• No results found

Ägarförhållande

In document OraSolv OraSolv (Page 28-34)

Andel av röster och kapital, %

9 10 december 2008 och under sju (7) kalenderdagar

därefter. För de andra 1 000 000 teckningsoptio-nerna, där rätten att teckna tillkommer Gingiv All Jan Fornell AB med 500 000 stycken teckningsop-tioner samt Dentair Invest AB med 500 000 stycken teckningsoptioner är teckningsperioden från den 30 juni 2009 till och med den 31 december 2009.

Utdelningspolitik

Styrelsen har beslutat att under de närmaste åren låta eventuella vinster investeras i bolagets verksamhet för att nå upp till satta mål om att skapa en snabbväx­ande koncern. Ingen utdelning förväntas därför ske under de närmaste åren. Styrelsen omprövar emellertid den fastställda utdelningspolicyn årligen.

Marknadsnotering

OraSolvs aktier är föremål för handel på First North.

First North är en inofficiell handelsplats, där aktier handlas via Stockholmsbörsens handelssystem SAXESS.

Handeln bedrivs kontinuerligt på samma sätt som för de börsnoterade företagen på Stockholmsbörsen.

Information om kurser, volym och orderdjup offent-liggörs i realtid genom samma kanaler som för börs-noterade aktier. Stockholmsbörsen ansvarar inte för övervakningen av bolagen på First North. Varje bolag har i stället en sponsor, någon av Stockholmsbörsens medlemmar, som enligt avtal med Stockholmsbörsen ansvarar för att bolaget uppfyller kraven för att hand-las på First North och att bolaget följer vissa informa-tionskrav. OraSolvs sponsor på First North är Remium Fondkommission AB.

Riskfaktorer

OraSolvs verksamhet påverkas av ett antal risker som bolaget strävar efter att minimera. De risker som Ora-Solv bedömer som mest centrala beskrivs nedan. Ris-kerna kan, liksom andra variabler, påverka bolagets finansiella ställning och därmed dess framtidsutsikter.

Investeringar i nya bolag

OraSolv kommer att investera i eller förvärva nya bo-lag. I och med att ett bolag investerar i ett annat, lämnar det investerande bolaget ifrån sig en del av kontrollen över sin verksamhet, vilket innebär en risk i sig. Ora-Solvs ledning försöker att sprida riskerna genom att investera i flera olika bolag med olika inriktning och mognadsgrad. Dessutom försöker OraSolv att gene-rellt minska riskerna genom att arbeta aktivt med före-tagens utveckling. Vidare kan risken reduceras genom noggrann analys och så kallad due diligence innan en investering genomförs.

Förvärv av kliniker

OraSolv planerar att förvärva ett flertal tandvårds-kliniker inom en femårsperiod. Det finns ingen ga-ranti för att de förvärvade klinikernas organisation och kundunderlag lever vidare efter förvärvet. När en verksamhet byter ägare finns det alltid risk för att organisationskulturer krockar med varandra eller att tidigare latenta konflikter mellan anställda och chefer blir tydliga, vilket kan leda till personalavhopp. Detta i sin tur kan leda till att lojala patienter följer med sin tandläkare dit denne flyttar sin verksamhetsbas. Den förvärvade kliniken kan då komma att förlora en del av sitt patientunderlag, vilket på kort sikt kan leda till

sviktande lönsamhet. För att minimera dessa risker ställer OraSolv krav på att den som avyttrar sin klinik måste arbeta kvar under en avtalad tidsperiod. Dess-utom erbjuder OraSolv olika incitamentsprogram för de anställda.

Tandläkaracceptans

OraSolv erbjuder ett nytt sätt att behandla karies. Även om bolagets produkter kan komma att underlätta be-handling för den enskilde patienten, finns det risk att klinikerna har svårt att ta till sig och börja använda pro-dukten i det tempo och den omfattning som är nödvän-digt för att OraSolv ska uppnå den prognostiserade för-säljningen. Flera kliniker har också visat sig skeptiska till användandet av Carisolv®, vilket kan innebära att Ora-Solv inte uppnår uppsatta försäljningsmål eller att bo-laget måste öka kostnaderna för att utbilda kliniker och patienter. Detta kan påverka bolagets resultat negativt.

Slutkundsacceptans

Den enskilde patientens preferenser kan påverka för-säljningen. En förutsättning för att individer ska ef-terfråga behandling med minimalinvasiva metoder är att de är medvetna om metodens ex­istens. Om inte tandläkaracceptansen är tillräckligt omfattande kan OraSolv på andra sätt skapa kunskap om metoderna i patientledet, vilket medför ökade marknadsförings-kostnader.

Prisacceptans

Även i de fall en klinik visar sig principiellt positiv till Carisolv® är dess acceptans av priset en förutsättning



för att bolaget ska uppnå den prognostiserade försälj-ningen. Att OraSolvs kunder accepterar priset gäller även för andra produkter som bolaget utvecklar.

Försäljningstakt

Försäljningen av Carisolv® har visat sig vara trögstar-tad på ett antal marknader. Även om ledningen gör bedömningen att det finns en tillräcklig efterfrågan, är det möjligt att försäljningen utvecklar sig långsam-mare än vad som förutspås.

