enheter som är lämpliga att kombinera. Lycka till med installationen, och rådfråga gärna butikspersonalen om du känner dig osäker.

KORT OM…

Ventilation: Utbyte av luft.

Frånluft: Kök, wc, bad och tvättstuga skall vara försett med frånluft.

Tilluft: Ersättningsluft tillförs t ex i vardagsrum, hall eller i sovrum.

Komplett ventil – V 100 X. Sid 40 Fläkt – MIX 100. Sid 27

Värmeflyttare – MIX 100 HM. Sid 35

(25)

V E NTI L A TI O N

Tilluft V100X

Frånluft MIX100

Frånluft MIX100 Tilluft

Frånluft Tilluft

V100X Tilluft

V100X

Tilluft

V100X Tilluft

V100X Tilluft

V100X

Värmeflyttare MIX100HM

Tilluft genom olika typer av ventiler är märkta med blå pilar. Frånluft med hjälp av fläktar och kanalsystem är markerade med orange pilar. Genom en korrekt samverkan mellan till- och frånluftdon kan hela huset ventileras effektivt.

1. Rekommenderat mått för god ventilation är 0,35 l/s per m2 boendeyta.

2. En spaltventil (Myson F 400) ger ca 5 l/s vilket motsvarar ca 12 m2, en väggventil ger ca 8 l/s motsvarande ca 20-25 m2 (Myson V 100 K, V 100 X, V 100 B, V 100/125 C, V 100/125 TM)

3. Ø 100 mm räcker till ca 20–25 m2

4. Tänk på att all typ av förbränning inomhus ökar behovet av tilluft, en kamin förbrukar t.ex ca 20-25 m3 luft per timme.

5. För bästa funktion placeras ventiler ca 20 cm från taket och gärna över en radiator.

6. En bra och tillräcklig ventilation byter ut all luft varannan timme.

KORT OM…

Ventilation: Utbyte av luft.

Frånluft: Kök, wc, bad och tvättstuga skall vara försett med frånluft.

Tilluft: Ersättningsluft tillförs t ex i vardagsrum, hall eller i sovrum.

(26)

26 |

Multifunktionsfläkt SMART 100/125

Smart 100/125 startas via inbyggd adaptiv (smart) termostat eller strömbrytare.

Den kan arbeta i 4 olika lägen;

• Stand by = väntläge, fläkten är avstängd.

• 24 h = lågt varv för grundventilation/kallrasskydd. Om fuktsensorn aktiveras går fläkten över i Max mode eller i Silent mode (valbart).

• Silent mode = aktiveras av extern brytare eller fuktsensor. För fuktsenorn ställs detta in på fläkten.

• Max mode = Högre hastighet som initieras av strömbrytare eller vid ökad fuktighet. Hastigheten är ställbar.

Fuktsensor

Om fukten ökar i rummet går fläkten över till att styras via fuktsensor om denna är aktiverad. När fukten är borta går fläkten tillbaka till tidigare inställning. Fuktsensorn är adaptiv.

29 28

Ø 100/125

152

206

Modell Beställnings-

nummer Ca pris/st

ex moms Ca pris/st ink moms

SMART 100/125 1530023 1 479 1 849

SMART 100/125 – Alu-färgad frontkåpa 1530025 103 129

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: (106/133 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: Från 17 dB(A) 3 m

• Max effekt: 3,8 W

• Spänning: 100-240 V, 50-60 Hz

• Hmax: 33/35 Pa

• Max 40°C

• Kapslingsklass: IP44. Dubbelisolerad.

• Anslutning: Ø 100/125 mm stos ingår

• Alla funktioner och inställningar finns i fläkten

• ALU-färgad frontkåpa finns som tillbehör.

• Kullagrad, lämplig för kontinuerlig drift.

• Kallrasskydd RP 100 SA som tillval.

• Fjärrkontroll ingår

• 10 års garanti

Best. nr: 1530025

IP44

V E NTI L

(27)

Frånluftsfläkt MIX 100 | T | TH | TP

Myson MIX 100 frånluftsfläktar är en helt ny serie bestående av ett flertal olika modeller. Standard, timer, fukt sensor med timer och rörelsesensor med timer. Samtliga modeller är tysta och har en motor med hög prestanda som tål kontinuerlig drift.

Samtliga modeller är försedda med kallrasskydd.

MIX 100 – Standard

Startas och stoppas med separat strömbrytare, vanligtvis ljusströmbrytare.

