• No results found

ÅRSREDOVISNING 2019 TILLÄGGSUPPLYSNINGAR

Kassaflödesanalys (tkr)

ÅRSREDOVISNING 2019 TILLÄGGSUPPLYSNINGAR

NOT 1

REDOVISNINGS- OCH VÄRDERINGSPRINCIPER ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR

Årsredovisningen och koncernredovisningen är upprättad i enlighet med årsredovisningslagen och BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).

Redovisningsprinciperna är oförändrade jämfört med före-gående år. Moderföretaget och koncernen tillämpar samma redovisningsprinciper om inte annat framgår nedan.

INTÄKTSREDOVISNING

Intäkter har tagits upp till verkligt värde av vad som erhållits eller kommer att erhållas och redovisas i den omfattning det är sannolikt att de ekonomiska fördelarna kommer att tillgodo-göras bolaget och intäkterna kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

KONCERNREDOVISNING Konsolideringsmetod

Koncernredovisningen har upprättats enligt förvärvsmetoden.

Detta innebär att förvärvade verksamheters identifierbara till-gångar och skulder redovisas till marknadsvärde enligt upprät-tad förvärvsanalys.

Överstiger verksamhetens anskaffningsvärde det beräknade marknadsvärdet av de förväntade nettotillgångarna enligt för-värvsanalysen redovisas skillnaden som goodwill.

Dotterföretag

Koncernredovisningen omfattar, förutom moderföretaget, samtliga företag i vilka moderföretaget direkt eller indirekt har mer än 50% av röstetalet eller på annat sätt innehar det bestämmande inflytandet och därmed har en rätt att utforma företagets finansiella och operativa strategier i syfte att erhålla ekonomiska fördelar.

Transaktioner mellan koncernföretag

Koncerninterna fordringar och skulder samt transaktioner mellan koncernföretag liksom orealiserade vinster elimineras i sin helhet. Orealiserade förluster elimineras också såvida inte transaktionen motsvarar ett nedskrivningsbehov.

Goodwill

Goodwill är den skillnad som uppkommer om anskaffnings-värdet för den förvärvade enheten är högre än anskaffnings-värdet på den förvärvade enhetens nettotillgångar. Vid förvärvstidpunkten redovisas den uppkomna goodwillen som en tillgång i balans-räkningen.

Anläggningstillgångar

Immateriella och materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade avskrivningar enligt plan och eventuella nedskrivningar.

Avskrivning sker linjärt över den förväntade nyttjandeperioden med hänsyn till väsentligt restvärde. Följande avskrivningspro-cent tillämpas:

Materiella anläggningstillgångar

Markarbeten 2,5%

Tak - tegel/plåt 2,0%/2,5%

Fasad - tegel/puts eller trä 1,25%/2%

Tak - tegel/plåt 33,3%

Fasad - tegel/puts eller trä 33,3%

Tvättstuga, badrum 33,3%

Kök 33,3%

Balkong, fönster entreer portar m.m. 33,3%

Övrigt invändigt bygg 33,3%

VA, VVS Vent, kyl och processmedia m.m. 4%

Tele och datasystem, elsystem 33,3%

Transportsystem, hissar m.m. 2,5%

Komponentindelning

Materiella anläggningstillgångar har delats upp på komponen-ter när komponenkomponen-terna är betydande och när komponenkomponen-terna har väsentligt olika nyttjandeperioder. När en komponent i en anläggningstillgång byts ut, utrangeras eventuell kvarvarande del av den gamla komponenten och den nya komponentens anskaffningsvärde aktiveras. Utgifter för löpande reparationer och underhåll redovisas som kostnader.

Pågående arbeten

Pågående ny- till eller ombyggnationer värderas till direkta anskaffningskostnader. Projekt som inte fullföljs kostnadsförs.

Fastighetsvärdering

Bolaget gör en årlig värdering av fastigheterna baserat på en kassaflödesanalys med marknadsanpassade direktavkastnings-krav. Värderingen är utförd i analysverktyget Datcscha enligt avkastning- och ortsprismetod.