Produktutveckling och konkurrens

Fortsatt utveckling av befintliga och nya produkter är av betydelse för OraSolv. All produktutveckling är för-enad med kostnader. OraSolv strävar efter att minime-ra dessa kostnader. Speciellt viktigt har det varit att få ned produktionskostnaden för Carisolv®. Om bolagets

förmåga att utveckla produkter upphör, om produkter inte lanseras i enlighet med fastställda tidsplaner eller om mottagandet på marknaden blir sämre än förvän-tat, kan detta medföra negativa effekter på OraSolvs försäljnings- och resultatutveckling. Det finns också en risk att nya resursstarka konkurrenter vad gäller kom-petens och kapital etablerar sig på OraSolvs marknad och erbjuder konkurrerande metoder och produkter.

Patent

OraSolvs framgångar är i varierande utsträckning be-roende av patentskydd. Bolagets patentportfölj inne-håller ett antal internationella patent och patentan-sökningar. Det kan dock inte garanteras att nuvarande eller framtida patentansökningar leder till patent eller att redan godkända patent erbjuder tillräckligt skydd mot konkurrenter. Det finns alltid en risk att tvister

Ett vänligt bemötande direkt i receptionen ska aldrig underskattas. Det kan vara det avgörande för att en patient ska välja att bli kund hos företaget.

Ett uppslag om Mano+ i en facktidning för tandvården.

avseende intrång i patent och övriga immateriella rät-tigheter inleds såväl av som mot OraSolv. Tvister som dessa kan vara kostnadskrävande och skulle, om de uppstår, kunna ha en negativ inverkan på bolaget.

Illegal försäljning

Trots att inga konkurrerande produkter finns regist-rerade på de marknader där OraSolv är verksamt, har rykten om piratkopior förekommit, till ex­empel på den ryska marknaden. Det finns ingen garanti för att Ora-Solv kan förhindra sådan potentiellt illegal försäljning.

Beroende av nyckelpersoner

OraSolv är beroende av att kunna rekrytera och be-hålla medarbetare med hög kompetens. Det finns dock

inga garantier för att bolaget kommer att lyckas med detta. Avsaknad av nyckelpersoner kan påverka bola-gets utveckling i negativ riktning.

Beroende av distributörer och partners

En del av OraSolvs strategi är att etablera försäljnings-kanaler i samarbete med lokala distributörer och licenspartners i olika länder. Strategiska samarbets-partners kan även komma att hantera tillverkningen av bolagets produkter. Detta innebär att OraSolv är beroende av distributörernas kundkontakter och an-seende på marknaden samt att bolaget kan komma att bli beroende av olika underleverantörers hantering och kvalitetskontroll av produktionen. Beroendet av samarbetspartners kan således öka risken för

eventu-

ella förseningar i leveranser. Likaså kan risken för att OraSolvs produkter drabbas av eventuella kvalitets-brister öka i och med detta beroende. Leveransförse-ningar och kvalitetsbrister kan i sin tur skapa negativa finansiella effekter för OraSolv.

Lagstiftning och regelverk

Tillverkning, marknadsföring och distribution av medicintekniska produkter sker på en reglerad mark-nad. EU och FDA (US Food and Drug Administra-tion) är ex­empel på institutioner vars regler rörande bland annat klinisk utvärdering, godkännande och kvalitetsprövning påverkar OraSolvs verksamhet. Om OraSolvs verksamhet skulle omfattas av restriktioner från myndigheter, eller om bolaget inte erhåller nöd-vändiga framtida myndighetsgodkännanden, kan detta komma att påverka OraSolv kommersiellt och finansiellt negativt.

Politisk och kulturell miljö

Då OraSolv bedriver sin verksamhet på ett stort antal marknader över hela världen är variationen av poli-tisk stabilitet mellan de olika marknaderna stor. På en marknad som kännetecknas av diktatur eller politisk instabilitet kan det vara svårt att bedöma komplex­i-teten i olika myndigheters beslutsprocess, då bolaget saknar möjlighet till insyn. Detta kan innebära att pla-nerade marknadsintroduktioner försenas, vilket kan påverka bolagets resultat negativt. Variationer i sättet att förhålla sig till korruption eller andra fenomen, som OraSolv är främmande inför, kan också ha en på-verkan på bolagets verksamhet.

Finansiering och förbrukning av likvida medel Då OraSolv och dess dotterbolag bedriver en utveck-lingsintensiv verksamhet och gör investeringar för framtida intäkter förbrukas likvida medel. Målet är att OraSolvs verksamhet skall generera positivt kassaflö-de. Tills dess detta är en realitet kan bolaget emellertid komma att behöva kapitaltillskott genom ex­empelvis nyemissioner för att fortsätta sin ex­pansion och mark-nadsetablering. Det finns ingen garanti för att nytt, till-räckligt kapital kan anskaffas vid ett eventuellt behov.

Valutarisk

I samband med att OraSolvs internationella försäljning ökar kan bolagets rörelseresultat påverkas till följd av förändringar av värdet av utländsk valuta i förhållande till värdet av den svenska kronan. Särskilt känsligt är bolaget för förändringar av väx­elkurser för yen, euro och amerikanska dollar.

Produktansvar

Bolagets verksamhet kan innebära risk för produktan-svar. OraSolv har enligt styrelsen ett väl avstämt för-säkringsskydd. Det kan för den skull inte garanteras att detta är tillräckligt vid en eventuell skada och efterföl-jande rättsprocess.

In document OraSolv OraSolv (Page 28-34)

Related documents