MIX 100 T – Timer

Startas och stoppas med separat strömbrytare, vanligtvis ljusströmbrytare. Timer för inställbar eftergångstid mellan 2-30 min.

MIX 100 TH – Fuktstyrning med timer

Startas och stoppas automatiskt med inställbar fuktsensor. Startpunkten kan justeras mellan 60-95% RH.

MIX 100 TP – Rörelsesensor med timer

Startas automatiskt när rörelsesensorn upptäcker rörelse inom 4 m från fläkten med en vinkel upp till 100 grader.

Fläkten stannar efter inställd timer mellan 2-30 min efter avslutad rörelse.

Modell Beställnings-

nummer Ca pris/st

ex moms Ca pris/st ink moms

MIX 100 1530017 519 649

MIX 100 T 1530019 639 799

MIX 100 TH 1530020 759 949

MIX 100 TP 1530021 796 995

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 97 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 25 dB(A) 3 m

• Max effekt: 7,5 W

• Spänning: 220-240 V, 50 Hz

• Hmax: 45 Pa

• Max 40°C

• Kapslingsklass: IP45. Dubbelisolerad.

• Kullagrad, lämplig för kontinuerlig drift.

• Inbyggt kallrasskydd

• 5 års garanti

158 26 81

Ø 99

136

IP45

O N

(28)

28 |

Frånluftsfläkt X 100 | TH

Myson X 100 frånluftsfläktar är en helt ny serie bestående av två olika modeller.

Standard och fuktstyrning med timer. Båda modellerna levereras med kallrasskydd RP 100 SA.

Till modell X 100 TH medföljer fronter i 4 olika färger.

X 100 – Standard

Startas och stoppas med separat strömbrytare, vanligtvis ljusströmbrytare.

Vit färg. Kallrasskydd RP 100 SA ingår.

X 100 TH – Fuktstyrning med timer

Startas automatiskt av en justerbar fuktsensor (60–95% RH) och stoppas av en timer med justerbar eftergångstid på 2–30 minuter, efter att önskad fukthalt är uppnådd. Fläkten kan även styras helt manuellt av en separat strömbrytare, utan inverkan av fuktsensorn. Fläkten levereras med monterad svart front samt inkluderad utbytbar grå, röd och vit front. Kallrasskydd RP 100 SA ingår.

Modell Beställnings-

nummer

Ca pris/st ex moms

Ca pris/st ink moms

X 100 1530029 236 295

X 100 TH 1511001 559 699

RP 100 SA (Kallrasskydd) 1530037 39 48

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 89 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 33 dB(A) 3 m

• Max effekt: 14 W

• Spänning: 220-240 V

• Hmax: 31 Pa

• Kapslingsklass: IP24. Dubbelisolerad.

• Fronter i 4 olika färger medföljer (X 100 TH)

• Kallrasskydd RP 100 SA ingår.

IP24

Kallrasskydd finns även att köpa separat. Passar till X 100, X 100 TH, SMART 100/125. Diameter: 100 mm.

V E NTI

(29)

Frånluftsfläkt BB 100 A

Modell Beställnings-

nummer Ca pris/st

ex moms Ca pris/st ink moms

BB100 1530011 869 1 086

BB100A 1530012 1 079 1 349

Energieffektiv, tyst, kullagrad frånluftsfläkt.

Lämpad för kontinuerlig drift. IP24

Energieffektiv, tyst, kullagrad frånluftsfläkt med automatiskt kallrasskydd. Lämpad för kontinuerlig drift. IP24.

IP24

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 70 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 23 dB(A) 3 m

• Max effekt: 6 W

• Spänning: 220-240 V

• Hmax: 40 Pa

• Inbyggt kallrasskydd

• Kapslingsklass: IP24. Dubbelisolerad.

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 53 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 21 dB(A) 3 m

• Max effekt: 2,7 W

• Spänning: 220-240 V

• Hmax: 28 Pa

• Kapslingsklass: IP24. Dubbelisolerad.

IP24

V E NTI L A TI O N

(30)

30 |

Frånluftsfläkt MA 125 V2G

Modell Beställnings-

nummer Ca pris/st

ex moms Ca pris/st ink moms

ECO M125 1520201 356 445

MA125 V 2G 1530004 629 786

Fläkten startas och stoppas med separat strömbrytare, vanligtvis ljusströmbrytare. IP 34.

Frånluftsfläkt försedd med utvändigt galler med stormhuv, kallrasskydd och dragströmbrytare. Genomföring Ø 125 mm (håltagning Ø 160 mm).

