• No results found

Årsredovisning 2017– Vårdförbundet i Sörmland

In document Ladda ner (Page 113-125)

Förslag till beslut

1. Kommunfullmäktige godkänner årsredovisning för år 2017 för Vårdförbundet Sörmland.

2. Kommunfullmäktige beviljar Vårdförbundet Sörmland samt de enskilda ledamöterna ansvarsfrihet för år 2017.

Sammanfattning av ärendet

Granskningen sker utifrån ett väsentlighets- och riskperspektiv och har bland annat till syfte att bedöma om årsredovisningen är upprättad i enlighet med kommunallagen, lag om kommunal redovisning och övrig normgivning.

Revisorerna bedömer att årsredovisningen i allt väsentligt redogör för utfallet av verksamheten, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen.

Förbundet lever upp till kommunallagens krav på en ekonomi i balans (KL 8:5 a-b).

Resultatet uppgår till 1 374 tkr och det finns inga reavinster.

I årsredovisningen görs en avstämning mot de finansiella målen för god ekonomisk hushållning. Båda målen uppnås och vi bedömer därmed måluppfyllelsen som mycket god.

I verksamhetsplan med budget för 2017-2019 har förbundet redovisat mål och riktlinjer för verksamheten, vilka även är kopplade till begreppet "god ekonomisk hushållning". Utöver de finansiella målen för god ekonomisk hushållning finns ett miljömål, 13 inriktningsmål och 14 verksamhetsmål. Uppföljningen av dessa redovisas i årsredovisningen på ett tydligt sätt. Revisorerna bedömer utifrån

årsredovisningens återrapportering av verksamhetsmålen måluppfyllelsen som mycket god då samtliga av de mål som har mätts är uppfyllda. Två mål har inte mätts.

Revisorernas bedömer vidare att årsredovisningen i allt väsentligt uppfyller kraven på rättvisande räkenskaper och är upprättad enligt god redovisningssed.

Beslutsunderlag

Årsredovisning 2017 för Västra Sörmland Räddningstjänst samt tillhörande bilagor

Virdft rbundet S <irmland

Revisionsberdttelse for hr 2017

vi, av fullm?iktige utsedda revisorer, har granskat virdlorbundet Scjrmlands verksamhet som bedrivits av direktionen undet hr 2077 '

Direktionen ansvarar for att verksamheten bedrivs i enlighet med g[llande mil, beslut och

riktlinjer samt de foreskrifter som giiller ftir verksamheten. De ansvarar ocksi lor att det finns en tillr?icklig intern kontroll.

Revisorernas ansvar ?ir att granska verksamhet, intern kontroll och riikenskaper och prdva om verksamheten bedrivits i enlighet med medlemskommunernas uppdrag, mil och fiireskrifter som giiller for verksamheten'

Granskningen har utftirts enligt kommunallagen, god revisionssed i kommunal

verksamhet, forbundsordningEn och ftjrbundets r&isionsreglemente' Granskningen har genomfortsnr.O 4""

intiitdg

och omfattning som behovs for att ge rimlig grund for bedomning och ansvarsPrdvning.

vi

bed<imer att direktionen har bedrivit verksamheten pi ett iindamilsenligt och fr6n ekonomisk synpunkt tillfredsstiillande siitt'

vi

beddmer att rzikenskaperna iir i allt viisentligt riittvisande.

vi

instiimmer i forbundets beddmning att balanskravet"fot 2017 iir uppfyllt' Fdrbundet redovisar ett overskott pfl 1 374 tktr. Det redovisas inga reavinster'

Direktionen har beslutat om mil och riktlinjer som iir av betydelse lor god ekonomisk hushillning fot tx 2017

-Vi instZimmer i direktionens bedomning att debildafinansiella mdlen har uppnitts' Vårdförbundet Sörmland

Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat Vårdförbundet Sörmlands verksamhet

som bedrivits av direktionen under år 2017.

Direktionen ansvarar för att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande mål, beslut och riktlinjer samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. De ansvarar också för att det finns en tillräcklig intern kontroll.

Revisorernas ansvar är att granska verksamhet, intern kontroll och räkenskaper och pröva om verksamheten bedrivits i enlighet med medlemskommunernas uppdrag, mål och föreskrifter som gäller för verksamheten.

