• No results found

Årets resultat slutar på 2,5 Mkr. Utifrån ett budgeterat nollresultat beräknades årsprognosresultatet till 1,5 Mkr vid tertialbokslutet i augusti.

MBR har de senaste åren tappat intäkter som exempelvis uthyrning av övningsfältet Fågelbacken till MSB:s utbildningar, samt handbrandsläckarservicen som Västerås Stad valt att lägga på annan utförare. Under våren 2015 sa Brandskyddsföreningen i Västmanland upp avtalet med MBR angående utbildningsverksamheten vilket medfört lägre kursintäkter från och med augusti 2015. Under september tecknade MBR ett nytt avtal med Västerås Stad gällande brandskyddsutbildning och HLR.

MBR åtar sig att årligen erbjuda 1800 utbildningsplatser och 100 utbildningstillfällen för

58

brandskyddsutbildning medan HLR genomförs efter verksamheternas behov och beställning. Avtalet gäller till och med utgången av 2017 och MBR räknar med att genom detta avtal kompensera delar av intäktsbortfallet till följd av det uppsagda avtalet med Brandskyddsföreningen. Året visar totalt högre intäkter än budgeterat vilket förklaras av bl.a. reavinster samt engångsintäkter som exempelvis ett skadestånd från SOS Alarm samt en försäkringsersättning. De onödiga automatlarmen har också dragit in mer än vad som budgeterats och mer än 2014 års utfall.

Sju medarbetare har under året valt att gå i särskild avtalspension och en har avgått med ålderspension.

Ett omfattande internt rekryteringsarbete har pågått för att återbesätta dessa tjänster. För att bibehålla och överföra kompetens inom förbundet har överlappning av tjänster skett. Flertalet av pensionsavgångarna påverkar den särskilda avtalspensionen, vilken ersätts av medlemskommunerna.

Då flera av medarbetarna gått i SAP-R vid 58 års ålder så ökar kostnaderna för medlemskommunerna.

Medlemskommunerna valt att göra pensionsavsättningar motsvarande en pensionsålder på 59.5 år.

Under året har ett projekt bedrivits på MBR, utifrån de synpunkter som framkom vid skogsbrandsutredningen, för att förbättra stabs- och ledningsarbetet vid en eventuell ny stor händelse.

Riskingenjören har under detta år frikopplats från arbetet på den förebyggande avdelningen för att enbart arbeta med detta projekt. Under tiden har den förbyggande avdelningen förstärkts med en brandingenjör på en vikariatstjänst. En del kompletterande material, t.ex. kartmaterial har införskaffats under året då inköpen ej hanns med 2014.

Till- och ombyggnationen på Brandthovda brandstation har fortsatt under året och i slutet av maj nyinvigdes stationen. MBR har åstadkommit kostnadseffektiva lösningar vilket har gett en ändamålsenlig station som förbättrat verksamheten.

Ett problem vid dykuppdrag har länge varit den dåliga sikten i Mälaren. MBR har under året slutfört en upphandling gällande ”dykrobot” som skall göra det möjligt att inom skälig tid lokalisera någon vid ett drunkningstillbud och därmed snabbare kunna göra en livräddande insats med MBR:s vattendykare. Redan vid första dykövningen med dykroboten kom den till nytta då man hittade ett fordon med en avliden person i hamnbassängen. Fordonet hade legat i vattnet en längre tid. MBR hoppas också att dykroboten framöver skall kunna vara till nytta i andra typer av vattendykuppdrag, såväl mot medlemskommunerna som mot de kommunala bolagen. Ytterligare investeringar har gjorts i form av exempelvis 6-hjulingar, motorspruta till båten Eldsnabben, s.k. skärsläckare till basbilarna i Västerås samt träningsutrustning. För att uppnå direktionens vision ”Sveriges effektivaste och vassaste räddningstjänst” så gör förbundet kontinuerligt investeringar i syfte att nå en hög teknisk standard på både materiel och fordon. Under hösten har direktionen även antagit riktlinjer för komponentavskrivning inom MBR som börjar tillämpas 2016.

Investeringarna som var planerade för övningsfältet Fågelbacken, har skjutits fram i tiden. MBR står inför frågan hur denna anläggning skall drivas vidare, såväl materiellt som personellt.

Markundersökningar pågår för att undersöka om det finns föroreningar i marken. Värmeövningshuset

”Malmagrillen” är hårt slitet och diskussioner om lämpligheten i att ha målade containers som det skall eldas i, pågår i landet. Det stora containersystem som finns för övning i rökdykning och livräddning har mycket stora rostskador och användningsförbud gäller på vissa delar av anläggningen.