Lämpad för tunna applikationer som t.ex fönster. IP24.

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 185 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 35 dB(A) 3 m

• Max effekt: 16 W

• Spänning: 220-240 V

• Hmax: 55 Pa

• Max 40°C.

• Kapslingsklass: IP34. Dubbelisolerad.

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 185 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 35 dB(A) 3 m

• Max effekt: 22 W

• Spänning: 220-240 V

• Hmax: 55 Pa

• Kapslingsklass: IP24. Dubbelisolerad.

IP34

IP24

V E NTI L A TI O N

(31)

Rörfläkt P 100 RF

Modell Beställnings-

nummer Ca pris/st

ex moms Ca pris/st ink moms

ECO TT 100 1520501 656 820

P 100 RF 1520301 239 299

Kompakt fläkt för montering i ventilationssystem med krav på högt tryck, starka luftflöden eller låg ljudnivå. Fläkten har glidlager och har två hastigheter. Vit, Ø 100 mm. IP X4

Inbyggnadsrörfläkt för lufttransport. Fläkten är tystgående och av hög kvalitet för min 97,5 mm rör. Kan monteras i vägg eller tak. Myson P 100 RF startas och stängs manuellt, exempelvis tillsammans med belysning eller med egen strömbrytare. Fläkten är lämplig för alla utrymmen som behöver luft- eller värmeflyttning t.ex badrum, WC-utrymme, tvättstuga, grovkök, hobbyrum, uterum, garage etc och där fläkten önskas dold.

Kan kombineras med ventilationskanalsystem RP 100 K. IP X4

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 107 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 36 dB(A) 3 m

• Max effekt: 14 W

• Spänning: 200-240 V

• Hmax: 41 Pa

• Kapslingsklass: IPX4. Dubbelisolerad.

• Max 40°C.

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 145/187 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 27/34 dB(A) 3 m

• Max effekt: 24/37 W

• Spänning: 220-240 V

• Hmax: 121/135 Pa

• Kapslingsklass: IPX4

• Max 40°C.

IPX4

IPX4

V E NTI L A TI O N

(32)

V E NTI L A TI O N

32 |

Komplett set för frånluft ECO TT 100 K

Modell Beställnings-

nummer Ca pris/st

ex moms Ca pris/st ink moms

RPM/1.0 1530002 412 515

ECO TT 100 K 1526001 1 184 1 480

Steglös varvtalsreglering för 1-fas fläktmotorer, 1–110 W.

Ställbar min. rotation. Max omgivningstemperatur 35°C.

Möjlighet att styra flera fläktar inom strömstyrkan 0–0,5 A.

Levereras med ramar för såväl infällt som utanpåliggande montage.

Set bestående av frånluftsventil med fäststos, 4 st slangklämmor, 2x3 m ventilationsslang, fläkt (ECO TT 100 med två hastigheter), skarvstycke samt väggenomföring med ytterväggsgaller och kallrasskydd.

TEKNISKA DATA

• Max effekt: 0-110 W

• Spänning: 220-240 V, 50 Hz

• Strömstyrka: 0-0,5 A • Kapslingsklass: IP40.

Dubbelisolerad.

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 145/187 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 27/34 dB(A) 3 m

• Max effekt: 24/37 W

• Spänning: 220-240 V

• Kapslingsklass: IPX4. Dubbelisolerad.

IP40

IPX4

45

78 63

80 78

78

45 78 63

80 78

78

(33)

O N

(34)

34 |

Multifunktionsfläkt och värmeflyttare SMART 100/125 HM

Fläkten startas via inbyggd adaptiv (smart) termostat eller strömbrytare. Startar även vid förhöjd temperatur.

Innehåller väggenomföring och galler för komplett installation för diameter 100 mm.

Den kan arbeta i 4 olika lägen;

• Stand by = väntläge, fläkten är avstängd.

• 24 h = lågt varv för grundventilation/kallrasskydd. Om värmesensorn aktiveras går fläkten över till Max mode eller inställt varvtal.

• Silent mode = aktiveras av extern brytare eller inbyggd termostat. Termostatens startvärde, ställs in på fläkten.

• Max mode = Högre hastighet som initieras av strömbrytare eller vid ökad värme. Hastigheten är ställbar.

Modell Beställnings-

nummer Ca pris/st

ex moms Ca pris/st ink moms

SMART 100/125 HM 1530027 1 596 1 995

SMART 100/125 HM – Alu-färgad frontkåpa 1530025 103 129

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: (106/133 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: Från 17 dB(A) 3 m

• Max effekt: 3,8 W

• Spänning: 100-240 V, 50-60 Hz

• Hmax: 33/35 Pa

• Max 40°C

• Kapslingsklass: IP44. Dubbelisolerad.