Granskningen har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed i kommunal

verksamhet, förbundsordningen och förbundets revisionsreglemente. Granskningen har genomförts med den inriktning och omfattning som behövs för att ge rimlig grund för bedömning och ansvarsprövning.

Vi bedömer att direktionen har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt.

Vi bedömer att räkenskaperna är i allt väsentligt rättvisande.

Vi instämmer i förbundets bedömning att balanskravet för 2017 är uppfyllt. Förbundet redovisar ett överskott på 1 374 tkr. Det redovisas inga reavinster.

Direktionen har beslutat om mål och riktlinjer som är av betydelse för god ekonomisk hushållning för år 2017.

Vi instämmer i direktionens bedömning att de bådafinansiella målen har uppnåtts.

Samtliga verksamhetsmdl har utvdrderats i irsredovisningen. Tvi av milen har dock inte miitts under iret. Vi beddmer att fiirbundets irsredovisning iir uppriittad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed i <ivrigt.

Alla mil utom tv6 ftir god ekonomisk hushillning har utviirderats i irsredovisningen. Vi instiimmer i att av milen for verksamheten har samtliga mil som har miitts uppfyllts.

Styrelsen lZimnar ingen sammanfattande beddmning avseende den samlade miluppfyllelsen avseende verksamhetsmilen ftir god ekonomisk hushillnine.

Vi tillstyrker att respektive futlmiiktige beviljar ansvarsfrihet ftir direktionen samt de enskilda ledamiiterna i densamma.

Viaberopar bifogad redog<irelse och rapporter frin granskning av journalhanteringen (bilaga 2), delirsrapport (bilaga 3), bokslut och irsredovisning for-2017 (bilaga a).

Virniis den23 mars 2018

K'

Ingvar

Lind 1flh.:

Dinka

Ir

Hodzic

#/K

Til I revisionsbertittelsen hrir bi lasorna:

Revisorernas redogcirelse

De sakkunnigas rapporter i olika granskning ar (nr 2_4)

Samtliga verksamhetsmål har utvärderats i årsredovisningen. Två av målen har dock inte mätts under året. Vi bedömer att förbundets årsredovisning är upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed i övrigt.

Alla mål utom två för god ekonomisk hushållning har utvärderats i årsredovisningen. Vi instämmer i att av målen för verksamheten har samtliga mål som har mätts uppfyllts.

Styrelsen lämnar ingen sammanfattande bedömning avseende den samlade måluppfyllelsen avseende verksamhetsrnålen för god ekonomisk hushållning.

Vi tillstyrker att respektive fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma.

Vi åberopar bifogad redogörelse och rapporter från granskning av journalhanteringen (bilaga 2), delårsrapport (bilaga 3), bokslut och årsredovisning för 2017 (bilaga 4).

V årnäs den 23 mars 2018

~

Ingvar Lind Dinka Hodzic

Till revisionsberättelsen hör bilagorna:

Revisorernas redogörelse

De sakkunnigas rapporter i olika granskningar ( nr 2-4)

Vårdförbundet Sörmland Revisorerna

Revisorernas redogörelse för år 2017

Bilaga l

Revisorernas granskningsuppdrag utgår från kommunallagen och god revisionssed. A v kommunallagen framgår att revisorerna skall granska all verksamhet och därvid bedöma om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen är tillräcklig.

Under året har granskning skett av journalhanteringen, delårsrapport samt bokslut och årsredovisning.

Granskning av Journalhantering (Bilaga 2)

Den övergripande revisionsfrågan var:

• Säkerställer Vårdförbundets direktion att patientinformationen hanteras i enlighet med kraven i lagstiftningen?

Vår sammanfattande bedömning är att Vårdförbundets direktion delvis säkerställer att patientinformationen hanteras i enlighet med kraven i lagstiftningen. Mycket av arbetet sköts i enlighet med uppsatta krav för vårdinrättningen. Det finns många rutiner på plats för att säkerställa att patientinformation hanteras i enlighet med rådande lagstiftning, men det finns också många undantag, där dokumentation och interna rutiner inte är reviderade - samt där befintliga regler inte efterlevs.