En nedskrivning av containeranläggningen har under året gjorts då det bokförda värdet ej längre överensstämmer med anläggningens skick och verkligt nyttovärde. I september tecknades även en avsiktsförklaring med Järnvägsklustret. I samband med Järnvägsklustrets ansökan till Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) förbinder sig MBR att bidra med egen arbetstid i samband med uppbyggnad av test- och övningsfaciliteter på Fågelbackens brandövningsfält under åren 2016-2018.

Motivet till avsiktsförklaringen är möjligheterna till samverkan mellan räddningstjänst, forskning och

59

innovation i syfte att göra framtidens tåg och räddningsinsatser säkrare och därmed även utveckla brandövningsfältet.

Under våren har rekrytering skett till FIP-enheten i Kvicksund, ett samarbetsprojekt med Eskilstuna räddningstjänst. Enheten driftsattes under hösten. Kostnader för vissa driftinköp till denna enhet t.ex.

beklädnad har belastat året. Under 2016 kommer arbetet påbörjas med att se över möjligheterna till en FIP-enhet i Ramnäs.

Ett projekt pågår även med Eskilstuna/Strängnäs räddningstjänster, angående samarbete gällande personal för ledning av räddningsinsatser och stabsstöd. Det är MBR:s förhoppning att samarbetet ska kunna komma igång under oktober 2016.

I strävan att uppnå direktionens mål att MBR skall ligga i framkant genom användande av moderna tekniska system och metoder i verksamhetens alla delar, så har den administrativa staben under våren implementerat ett system för elektroniska leverantörsfakturor. Detta medförde uppstartskostnader som påverkar årets resultat. Den tekniska produktionsavdelningen har under året upphandlat ett nytt verksamhetssystem som planeras komma i full drift våren 2016. Utöver ovannämnda projekt så har en arbetsgrupp påbörjat arbetat med att utveckla MBR:s interna informationsnät den s.k. ”Brandposten”. I syfte att minska upphandlingskostnaderna för förbundet har MBR valt att under året även nyttja upphandlingskompetens i övriga medlemskommuner förutom Västerås.

Avskrivningskostnaderna för året är högre än budgeterat belopp. Nedskrivningar gjorda 2014 och 2015 tillsammans med att en rad investeringar på Fågelbacken har senarelagts samt att utbyggnaden av Brandthovdastationen blev 2 Mkr billigare än budgeterat, påverkar avskrivningskostnaderna positivt samtidigt som nedskrivningen av Fågelbackens containeranläggning påverkar kostnaderna i negativ riktning. Likviditeten under året har varit god och internkrediten har inte behövt nyttjas för att genomföra investeringar.

För att skapa underlag för analyser inför en framtida mer jämställdhetsintegrerad budget så har arbete påbörjats med att ta fram viss könsuppdelad statistik som på ett enkelt sätt kan fås fram utifrån MBR:s nuvarande datasystem och statistikuttag. Vidare har en ny plan för lika rättigheter och möjligheter, för perioden 2015-2017, antagits av direktionen. MBR har också deltagit vid Västerås Pridefestival, och MBR:s ”Öppet Hus” den 9 maj var välbesökt och uppskattat. I mitten av september hölls den årliga

”Prova på dagen”, där MBR inbjöd tjejer och killar i åldern 17-25 år att prova på olika arbetsmoment.

Detta i syfte att väcka intresse för brandmannayrket.

I augusti hölls ett ägarmöte där viktiga strategifrågor för förbundet diskuterades. Utifrån de synpunkter som framkom vid ägarmötet så har direktionen vid sitt sammanträde i november tagit beslut om MBR:s ekonomiårshjul framöver som har tillställts medlemskommunerna. Ägarmöten planeras framöver hållas årligen under våren.

60

Driftsredovisning

DRIFTREDOVISNING BUDGET BUDGET UTFALL BU-RES UTFALL UTFALL

2016 2015 2015 2015 2014 2013

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMND

PERSONALKOSTNADER 214 469 208 344 6 125 203 639 201 594

61

DRIFTREDOVISNING BUDGET REDOVISAT BU REL

2015 2015 2015

(procentuell förändring) 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Nettokostnadsutveckling 5,0 8,1 3,9 4,1 4,2 3,5 3,0 1,5 3,2 3,3 5,3 3,5 7,1

Skatte-o statsbidragsutveckling 2,7 6,4 4,4 3,9 4,6 5,1 1,6 2,3 3,1 3,1 4,5 3,8 2,9

0,0

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Procentuellndring

År

Intäkter och kostnader

Nettokostnadsutveckling Skatte-o statsbidragsutveckling

62

Verksamheten 2015

Related documents