• No results found

Ärende GRF-2019-28299: Gemensam mottagnings- och kartläggningsenhet för nyanlända elever i grund- och

gymnasieskoleålder

Grundskolenämnden har att ta ställning till en ny gemensam mottagnings- och kartläggningsenhet för nyanlända elever i grund- och gymnasieålder. Moderaterna och

Centerpartiet vill med denna reservation belysa varför vi anser att föreslagen förändring inte bör genomföras i dagsläget. Bakgrunden till vårt ställningstagande grundar sig delvis i den kritik som stadsrevisionens granskning avseende utbildning för nyanlända elever i grundskolan påvisade.

Revisionens samlade bedömning är att utbildningen för nyanlända elever bedrivs på ett inte helt ändamålsenligt och lagenligt sätt. Enligt skollagen ska kartläggning av nyanlända elevers

kunskaper användas för att planera elevernas utbildning. Revisionen påvisar i sin granskning att denna kartläggning inte alltid genomförs och har sin förklaring i en överlämningsproblematik mellan mottagningsenheten och skolorna.

Vi anser att föreslagen förändring inte tar stadsrevisionens kritik i beaktande och ger inte heller några svar på hur undervisningen ska bedrivas på ett ändamålsenligt sätt i framtiden. Samtidigt anser vi att den kritik som stadsrevisionen lyfter fram väcker ytterligare frågeställningar sett till hur den nya organisationen ska arbeta. Enligt ärendet framgår det att grundskoleförvaltningen kommer överta hela ansvaret för mottagning och kartläggning av nyanlända elever i grund- och gymnasieålder. Men vår uppfattning är att det är svårt att avgöra vem som bär ansvar för att vidta åtgärder om brister skulle uppstå. En sådan situation skulle vara att det uppstår brister i

mottagning och kartläggning vid överlämning mellan mottagningsenheten och skolorna som går under gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen och vice versa. Vår bedömning är att vi inte kan ta ansvar för verksamheten fullt ut då vi inte ansvarar för de gymnasieskolor som sedermera ska ta emot dessa elever. Därför anser vi att det hade varit rimlig tatt grundskolenämnden hade fått möjlighet att utreda möjligheterna till ett delat ansvar mellan grundskoleförvaltningen och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Vi yrkade därför på följande återremiss:

att grundskoleförvaltningen återkommer med förslag på hur ansvaret för den nya enheten avseende mottagning av nyanlända elever i grund- och gymnasieålder kan delas mellan

grundskoleförvaltningen och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, så att detta alternativ kan ställas mot presenterat förslag på organisation samt mot hur verksamheten är organiserad i dagsläget. Där ärendet kompletteras med svar på stadsrevisionens kritik mot hur mottagning av nyanlända elever genomförs i dagsläget, hur den nya enheten ska organiseras samt med en ekonomisk konsekvensanalys.

Då vi inte fick gehör för vårt yrkande så reserverar vi oss mot beslutet.

John Eklöf (M) Robert Lenir (M) Cia Barwén (M) Joacim Ahlqvist (C)

Med instämmande av

Sofie Andersson (M) Leif Mohlin (C)

Reservation

Reservation

Grundskolenämnden, 2019-11-19

Gemensam mottagnings- och kartläggningsenhet för nyanlända elever i grund- och gymnasieskoleålder

Diarienr:​ GRF-2019-28299

Förra nämndsmötet hanterade nämnden kritik från stadsrevisionen gällande utbildningen för nyanlända elever, där det konstaterades att utbildningen

​bedrivs på ett inte helt ändamålsenligt och lagenligt sätt​”. I rapporten återfanns kritik mot att kartläggningar av elevens kunskaper inte används på grund av att överlämningen inte fullt ut fungerar och att elever som konsekvens av detta inte får rätt stöd, undervisning eller årskursplacering som baseras på elevens förutsättningar. Ärendet som hanterades på denna nämnd berör

organiseringen av mottagnings- och kartläggningsverksamheten för nyanlända elever. Som en konsekvens av revisionens kritik, kan det ju tyckas rimligt att ärendet beskriver hur arbetet med kartläggningar och överlämningar ska utvecklas för att nyanlända elever ska få en individanpassad utbildning som ökar deras chans till måluppfyllnad. Vi i Miljöpartiet hade velat att ärendet gjorde en ordentlig genomgång hur överlämningarna mellan

kartläggningsenheten och skolorna ska utvecklas för att korrigera de brister som revisionen belyste i sin rapport.

Ärendet berör inte heller hur mottagandet i hemskolan sedan ska ske, utan mottagnings- och kartläggningsenheten hanteras som ett helt seperat spår även om vi vet att mottagandet i hemskolan är högst relevant för att eleven ska kunna på bästa sätt tillgodogöra sig utbildningen. Vi i Miljöpartiet vill se hela kedjan för att kunna ta ställning till om mottagandet av nyanlända elever blir

ändamålsenligt eller om det finns brister. Vi hade också velat att ärendet hanterade vilka tidsrymder eleven kommer befinna sig i mottagning- och kartläggningsfasen. Det är av största vikt att elever inte placeras där på

obestämd tid, utan snabbt kommer ut till sina ordinarie klasser och där får det stöd de behöver för att nå måluppfyllelse.

Utöver detta hade vi även frågor kring huruvida ekonomi och bemaning är tillräcklig, som ärendet inte besvarar i nuläget.

Då vårt yrkande på återremiss för kompletterande av detta ärende föll så valde vi att reservera oss.

