• No results found

Ärende GRF-2019-11491: Förväntansdokument för Malmö stads grundskolor

In document : Budgersskrivelse 2020 (Page 32-45)

Grundskolenämnden 2019-05-21

Ärende GRF-2019-11491: Förväntansdokument för Malmö stads grundskolor

Moderaterna och Centerpartiet yrkade på att ärendet skulle återemitteras med bakgrund av att dokumentet idag belyser ett antal skyldigheter för lärare, elever och föräldrar. Samtidigt som det inte finns några skrivelser om vilka åtgärder förvaltningen har rätt att vidta i enlighet med gällande lagstiftning. Vår gemensamma uppfattning är att förvaltningen bör informera om de åtgärder som kan vara aktuella om någon av parterna inte uppfyller sina åtaganden och skyldigheter som omfattas av förväntansdokumentet.

Grundskoleförvaltingen vidtar varje år åtgärder mot både lärare, elever och föräldrar som inte uppfyller bestämmelserna i skollagen. Det kan vara allt ifrån omplacering av elev eller

vitesföreläggande gentemot föräldrar som bryter mot skolplikten.

Ett kontrakt är en överenskommelse mellan två eller flera olika parter. Kontraktet innehåller bestämmelser, klausuler, om vad som ska gälla mellan parterna. Därmed finns det också en rimlighet att förvaltningen också informerar om vad lagen föreskriver om någon av dessa bestämmelser inte uppfylls. Vi skulle vilja påstå att göra det motsatta är att tvinga lärare, elever och föräldrar att skriva på ett dokument utan få information om själva innebörden.

Vi anser att det hade gett ett mer slagkraftigt dokument som samtidighet hade gett en ökad förståelse för respektive parts skyldigheter gentemot varandra. Vi förordar det framför det dokument som förvaltningen har presenterat.

John Eklöf (M) Robert Lenir (M) Cia Barwén (M) Joacim Ahlqvist (C)

Med instämmande av

Sofie Andersson (M) Tina Hill (M) Leif Mohlin (C)

Särskilt yttrande

Reservation

Grundskolenämnden, 2019-05-21

Förväntansdokument för Malmö stads grundskolor Diarienr: GRF-2019-11491

Liberalernas ansvarskontrakt har nu förvandlats till ett “förväntansdokument” som bland annat går ut på att vårdnadshavare ska skriva under på att de ska ge barnen frukost, tala gott om skolan samt skicka tillbaka svarslappar. Självklart är vi starkt kritiska till detta.

Vi kan inte se att ett kontrakt som alla vårdnadshavare behöver signera skulle bidra positivt på något sätt. Faktum är att det troligen snarare kommer leda till ilskna föräldrar och merarbete för lärarna. I alla de fall där kontakten mellan hem och skola redan fungerar är detta bara ännu en papperslapp som ska fyllas i och skickas in och sedan hanteras av lärare som redan har alldeles för mycket administrativa

arbetsuppgifter som äter upp tiden från undervisningen.

För barn som av olika anledningar har det tufft hemma, beroende på fattigdom eller i vissa fall vuxna som inte klarar av att stödja sina barn, hjälper ett kontrakt föga. Här är det helt andra insatser som behövs. Det kan vara frukost vid skolstart, en närvarande lärare som har tid att se barnet, läxhjälp eller ibland orosanmälningar till sociala myndigheter. Ett signerat papper hjälper inte ett endaste dugg! Snarare tar det fokus från det viktiga arbete som lärare gör. Rädda Barnens senaste rapport visar att 25 % av barnen i Malmö̈ växer upp i fattigdom. Det är en minskning men fortfarande ligger Malmö̈ dessvärre i topp vad gäller barnfattigdom i Sverige. Hemlöshet, trångboddhet, brist på̊ pengar till frukost och så vidare påverkar givetvis både elever och

vårdnadshavare. Barnfattigdomen är något som måste bekämpas på alla nivåer, och skolan kan vara en viktig del av detta. Pekpinnar från styrande partier är det sista som behövs.

En annan sak som oroar oss med förväntansdokumentet är att det går stick i stäv med den tillitsbaserade styrning som vi önskar se mer av. Politisk klåfingrighet leder i bästa fall till merarbete och i sämsta fall att skolan gör något helt annat än vad forskningen pekar ut som effektivt. Under en period har politiska partier varit överens om att den administrativa bördan på lärare måste minska, men nu verkar flera partier helt ha glömt bort detta. Vi ser med stor oro på förslag som ansvarskontrakt, ordningsbetyg och dylikt. Tydligen är det viktigare att lärare fyller i papper än är närvarande i klassrummet och bedriver undervisning med eleverna.

Då vårt yrkande om avslag inte vann gehör reserverar vi oss.

