• No results found

Ändringar i andra standarder

Ändringarna i denna bilaga skall tillämpas för redovisningsperioder som börjar den 1 januari 2005 eller senare. Om ett företag tillämpar denna standard på en tidigare period, skall ändringarna tillämpas för denna tidigare period.

C1 IAS 12, Inkomstskatter, ändras enligt nedan:

I punkt 57 ändras hänvisningen till punkterna 58-68 till 58-68C.

Punkterna 68A-68C och en underrubrik infogas enligt nedan:

Aktuell och uppskjuten skatt som uppkommer vid aktiebaserade ersättningar

68A. I vissa skattejurisdiktioner erhåller ett företag ett skatteavdrag (det vill säga ett belopp som är avdragsgillt vid fastställande av skattepliktigt resultat) som är hänförligt till ersättning som betalas med företagets aktier, aktieoptioner eller andra egetkapitalinstrument. Skatteavdragsbeloppet kan skilja sig från den hänförliga ackumulerade kostnaden för ersättning, och kan uppkomma i en senare redovisningsperiod. I vissa jurisdiktioner kanske ett företag exempelvis kan redovisa en kostnad för förbrukningen av erhållna tjänster som ersättning för tilldelade aktieoptioner, i enlighet med IFRS 2, Aktierelaterade ersättningar, och inte erhålla något skatteavdrag förrän aktieoptionerna löses in, där värderingen av skatteavdraget baseras på företagets aktiekurs per lösendagen.

68B. På samma sätt som med de utvecklingsutgifter som diskuteras i punkterna 9 och 26 (b), är skillnaden mellan utgiftens skattemässiga värde, det vill säga det belopp som blir avdragsgillt i framtiden, och det redovisade värdet noll en avdragsgill temporär skillnad som resulterar i en uppskjuten skattefordran.

Om det belopp som skattemyndigheterna kommer att tillåta som ett avdrag under kommande perioder inte är känt i slutet av perioden, skall det uppskattas, baserat på tillgänglig information i slutet av perioden. Exempelvis, om det belopp som skattemyndigheterna kommer att tillåta som avdrag under kommande perioder är beroende av företagets aktiekurs per en framtida tidpunkt, skall värderingen av den avdragsgilla temporära skillnaden baseras på företagets aktiekurs i slutet av perioden.

68C. Enligt vad som anges i punkt 68A, kan värdet på skatteavdraget (eller ett uppskattat framtida skatteavdrag, beräknat i enlighet med punkt 68B) skilja sig från hänförlig ackumulerad ersättningskostnad. Punkt 58 i standarden innehåller krav på att aktuell och uppskjuten skatt skall redovisas som intäkt eller kostnad och tas upp i resultaträkningen för perioden, förutom till den del skatten uppkommit vid (a) en transaktion eller händelse som redovisas, för samma eller en annan period, direkt mot eget kapital, eller (b) ett företagsförvärv. Om värdet för skatteavdraget (eller det uppskattade framtida skatteavdraget) överstiger värdet av den tillhörande ackumulerade ersättningskostnaden, tyder detta på att skatteavdraget är hänförligt inte bara till ersättningskostnaden utan också till en post under eget kapital. I det fallet skall överskottet från tillhörande aktuell eller uppskjuten skatt redovisas direkt mot eget kapital.

C2 I punkt 6 i IAS 16, Materiella anläggningstillgångar, punkt 7 i IAS 38, Immateriella tillgångar, och punkt 5 i IAS 40, Förvaltningsfastigheter, enligt omarbetning 2003, ändras definitionen av anskaffningsvärde till följande ordalydelse:

"Anskaffningsvärde är det belopp i likvida medel som erläggs eller det verkliga värdet för annan ersättning som lämnas vid förvärv av en tillgång vid tidpunkten för dess förvärv eller uppförande, eller, i tillämpliga fall, det belopp som hänförs till denna tillgång vid första redovisningstillfället i enlighet med de särskilda kraven i andra standarder, exempelvis IFRS 2, Aktierelaterade ersättningar.

C3 IAS 19, Ersättningar till anställda, ändras enligt nedan.

Inledning

Punkt 2 ändras till följande ordalydelse:

"2. Standarden behandlar fem typer av ersättningar till anställda:

(c) …, och

(d) ersättningar vid uppsägning."

Punkt 11 stryks.

Standard

Punkt 1 ändras till följande ordalydelse:

"1. Denna standard skall tillämpas av en arbetsgivare vid redovisning av alla ersättningar till anställda, förutom vad gäller sådana som faller inom tillämpningsområdet för IFRS 2, Aktiebaserade ersättningar."

Punkt 3 ändras till följande ordalydelse:

"3. De ersättningar till anställda på vilka denna standard tillämpas innefattar dem som tillhandahålls …"

Punkt 4 ändras till följande ordalydelse:

"4. Ersättningar till anställda omfattar:

(c) …, och

(d) ersättningar vid uppsägning.

