Mänskliga rättigheter 60 år senare

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

Tidskriften Kuba 1/2009 30

Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande-Icke- kommersiell-Inga bearbetningar 2.5 Sverige licens. För kopia av denna licens besök http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/se/. Det har publicerats i www.globalarkivet.se

Internationella symposium 10 december i Havanna FNs Allmänna förklaring om

Mänskliga rättigheter 60 år senare

Eva Björkllund

Symposiet anordnades av de kubanska och venezolanska avdelningarna av internationella Nätverket till mänsklighetens försvar. Kulturminister Abel Prieto öppnade symposiet som gav röst åt folken i Latinamerika med vittnesmål från Guatemala, Ecuador, Argentina, Brasiienl, Bolivia, Venezuela, Nicaragua, Spanien och Puerto Rico. Från USA deltog bl a antikrigsaktivisten Cindy Sheehan och gröna partiets presidentkandidat Cynthia McKinney. Bland deltagarna från Latinamerika fanns brasilianska befrielseteologen Frei Betto och Puerto Ricos självständighetsledare Rafael Cancel Miranda.

Från Spanien deltog bl a Javier Couzo, bror till den spanska journalist som mördades av USAs militär. Bland det kubanska civilsamhällets aktivister fanns de som kämpar för De fem, politiska fångar i USA.

FNs Allmänna förklaring är fortfarande ett virtuellt dokument, framhöll Frei Betto, författare till den första stora intervjuboken med Fidel Castro: ”Fidel och religionen”, 1980, och tidigare medlem i svenska frivilligorganisationernas råd för mänskliga rättigheter.

Betto underströk att detta säger han inte för att minska dess betydelse, tvärtom, för att hävda behovet av att förverkliga rättigheterna till mat, hälsa och utbildning mm. Betto konstaterade att Kuba är ett föredöme för ett medmänskligt samhälle där alla har sina rättigheter garanterade trots USAs aggressioner och nästan 50 år gamla finansiella, handels- och ekonomiska blockad.

Under sitt avslutningsanförande underströk national-

församlingens talman Ricardo Alarcon vikten av principen

att alla rättigheter ses som del av en helhet, där ingen

aspekt kan uteslutas. Och inte tillåta att de mänskliga

rättigheterna manipuleras som USA och EU gjorde i

gamla människorättskommissionen, där de rika länderna

utpressade och svartmålade länder som försvarade sitt

självbestämmande.

Figur

Updating...

Referenser

Updating...

Relaterade ämnen :