Malmö̈ 2019-05-21

För Miljöpartiet de gröna

_____________________________

Johanna Öfverbeck, ledamot Grundskolenämnden Med instämmande av

_____________________________

Malte Roos, ersättare Grundskolenämnden För Vänsterpartiet

__________________

Lisa Stolpe, ledamot Grundskolenämnden Med instämmande av

______________________

Helena Olsson, ersättare Grundskolenämnden

§ 81 Läsårstider 2020/2021 och preliminära läsårstider 2021/2022 och 2022/2023

GRF-2019-7221 Sammanfattning

Enligt 3 kap. 3 § skolförordningen (2010:185) ska huvudmannen besluta om dagarna för höst-och vårterminens början och slut.

Beslut

Grundskolenämnden beslutar

1. Grundskolenämnden fastställer dagarna för höst- och vårterminens början och slut för läsåret 2020/2021 i enlighet med beslutsunderlaget.

2. Grundskolenämnden lägger informationen om preliminära dagar för höst- och vårterminens början för läsåren 2021/2022 och 2022/2023 till handlingarna.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse GRNAU 190510 Läsårstider 2020/2021 och preliminära läsårstider 2021/2022 och 2022/2023

 Förslag till beslut GRNAU 190510 §57 Läsårstider 2020/2021 och preliminära läsårstider 2021/2022 och 2022/2023

 Bilaga till Läsårsdagar för grundskolan och grundsärskolan_GRN 2019-05-21

§ 82 Utse verksamhetschef för den psykologiska delen av elevhälsan samt för logopeder inom grundskolenämndens ansvarsområde

GRF-2019-11527 Sammanfattning

Grundskolenämnden har enligt hälso- och sjukvårdslagen, HSL (2017:30), ansvar för att delar av elevhälsan organiseras så att den tillgodoser kraven på hög patientsäkerhet , god kvalitet , främjar kostnadseffektivitet samt att det finns någon som svarar för verksamheten

(verksamhetschef). Därför fattade grundskolenämnden beslut 2018-01-24 att utse Anna Olin till verksamhetschef för den medicinska elevhälsan. Verksamhetsansvaret för elevhälsans hälso- och sjukvårdsverksamhet bör även omfatta den psykologiska delen av elevhälsan samt logopeder verksamma inom grundskolnämndens ansvarsområde.

Beslut

Grundskolenämnden beslutar

1. Grundskolenämnden ger Anna Olin, verksamhetschef för den medicinska elevhälsan, ett utökat uppdrag att vara verksamhetschef även för den psykologiska delen av elevhälsan samt för logopeder verksamma inom grundskolenämndens

ansvarsområde.

2. Grundskolenämnden ger verksamhetschefen ansvar och arbetsuppgifter enligt nedan.

3. Grundskolenämnden ger förvaltningschefen i uppdrag att till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anmäla Anna Olin som verksamhetschef för den psykologiska delen av elevhälsan och för logopeder samt att hon är Lex Maria-ansvarig.

4. Grundskolenämnden föreslår kommunfullmäktige att ändra 4§ i Reglemente för grundskolenämnden så att även den logopediska delen omfattas.

Beslutet skickas till

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse GRNAU 190510 Utse verksamhetschef för den psykologiska delen av elevhälsan samt för logopeder inom grundskolenämndens ansvarsområde

 Förslag till beslut GRNAU 190510 §58 Utse verksamhetschef för den psykologiska delen av elevhälsan samt för logopeder inom grundskolenämndens ansvarsområde

§ 83 Anmälan till huvudmannen enligt 6 kap 10 § skollagen

GRF-2019-13667 Sammanfattning

En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.

Beslut

Grundskolenämnden beslutar

1. Grundskolenämnden har tagit del av anmälan till huvudmannen enligt 6 kap. 10 § skollagen och lägger den till handlingarna.

Beslutsunderlag

 Tjänsteskrivelse GRN 190521 Anmälan till huvudmannen enligt 6 kap 10 § skollagen

 Rapport GRN 190521 Anmälan till huvudmannen enligt 6 kap 10 § skollagen

§ 84 Anmälan till huvudmannen enligt 7 kap 19a § skollagen

GRF-2019-13668 Sammanfattning

En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap 19a § skollagen har tagits fram.

Beslut

Grundskolenämnden beslutar

1. Grundskolenämnden har tagits del av anmälan till huvudmannen enligt 7 kap 19a § skollagen och lägger den till handlingarna.

Beslutsunderlag

 Tjänsteskrivelse GRN 190510 Anmälan till huvudmannen enligt 7 kap 19a § skollagen

 Rapport GRN 190521 Anmälan till huvudmannen enligt 7 kap 19a § skollagen

§ 85 Anmälan av protokoll

GRF-2019-13669 Sammanfattning

Anmälan av protokoll för grundskolenämndens arbetsutskott den 10 maj 2019.

Beslut

Grundskolenämnden beslutar

1. Grundskolenämnden godkänner anmälan av protokoll från grundskolenämndens arbetsutskott den 10 maj 2019.

Beslutsunderlag

 Protokoll grundskolenämndens arbetsutskott 2019-05-10

§ 86 Anmälan av delegationsbeslut

GRF-2019-13670 Sammanfattning

Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsmöte.

