• No results found

Ärende GRF-2019-15026: Remiss angående motion från Charlotte Bossen (C) om att anställa en samordnare för att hjälpa och stödja

Grundskolenämnden 2019-10-23

Ärende GRF-2019-15026: Remiss angående motion från Charlotte Bossen (C) om att anställa en samordnare för att hjälpa och stödja HBTQ-personer som blir utsatta för våld eller trakasserier i hederns namn

Charlotte Bossen föreslår att stadens insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck stärks med en samordnare med specifik inriktning att hjälpa HBTQ personer.

Att Malmö stad har ett stort behov av att på allvar ta tag i problematiken med våld och förtryck i hederns namn är ingen hemlighet. Många elever i stadens grundskolor lever under någon slags hedersförtryck enligt en studie från Örebro universitet. Samma undersökning visar även att dessa barn och ungdomar i många fall uppvisar värderingar som markant skiljer sig från majoriteten vad gäller jämlikhet och normer. Enligt RFSL är var femte person som söker stöd hos dem utsatt för just hedersrelaterat förtryck vilket gör HBTQ personer till en extra utsatt grupp.

Centerpartiet och Moderaterna ser att Malmö stad behöver vidta fler konkreta satsningar för att stävja våld och förtryck i hederns namn och att en samordnare för HBTQ personer hade varit ett steg framåt.

Centerpartiet och Moderaterna har i grundskolenämnden yrkat bifall till motionen. Då vi inte fått gehör för vårt bifallsyrkande väljer vi istället att reservera oss mot beslutet.

John Eklöf (M) Robert Lenir (M) Cia Barwén (M) Joacim Ahlqvist (C)

Med instämmande av

Sofie Andersson (M) Tina Hill (M)

Reservation

30

§ 160 Remiss Granskning av utbildning för nyanlända elever i grundskolan

GRF-2019-17226 Sammanfattning

Malmö stadsrevision har granskat utbildning för nyanlända elever i grundskolan. Den sammanfattande bedömningen är att utbildningen för nyanlända elever bedrivs på ett inte helt ändamålsenligt och lagenligt sätt. Vidare är bedömningen att grundskolenämnden följer upp, analyserar och vidtar åtgärder vid behov gällande utbildningen för nyanlända elever, men att det finns viktiga utvecklingsområden.

Grundskoleförvaltningens förslag till yttrande ger svar på vilka åtgärder som avses att vidtas med anledning av de bedömningar och rekommendationer som redovisas i rapporten. Det framgår även när åtgärderna senast ska vara genomförda. Granskningens bedömning bidrar som ett viktigt underlag för grundskoleförvaltningens kontinuerliga kvalitets- och

utvecklingsarbete inom ramen för det strategiska ramverket ”Varje elevs bästa skola”.

Förslaget är att grundskolenämnden godkänner grundskoleförvaltningens förslag till yttrande.

Beslut

Grundskolenämnden beslutar

1. Grundskolenämnden godkänner grundskoleförvaltningens förslag till yttrande.

Särskilda yttranden, reservationer

John Eklöf (M), Robert Lenir (M), Cecilia Barwén (M) och Joacim Ahlqvist (C) avser inkomma med ett gemensamt särskilt yttrande.

Johanna Öfverbeck (MP) avser inkomma med ett särskilt yttrande.

Lisa Stolpe (V) avser inkomma med ett särskilt yttrande.

Nima Gholam, Ali Pour (SD) och Ulf Blomström (SD) avser inkomma med ett särskilt yttrande.

Beslutet skickas till

Stadsrevisionen

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse GRNAU 191011 Remiss Granskning av utbildning för nyanlända elever i grundskolan

 Förslag till yttrande GRNAU 191011 Remiss Granskning av utbildning för nyanlända elever i grundskolan

 Remiss Granskning av utbildning för nyanlända elever i grundskolan

31

 Fördjupad granskning - Utbildning för nyanlända elever i grundskolan 190617

 Förslag till beslut §105 GRNAU Remiss Granskning av utbildning för nyanlända elever i grundskolan

Paragrafen är justerad

32

Särskilt yttrande

Grundskolenämnden, 2019-10-23

Remiss Granskning av utbildning för nyanlända elever i grundskolan Diarienr: ​GRF-2019-17226

Stadsrevisionen drar i sin granskning av utbildningen för nyanlända elever slutsatsen att den “​bedrivs på ett inte helt ändamålsenligt och lagenligt sätt​”.

Deras bedömning är att grundskolenämnden analyserar och vidtar åtgärder men att det finns ett utvecklingsbehov av utbildningen för nyanlända elever.

Stadsrevisionen lyfter upp en del goda exempel men pekar också på det som inte fungerar fullt ut. Däribland nämns överlämningsproblematik, att kartläggningar av elevens kunskap inte används ändamålsenligt samt att beslut om prioriterad timplan inte alltid är i enighet med skolförordningen. Men vad värre är att revisionens granskning visar att en del av de nyanlända eleverna inte får undervisning i samtliga ämnen och att det finns elever med behov av mer studiehandledning som inte får det tillgodosett.

Detta är allvarlig kritik mot utbildningen av nyanlända elever, och det är av största vikt att dessa elever får en ändamålsenlig utbildning precis som alla andra elever i Malmös grundskolor. En del av kritiken känns också igen från Skolinspektionens tidigare granskningar. Miljöpartiet har följt frågan om nyanlända elevers utbildning under en längre tid och vi har både kommit med förslag och röstat igenom förändringar som har gynnat elevernas lärande. Det är oerhört viktigt att grundskolenämnden nu lyckas ge nyanlända elever en

utbildning av hög kvalitet. Det får inte förekomma att elever slentrianmässigt placeras i klasser utan det stöd de behöver. De som har ett behov av

studiehandledning på modersmålet måste få det tillgodosett. Även nyanlända elever ska få läsa alla ämnen eller ha ett korrekt fattat beslut om prioriterad timplan, självklart baserat på den kartläggning av kunskaper som görs. Varje elev har rätt att bli bemött som individ, det måste vara utgångspunkten för all utbildning.