Följande iakttagelser ligger till grund/ör bedömningen:

Finns system och rutiner för intern kontroll av patientinformation vad avser o Journalföring.

Ja, det finns rutiner för internkontroll av journalföring vad avser patientinformation. Rutiner för journalföring, patientinformation och

dokumentation finns samlade i en rutinhandbok, vilken ör en del av arbete med kvalitet och säkerhet. Rutinhandboken är dock inte uppdaterad.

o Behörighet för vårdpersonal att ta del av patientinformation

Ja. Den personal som har tillgång till patientinformation i form av journaler, jobbar alla direkt med patienterna på vårdhemmet.

pet

finns system och rutiner för den information som går in i systemet InfoSoc.

o Spårbarhet (vem har tagit del)

Nej, det finns inte adekvata kontroller för att säkerställa spårbarhet. Rutiner fö~ hur spårbarhet ska hanteras, finns på plats i rutinhandboken, ~utinför dokur:zen!atlO.n, me~

brister i praktiken då ingen logg eller liknande förs över vIlka som har tIllgang tIll arkivet samtjournalvagnen - annat än vilka som har tillgång till nycklar till arkiv där journaler förvaras samt till journalvagnen.

• Ar ansvaret tydliggjort vad avser journalföring?

Ja. Det finns en tydlig ansvarsfördelning vad som avser journalföring. Det är medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) som har det övergripande ansvaret för journalföring, och verksamhetschef som har ansvar att granska journaler.

Ansvarsfördelningen finns dokumenterad i Rutin Ansvar VS, MAS etc., samt tydliggjordes under intervjuer med både MAS och verksamhetschef.

Följer journalföringen aktuelllagstijtning?

Nej. Vid journalgranskningen återfinns bristfällig journaldokumentation på flera punkter.

Det finns ingen röd tråd i dokumentationen och det är svårt att utläsa hela vårdtillfället då det inte dokumenterats kontinuerligt och det återfinns ingen slutanteckning. Läkemedel dokumenteras i löpande text men enligt lag ska det dokumenteras i separat

ordinationshandling.

Delårsrapport 2017 (Bilaga 3)

Granskningens syfte är att bedöma om delårsrapporten har upprättats i enlighet med de krav som ställs i kommunal redovisningslag, kommunallag och god redovisningssed samt om resultatet är förenligt med de mål som medlemskommunernas kommunfullmäktige fastställt.

Resultatet för perioden uppgår till 710 tkr (-1 457), vilket är 2 167 tkr bättre än

motsvarande period föregående år. Prognosen för helåret pekar mot ett resultat om 760 tkr. Bedömningen i delårsrapporten är att balanskravet kommer att uppfyllas.

Med utgångspunkt från ställda revisionsfrågor lämnas följande sammanfattande revisionella bedömning:

Har delårsrapporten upprättats enligt lagens krav och god redovisningssed?

Vi bedömer att delårsrapporten i allt väsentligt är upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed i övrigt.

Vi bedömer att den analys som gjorts och de kommentarer som lämnats i allt väsentligt ger information om den ekonomiska situationen och utvecklingen.

• Ar resultaten i delårsrapporten förenliga med de av fullmäktige fastställda målen för god ekonomisk hushållning, d. v.s. finns förutsättningar att målen kommer att

uppnås?

Vi bedömer att det prognostiserade resultat är förenligt med de finansiella mål som direktionen fastställt i verksamhetsplanen 2017-2019.

Vi bedömer, utifrån delårsrapportens återrapportering, att verksamhetens prognostiserade utfall delvis är förenligt med de av direktionen fastställda målen för verksamheten i flerårsplan med budget 2017-2019.

Verksamhetsrnått och jämförelser redovisas i viss omfattning i delårsrapporten. Vi bedömer det som tillräckligt för att vara en delårsrapport. Flertalet av verksamhets-, service- och kvalitetsmåtten följs endast upp i årsredovisningen.

Bokslut och årsredovisning 2017 (Bilaga 4)

Granskningen sker utifrån ett väsentlighets- och riskperspektiv och har bland annat till syfte att bedöma om årsredovisningen är upprättad i enlighet med kommunallagen, lag om kommunal redovisning och övrig normgivning.

