• No results found

CITRONNYTT vecka 47 F-klass - årskurs 3

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "CITRONNYTT vecka 47 F-klass - årskurs 3"

Copied!
8
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

CITRONNYTT vecka 47

F-klass - årskurs 3

Hej alla barn och föräldrar!

Vi tipsar om hemsidan www.growingminds.se där man får tips om barns inlärning och mående. Klippet med Erik Fernholm där han pratar om hur man får barnen att läsa läxor är speciellt sevärd.

Skolmaten App- Från och med nästa vecka finns skolmatsmenyn inlagd i en App som heter Skolmaten som går att ladda ner från Appstore.

Nötfri skola - Vi vill påminna om att Årstadalsskolan är en nötfri skola.

Detta innebär att vi inte får äta eller ta med oss några slags nötter på skolan.

Vid sjukanmälan – på sjukanmälanstelefonen tar vi enbart emot sjukanmälan. Behöver ni kontakta oss med anledningar av hämtningar och dylikt ringer ni till arbetslagets telefon. För att vi ska kunna sjukanmäla era barn behöver ni tydligt säga dagens datum, klass, arbetslag och barnet namn. Vid de tillfällen som detta inte framgår kan ni bli uppringda trots att ni ringt in, på grund av att personalen på expeditionen inte kan lägga in frånvaron på Skolwebben

Nummer till sjukanmälan – på telefonnummer 08-508 428 71 anmäler ni varje dag innan kl.8.00 om ert barn kommer att vara frånvarande från skolan. Expeditionen lyssnar av och lägger in sjukanmälan direkt på skolwebben. Detta innebär att ni behöver lämna information i en viss ordning för att förenkla hanteringen av sjukanmälan. Ordningen är:

datum, klass, avdelning, elevens namn.

Kontakta skolan – numret 08-508 428 71 är endast till för sjukanmälan och lyssnas bara av kl. 8.00 varje morgon. Behöver ni komma i kontakt med skolan eftermiddagstid ringer ni på våra arbetslagstelefoner.

Telefonnummer till skolan A-huset plan 1: 08-508 428 99

(Citron 3a, Mango 4a och Fritids 3:or) 08-508 428 99

A-huset plan 2: 08-508 428 98

(Vinbär 3c, Vinbär 3d, Mango 4d och Fritidsklubben) 08-508438 08

Citron B-huset: 08-508 428 70

(förskoleklass Citron, Citron 1a, Citron 2a, Citron 3b) Vinbär B-huset: 08-508 428 98

(förskoleklass Vinbär A, Förskoleklass Vinbär B, Vinbär 1b, Vinbär 2b) Paviljongen plan 1: 08-508 471 23

(Mango 6)

Paviljongen plan 2: 08-508 471 24 (Mango 5a, Mango 5b)

Fritidshem

KALENDARIUM Lov, studiedagar och planeringsdagar Jullov: 22/12-9/1 Studiedag: 9/1 Sportlov: v.9 Påsklov: 10/4-13/4 Kristi himmelsfärd:

26/5

Sveriges nationaldag:

6/6

På studiedagar och lovdagar har fritids öppet om inte annat anges

Dagar då vi vill att ni hämtar era barn

kl:15:45 15/12

17/1 23/2 15/3 2/6 Höstterminens sista

dag: 21/12-2016 Vårterminens sista

dag: 9/6-2017

Föräldraråd 22/11

Likabehandlingsråd

Vi reserverar oss för att det kan ske vissa ändringar i kalendariet

(2)

Treornas fritidshem A-huset

Hej allihopa!

Vi började veckan med att vara på Äventyrsparken. De som inte kunde följa med fick vara med Ximena i ateljén och pyssla. I tisdags hade vi bakning, bingospel och charader. I onsdags spelade vi bowling också fick barnen vara i ateljén och pyssla. I torsdags var det

internationella bokdagen. Barnen fick vara i ateljén och göra böcker, också hade vi en läshörna där barnen kunde lyssna på ljudböcker. Under veckan har barnen även fått träna på sina uppträdanden inför fredagsshowen som vi avslutade veckan med.

Nästa vecka händer detta:

Måndag – Blomsterdalen och ateljén.

Tisdag – Bakning, Just Dance och utelek.