Låneutgifter

De låneutgifter som uppkommer då företaget lånar kapital kostnadsförs i resultaträkningen i den period de uppstår.

FINANSIELLA INSTRUMENT Derivatinstrument

De långfristiga skulderna är föremål för risker/möjligheter vid förändringar av marknadsräntorna. För att hantera dess risker/

möjligheter används finansiella derivatinstrument, s.k. räntes-wapar. På detta sätt kan räntebindningen och kapitalbindning-en hanteras med full flexibilitet. Förutsättningar skapas för att när som helst, förändra räntebindningstiden och bättre möta förändringar på räntemarknaden. Riktlinjer och ramar för risk-hantering är fastlagda i en av styrelsen beslutad finanspolicy.

Marknadsvärdet representerar den kostnad/intäkt som skulle uppstå om man avslutar avtalen i förtid. Analogt skulle mot-svarande marknadsväde (s.k. ränteskillnadsersättning) uppstå om man istället valt att använda långa räntebindningar på de enskilda lånen. Om respektive ränteswapavtal kvarstår t.o.m.

sitt slutförfallodatum så kommer undervärdet/övervärdet att löpande elimineras.

Så kallad "Säkringsredovisning" tillämpas avseende derivat, bl.a. innebärande att värdeförändringar i derivatavtal inte redovisas över resultaträkningen. Det skall finnas en ekonomisk relation mellan säkringsinstrumentet och den säkrade posten.

Säkringsförhållandet skall vara effektivt och dokumenteras när säkring ingås. Uppföljning av ekonomisk relation och effektivi-tet sker löpande via rutiner för finansiell rapportering. Särskild dokumentation är upprättad som bl.a. fastlägger strategier och mål för riskhanteringen.

111

27

ÅRSREDOVISNING 2019 TILLÄGGSUPPLYSNINGAR

Nedan framgår de långfristiga skuldernas förfalloprofil, MSEK, (inklusive ränteswapar) avseende räntebindningen.

191231 181231 Kundfordringar och kortfristiga fordringar redovisas som omsättningstillgångar till det belopp som förväntas bli inbetalt efter avdrag för individuellt bedömda osäkra fordringar.

LÅNESKULDER OCH LEVERANTÖRSSKULDER

Låneskulder och leverantörsskulder redovisas initialt till anskaffningsvärde efter avdrag för transaktionskostnader.

Skiljer sig det redovisade beloppet från det belopp som ska åter-betalas vid förfallotidpunkten periodiseras mellanskillnaden som räntekostnad över lånets löptid med hjälp av instrumentets effektivränta. Härigenom överensstämmer vid förfallotidpunk-ten det redovisade beloppet och det belopp som ska återbetalas.

INKOMSTSKATTER

Total skatt utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt. Skatter redovisas i resultaträkningen, utom då underliggande transak-tion redovisas direkt mot eget kapital varvid tillhörande skatte-effekter redovisas i eget kapital.

Aktuell skatt

Aktuell skatt avser inkomstskatt för innevarande räkenskapsår samt den del av tidigare räkenskapsårs inkomstskatt som ännu inte redovisats. Aktuell skatt beräknas utifrån den skattesats som gäller per balansdagen.

Uppskjuten skatt

Uppskjuten skatt är inkomstskatt som avser framtida räken-skapsår till följd av tidigare händelser. Redovisning sker enligt balansräkningsmetoden. Enligt denna metod redovisas upp-skjutna skatteskulder och uppupp-skjutna skattefordringar på temporära skillnader som uppstår mellan bokförda respektive skattemässiga värden för tillgångar och skulder samt för övriga skattemässiga avdrag eller underskott.

Uppskjutna skattefordringar nettoredovisas mot uppskjutna skatteskulder endast om de kan betalas med ett nettobelopp.

Uppskjuten skatt beräknas utifrån gällande skattesats på balans-dagen. Effekter av förändringar i gällande skattesatser resultat-förs i den period förändringen lagstadgats. Uppskjuten skatte-fordran redovisas som finansiell anläggningstillgång och upp-skjuten skatteskuld som avsättning.

