• No results found

"#$%&#%#'()!*%++!,-)&.#!!"##$%&'()(*+",-)./01)&2) 3!)4566)

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share ""#$%&#%#'()!*%++!,-)&.#!!"##$%&'()(*+",-)./01)&2) 3!)4566)"

Copied!
10
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

1

!

!

! !

!

!

!

!

!

"#$%&#%#'()!*%++!,-)&.#!

!

!

!

!"##$%&'()(*+",-)./01)&2) 3!)4566)

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

/01.#*(#&$()%'(!

2+(-3%(!4.)#5()367.**.+!

8)%,!4.)#*&0#!

/(&*.)9)0')(11.*!

(2)

2

Kursens målsättning är att ge en fördjupad kunskap om forskningsprocessens initiala steg, med betoning på formulering av forskningsproblem, och efterföljande tillämpning av design och analys av undersökning.

Lärandemål Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

1. På basis av teori och tidigare forskning identifiera vetenskapliga problem, välja forskningsdesign, samt välja analysmetod för insamlade data.

2.

Utforma en egen forskningsplan som en förberedelse för planeringen av den egna uppsatsen.

3. Värdera design och metod, dess förutsättningar och felkällor, samt hur dessa kan relateras till giltigheten i de slutsatser som kan dras på basis av resultaten

Innehåll

Kursen är uppdelad på fem undervisningstillfällen för varje student, varav ett utgör seminarium där studenterna själva är de enda aktörerna. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och arbete med egna uppgifter.

Deltagarna ska arbeta med att individuellt formulera en forskningsplan samt läsa och granska forskningsartiklar och metodlitteratur. Tonvikten i kursen ligger på de tidiga stegen i forskningsprocessen; att formulera frågeställningar, designa en studie och att välja design och databearbetnings- eller statistisk metod. Undervisningen är obligatorisk och förutsätts hjälpa deltagarna att tillgodogöra sig den kunskap momentet syftar till samt till genomförandet av examinationsuppgifterna.

Forskningsplanen är tänkt att kunna användas inför Masteruppsatsen, men den är

inte bindande och kan alltså handla om någonting annat än det uppsatsen sedan

behandlar. Forskningsplanen kan också bli föremål för senare revision utifrån

kommentarer från den handledare som är aktuell för uppsatsen.

(3)

3

SCHEMA HT 2011 (översikt) Tillämpad design, Masterprogrammet, 7,5 hp

Datum Tid Lokal Innehåll Lärare

29/9 13-15 U15 Introduktion Planering av studie Gruppindelning

Claudia Erik

5/10 9-12 (Grupp1) O41 Litteraturseminarie kvalitativ Pia Langemar 13-15 (Grupp 2) O41 Litteraturseminarie kvalitativ Pia Langemar 6/10 9-12 (Grupp1) U14 Litteraturseminarie kvantitativ Claudia

13-15 (Grupp 2) U14 Litteraturseminarie kvantitativ Claudia 13/10 9-15 O41 Presentation av designer Studenter 25/10 Heldag Individuell feedback Claudia

Erik

(4)

4

Vecka 39 Kursstart

Välkommen till kursstarten på torsdag den 29 september! Vid första kurstillfälle kommer vi att ge en överblick över kursens syfte och innehåll och berättar hur kursen är upplagd. Vi tar oss an gruppindelningar och alla praktiska frågor.

Datum Tid Lokal Innehåll

110929 13-15 U15 (1) Introduktion till området: Kursens innehåll och syfte.

(2) Planering av studie (3) Gruppindelning

Fram till nästa kurstillfälle i vecka 40 ska man göra följande uppgifter:

Hemuppgift 1:

Läs under tiden fram till Litteraturseminarium 1 och 2 de kapitel och artiklar som ingår i artikellista (sida 10 i kursanvisningar). Syftet med litteraturseminarierna är att elaborera och diskutera metodologiska aspekter som är centrala inom psykologisk forskning. Viktigt är att förbereda sig väl inför seminarierna. Börja först med att läsa igenom artiklarna som seminariet handlar om. När ni har fått grepp om litteraturen så ska ni besvara frågorna som kopplar an till artiklarna (frågorna kommer att finnas tillgängliga på Mondo efter kursstarten).

Det är dessutom klokt att även påbörja hemuppgift 2 under vecka 39, då den ska vara inlämnad på fredag vecka 40, direkt efter nästa kurstillfälle!

Hemuppgift 2:

Hemuppgift 2 utgörs av en översiktlig skiss till en forskningsplan. Av skissen ska framgå:

frågeställning eller hypotes, metod för mätning eller datainsamling, klargörande av vad som ska undersökas, teoretisk bakgrund och tidigare forskning att stödja sig på. Till skissen ska fogas en beskrivning av arbetsprocessen, vad du gjort och hur du resonerat kring din plan. Omfånget skall vara c:a 2 A4 för skissen och c:a 1 A4 för arbetsbeskrivningen.

