• No results found

2018-01-08 Ärende 005 Val av ledamöter och suppleanter i Tillväxt Botkyrka AB (KS/2017:683)

In document Medledar- och arbetsmiljöpolicy (Page 109-115)

föreningar i Botkyrka kommun

2018-01-08 Ärende 005 Val av ledamöter och suppleanter i Tillväxt Botkyrka AB (KS/2017:683)

YRKANDE Kommunstyrelsen/kommunfullmäktige

2018-01-08 Ärende 005 Val av ledamöter och suppleanter i Tillväxt Botkyrka AB (KS/2017:683) Nu blir det ytterligare en styrelse (likt Södra Porten) som föreslås bli utan politisk

representation. Detta är ett otyg då det är kommunala skattepengar och kommunal verksamhet. Det är viktigt ur en demokratisk synvinkel att de folkvaldafår insyn och medborgarna möjlighet att utkräva ansvar.

Vi vill att det ska vara åtminstone 1+1, d.v.s. majoritet + opposition, utöver de

”professionella” i styrelsen.

Kommunen riskerar att få en tjänstemannakår som styr i kommunala verksamheter utan möjlighet för de folkvalda att vara ens delaktiga i beslutsprocesserna och utan tillräcklig insyn i verksamheterna.

Vi föreslår kommunstyrelsen

att lägga till att majoriteten utser en ledamot samt oppositionen en suppleant till styrelsen av Tillväxt Botkyrka AB

Jimmy Baker (M) Kia Hjelte (M)

Kommunledningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 - 530 610 00 Sms·/HandläggareMobilTelefon/ · E-post sina.aho@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Sina Aho Kommunstyrelsen

Förslag till ledamöter och suppleanter i styrelsen för Till-växt Botkyrka AB

Ärendet

Kommunledningsförvaltningen har berett ärendet att bilda bolaget Tillväxt Botkyrka AB. I bolagsordningen framgår det att kommunfullmäktige utser ledamöterna i styrelsen.

Förslag till ordinarie ledamöter för styrelsen är Michael Treschow, Kevin Ryan, Alexander af Jochnick, Anna Anderberg, Kerstin Bergman samt Pia Ackmark. Till suppleant föreslås Nina Angermund-Carlsson. Bland ledamö-terna föreslås Michael Treschow till styrelsens ordförande och Alexander af Jochnick till vice ordförande.

Kommunledningsförvaltningens yttrande

Av Tillväxt Botkyrka AB: bolagsordning, 7 § framgår följande;

Styrelsen skall bestå av lägst två och högst sex styrelseledamöter med lägst en och högst tre styrelsesuppleanter. Styrelsen utses av kommunfullmäktige i Botkyrka kommun för tiden från den ordinarie bolagsstämman till slutet av den ordinarie bolagsstämman som följer efter nästa val till kommunfullmäk-tige. Kommunfullmäktige utser bland ledamöterna ordförande och vice ord-förande i bolagets styrelse.

Med hänvisning till 7 § bolagsordningen ska kommunfullmäktige i Bot-kyrka kommun utse styrelsen. Kommunledningsförvaltningen föreslår att kommunfullmäktige utser Michael Treschow, Kevin Ryan, Alexander af Jochnick, Anna Anderberg, Kerstin Bergman samt Pia Ackmark till ordina-rie ledamöter till styrelsen för Tillväxt Botkyrka AB. Till suppleant föreslås Nina Angermund-Carlsson. Bland ledamöterna föreslås att kommunfull-mäktige utser Michael Treschow till styrelsens ordförande och Alexander af Jochnick till vice ordförande.

Mattias Jansson Jakob Etaat

Kommundirektör Kanslichef

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[2]

Kommunledningsförvaltningen

2017-12-21 Dnr KS/2017:683

§ 6

Utvecklingsprogram för Hallunda/Norsborg (KS/2015:411)

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

1. Kommunfullmäktige antar utvecklingsprogrammet för Hallunda-Norsborg.

Kommunfullmäktige uppdrar åt:

2. Alla nämnder att återkomma med åtagande om hur de kan bidra med förverkligandet av utvecklingsprogrammet.

3. Samhällsbyggnadsnämnden att tillsammans med kultur- och fritids-nämnden och socialfritids-nämnden ta fram en handlingsplan för att säkra en välutnyttjad, jämlik och jämställd offentlig miljö i Hallunda/Norsborg.

4. Samhällsbyggnadsnämnden att ta fram en strategi för markanvändning i Hallunda/Norsborg med tanke på markförvärvet från Stockholm stad.