På grund av sambandet mellan redovisning och beskattning särredovisas inte den uppskjutna skatteskulden som är hänförlig till obeskattade reserver.

OFFENTLIGA BIDRAG

Bidrag från staten redovisas till verkligt värde när det är rimligt och säkert att bidraget kommer att erhållas och företaget kommer uppfylla de villkor som är förknippade med bidraget.

Bidrag avsedda att täcka investeringar i materiella eller imma-teriella anläggningstillgångar reducerar tillgångarnas anskaff-ningsvärden och därmed det avskrivningsbara beloppet.

I de fall ingen framtida prestation för att erhålla bidraget krävs, intäktsredovisas offentliga bidrag då villkoren för att erhålla bidraget är uppfyllda. Offentliga bidrag värderas till verkliga värdet av vad som erhållits eller kommer att erhållas.

AVSÄTTNINGAR

Som avsättning har redovisats förpliktelser gentemot tredje man som är hänförliga till räkneskapsåret eller tidigare räkneskapsår och som på balansdagen antingen är säkra eller sannolika till sin förekomst men oviss till belopp eller till den tidpunkt då de ska infrias.

NYCKELTALSDEFINITIONER Nettoomsättning

Rörelsens huvudintäkter, fakturerade kostnader, sidointäkter samt intäktskorrigeringar.

Resultat efter finansiella poster

Resultat efter finansiella intäkter och kostnader, men före skatter.

Balansomslutning

Företagets samlade tillgångar.

Balanslikviditet (%)

Omsättningstillgångar inklusive lager och pågående arbeten m.m. i procent av kortfristiga skulder.

Soliditet (%)

Justerat eget kapital (eget kapital och obeskattade reserver med avdrag för uppskjuten skatt) i procent av balansomslutning.

Antal anställda

Medelantal anställda under räkenskapsåret.

UPPSKATTNINGAR OCH BEDÖMNINGAR

Upprättandet av bokslut och tillämpning av redovisningsprin-ciper, baseras ofta på ledningens bedömningar, uppskattningar och antaganden som anses vara rimliga vid den tidpunkt då bedömningen görs. Uppskattningar och bedömningar är baserade på historiska erfarenheter och ett antal andra faktorer, som under rådande omständigheter anses vara rimliga. Resul-tatet av dessa används för att bedöma de redovisade värdena på tillgångar och skulder, som inte annars framgår tydligt från andra källor. Det verkliga utfallet kan avvika från dessa upp-skattningar och bedömningar. Uppupp-skattningar och antaganden ses över regelbundet.

112

28 28

ÅRSREDOVISNING 2019

Noter (tkr)

NOT 2 NETTOOMSÄTTNINGENS FÖRDELNING Koncernen

2019 Koncernen

2018 Moderbolaget

2019 Moderbolaget 2018

Bostäder 105 038 98 105 105 038 98 105

Lokaler 280 369 269 077 221 387 207 040

Garage och parkeringsplatser 2 921 2 500 2 921 2 500

Summa nettoomsättning 388 328 369 682 329 346 307 645

NOT 3 ARVODE TILL REVISORER Koncernen

2019

Koncernen 2018

Moderbolaget 2019

Moderbolaget 2018

EY

Revisionsuppdrag 576 553 402 361

Skatterådgiving 0 10 0 10

Övriga tjänster 36 49 36 49

Summa arvode 612 612 438 420

PWC och lekmannarevisior

Revisionsuppdrag 54 57 27 30

Summa arvode 54 57 27 30

Med revisionsuppdrag avses granskning av årsredovisning och bokföringen samt styrelsens förvaltning, övriga arbetsuppgifter som det ankommer på bolagets revisor att utföra samt rådgivning eller annat biträde som föranleds av iakttagelser vid sådan granskning eller genomförandet av sådana övriga arbetsuppgifter.