Gör en sökning i relevanta databaser för att finna mer information och referenser till bakgrunden för ditt valda studieområde, eller ett tänkt område inom vilket du skulle kunna göra en studie. Skissa på en bakgrund (teori samt tidigare forskning) samt ett första utkast till hur studien kan utformas.

Beskriv vad du ska mäta och hur du ska samla in data. Idéer om angreppssätt, samt i förekommande fall etiska överväganden, ska också presenteras.

Skissen ska läggas in på Mondo senast 111007, kl 16.00

(5)

5

Vecka 40 Seminarium kring artiklar Litteraturseminarium 1 & 2:

Seminariet körs i två grupper på två dagar. Nedanstående tabell visar när varje grupp har seminarium. Seminariet går till på följande sätt: Läraren tilldelar en fråga till en student. Studenten leder diskussionen och övriga deltagare har rätt att

problematisera och göra inlägg efter eget behov. Slutligen avslutar den som ställt frågan med att komplettera diskussionen (om han eller hon finner den

otillfredsställande), eller med att göra utvecklingar, detaljerade tillägg, kommentarer etc. Detta betyder att studenten ska vara beredd att kunna besvara samtliga frågor och kunna föra en diskussion kring dem.

Litteraturseminariet ingår i kursens examination. Betyg godkänt eller underkänt ges. Det som behandlas på seminariet bör ni se som en förberedelse inför forskningsplanen, men även inför Masteruppsatsen.

Datum Tid Lokal Innehåll

111005 9-12 O41 Grupp 1: Litteraturseminarium 1 kvalitativ design 13-16 O41 Grupp 2: Litteraturseminarium 1 kvalitativ design 111006 9-12 U14 Grupp 1: Litteraturseminarium 2 kvantitativ design

13-16 U14 Grupp 2: Litteraturseminarium 2 kvantitativ design Följande uppgifter ska göras fram till nästa kurstillfälle:

OBS! Glöm inte att lägga in din skiss till forskningsplan (hemuppgift 2) senast 111007 kl. 16:00 i Mondo!

Hemuppgift 3:

Ladda ner de skisser som är skrivna av studenter som tillhör din grupp. Läs igenom dessa, och för var och en av dem ska du försöka att bedöma om

(1) klargör författaren vad som ska undersökas?

(2) framgår frågeställning eller hypotes?

(3) framgår metod för mätning eller datainsamling?

(4) ger författaren en teoretisk bakgrund och tidigare forskning att stödja sig på när hon/han formulerar problemställningen?

Förbered dig så att du verbalt kan besvara eller diskutera punkterna ovan (1-4) för var och en av de andra i gruppen!

(6)

6

Vecka 41 Seminarium

Vid detta seminarium ska utkastet/den översiktliga skissen till forskningsplan presenteras för andra delkursdeltagare. Ett syfte med seminariet är att den skrivande med hjälp av andra studenter ska få feedback på sitt arbete, samt hjälp att vidareutveckla sina idéer. Ett annat syfte är att en granskning av andra studenters arbeten hjälper att vidareutveckla sina idéer och formuleringar. Seminariet sker i mindre grupper. Gruppindelning kommer att lämnas ut vid kursstart.

Datum Tid Lokal Innehåll

111013 9-15 O41 Seminarium (projektplaner):

Gruppindelning görs vid kursstart. Tider för respektive grupp anges vid kursstart

Till nästa moment är det dags att göra…

Hemuppgift 4

Revidera din skiss på basis av de diskussioner och kommentar du har fått under seminariet. Du ska med andra ord utarbeta en färdig forskningsplan. Se nedan för instruktioner angående form och innehåll. Omfånget ska nu vara avsevärt större än den första skissen. Vi ger inga specifika riktlinjer vad gäller sidantal, då omfånget ska avspegla graden av genomarbetning.

Hemuppgift 5

Studenten ska författa ett PM där han/hon argumenterar för val av design och metod i relation till andra alternativ, genom att peka ut fördelar och begränsningar vad gäller val av design och

analysmetod, och förklaringsvärde utifrån den egna forskningsplanen. Studenten argumenterar och diskuterar självständigt i förhållande till litteratur som studenten själv har valt. Vi ger inga specifika riktlinjer vad gäller sidantal, då omfånget ska avspegla graden av genomarbetning.

(7)

7 Vecka 42

Under vecka 42 har vi inget seminarium. Den reviderade skissen (hemuppgift 4) och tillhörande PM (Hemuppgift 5) ska lämnas in till den kursansvarige man har blivit tilldelat, dvs:

Senast 111019 kl. 17.00 Produkten från uppgift 4 & 5 ska skickas in till kursansvarig:

cbl@psychology.su.se eller

erik.berntson@psychology.su.se

Vecka 43: Feedback och Inlämning av examinationsuppgift

I vecka 43 träffas vi för individuellt feedback på studenternas forskningsplan. Man kan notera sin tid här nedan och/eller i almanackan!