5. Samhällsbyggnadsnämnden att ta fram ytterligare 20 villatomter i Hallunda/Norsborg.

6. Kultur- och fritidsnämnden att göra en förstudie om en ny öppen fritids-verksamhet i Brunna.

7. Samhällsbyggnadsnämnden att tillsammans med vård- och omsorgs-nämnden utreda möjliga platser för trygghetsbostäder och en mötesplats för äldre i Hallunda/Norsborg.

Kommunstyrelsen beslutar för egen del:

BOTKYRKA KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 2[2]

Kommunstyrelsen

2018-01-08 Dnr KS/2015:411

8. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunledningsförvaltningen att årligen uppdatera utvecklingsprogrammets redovisning av aktiviteter (”Det här gör vi nu och nästa år”).

Sammanfattning

Kommunstyrelsen gav 2015 kommunledningsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett utvecklingsprogram för Hallunda-Norsborg. Förslaget till program utgår från kommunens vision och omsätter den till ett områdesperspektiv för Hallunda-Norsborg genom fyra huvuduppgifter:

 Mer jämlika och trygga uppväxtvillkor

 Bättre jobbchanser, inkomster och livsvillkor

 Starkare samspel och känsla för platsen

 Förnyad stadsmiljö

För var och en av huvuduppgifterna anges långsiktiga handlingsvägar.

Dessa ger en ram för prioritering och samordning av kommunens insatser för en sammanhållen inriktning över tid. De aktiviteter som vår organisation sätter i verket sker genom det ordinarie styrsystemet.

Uppdrag att ta fram utvecklingsprogram för Hallunda-Norsborg Kommunstyrelsen beslutade enligt ordförandeförslag den 8 juni 2015 att ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett utvecklingsprogram för Hallunda-Norsborg. I ordförandeförslaget står följande bakgrundsförkla-ring till uppdraget:

Botkyrkas kommundelar skiljer sig åt från varandra. Därför kan vissa av hållbarhetsutmaningarna vara mer eller mindre relevanta för de olika platserna. Hittills har utvecklingsprogram tagits fram för Alby, Tullinge och Fittja. Nu står Hallunda-Norsborg på tur för ett

utvecklingsprogram.

Hallunda-Norsborg byggdes till stora delar ut i och med bygget av mil-jonprogramsområdena. Det är ett fantastiskt område med stor potential.

Dess läge som södra porten till Stockholm och dess natursköna miljöer gör Hallunda-Norsborg till en ideal plats att bo, leva och verka på.

Vi vill med detta utvecklingsprogram skapa en modern stadsdel till-sammans med boende och verkande i området. Kommunen kan inte ensam driva fram en bra utveckling. Samverkan krävs med medborgare och andra aktörer. Därför inkluderar arbetet med utvecklingsprogram-met dialog med aktörer utanför kommunorganisationen.

Det slutliga förslaget till ett utvecklingsprogram är framtaget genom majori-tetsberedning.

Tillvägagångssätt

Arbetet med utvecklingsprogrammet har skett genom följande steg: faktain-samling och nulägesbeskrivningar utifrån olika områden (2015), medborgar- och aktörsdialog (2015), analys (2016) samt framtagande av huvuduppgifter och handlingsvägar (2017). En återrapportering av dialogen gjordes på kli-mat- och planeringsberedningen den 17 februari 2016.

Programarbetet har skett i ett löpande samspel med områdesgruppen i Hallunda-Norsborg.

Efter kommunfullmäktiges beslut kommer programmet att formges grafiskt, sedan återkopplas till stadsdelen och spridas i den kommunala organisation-en.

Demokratiberedningen behandlade ärendet 2017-12-21, § 30.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2017-12-20.

Särskilt yttrande

Jimmy Baker (M), Kia Hjelte (M), Stina Lundgren (M) och Yngve R K Jönsson (M) lämnar ett särskilt yttrande, se bilaga.

Yrkanden

Ebba Östlin (S) yrkar på justering av ordförandeförslaget. Justeringen av-ser att benämningen ”ungdomsgård” ersätts med ”öppen fritidsverksam-het”, yrkandet gäller beslutssats sex.

Gabriel Melki (S) yrkar bifall till justerat ordförandeförslaget.

Propositionsordning

Kommunstyrelsens ordförande ställer justerat ordförandeförslag under pro-position och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med justerat ord-förandeförslag.

Sid 1 (1)

SÄRSKILT YTTRANDE Kommunstyrelsen/kommunfullmäktige

2018-01-08

In document Medledar- och arbetsmiljöpolicy (Page 109-115)