Miljöpartiet anser att de föreslagna åtgärderna är ett steg på vägen, men att grundskolenämnden måste följa utveckling noggrant, vilket också nämnden på initiativ av oss accepterade.

Telefon:​ 040-23 46 00 ​Epost: ​malmo@mp.se Adress:​ Drottningtorget 2a, 211 25 MALMÖ

www.mp.se/malmo

33

För Miljöpartiet de gröna

_____________________________

Johanna Öfverbeck, ledamot grundskolenämnden

Med instämmande av

_____________________________

Malte Roos, ersättare grundskolenämnden

Telefon:​ 040-23 46 00 ​Epost: ​malmo@mp.se Adress:​ Drottningtorget 2a, 211 25 MALMÖ

www.mp.se/malmo

34

Särskilt yttrande

Grundskolenämnden 2019-10-23 Ärende: GRF-2019-17226

Remiss Granskning av utbildning för nyanlända elever i grundskolan

Sverigedemokraterna vill ha kvar centrala förberedelseklasser. Det behövs en förberedelseskola i Malmö. Med tanke på att skolväsendet i Malmö är

underfinansierat är det djupt orättvist att skicka ut nyanlända elever till ordinarie skolor, med brist på personal, och förvänta sig att allting ska lösa sig. Det behövs en förberedelseskola som förbereder nyanlända elever för den ordinarie svenska skolan.

Sverigedemokraterna förstår att det behövs förändrad lagstiftning för att få en

förberedelseskola, men vill påpeka att avvecklandet av centrala förberedelseklasser kommer förvärra situationen i Malmös grundskolor.

Sverigedemokraterna anser även att anslagen till modersmålsundervisningen ska sänkas. Det innebär att vi inte håller med om att studiehandledning på modersmålet ska stärkas ännu mer. Redan idag är kostnaden för modersmålsenheten 125 miljoner kr. Det är inte rimligt att avsatta medel till modersmål ska utökas.

Sverigedemokraterna är även kritiska till att femtio modersmålslärare har blivit

anställda av skolorna. Genom ett sådant upplägg blir det svårare för förvaltningen att göra eventuella effektiviseringar av modersmålsundervisningen. Dessutom är det olämpligt att modersmålsundervisning integreras med skolans ordinarie verksamhet, eftersom modersmålsundervisningen är kunskap riktade till vissa elever, medan den kunskap som förmedlas i den ordinarie verksamheten är riktad till alla elever.

35

_____________________________ ____________________________

Nima Gholam Ali Pour (SD) Ulf Blomström (SD)

___________________________ ____________________________

Nichodemus Nilsson (SD) Oliver Limachi (SD)

36

  Vänsterpartiet 

Särskilt Yttrande  Grundskolenämnden 20191023 

Ärende nr: 7 “Remiss Granskning av utbildning för nyanlända elever i  grundskolan ” 

För Vänsterpartiet är det glädjande att denna granskning gjorts så utförligt. Vi menar att den visar på vilken viktig roll funktioner som modersmål, studiehandledning och särskilt stöd vid integration av nyanlända elever i våra grundskolor har.

I granskningen framkommer en rad brister bla att riktlinjerna kring arbetet med nyanlända inte är tillräckligt spridda i verksamheterna. Vi ser det som positivt att avdelningen för

“Vägledning och stöd” har en viktig roll i arbetet att sprida kunskap till skolorna men det är av yttersta vikt att det säkerställs att skolorna ges möjligheter att implementera kunskapen på ett sådant sätt att det inte ökar arbetsbördan för den enskilda pedagogen. Även att

studiehandledning erbjuds på skolorna i form av 53 modersmålslärare anställda på skolor är bra. Denna yrkesgrupp bör uppmanas och ges ekonomiska möjligheter att utbilda sig vidare inom yrket för att tex bli behöriga i fler ämnen. Detta skulle förbättra deras möjligheter att få tillsvidareanställning och ha en aktiv roll i att höja kvaliteten och skapa ökad kontinuitet i arbetet med nyanlända elever, såväl som andra elevgrupper på skolorna.

Hur de centrala förberedelseklasser ska organiseras är på väg att utredas utifrån

målsättningen att alla elever ska ges tillgång till alla ämnen, att delta i en ordinarie klass och övriga insatser som kan behövas. Vi ser fram emot att en väl fungerande modell tas fram för detta då det är en viktig del i utbildningen för nyanlända.

Avslutningsvis anser vi att förvaltningen redan driver en del bra processer i detta arbete men det krävs vidareutveckling och ökad finansiering för att inte tvinga enheterna att bedriva denna verksamhet på bekostnad av andra funktioner och pedagogernas arbetsmiljö på skolorna.Vidare ser vi att förvaltningen i framtiden bör utreda hur placeringen av nyanlända skolor kan göras på bästa sätt för att säkerställa att dessa elever får den undervisning de har rätt till och chans att integreras på ett bra sätt på samma gång som det blir en mer allsidig social sammansättning på skolorna.

Malmö 20191023 

Lisa Stolpe, ledamot i grundskolenämnden mfed instämmande av  Helena Olsson, ersättare i grundskolenämnden

37

38

Grundskolenämnden 2019-10-23

Ärende GRF-2019-17226: Granskning av utbildning för nyanlända

Related documents