111025 Individuell feedback (av lärare) på forskningsplan

Tider förmedlas vid kursstart Min individuella tid är:

Nu närmar vi oss kursslutet. Det blir med andra ord dags för…

Examinationsuppgift:

Studenten ska nu revidera både projektplanen och PM Design & Metod på basis av kommentar du har fått av lärare. Du ska med andra ord utarbeta slutversionen av din forskningsplan och PM Design &

Metod. Se nedan för instruktioner angående form och innehåll.

Tre dagar efter individuell feedback är det dags för inlämning av

examinationsuppgiften, till den kursansvarige man har blivit tilldelat, dvs:

Senast 111028 kl. 16.00 Slutprodukterna ska skickas in till kursansvarig:

cbl@psychology.su.se eller

erik.berntson@psychology.su.se

(8)

8

Sammanfattning av uppgifter som knyter an till slutversionen av projektplanen och PM- Design & Metod

Hemuppgifter

Uppgifterna ska skrivas enligt följande instruktion och lämnas in i samband med inlämning av seminarieuppgifterna. En allmän princip är att försöka att arbeta fram korta men innehållsrika formuleringar.

Uppgiften består av en skiss till projektplan och en beskrivning av arbetsprocessen och de tankar som ligger bakom projektplanen och ska innehålla följande:

a) Titelblad (namn, kurs, en ”titel” på studien som beskriver vad den handlar om) b) En första teoretisk bakgrund och en översikt av tidigare forskning inom området c) Ett klargörande av studiens syfte

d) Frågeställningar och eller hypoteser

e) En metoddel som avhandlar hur datainsamling ska ske, vilka mått/skalor eller mätmetoder som är aktuella, ev. operationaliseringar som kan beskrivas, eller fenomen/begrepp och databearbetningsmetoder t.ex. vid kvalitativ metodik.

När du författar din skiss till projektplan och projektplanen, samt granskar andras arbeten ska du försöka att besvara följande aspekter:

a) I vilken grad refererar bakgrunden till teorier, modeller eller tidigare forskning?

b) Vilka frågeställningar eller hypoteser avser studien undersöka? Ange dessa!

a. Ange också om möjligt oberoende variabler

i. Ange hur de operationaliserats samt skalnivå på data b. Ange också om möjligt beroendevariabler

i. Ange hur de operationaliserats samt skalnivå på data

c. Ange centrala fenomen/begrepp och dess betydelse/innebörd vid kvalitativ metodik.

c) Metodavsnitt

a. Databearbetning och/eller statistisk bearbetning, vilka metoder används?

Projektplanens i sin slutgiltiga form ska nu vara skrivet som en ”Introduktion” (I APA-format) för en tänkt undersökning. Då även mer specificerat möjliga databearbetningsmetoder och ev. val av statistiska möjliga metoder ska anges, tillkommer även en kortfattad metoddel (metoddelen kommer dock att sakna vissa delar som normalt finns i publicerade artiklar, eftersom faktisk data saknas). Det ska med andra ord gå att genomföra undersökningen med hjälp av projektplanen, allt viktigt måste alltså finnas med!

PM – Design & Metod ska innehålla följande:

a) En beskrivning av hur du har gjort för att ta fram bakgrundsinformationen och hur du gjort dina sökningar efter metodlitteratur (sökord, databaser, annat?).

b) Ange varför du valt en design och metod, hur du resonerat om vad som gör dessa passande utifrån den egna forskningsplanen (referera till litteratur!!).

• Diskutera design/metods förutsättningar i relation till andra alternativ.

• Diskutera felkällor, samt hur dessa kan relateras till giltigheten i de slutsatser som kan dras på basis av resultaten

(9)

9

Betygskriterier

Grad Generella kriterier Ytterligare beskrivning

A Framstående resultat i förhållande till de krav

som ställs i lärandemålen (1) Mkt god teoretisk förståelse och analys;

demonstreras genom att teoretiska

resonemang är mkt koherenta, fokuserade och relevanta och klargör den aktuella

undersökningens relation och bidrag till kunskapsuppbyggnaden.

2) Mkt god medvetenhet beträffande val av metod, dess förutsättningar och felkällor, demonstreras genom relevant prioritering av centrala kontra perifera problem beträffande begränsningar i design/analysmetoders applikationsområden och förklaringsvärde utifrån den egna forskningsplanen. Studenten argumenterar och diskuterar självständigt i förhållande till litteraturen.