Onsdag – Ateljén, pingis och innelek.

Torsdag – Idrottshallen, pyssel och utelek.

Fredag – Wii, innelek och kompisarmband.

Vi är ute på skolgården efter mellanmålet innan aktiviteterna drar igång.

Ring på telefonnummer: 08-508 428 99 för att få tag på oss under fritidstid.

Påminnelse:

Fyll i jullovslapparna och lämna in snarast! (sista inlämningsdagen 25/11-16).

Trevlig helg!

F-2 fritidshem B-huset

Vi startade upp veckan med att bygga ihop en hinderbana åt barnen som var något de hade önskat sig under en längre tid. Några elever från årskurs 6 var även på besök och hjälpte till med att hålla i aktiviteten vilket uppskattades av både elever som personal.

Under tisdagen så var planen att vi skulle bege oss till Årstabergsparken men på grund av blött väder och blöta vantar så bestämde vi oss för att istället stanna kvar på skolområdet.

Ingen större protest från barnen blev det heller, lyckligen.

På onsdagen så började vi med vårt målarprojekt här på Citron. Barnen och vi vill få upp mer på väggarna här på avdelningen och vi bestämde oss för att börja i våra grupprum/fritidsrum.

Där fick de måla efter det tema som grupprummet har. Detta kommer att ta sin tid och kommer vara något vi återvänder till även nästa vecka.

Under torsdagen och fredagen så fortsatte vi på målandet medan resten lekte fritt efter eget behag. Vi hade även vårt första fritidsråd med barnen. Fritidsrådet bestod av att vi personal och barn fick utrycka oss kring saker som var relaterade till fritids. Vi pratade mycket om vår fritidsmiljö och det material vi har på fritids och hur vi bäst tillsammans kan ta hand om det.

Barnen fick också komma med övriga punkter som vi pratade kring. Förutom att det var tufft att stundtals sitta still och lyssna så var det ett mycket lyckat möte kom vi alla överens om!

Nästa vecka så fortsätter vi som sagt med målningen och drar igång med tvärgrupperna på måndagen igen.

(3)

Om man vill åka i slänten på raster och fritids måste man ha egen hjälm med sig. Man får ta med sig stjärtlapp men inte pulka.

Tack för den här veckan!

Förskoleklass Citron

Nu har barnen färdigställt trollskogen efter inspiration från Bergakungens sal, med skattkista och stentroll i guld och silver! Kom gärna in i klassrummet och titta.

På idrotten fick barnen leka Kinesiska muren och Jumping Jack.

I vårt tema är det nya arbetsområdet uppfinningar med Alfred Nobel som utgångspunkt.

Barnen arbetar i tvärgrupper och har tänkt ut nya uppfinningar som de vill konstruera. De har fått göra skisser på sina uppfinningar. LÄXA, till den 24/11 blir att ta med sig ”byggmaterial”

hemifrån såsom små kartonger, kapsyler, korkar, tygbitar eller annat ”återvinningsmaterial”

de vill använda.

Den 6/12 åker vi på teater, mer information kommer.

Den 8/12 hälsar vi er föräldrar och syskon välkomna på adventsfika på Citron.

Idrott och hälsa 1-3

Vi påminner igen om att det är viktigt att barnen har med sig idrottskläder samt skor (obs! för innebruk, ej svart sula) ombyte, handduk med sig till sina idrottslektioner!

Vecka 42 hade vi besök av Årsta handboll, om man vill pröva på/veta mer om handboll kan man vända sig till Årsta Handboll. Vecka 43 hade vi besök av Söder/Fryshuset basket. Vill man pröva på /veta mer om basket kan ni gå in påwww.söderbasket.se

Vecka 45 fortsätter vi att arbeta med rörelse (spel/lekar/idrotter).

Trevligt höstlov!

