• No results found

Filmen inleds med att vi får se en ung flicka, Margareta Günther, vakna på morgonen. Detta klipps snabbt till en scen med en ung man, Jan Froman, på en bänk läsandes en bok för att sedan gå in på banken (Allmännabanken) och ansöka om tjänsten som tredje vaktmästare. Sedan klipps det tillbaka till Günthers där vi får se Margareta tillsammans med sina föräldrar vid frukostbordet. Margareta blir sedan hämtad av sin fästman och får skjuts till arbetet. På vägen diskuterar de ett ”futtigt” armband hon vill ha för 2000 kronor.

Nästa scen utspelar sig på banken och det visar sig att även Margareta arbetar där. Froman ser Margareta och lovordar henne omedelbart inför sin kollega Hagson. Vi får se hur vaktmästarna bör visa vördnad inför direktörerna och disponenterna och hur de passar upp på dem. Froman tilltalar en av dem på franska och får beröm för det.

Senare befinner vi oss hemma hos Froman när han bjuder vaktmästarkollegan Hagson på middag. Jan använder sig av engångstallrikar och glas som sedan kan slängas direkt i papperskorgen. Vi får reda på att hans mor lämnat honom pengar men man ”måste veta att man duger” och det är därför han vill arbeta istället för att bara leva på pengarna. Vi får se hur

51 hans skafferi består av konserver i mängder som han dukar fram. Froman bjuder på vin och Hagson fäller kommentaren att ”vin dricker man bara på begravningar” men det smakar ändå. I nästa scen är vi tillbaka på banken och vi får se hur Froman tar över uppgiften att läsa börsnoteringarna från Hagson. Froman erbjuder även Margareta att följa med ut och segla med honom.

Hemma hos Günthers får vi se hur Margareta upptäcker hennes fästmans otrohet när hon läser om det i en skvallertidning. Hennes mor försöker lugna henne genom att säga att det finns olika kvinnor, brudar och älskarinnor, och hon har inget att oroa sig för. Margareta säger dock att hon är vansinnig över det hela. Modern listar ut att Margareta ska ut med en annan man och Margareta beskriver Froman som väluppfostrad och korrekt men att han inte har några pengar. Modern hjälper Margareta överlista fadern så att hon får tillstånd att åka ut på sjön. I nästa scen är vi ute på ön som Froman och Margareta seglat till. Det visar sig att Froman har en liten stuga där ute. Margareta frågar om hon kan hjälpa till med maten och skrattar när hon ser alla konserver. Hon tar befälet över vad som ska göras och börjar duka fram porslin med mera. De äter och börjar citera och läsa ur bibelns Höga visan och Froman berättar att ön är enda stället han är religiös på. Margareta får sedan sova i sängen i huset medan Froman sover på båten. Margareta försöker innan det att förföra honom genom att ta på sig blusen han bett henne inte ta med men det misslyckas och hon börjar gråta.

Morgonen efter får vi se hur Margareta låtsas sova när Froman kommer in, hon försöker lägga sig utmanande på sängen men han reagerar inte. Lite senare badar de tillsammans och Margareta ber om att få segla själv. Han går med på det bara han får ange kursen. Froman vill ge Margareta ett smycke som hon ska få välja ut själv för att visa att han tycker om henne. Nästa scen utspelar sig på ett fik där Hagson och Froman befinner sig tillsammans. Hagson berättar att han vunnit pengar på poker, cirka 5000 kronor. Han berättar även om sin dröm att öppna en egen gott- eller fruktaffär. Froman säger att han kan ge Hagson ett lån av sin ”mammas pengar” om han får sätta in pengarna på hennes konto och investera dem så att de kan växa till sig.

Vi får sedan se Froman i en bokaffär där han tittar på sexualupplysningsböcker. Han träffar på Margareta och hävdar att han letar reseskildringar eller böcker om naturlära. På väg därifrån går de förbi en juvelerare och Margareta väljer ut en ring som hon vill ha av Froman.

52 Ute på ön igen ber Margareta om att få vara där ensam i en vecka för att hitta sig själv. Denna gång äter de ”riktig” mat tillsammans och det slutar med att de har sex. Margareta undrar vart han lärt sig sina färdigheter och han berättar att han läst sig till dem.

Nästa scen utspelar sig i hamnkvarteret där en direktör vill bli av med sina dåliga tomter. Froman har tagit med sig Hagson som spelar en ingenjör som hjälper till att klaga på allt medan de går runt. Vi får se hur huset håller på att falla samman och en hyresgäst, som även är portvakten, berättar om allt som är fel. Säljaren inser att han inte kan skönmåla något och berättar sedan självmant om alla fel som finns. Froman köper huset ändå till en billig penning. Froman uppmanar Hagson att prata om hans dåliga husaffärer när han spelar poker med stadens portvakter. Vi får sedan se i ett montage hur nyheten sprids över staden med hjälp av portvakterna.

Froman är tillbaka på ön och vi får se hur han och Margareta badar nakenbad tillsammans. Margareta lovar att slå upp sin förlovning efter säsongens sista förpliktelser. Nästa gång de ses ska hon vara Fromans.

Vi får se ett montage med valsedlar och propaganda om hamnkvarteret som Froman nu köpt på sig det mesta av. Säljaren av det första huset kommer till Froman och vill köpa tillbaka det. Froman reagerar med att kräva pengarna dubbelt upp tillbaka om han ska sälja.

Tillbaka på banken får vi se hur direktörerna våndas över hur en ”direktör” Froman köpt upp alla dessa fastigheter och hur det ryktas att han vill skänka allt till staden. När de inser att den nu nysparkade tredje vaktmästaren Froman är samma person som deras Froman börjar de genast tala väl om honom och han bjuds på en cigarr.

Nästa scen är hemma hos Günthers där Margareta berättar att hon inte är oskuld längre och hennes far stormar iväg för att ta itu med denne Froman som Margareta talar om. Modern förebrår Margareta och säger att det var dumt att säga det sådär bara rakt ut.

I sista scenen är vi tillbaka hos Froman. Fadern ringer på men Froman som blivit varnad av Margareta öppnar den andra dörren och riktar en pistol mot amiralen. Denne beundrar vapnet och släpps in av Froman. Det klipps snabbt tillbaka till Günthers där modern uppmanar Margareta att åka till Froman. Under tiden röker amiralen och Froman cigarrer och talar om vapen tillsammans. Margareta smyger sig in andra vägen och lagar till sin fars favoritvickning som Froman sedan bjuder på. Froman erbjuder amiralen att få starta ett eget museum i den

53 nya stadsdelen. De går upp på vinden för att leta reda på ett gammalt sjörövarvapen. Amiralen inser tillslut vem Froman är och blir arg. Vi får se hur Margareta också är där men gömd. Amiralen stormar iväg men kommer snabbt tillbaka och han och Froman gör en bytesaffär. Amiralen får geväret och Froman får Margareta. Margareta kysser ringen hon fick av Froman och de omfamnar varandra.