113

29 29

ÅRSREDOVISNING 2019

Noter (tkr)

NOT 4 ANSTÄLLDA OCH PERSONALKOSTNADER Koncernen

2019 Koncernen

Löner och andra ersättningar

Styrelse och verkställande direktör 1 781 1 920 1 472 1 616

Övriga anställda 21 643 21 504 19 471 19 380

Summa 23 424 23 424 20 943 20 996

Sociala kostnader

Pensionskostnader för styrelse och verkställande direktör 895 62 895 62

Pensionskostnader för övriga anställda 2 997 2 646 2 678 2 309

Övriga sociala avgifter enligt lag och avtal 7 209 7 183 6 464 6 456

Summa 11 101 9 891 10 037 8 827

Totala löner, ersättningar, sociala kostnader och

pensionskostnader 34 525 33 315 30 980 29 823

Könsfördelning bland ledande befattningshavare

Andel kvinnor i styrelsen 27% 27%

Andel män i styrelsen 73% 73%

Andel kvinnor bland övriga ledande befattningshavare 0% 0%

Andel män bland övriga ledande befattningshavare 100 % 100 %

Sjukfrånvaro

Sjukfrånvaro i relation till de anställdas sammanlagda ordinarie arbetstid:

Korttidsfrånvaro (1-59 dagar) 1,8 2,0

Långtidsfrånvaro (60-dagar) 0,2 0,4

Totalt 2,0 2,4

NOT 5 INKÖP OCH FÖRSÄLJNING MELLAN KONCERNFÖRETAG 2019 2018

Andel av årets totala inköp som skett från andra företag i koncernen 0,5% 0%

Andel av årets totala försäljningar som skett från andra företag i koncernen 0,6% 0,6%

114

30

ÅRSREDOVISNING 2019

Noter (tkr)

NOT 6 AKTUELL OCH UPPSKJUTEN SKATT Koncernen

2019 Koncernen

2018 Moderbolaget

2019 Moderbolaget 2018

Skatt på årets resultat

Aktuell skatt -10 352 -6 550 -8 386 -5 295

Justering avseende tidigare år -3 0 0 0

Förändring av uppskjuten skatt avseende temporära skillnader 1 337 3 260 830 2 480

Totalt redovisad skatt -9 018 -3 290 -7 556 -2 815

Avstämning av effektiv skatt

Redovisat resultat före skatt 36 962 14 323 30 488 12 157

Gällande skattesats 21,4% 22% 21,4% 22%

Skatt enligt gällande skattesats -7 947 -3 150 -6 525 -2 674

Ej avdragsgilla kostnader -295 -36 -294 -35

Ej skattepliktiga intäkter 88 92 87 90

Justering avseende skatter för föregående år -3 0 0 0

Skillnad bokföringsmässig, skattemässig avskrivning -3 071 -3 222 -2 484 -2 442

Goodwill 0 -59 0 -59

Skattemässig vinst vid försäljning av fastighet -72 -175 27 -175

Förändring av uppskjuten skatt 2 138 3 260 1 632 2 480

Skatt på obeskattade reserver 0 0 0 0

Redovisad effektiv skatt -9 018 -3 290 -7 556 -2 815

Effektiv skattesats 24,4% 23,2% 24,7% 23,2%

NOT 7 GOODWILL Koncernen

2019

Anskaffningsvärde 1 346 1 346 1 346 1 346

Ingående avskrivningar -1 346 -1 077 -1 346 -1 077

Årets avskrivningar 0 -269 0 -269

Utgående ackumulerade avskrivningar -1 346 -1 346 -1 346 -1 346

Summa 0 0 0 0

Goodwill i samband med förvärvet av Tidningshuset i Katrineholm uppgår till ett bokfört värde om 0 tkr.

115

31

ÅRSREDOVISNING 2019

Noter (tkr)