B Mycket bra resultat i förhållande till de krav som ställs i lärandemålen

C Bra resultat i förhållande till de resultat som

ställs i lärandemålen (1) En god teoretisk förståelse och analys;

demonstreras genom välavvägd avgränsn. av uppgift och område, med en god förankring i teori och forskning.

(2) God medvetenhet beträffande val av metod, dess förutsättningar och felkällor, demonstreras genom peka ut begränsningar i design/analysmetoders applikationsområden och förklaringsvärde utifrån den egna forskningsplanen.

D Tillfredsställande resultat i förhållande till de krav som ställs i lärandemålen

E Tillräckliga resultat i förhållande till de krav

som ställs i lärandemålen (1)En tillfredställande teoretisk förståelse och analys; demonstreras genom en

tillfredställande avgränsn. av uppgift och område, men med en något oklar problemformulering. och/eller bristande förankring i teori och forskning.

(2) En tillfredsställande medvetenhet

beträffande val av metod, dess förutsättningar och felkällor, demonstreras genom

tillfredsställande hantering och översikt av design/analysmetoders applikationsområden;

De viktigaste delarna finns med, men presentationen är ojämn, oklar eller bristande vad gäller koppling den egna

forskningsplanen.

Fx Otillräckliga resultat i förhållande till de krav som ställs i lärandemålen. Ytterligare arbete behövs.

F Otillräckliga resultat i förhållande till de krav

som ställs i lärandemålen. (1) Prestationen beträffande teoretisk

förståelse och analys brister eller är oklar på de flesta områden. Lite eller ingen kapacitet att använda, eller relatera till tidigare forskning, centrala teorier, eller metoder.

(2) Tar inte utgångspunkt i relevanta centrala aspekter vad gäller design och metod.

Felaktiga påståenden, faktauppgifter och felaktigt använda design metoder som visar på bristande kunskap inom området.

Möjlighet till komplettering finns vid ej godkänt resultat, betyg Fx och F.

(10)

10 Litteratur

Gelo, O., Braakman, D., & Benetka, G. (2008). Quantitative and qualitative research: Beyond the debate. Integrative Psychological & Behavioral Science, 42 (3), 266-290.

Langemar, P. (2008). Kvalitativ forskningsmetod i psykologi – att låta en värld öppna sig.

Liber AB.

Podsakoff, P. M., MacKenzie, S. B., Jeong-Yeon, L., & Podsakoff, N. P. (2003). Common Method Biases in Behavioral Research: A Critical Review of the Literature and Recommended Remedies. Journal of Applied Psychology, 88(5), 879-903.

Rosnow, R.L., & Rosenthal, R. (1989). Statistical Procedures and the Justification of Knowledge in Psychological Science. American Psychologist, 44 (10), 1276-1284.

Det är studentens självständiga uppgift att söka och använda individuellt anpassat lämplig litteratur. Metod/design/statistikböcker/artiklar från tidigare metodkurser, vilka kan tänkas initialt underlätta arbetet med projektplan. Använd också möjligheten att via Psychinfo söka på andra studier inom det område du vill studera.

Undersök vilken design och metodik som dominerar området – sök relevant metodlitteratur på Psychinfo.

Lärare

Claudia Bernhard-Oettel (CBL) Frescati Hagväg 14, rum 356

Tel: 08-163886; e-post:cbl@psychology.su.se Erik Berntson

Frescati Hagväg 14, rum 337

Tel: 08-163683; e-post:erik.berntson@psychology.su.se

Pia Langemar; e-post: pia_langemar@hotmail.com

References

Related documents

Länsstyrelsen i Skåne län Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Uppsala län Länsstyrelsen i Värmlands län Länsstyrelsen i Västerbottens län Länsstyrelsen

förutsättningarna för undantag från tillstånds- och anmälningsplikt enligt 9 kap. miljöbalken utifrån förutsättningarna i avfallsdirektivet för verksamheter som behandlar

Nämnden för myndighetsutövning beslutar att lämna följande yttrande:  Nämnden har inga synpunkter på premorian. Handlingar

Boverket delar bedömningen att följande verksamheter kan undantas från till- ståndsplikt och anmälningsplikt utan att allmänna regler införs:.. • Användning av icke-förorenad

Vi välkomnar regeringen och Naturvårdsverket till en tät dialog med byggbranschens alla aktörer för att på bästa och snabbaste sätt verka för ökad återvinning och

Ekerö kommun år i grunden positiv till att införa föreslagna allmänna regler.. som skulle innebära att vissa verksamheter får undantag från

avfallsförbränning i specifika anläggningsändamål bör utredas för att omfattas av de allmänna reglerna inom ramarna för del 2 av uppdraget.. Inom några år kommer

Energigas Sverige, som är branschorganisationen för energigaserna i Sverige, tackar för inbjudan att lämna synpunkter på rubricerad rapport. Energigas Sverige har inga synpunkter