Telefon:​ 040-23 46 00 ​Epost: ​malmo@mp.se Adress:​ Drottningtorget 2a, 211 25 MALMÖ

www.mp.se/malmo

För Miljöpartiet de gröna

_____________________________

Johanna Öfverbeck, ledamot grundskolenämnden

Med instämmande av

_____________________________

Malte Roos, ersättare grundskolenämnden

Telefon:​ 040-23 46 00 ​Epost: ​malmo@mp.se Adress:​ Drottningtorget 2a, 211 25 MALMÖ

www.mp.se/malmo

Särskilt yttrande

Grundskolenämnden 2019-11-19 Ärende: GRF-2019-28299

Gemensam mottagnings- och kartläggningsenhet för nyanlända elever i grund- och gymnasieskoleålder

Sverigedemokraterna är positiva gentemot all förenkling och rationalisering när det gäller mottagandet av nyanlända elever. Det är viktigt att invandringen belastar den ordinarie skolverksamheten så lite som möjligt.

Samtidigt anser vi att det är ohållbart att Malmö stad ska ta emot 20 nyanlända elever i grundskolan varje vecka och 10 nyanlända elever i gymnasiet. Kommunens skolförvaltningar tvingas avsätta resurser för den invandringspolitik som staten fört.

Sverigedemokraterna vill helst att lagstiftningen möjliggör förberedelseskolor så nyanlända elever inte kan undervisas i ordinarie svenska skolor förrän de når en språklig och kunskapsmässig nivå så de inte skapar en alltför stor börda för skolans personal.

Det är inte rättvist att be skolpersonal, som är ansvarig för tjugo andra elever i en klass, att lära en analfabet som går i årskurs sex, att läsa och skriva. Därför måste mottagandet av nyanlända elever rationaliseras, förenklas och centraliseras så mycket som möjligt.

_____________________________ ____________________________

Nima Gholam Ali Pour (SD) Ulf Blomström (SD)

___________________________

Oliver Limachi (SD)

§ 176 Revidering av riktlinjer för skolplacering

GRF-2019-28381 Sammanfattning

Den 22 februari 2017 beslutade grundskolenämnden att anta nya riktlinjer för skolplacering i Malmö stad. Förändringen av riktlinjerna innebar att skolplacering, som tidigare hanterats av respektive skola, centraliserades. Syftet med centraliseringen var att främja vårdnadshavares möjlighet att lämna önskemål om skolplacering samt att säkerställa en likvärdig och rättvis hantering av samtliga skolplaceringar.

Sedan införandet av aktuella riktlinjer har det framkommit att elever som inte kan beredas plats utifrån vårdnadshavarens önskemål, tillika elever vars vårdnadshavare inte har lämnat aktiva önskemål, hamnar i ett ofördelaktigt läge. I enighet med aktuella riktlinjer placeras dessa elever på de skolplatser som återstår efter att elever som kan beredas plats vid en önskad skolenhet har placerats. Det medför att vissa elever anvisas till skolor som är belägna långt från hemmet. Mot bakgrund av ovan föreslår grundskoleförvaltningen att aktuella riktlinjer för skolplacering revideras.

Beslut

Grundskolenämnden beslutar

1. Grundskolenämnden godkänner grundskoleförvaltningens förslag till revidering av riktlinjer för skolplacering med tillämpning från och med ansökningsperioden till förskoleklass och årskurs 7 inför läsåret 2020/2021.

Särskilda yttranden, reservationer

Nima Gholam Ali Pour (SD) och Ulf Blomström (SD) anmäler reservation och avser inkomma med en skriftlig reservation.

John Eklöf (M), Robert Lenir (M) och Cecilia Barwén (M) avser inkomma med ett särskilt yttrande.

Yrkanden

Nima Gholam Ali Pour yrkar bifall till grundskoleförvaltningens förslag till yttrande med följande tillägg:

1. Grundskolenämnden ska avgöra det maximala avståndet för hur långt från hemmet en skola kan vara belägen och ändå betraktas som en skola nära hemmet .

2. Grundskoleförvaltningen ska återkomma till grundskolenämnden med en

konsekvensanalys om hur grundskolenämndens riktlinjer för skolplacering påverkar vårdnadshavare och elever.

Sanna Axelsson (S) yrkar bifall till grundskoleförvaltningens förslag till beslut och avslag till Nima Gholam Ali Pours (SD) tilläggsyrkanden.

Beslutsgång

Ordförande finner att det finns två förslag till beslut. Dels Nima Gholam Ali

Pours (SD) förslag om tilläggsyrkanden till grundskoleförvaltningens förslag. Dels Sanna

Axelssons (S) förslag att bifalla liggande beslut och avslå Nima Gholam ali Pours (SD) tilläggsyrkanden.

Ordförande ställer det första tilläggsyrkandet mot yrkandet att avslå tillägget och finner att grundskolenämnden avslår det första tilläggsyrkandet.

Ordförande ställer det andra tilläggsyrkandet mot yrkandet att avslå tillägget och finner att grundskolenämnden avslår det andra tilläggsyrkandet.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse GRNAU 191108 Revidering av riktlinjer för skolplacering

 Förslag till revidering - Grundskolenämndens riktlinjer för skolplacering

 Grundskolenämndens nuvarande riktlinjer för skolplacering

 §130 GRNAU Revidering av riktlinjer för skolplacering

Paragrafen är justerad

Grundskolenämnden 2019-11-19

Related documents