NOT 9 INVENTARIER, VERKTYG OCH INSTALLATIONER Koncernen 2019

Ingående ackumulerade anskaffningsvärden 11 336 10 946 9 985 9 847

Inköp 1 153 775 1 153 523

Försäljningar/utrangeringar -807 -385 -555 -385

Utgående ack. anskaffningsvärden 11 682 11 336 10 583 9 985

Ingående avskrivningar -8 564 -8 132 -7 911 -7 626

Försäljningar/utrangeringar 559 385 559 385

Årets avskrivningar -894 -817 -765 -670

Utgående ackumulerade avskrivningar -8 899 -8 564 -8 117 -7 911

Utgående redovisat värde 2 783 2 772 2 466 2 074

NOT 8 BYGGNADER OCH MARK Koncernen

2019 Koncernen

2018 Moderbolaget

2019 Moderbolaget 2018

Ingående anskaffningsvärden 2 604 219 2 334 562 2 208 984 1 982 535

Inköp 283 114 278 787 269 083 235 579

Försäljningar/utrangeringar -18 757 -9 130 -5 118 -9 130

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 2 868 576 2 604 219 2 472 949 2 208 984

Ingående avskrivningar -1 013 750 -936 699 -810 723 -749 156

Försäljningar/utrangeringar 10 242 3 685 3 532 3 685

Årets avskrivningar -86 332 -80 736 -70 502 -65 252

Utgående ackumulerade avskrivningar -1 089 840 -1 013 750 -877 692 -810 723

Ingående nedskrivningar -48 924 -48 924 -41 224 -41 224

Årets nedskrivningar 0 0 0 0

Utgående ackumulerade nedskrivningar -48 924 -48 924 -41 224 -41 224

Utgående redovisat värde 1 729 809 1 541 545 1 554 031 1 357 037

Uppgifter om förvaltningsfastigheter

Redovisat värde 1 729 809 1 541 545 1 554 031 1 357 037

Verkligt värde 3 236 900 2 874 230 2 807 900 2 483 300

Bolaget övertog 2002 ett flertal fastigheter från Katrineholms kommun. Fastigheterna övertogs till bokförda värden. Bolaget följer de av Katrineholms kommun fastställda avskrivningsplanerna för respektive fastighet. Bolaget övertog således även Katrineholms kommuns ursprungliga anskaffningsvärden respektive ackumulerade avskrivningar vid beräkning av de planenliga avskrivningarna

Bolaget gör en årlig värdering av fastigheterna baserat på en kassaflödesanalys med marknadsanpassade direktavkastningskrav. Årets värdering har utförts i analysverktyget Datscha enligt avkastning- och ortsprismetod med värdetidpunkt 31 december 2019. Värderingen är baserad på den externa värderingen som V&P Valuation utfört tidigare i år. Marknadsvärdet är det pris som fastigheten sannolikt skulle betinga vid en försäljning på den öppna marknaden. Bokfört värde är det värde en fastighet tas upp till i den egna balansräkningen, se ovan. Marknadsvärdet jämförs med det bokförda värdet per respektive fastighet. Är marknads-värdet lägre än det bokförda marknads-värdet på en enskild fastighet skall nedskrivning ske.

värdet på en enskild fastighet skall nedskrivning ske.

116

32

ÅRSREDOVISNING 2019

Noter (tkr)

NOT 15 UPPSKJUTEN SKATT Koncernen

2019

Koncernen 2018

Belopp vid årets ingång 272 310

Under året återförda belopp -272 -310

Skatt på obeskattade reserver 227 272

Summa 227 272

NOT 10 PÅGÅENDE NYANLÄGGNINGAR Koncernen

2019 Koncernen

2018 Moderbolaget

2019 Moderbolaget 2018

Ingående anskaffningsvärde 233 477 261 979 230 749 255 137

Inköp 319 190 250 285 218 708 211 191

Aktiverade byggnader -276 245 -278 787 -182 119 -235 579

Summa 276 422 233 477 267 338 230 749

NOT 11 ANDRA LÅNGFRISTIGA VÄRDEPAPPERSINNEHAV Koncernen 2019

NOT 12 UPPSKJUTEN SKATTEFORDRAN Koncernen

2019 Koncernen

2018 Moderbolaget

2019 Moderbolaget 2018

Koncernen och moderbolaget

Belopp vid årets ingång 21 308 18 086 20 348 17 868

Årets avsättningar 1 300 3 222 830 2 480

Belopp vid årets utgång 22 608 21 308 21 178 20 348

NOT 13 ANDRA LÅNGFRISTIGA FORDRINGAR Koncernen

2019 Koncernen

2018 Moderbolaget

2019 Moderbolaget 2018

Ingående anskaffningsvärden 230 188 230 188

Tillkommande fordringar 362 112 362 112

Avgående fordringar -120 -70 -120 -70

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 472 230 472 230

NOT 14 ÖVRIGA AVSÄTTNINGAR

Den avsättning om 1 000 tkr som belastar balansräkningen och resultatet avser en sanktionsavgift gällande vissa åtgärder som påbörjades innan tekniskt samråd genomförts inför uppförandet av det nya parkeringshuset vid järnvägsstationen i Katrineholm.