/Idrottslärarna

1A Citron Svenska:

Vi har skrivit till en bild som fanns på smartboarden. Innan barnen skriver pratar vi alltid om bilderna. Vi skriver fortfarande en del texter tillsammans på tavlan och de som behöver skriver av och de som kan skriva själva gör det. Målet för alla barn är dock att de ska våga själva så vi har börjat smått att inte skriva tillsammans på tavlan först. Det är ett häftigt steg i utvecklingen och vi ser att det hjälpt dem att vara med och ljuda när vi skriver på tavlan och genom att skriva av. Fokus just nu ligger på att skriva med små bokstäver, ha mellanrum mellan orden och att försöka få till meningar. Vi har även snuddat på när man skall använda punkt och när man skall använda frågetecken. Därefter finns det individuella mål utefter var eleven själv befinner sig. Vi har denna vecka har vi med anledning av kapitlet i läseboken pratat om vokaler och försökt oss på i-språket. Barnen har också gjort uppgifter där de får öva mer på vokaler. Vi har läst ut vår högläsningsbok Sandvargen och påbörjat en bok med flera Astrid Lindgren-sagor.

(4)

Saxat från kursplanen i svenska:

Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i läsförståelse i slutet av årskurs 1

Eleven kan läsa meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerade sätt. Genom att kommentera och återge någon för eleven viktig del av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor kan eleven också uppmärksamma när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv. I samtal om texter som eleven lyssnat till kan eleven föra enkla resonemang om texters tydligt framträdande innehåll och jämföra detta med egna erfarenheter.

Matte:

Vi spelar spel, löser matteblockspapper som vi hänger upp på ståltråd, arbetar med stenciler och problemlösning i syfte att lära oss tallinjen och talkompisarna från 1-10. Detta gör vi på olika sätt fram till jul.

Engelska:

Engelskan är igång igen! Denna vecka har vi sett ett avsnitt av Go Yoyo go. Därefter har barnen gjort uppgifter med familjerelaterade ord.

SO:

Vi har fortsatt jobba med Barnkonventionen och FN. Vi går varje vecka igenom någon eller några av barnkonventionens artiklar (rättigheter). Vi kommer inte att gå igenom alla eftersom de är så många, men samtliga kommer att nämnas! På dessa lektioner gör vi också uppgifter som har med rättigheten i fråga att göra. Till exempel har de denna vecka gjort en

samarbetsuppgift med en luftballong som är fylld med många olika saker så som tv-spel, ett hem, familj, godis, musik, mat, vatten osv. Tillsammans måste de klura ut vilka saker de kan göra sig av med och då ha kvar de saker som är allra mest nödvändiga för att leva och må bra.

Syftet med detta är att barnen ska känna till att de har rättigheter och även känna till några av dem.

NO:

Vi fortsatte att rangordna objekt efter vikt, vi jämförde våra hypoteser med varandra och vi pratade om hur viktigt det är att vara noggrann när vi testar och ska få fram ett resultat. I hypotesen tror man, i resultatet vet man.

Nästa vecka ska vi uppskatta hur många plastkuber varje objekt väger…

Musik:

Under veckor 46-50 kommer vi at arbeta med musikens byggstenar: rytm, klang, dynamik och tonhöjd. Rytm tränar vi genom att spela i ensemble, klang tränar vi genom att utveckla vår röst som ett viktigt instrument, dynamik tränar vi genom sång och instrumentspel, tonhöjd tränar vi genom improvisation på piano och tonboxar. Elever får kännedom om garage band och vi inspelar sampler och ljudsaga. Vi fortsätter utveckla sång i kanon och vi berikar vår sångrepertoar med nya sånger Ettor står på scenen nu, Vinter är bra, Nej se det snöar, Dans på skolan. Vi pratar om olika grupper av instrument.

(5)

Drama:

Rackarknaster, vilka fina sketcher det blev denna vecka! Förra veckans problem var som bortblåsta och barnen var oerhört duktiga på att komma överens om vilka roller de skulle spela och hur man kunde göra när något kändes pinsamt eller konstigt att spela. Stor utveckling gruppdynamisk med andra ord!!

Nästa vecka sätter vi igång temaarbetet kring jul i samarbete med ämnet Svenska och tillsammans med Sofia.

Hemuppgifter + allmän information:

Några har undrat ur det fungerar med läsläxan – hur vet man vilket kapitel barnet ska läsa? Ett knep är att fråga barnet. Vi går i princip alltid igenom läsläxan och de får läsa det nya kapitlet i skolan innan de tar hem boken. Annars kollar man i veckobrevet. Eftersom veckobrevet läggs ut varje fredag står alltså det kapitel som barnen ska läsa KOMMANDE vecka med.