• Anslutning: Ø 100/125 mm stos ingår

• Alla funktioner och inställningar finns i fläkten

• ALU-färgad frontkåpa finns som tillbehör.

• Kullagrad, lämplig för kontinuerlig drift.

• Kallrasskydd RP 100 SA som tillval.

• 10 års garanti

IP44

Best. nr: 1530025

V E NTI Nyhet!

(35)

Värmeflyttare MIX 100 HM

Termostatstyrd fläkt som transporterar värme genom vägg eller tak. Lämpar sig för ett användande tillsammans med en central värmekälla såsom braskamin eller värmepump. Fläkten startas och stoppas med den medlevererade termostaten, alternativt separat strömbrytare. Tyst och har en motor med hög prestanda som tål kontinuerlig drift. Levereras tillsammans med en termostat RT 10 med reglerområde 10–30 °C. Termostaten monteras på den ”varma” sidan. Kallrasskydd ingår.

Önskas varvtalsreglering, se Myson RPM/1.0

Modell Beställnings-

nummer

Ca pris/st ex moms

Ca pris/st ink moms

MIX 100 HM 1530018 759 949

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 97 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 25 dB(A) 3 m

• Max effekt: 7,5 W

• Spänning: 220-240 V, 50 Hz

• Hmax: 44 Pa

• Max 40°C

• Kapslingsklass: Fläkt IP 45. Dubbelisolerad.

Termostat IP 40.

• Kullagrad, lämplig för kontinuerlig drift.

• Kallrasskydd ingår

• 5 års garanti

Termostat RT 10 ingår.

O N

Nyhet!

(36)

V E NTI

36 |

Värmeflyttare AERO 100 HM

Termostatstyrd fläkt som transporterar värme genom vägg eller tak. Lämpar sig för ett användande tillsammans med en central värmekälla såsom braskamin eller värmepump. Fläkten startas och stoppas med den medlevererade termostaten, alternativt separat strömbrytare. Levereras tillsammans med en termostat RT 10 med reglerområde 10–30 °C. Termostaten monteras på den ”varma” sidan. Önskas varvtalsreglering, se Myson RPM/1.0

Modell Beställnings-

nummer

Ca pris/st ex moms

Ca pris/st ink moms

AERO 100 HM 1517001 639 799

TEKNISKA DATA

• Kapacitet: 63 m3/h (Qmax)

• Ljudtrycksnivå: 35 dB(A) 3 m

• Max effekt: 7 W

• Spänning: 220-240 V

• Termostat 10-30 ˚C

• Max 40°C

• Kapslingsklass: Fläkt IP 34.

Dubbelisolerad.

Termostat IP 40.

Termostat RT 10 ingår.

(37)

V E NTI L A TI O N

P 100 RF

Termostat RT 10

Modell Beställnings-

nummer Ca pris/st

ex moms Ca pris/st ink moms

VTB 2000 HM 1516002 716 895

RT 10 (Termostat) 5200303 350 438

Termostat RT 10 till MIX 100 HM och AREO 100 HM med reglerområde 10–30 °C

TEKNISKA DATA

• Reglerområde 10–30 °C

• Spänning: 220-240 V

• Kapslingsklass: IP40

IP40

TEKNISKA DATA

• Färg: vit

• Spänning: 220-240 V

• Min. avstånd till värmekälla: 250 mm • Längd: 2000 mm

• Rekommenderas tillsammans med rörfläkten P 100 RF.

En luft-/värmetransportör som med hjälp av rörfläkten (P 100 RF) flyttar luft/värme från tak till golv och är därför mycket lämpad att komplettera t.ex en braskamin. VTB 2000 HM går med sitt format på 110x55 mm att montera i en mellan- vägg eller på annat sätt bygga in, detta kräver dock viss komplettering i kanalkonstruktionen av t.ex VTB.

