• No results found

Ålder och kön

In document Turismens mörka platser (Page 45-48)

3. Teoretiskt ramverk

5.1 Ålder och kön

Utifrån ålder och kön identifierade majoriteten av respondenterna sig som kvinnor med en majoritet på 56 % och där den största åldersgruppen var 16–25. Resultatet visar även olika samband mellan åldersgrupperna och kön. Enkätundersökningen visar att kvinnor var en majoritet av de flesta åldersgrupperna bland respondenterna. I den största åldersgruppen 16–25 var det 7 kvinnor respektive 8 män, följt av i nästa åldersgrupp 26–35 var kvinnor fler med att vara 9 st respektive 5 män. I den tredje största åldersgruppen 36–45 var det också fler kvinnor med 7 kvinnor och 4 män. Detta följdes upp i de flesta åldersgrupperna att kvinnor var fler och blev bara ett undantag i den sista åldersgruppen 66+ och åldersgruppen 16–25.

Det här betyder inte att kvinnor har ett större intresse kring mörk turism då skillnaden i resultaten inte var så stor till antalet. Istället kan resultatet visa att kvinnor är mer uppkopplade till sociala medier och det här kan ta stöd till Perrin (2015) undersökning med att kvinnor utgör en majoritet av användarna i sociala medier. Att enkätundersökning distribuerades på två Facebookgrupper kan ha påverkat utfallet av resultatet och hade kunnat varit annorlunda ifall det genomfördes på ett annat sätt. Det kan även speglas i åldersgrupperna där återigen Perrin (2015) undersökning visar att majoriteten av de som är uppkopplade i sociala medier består av yngre vuxna som tillhör åldersgruppen 18–29. Ifall enkätundersökning istället hade gjorts i pappersformat kunde åldersgrupperna blivit mer jämnt fördelat, då sannolikheten hade varit större att hitta respondenter i de äldre åldersgrupperna.

40 5.2 Samband mellan nationaliteters motiv till besök av mörka platser

I enkätundersökning blev respondenterna tillfrågade om de tidigare har besökt en mörk plats. Det resulterade att 31 st av respondenterna tidigare hade besökt en mörk plats och 21 st svarade nej. Av de som svarade nej på frågan visade sig ändå vara intresserade att besöka en mörk plats.

För studiens syfte var även nationalitet en viktig del då vi ville finna samband mellan respondenternas nationalitet och resmål samt motiven bakom resan. Enkätundersökningen visade att majoriteten av respondenterna var svenskar med en klar majoritet på 18 st. Det följdes sedan upp med 7 st amerikaner, 6 st britter, 5 st tyskar och 2 st respondenter från Belgien. De övriga respondenterna tillhörde olika nationaliteter.

För att kunna se samband mellan de olika nationalitet och deras motiv till att besök mörka platser var det viktigt att hitta frekvenser på vart respondenterna tidigare hade varit. Det presenterades olika platser som är förknippade med mörka och tragiska händelser och exempel på platser var: Auschwitz, Berlin, Ground Zero, Chernobyl & Pripyat, Hiroshima & Nagasaki och Slavslotten i Ghana. Respondenterna fick även möjligheten att nämna andra platser än de olika alternativen med ett öppet svarsalternativ.

En majoritet hade besökt Berlin följt av Auschwitz och detta kan kopplas samman med Dark Tourism (2019) som hävdar att både Berlin och Auschwitz är inom topp 20 populäraste mörka turismdestinationer. Det var 26 st som svarade att de hade besökt Berlin och förklaring till detta kan vara att Berlin inte bara är förknippat med en mörk historia, utan ett besöksmål som intresserar de allra flesta. Detta är något som Lennon & Foley (2000) konstaterar och förklarar att huvudsyftet till ett besök av Berlin inte enbart handlar om att besöka minnesmärken från det makabra som har inträffat. De menar ändå på att det inte går att undvika när man väl besöker platsen. Detta kan vara en förklaring till varför Berlin var en tydlig majoritet bland respondenterna då det är ett populärt besöksmål utöver det makabra som speglas i staden.

En annan plats som kan jämföras är Chernobyl som enligt Dark tourism (2019) är rankad topp tre bland de populäraste mörka turism platserna. I det här resultatet blev utfallet annorlunda då endast 3 respondenter tidigare har besökt platsen. Detta kan kopplas samman med vad Yankovska & Hannam (2013) hävdar att det var först efter Fotbolls EM 2012 som myndigheterna i Ukraina noterade potentialen inom besöksnäringen i Chernobyl. Det kan vara att Chernobyl ännu inte är

41 marknadsförd som en turistdestination i samma utsträckning som Berlin och Auschwitz. Yankowsa & Hamman (2013) redogör även i deras teori att Chernobyl är ett speciellt fall och menar att Chernobyl är hårt bevakat och att det behövs ett specialtillstånd för att komma in i den radioaktiva staden. Detta kan vara en förklaring till varför så få har besökt Chernobyl, med att turister inte attraheras av att besöka platsen på grund av det fortfarande är så hårt bevakat.

Efter att resultatet kunde få fram vilka platser som respondenterna tidigare hade besökt kunde även resultat få fram samband kring de olika nationaliteter. Det visade sig att resultatet för Auschwitz och Berlin bestod till mestadels av svenskar följt av amerikaner och tyskar. Motivet bakom resan till dessa platser för svenskarna, amerikanerna och tyskarna var väldigt lika. Det var att syftet för Auschwitz handlade om utbildning, minnas det förflutna och ”se det för att kunna tro det”. För Berlin var syftet nästan likadant och utbildning var återigen i fokus samt ”se det för att kunna tro på det”. Det var även intressanta samband här då tyskar som hade besökt Auschwitz kände ett personligt arv och de som hade besökt Berlin kände en personlig koppling. Zheng et. al (2018) beskriver i sin teori att resa till Auschwitz varierar från individ till individ. De hävdar att när exempelvis judar besöker ett förintelseläger kommer tankarna fram om kopplingar till den judiska identiteten och deras gemensamma hemska förflutna. Det här kan vara en förklaring till varför de tyska respondenterna kände ett personligt arv vid besök till Auschwitz och varför de hade en personlig koppling även till Berlin. Det är två platser som symboliserar mörka och tragiska historier som speglas runt Tyskland historia och som fortfarande är starka påminnelser. Förutom att tyskar hade besökt dessa platser var ändå svenska respondenter fler bland de som hade besökt dessa platser. Detta speglas vid besök till Berlin där 12 st hade besökt Berlin. Förklaringen till det kan vara att Berlin ligger nära Sverige och är beläget i Europa.

Ett ytterligare populärt besöksmål bland respondenterna var Ground Zero, New York då 12 st respondenter har besökt platsen. Här var svenskar, tyskar och amerikanerna de största målgrupperna med olika motiv till besöket. För de amerikanska respondenterna var det ingen överraskning att motivet för dem handlade om att förstå det förflutna och koppling till personligt arv. Förklaringen till dessa motiv detta kan ta stöd till vad Kostanje (2016) beskriver att mörk turism kan förstås som ett pedagogiskt instrument för att förstå livet. Ett besök till Ground Zero är en symbolisk påminnelse för de allra flesta då det är ett känt attentat som har inträffat som många

42 känner till om. Känslan blir påtaglig då det har inträffat i en storstad som New York och bidrar till en förståelse kring varför det har en betydelse för många människor.

In document Turismens mörka platser (Page 45-48)

Related documents