Eftersom varje kategori som identifieras i (a)–(d) ovan har olika egenskaper, …"

I punkt 7:

• definitionerna av aktierelaterade ersättningar och aktierelaterade planer stryks.

• i definitionerna av kortfristiga ersättningar till anställda, ersättningar efter slutad anställning och övriga långfristiga ersättningar till anställda stryks hänvisningarna till aktierelaterade ersättningar.

I punkt 22 stryks den sista meningen.

Punkt 144-152 stryks.

C4 I IAS 32, Finansiella instrument: Upplysningar och klassificering, infogas en ny punkt 4 (f) enligt nedan:

"(f) finansiella instrument, avtal och förpliktelser enligt transaktioner avseende aktierelaterade ersättningar på vilka IFRS 1, Aktierelaterade ersättningar, tillämpas, förutom

(i) avtal som faller inom tillämpningsområdet för punkterna 8-10 i denna standard, på vilka denna standard tillämpas,

(ii) punkterna 33 och 34 i denna standard som skall tillämpas på egna aktier som köps, säljs, emitteras eller

sägs upp i samband med företags aktieoptionsprogram och alla andra avtal om aktiebaserade ersättningar."

C5 IAS 33, Resultat per aktie, ändras enligt nedan.

Punkt 47A läggs till och skall ha följande ordalydelse:

"47A. För aktieoptioner och andra avtal om aktiebaserade ersättningar på vilka IFRS 2, Aktierelaterade ersättningar, tillämpas skall den emissionskurs som punkt 46 hänvisar till och det lösenpris som punkt 47 hänvisar till innefatta det verkliga värdet för varor eller tjänster som skall levereras till företaget i framtiden enligt aktieoptionen eller andra avtal om aktiebaserade ersättningar."

C6 I IAS 38, Immateriella tillgångar, stryks punkt 26.

C7 I IAS 39, Finansiella instrument: Redovisning och värdering, infogas en ny punkt 2 (j) enligt nedan:

"(j) finansiella instrument, avtal och förpliktelser enligt transaktioner avseende aktiebaserade ersättningar på vilka IFRS 2, Aktiebaserade ersättningar, tillämpas, förutom vad gäller avtal som faller inom tillämpningsområdet för punkterna 5-7 i denna standard, på vilka denna standard tillämpas."

C8 IFRS 1, Första gången International Financial Reporting Standards tillämpas, ändras enligt nedan.

I punkt 12 ändras hänvisningen till punkterna 13-25A till 13-25C.

Punkterna 13 (f) och (g) ändras och en ny punkt (h) infogas, enligt nedan:

"(f) tillgångar och skulder i dotterföretag, intresseföretag och joint ventures (punkterna 24 och 25),

(g) identifiering av tidigare redovisade finansiella instrument (punkt 25A), och

(h) transaktioner avseende aktierelaterade ersättningar (punkterna 25B och 25C)."

Nya punkter 25B och 25C infogas, enligt nedan:

"25B En förstagångstillämpare uppmuntras men måste inte tillämpa IFRS 2, Aktiebaserade ersättningar, på egetkapitalinstrument som tilldelades den 7 november 2002 eller tidigare. En förstagångstillämpare uppmuntras också, men måste inte,

tillämpa IFRS 2 på egetkapitalinstrument som tilldelades efter den 7 novenber 2002 och som blivit intjänade före den senare av (a) tidpunkten för övergång till IFRS och (b) den 1 januari 2005. Om en förstagångstillämpare väljer att tillämpa IFRS 2 på sådana egetkapitalinstrument, kan förstagångstillämparen emellertid endast göra detta om företaget offentliggjort det verkliga värdet för dessa egetkapitalinstrument, fastställt per värderingstidpunkten och i enlighet med definitioner i IFRS 2.

Förstagångstillämparen skall dock även lämna upplysningar, i enlighet med kraven i punkterna 44 och 45 i IFRS 2 för alla tilldelningar av egetkapitalinstrument på vilka IFRS 2 inte har tillämpats (såsom egetkapitalinstrument som tilldelats den 7 november 2002 eller tidigare). Om en förstagångstillämpare ändrar villkoren eller bestämmelserna för en tilldelning av egetkapitalinstrument på vilka IFRS 2 inte har tillämpats, behöver inte företaget tillämpa punkterna 26-29 om ändringen inträffade före det senare av (a) tidpunkten för övergången till IFRS och (b) den 1 januari 2005.

25C En förstagångstillämpare uppmuntras, men måste inte, tillämpa IFRS 2 på skulder som uppkommer vid transaktioner avseende aktierelaterade ersättningar som reglerades före datumet för övergång till IFRS. En förstagångstillämpare uppmuntras också, men måste inte tillämpa IFRS 2 på skulder som reglerades före den 1 januari 2005. För skulder på vilka IFRS 2 tillämpas behöver en förstagångstillämpare inte räkna om jämförande information till den del den informationen är hänförlig till en period eller ett datum före den 7 november 2002."

Related documents