(38)

38 |

Ventilationskanaler med runda rör

Modell Beställnings-

nummer

E-nr Ca pris/st ex moms

Ca pris/st ink moms

RP 100 K 1507001 93 032 37 81 101

RP 100 K3 (beställningsvara) 1530035 - - -

RP 100 C 1507011 93 032 38 65/förp 81/förp

RP 100 TP 1507021 93 032 39 57/förp 71/förp

RP 100 B60 1507030 93 032 40 61 76

RP 100 B90 1507031 93 032 41 63 79

RP 100 T3 1507040 93 032 42 87 109

RP 100 S 1507050 93 032 43 37 46

KI 1200 1508000 93 032 44 235 294

RP80/150 1530040 - 27 34

RP100 TPSTOS 1530038 - 37 46

RP100SA 1530037 - 39 48

8

6 2

3

1. RP 100 K – ventilationskanal. 860 x Ø 100/104 mm. E-nr 93 032 37

2. RP 100 C – montageclips. 104 mm till ventilationskanal RP 100 K. 2 st/förp. E-nr 93 032 38 3. RP 100 B60 – 60° böj. Ø 100 mm för ventilationskanal RP 100 K. E-nr 93 032 40

4. RP 100 S – skarvstycke. Ø 100 mm för ventilationskanal RP 100 K. E-nr 93 032 43

5. RP 100 TP – täckplatta. Täckplatta/genomföring, Ø 104 mm för vägg och tak. 2 st/förp. E-nr 93 032 39 6. RP 100 T3 – t-förgrening. Ø 100 mm för ventilationskanal RP 100 K. E-nr 93 032 42

7. RP 100 B90 – 90° böj. Ø 100 mm för ventilationskanal RP 100 K. E-nr 93 032 41

8. KI 1200 – isolering. 1200 x Ø 104/148 mm. Ljuddämpande kondens- och värmeisolering för ventilationskanal RP 100 K.

Med utvändigt aluminiumskikt och förslutningstejp. E-nr 93 032 44

9. RP 100 SA – kallrasskydd. Skarvstycke med kallrasskydd till ventilationskanal RP 100 K.

10 RP 80–150 – övergång. Övergång mellan kanaler Ø 80–150 mm.

11. RP 100 TP STOS – anslutningsstos. Täckplatta med anslutningsstos för Ø 100 mm, med montageplatta 150 x 134 mm.

4

7

10

V E NTI L A TI O N

9

5

(39)

Ventilationskanaler med rektangulära rör

Modell Beställnings-

nummer

Ca pris/st ex moms

Ca pris/st ink moms

VTM 1507060 81 101

VTV 1507061 51 64

VTS 1507067 37 46

VTD 1507063 52 65

VTK 1507062 64 80

VTL 1507065 57 71

VTT 1507066 85 106

VTA 1507064 60:- 75:-

VTP 1507068 34 43

VTC 1507069 25/förp 31/förp

VTS SA 1530048 39 49

VTTV 1530049 79 99

1. VTM – ventilationskanal. 55 x 110 x 860 mm ( h x b x l ). Rakt rektangulärt rör.

2. VTV – 90° böj 55 x 110 x 100 mm ( h x b x Ø ). 90° böj, vertikal övergång mellan runt rör Ø 100 mm och rektangulärt 55 x 110 mm.

3. VTS – skarvstycke 55 x 110 mm ( h x b ). Skarv till ventilationskanal VTM.

4. VTD – direkt övergång 100 x 55 x 110 mm ( Ø x h x l ). Rak direkt övergång mellan runt rör Ø 100 mm och rektangulärt 55 x 110 mm.

5. VTK – konisk övergång 55x110x180 x 100 mm (h x b x l x Ø). Rak konisk övergång mellan runt rör Ø 100 mm och rektangulärt 55 x 110 mm.

6. VTL – 90° böj 2 x 55 x 110 mm. 90° böj, vertikal, till ventilationskanal VTM.

7. VTT – t-förgrening, horisontell 3 x 55 x 110 mm. T-förgrening, horisontell till ventilationskanal VTM.

8. VTA – 90° böj 2 x 55 x 110 mm. 90° böj, horisontell, till ventilations kanal VTM.

9 VTP – täckplatta 55 x 110 mm (h x b). Täckplatta vid genomföring vägg/tak.

10 VTC – montageclips 55 x 110 mm (h x b). Clips till ventilationskanal VTM.

11. VTS SA – kallrasskydd 55 x 110 mm (h x b). Skarvstycke med kallrasskydd till ventilationskanal VTM.

12. VTTV – t-förgrening, vertikal 2 x 55 x 110 + Ø 100 mm (h x b). T-förgrening för ventilationskanal VTM med vertikal övergång till runt rör Ø 100 mm.

1

2

3 4

6

7

9 10

12

V E NTI L A TI O N

Figur

Updating...

Referenser

Updating...

Relaterade ämnen :
Outline : Frågor &