Jag passar också på att påminna om att barnen ALLTID ska ha med sig sin läsebok till skolan på måndagar. Den senaste tiden har nära hälften av alla barn glömt ta med sig den. Glömmer man ändå är det ingen idé att ta den med sig en annan dag då det bara är på måndagar vi använder den. Det är också viktigt att boken befinner sig i en plastmapp eller att ni slår in boken i bokpapper så att den skyddas. Den ska hålla till många barn genom åren.

Måndag-måndag: kap 9 i läseboken

2A Citron

Våra stjärnor blir bara fler och fler…… På våra temalektioner är vi denna period uppdelade i tvärgrupper f-2. Vi har lärt oss massor om uppfinningar/Nobel/ Nobelpris/Nobelfest och allt som hör därtill…. Vi har också börjat spåna kring egna uppfinningar/upptäckter i de olika kategorierna, roligt och spännande!

Svenska:

Vi fortsätter att arbeta med utkast till att skriva en enkel biografi. Vi fortsätter även arbetet med vokalerna.

Matte

Vi fortsätter med uppställning och har börjat subtrahera, nästa vecka växlar vi…. Eftersom vi fokuserar mycket på språket i alla dess former även i matte har vi gjort en övning enl EPA (enskild/par /alla) då bearbetade vi en textuppgift, plockade ut (strök under) de väsentliga uppgifterna som behövdes för att lösa uppgiften. Ibland är det lätt och självklart om t ex siffersymboler används direkt , ibland kan det vara viktigt att veta ordet dubbelt för få fram en term, ibland kanske det är ordet fattas som gör att man vet att det är just subtraktion som ska användas vid beräkningen. Sådana ord kallar vi signalord. Vi har också börjat göra olika summativa test på det vi lärt oss för att stämma av. För att lära sig och befästa sina kunskaper är det viktigt att träna/repetera. Hjälp barnen att komma ihåg sin matteläxa. Den som varit ledig/ sjuk behöver också i de allra flesta fall träna för att tillgodogöra sig det som vi lärt oss i skolan.

SO:

Vi fortsätter att arbetar med kartan och väderstrecken.

(6)

NO:

Nu bygger vi för fullt det som presenterades i förra veckans veckobrev. Jätteroligt! Mycket bra tankar, idéer och diskussioner. Fortsättning nästa vecka……

Musik:

Vi har börjat träna våra viktiga sånger till julavslutningen. Elever kommer att framföra fem låtar: Mössens julafton, Midnatt råder, Jag såg mamma, Tomten knackar på min dörr och We wish you. Vi fortsätter utveckla våra kunskaper om garage band och vi kommer att inspela sampler och ljudberättelser. Elever får kännedom om dynamik och klang. Vi utvecklar sång i kanon.

Drama:

Från och med denna vecka och ända fram till julavslutningen kommer vi i åk 2 att skapa fram och öva in en julshow i samarbete med musiken. Ni föräldrar till barnen i åk 2 kan se

framemot en härlig julshow av och med era barn.

Engelska:

Vi har fortsatt träna på olika kroppsdelar genom att öva sång, repetera, peka och säga, göra en stor kropp där vi skrivit lappar och satt på olika delar. Repetera gärna hemma genom att peka och säga.

Hemuppgifter:

SV:

Läsläxa måndag-fredag

Ma:

ti- fre, blå ruta sid 103 och 107.

3A Citron

Hej alla vårdnadshavare!

Vecka nummer två för mig, och även denna en toppenvecka! Vi börjar lära känna varandra mer och mer. Kul tycker jag! Här nedan får ni en liten inblick om vad vi gjort under veckan.

Och återigen, har ni några funderingar eller frågor så är det bara att kontakta mig via mejl:

felicia.estemar.welin@stockholm.se

Ha en strålande helg!

Varma hälsningar, Felicia

Svenska:

Vi har börjat med att strukturera upp klasstidningen. Vi har pratat om vad för olika kategorier och genrer det finns i tidningar. Eleverna fick även en varsin Metro och fick i uppgift att kolla igenom tidningen, få inspiration och klippa ut olika kategorier som de känner är intressant och något de hade velat skriva om i vår klasstidning.