Beslut

Grundskolenämnden beslutar

1. Grundskolenämnden har tagit del av anmälan av delegationsbeslut och lägger den till handlingarna.

Beslutsunderlag

 Tjänsteskrivelse GRN 190521 Anmälan av delegationsbeslut

 Rapport GRN 190521 Anmälan av delegationsbeslut

 Kopia av Tilläggsbeslut mar-apr 2019 kommunala och fristående

§ 87 Anmälningar av inkomna och avgivna skrivelser

Sammanfattning

Anmälningar av inkomna och avgivna skrivelser.

Beslut

Grundskolenämnden beslutar

1. Grundskolenämnden har tagit del av anmälan av inkomna skrivelser och lägger dessa till handlingarna.

Anmälningar

 GRF-2019-10458-1 Korrespondens Expediering av förskolenämndens beslut rörande hantering av information rörande elev- och barnadministration som tidigare förvarats i IT-system Elit

 GRF-2019-10458-2 Protokollsutdrag §43 FSKN Hantering av information rörande elev- och barnadministration som tidigare förvarats i IT-systemet Elit

 GRF-2019-10510-1 Korrespondens Årsrapport 2018 från Revisionen

 GRF-2019-10510-2 Årsrapport 2018 Grundskolenämnden

 GRF-2019-8868-2 Yttrande Remiss avseende förslag till ändringar i läroplaner vad gäller kunskapsområdet sex och samlevnad

 GRF-2019-11541-2 Protokollsutdrag § 36 GYVN Gallringsutredning av digital information om elevadministration som förvarats i IT-systemet Elit

 GRF-2019-10863-1 Korrespondens

 GRF-2019-10879-1 KS Protokollsutdrag Sammanställning av Malmö... 2019-04-03

 GRF-2019-11452-1 Protokollsutdrag Remiss från Utbildningsdepartementet - Remiss promemoria Rätt till utbildning i förskoleklass för barn till

beskickningsmedlemmar från tredjeland

 GRF-2019-11452-2 Kommunstyrelsens arbetsutskotts yttrande - Remisspromemoria om Rätt till utbildning i förskoleklass

 GRF-2019-11476-1 Protokollsutdrag miljönämnden 2019-04-10 § 70 - Handlingsplan för miljöprogrammet - förslag till prioriterat arbete i Malmö

 GRF-2019-11476-2 Tjänsteskrivelse Protokollsutdrag miljönämnden 2019-04-10 § 70 - Handlingsplan för miljöprogrammet - förslag till prioriterat arbete i Malmö

 GRF-2019-11476-3 Handlingsplan för miljöprogrammet - förslag till prioriterat arbete i Malmö

 GRF-2019-11476-4 Remissvar Handlingsplan för miljöprogrammet - förslag till prioriterat arbete i Malmö stad 2019-2020

 GRF-2019-11616-4 Beslut

 GRF-2019-10066-2 Yttrande

§ 88 Revidering av Grundskolenämndens riktlinjer förskolplacering

GRF-2019-13981 Sammanfattning

Den 21 februari 2018 beslutade grundskolenämnden om riktlinjer för skolplacering, dessa reviderades den 12 december 2018. Vid revideringen tillfördes urvalsgrunden byte av skola på grund av synnerliga skäl. Grundskolenämnden föreslås nu att ta bort denna urvalsgrund.

Beslut

Grundskolenämnden beslutar

1.Grundskolenämnden godkänner reviderade riktlinjer för skolplacering.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse GRN 190521 Revidering av Grundskolenämndens riktlinjer för skolplacering

 Förslag till reviderade riktlinjer för skolplacering

§ 89 Information om skolvalet och produktionsplanen

Sammanfattning

Joel Valsten, enhetschef för skolplaceringsenheten, och Mikael Dahlberg, utbildningschef utbildningsområde B, informerar om skolvalet och produktionsplanen.

§ 90 Information från grundskoledirektören

Sammanfattning

Grundskoledirektör Anders Malmquist lämnar bland annat information om följande:

 Antal nyanlända elever i Malmö

 Antal anställda och personalomsättning

 Jämförande av statistik avseende meritvärde

 Utbyggnad av Malmö stad och dess grundskolor

 Omlokaliseringar och lokalplanering

 Kompetensförsörjningsenhetens pågående insatser

 Lärarnas riksförbunds jämförelse av skolkommuner

§ 91 Information om PI-Malmö och samordning och stöd

Sammanfattning

Hans Nilsson, samordnade utbildningschef, och Roberto Citterio, avdelningschef Pedagogisk Inspiration, informerar om arbetet på Pedagogisk Inspiration Malmö och samordning och stöd.

In document : Budgersskrivelse 2020 (Page 32-45)

Related documents