117

NOT 16 LÅNGFRISTIGA SKULDER Koncernen

Förfaller senare än fem år efter balansdagen

Skulder till kreditinstitut 1 547 425 1 347 425 1 451 600 1 251 600

33

ÅRSREDOVISNING 2019

Noter (tkr)

NOT 20 ANDELAR I KONCERNFÖRETAG 2019 2018

Ingående anskaffningsvärden 5 000 5 000

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 5 000 5 000

Utgående redovisat värde 5 000 5 000

NOT 21 SPECIFIKATION ANDELAR I KONCERNFÖRETAG

Namn Kapitalandel Rösträttsandel Antal andelar Bokfört värde

Katrineholms Industrihus AB 100% 100% 5 000 5 000

Org.nr Säte Eget kapital Resultat

Katrineholms Industrihus AB 556069-1510 Katrineholm 54 066 5 148

NOT 17 CHECKRÄKNINGSKREDIT Koncernen

2019

Beviljat belopp på checkräkningskredit uppgår till 250 000 190 000 190 000 150 000

Utnyttjad kredit uppgår till 147 364 144 787 120 637 116 800

Koncernen är ansluten till ett koncernkonto där Katrineholms kommun är kontohavare gentemot kreditgivande bank.

Inga säkerheter har ställts för kreditlimiten eller utnyttjat belopp.

NOT 18 UPPLUPNA KOSTNADER OCH FÖRUTBETALDA INTÄKTER

Upplupna löner och semesterlöneskulder 1 120 1 066 976 933

Upplupna sociala avgifter inkl skatter på pensionskostnader 415 437 359 385

Upplupna räntekostnader 13 019 12 938 12 379 12 312

Förutbetalda hyresintäkter 9 687 9 987 8 871 6 546

Upplupna driftskostnader 10 611 10 365 9 412 8 902

Övriga upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 5 744 5 384 5 342 5 050

Summa 40 596 40 177 37 338 34 128

NOT 19 RÄNTOR OCH UTDELNINGAR Koncernen

2019

Erhållen ränta 96 631 91 622

Erlagd ränta -33 051 -33 681 -31 059 -30 656

Summa -32 955 -33 050 -30 968 -30 034

118

34

ÅRSREDOVISNING 2019

Noter (tkr)

NOT 22 ANTAL AKTIER OCH KVOTVÄRDE Antal aktier Kvotvärde

Antal A-Aktier 400 000 100

NOT 23 DISPOSITION AV VINST ELLER FÖRLUST

Förslag till vinstdisposition

Styrelsen föreslår att till förfogande stående vinstmedel:

Balanserad vinst 102 704

Årets vinst 22 931

Summa 125 635

Disponeras så att

Till aktieägare utdelas (1 krona per aktie) 400

I ny räkning överföres 125 235

Summa 125 635

NOT 24 STÄLLDA SÄKERHETER Koncernen

2019

Koncernen 2018

Moderbolaget 2019

Moderbolaget 2018

Fastighetsinteckningar i eget förvar 176 778 176 778 104 718 104 718

NOT 25 EVENTUALFÖRPLIKTELSER Koncernen

2019 Koncernen

2018 Moderbolaget

2019 Moderbolaget 2018

Eventualförpliktelser 454 409 412 379

119

35

ÅRSREDOVISNING 2019

120

36

ÅRSREDOVISNING 2019

121

37

ÅRSREDOVISNING 2019

122

38

ÅRSREDOVISNING 2019

Lekmannarevisorernas granskningsrapport enligt 10 kap