(7)

Matematik:

Vi har skrivit räknehändelser i par samt enskilt. I onsdags började vi med ett nytt moment i matematiken och det var uppställning med addition och subtraktion. Lite knepigt för många, men vi fortsätter att öva tills det sitter! I samband med detta nya moment har även eleverna fått arbeta i matteboken.

SO/NO:

Denna vecka kunde vi skymta en supermåne om vi hade tur, så därför har vi pratat och tagit reda på fakta om vår måne. Tema forntiden har satt igång, och denna vecka har vi börjat med istiden, svarat/skrivit kortfattat om just istiden.

Vi fortsätter även Tema Nobel och under denna vecka har vi börjat skissa och få ner information om de framtida uppfinningarna som kommer att skapas.

Engelska:

Vi har läst och pratat om olika klädesplagg man kan ha på sig, samt att vi skrivit i våra workbooks.

Musik:

Vi fortsätter arbeta med musikens byggstenar. Vi tränar rytm och dynamik med hjälp av djembetrummor. Elever spelar i ensemble. Vi berikar vår sångrepertoar med sånger om rymden och vinter. Elever har börjat arbeta med Garage band och sampler. De kommer att testa radioteater och göra enkla framträdanden.

Drama:

Nästa tre veckorna kommer vi i drama att arbeta med ord och yttranden. Vi kommer testa hur ord och yttranden kan uppfattas av omgivningen beroende på tonfall och ords nyanser. Vi kommer att göra olika improvisationsövningar för att testa hur en och samma mening kan ändra innebörd beroende hur man betonar och uttalar orden. Vi kommer även titta på hur kroppspråk kan förstärka det som sägs och hur man kan bygga en hel sketch kring ett enda ord.

Hemuppgifter:

SV, skrivläxa ”Min familj”.

3B Citron Musik:

Vi fortsätter arbeta med musikens byggstenar. Vi tränar rytm och dynamik med hjälp av djembetrummor. Elever spelar i ensemble. Vi berikar vår sångrepertoar med sånger om rymden och vinter. Elever har börjat arbeta med Garage band och sampler. De kommer att testa radioteater och göra enkla framträdanden.

(8)

Drama:

Nästa tre veckorna kommer vi i drama att arbeta med ord och yttranden. Vi kommer testa hur ord och yttranden kan uppfattas av omgivningen beroende på tonfall och ords nyanser. Vi kommer att göra olika improvisationsövningar för att testa hur en och samma mening kan ändra innebörd beroende hur man betonar och uttalar orden. Vi kommer även titta på hur kroppspråk kan förstärka det som sägs och hur man kan bygga en hel sketch kring ett enda ord.

Engelska Hemuppgifter

Trevlig helg önskar personalen på Citron!

References

Related documents

Vi tipsar om hemsidan www.growingminds.se där man får tips om barns inlärning och mående. Klippet med Erik Fernholm där han pratar om hur man får barnen att läsa läxor är

41-43 kommer vi att arbeta med FN:s tema, vi sjunger sånger om fred som passar till skolans FN:s dag sångsamling 24 oktober!. Vi lyssnar på melodier från olika

41-43 kommer vi att arbeta med FN:s tema, vi sjunger sånger om fred som passar till skolans FN:s dag sångsamling 24 oktober.. Vi lyssnar på melodier från olika

41-43 kommer vi att arbeta med FN:s tema, vi sjunger sånger om fred som passar till skolans FN:s dag sångsamling 24 oktober.. Vi lyssnar på melodier från olika

41-43 kommer vi att arbeta med sånger och musik från olika länder och kulturer.. Vi tränar sånger till en gemensam sångsamling som vi kommer att ha på skolan

Vi kom också fram till att reklam kan påverka oss negativt genom att den kan förmedla en bild av vad som är till för pojkar och flickor vilket kan leda till att vi tror att vi

Vi har också tittat på filmer om påsk, där vi fått se vad det finns för olika traditioner seder och bruk och var de kommer ifrån.. Vi har gjort korsord, pyssel, minneskarta

av högklassig a flygmotorer av ett par huvud typer samt forcerad e åtgärder för att sätta den svenska flygin d'\.lstrin på stadigare fötter än vad man