Vi bedömer att årsredovisningen i allt väsentligt redogör för utfallet av verksamheten, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen.

Förbundet lever upp till kommunallagens krav på en ekonomi i balans (KL 8:5 a-b).

Resultatet uppgår till 1 374 tkr och det finns inga reavinster.

I årsredovisningen görs en avstämning mot de finansiella målen för god ekonomisk hushållning. Båda målen uppnås och vi bedömer därmed måluppfyllelsen som mycket god.

I verksamhetsplan med budget för 2017-2019 har förbundet redovisat mål och riktlinjer för verksamheten, vilka även är kopplade till begreppet "god ekonomisk hushållning".

Utöver de finansiella målen för god ekonomisk hushållning finns l miljörnål, 13 inriktningsmål och 14 verksamhetsrnål. Uppföljningen av dessa redovisas i årsredovisningen på ett tydligt sätt.

Vi bedömer utifrån årsredovisningens återrapportering av verksamhetsrnålen

måluppfyllelsen som mycket god då samtliga av de mål som har mätts är uppfyllda. 2 mål har inte mätts.

Vi bedömer vidare att årsredovisningen i allt väsentligt uppfyller kraven på rättvisande räkenskaper och är upprättad enligt god redovisningssed.

Träffar med fOrbundet

Revisionsarbetet har förutom ovanstående redovisade granskningar även omfattat träffar med direktionens ordförande och förbundsledningen.

Övrigt

Vår revision har även omfattat att löpande granska och ta del av protokoll, samt genom information hålla oss underrättade om förbundets verksamhet.

Vårt anslag för 2017 var 200 tkr. Som sakkunnigt biträde anlitas PwC.

Våmäs den 23 mars 2018

~0

Ingvar Lind Dinka Hodzic

2018-03-23

Till

Kommunfullmäktige

Årsredovisning och bokslut för 2017 -Vårdförbundet Sörmland

Vårdförbundet Sörmlands förbunds direktion har vid sammanträde 2017-03-20 godkänt bifogade årsredovisning och bokslut för förbundets verksamhet för år 2017.

Årets resultat är positivt och uppgår till totalt 1374 tkr.

Den sammanlagda anslagsnivån från medlemskommuner och landsting har ökat med 1,8 Mkr jämfört med föregående år

Det externa patientintaget på Vårnäs behandlingshem om 2,87 patienter per vårddygn har minskat i förhållande till föregående år (3,91). Budget för externa placeringar är 3,0 patienter per vårddygn.

Medlemskommunerna har nyttjat sina avtalade vårdplatser till 93,5 % inom det Öppna intaget, vilket medför något lägre nyttjandegrad än det som beräknats i budgeten.

Det samlade ekonomiska resultatet på Vårnäs behandlingshem som även inkluderar halvvägshusen för kvinnor och män uppgår till 712 tkr inklusive

avskrivningar. Betydande för resultatet är att skog har sålts för motsvarande 223 tkr.

En vakant tjänst på förlängda behandlingen har också påverkat resultatet.

Familjerådgivningen visar ett positivt ekonomiskt utfall med 387 tkr. Betydande för resultatet är en vakant tjänst lmder sex månader.

Upphandlingsverksarnheten visar ett positivt resultat med 63 tkr.

Gläntans behandlingshem redovisar ett positivt resultat med 212 tkr. Ett omfattande arbete med externa remittenter ger upphov till resultatet.

Soliditeten är 60 %. Den lägre soliditetsgraden beror på en större balansomslutning på grund av att anslagen för l:a kvartalet 2018 har fakturerats och bokförts i slutet av 2017.

Vid exkludering av anslagen (7 654 tkr) i kundfordran blev soliditetsmåttet 84 % för

Årets verksamhetsintäkter består av anslag från huvudmännen för köpt verksamhet med 29,2 Mkr (27,4 Mkr) samt av vårdavgifter från andra intressenter och övriga intäkter med 7,6 Mkr (8,5 Mkr).

Ett ägarmöte har genomförts på Vårnäs i april månad. En ekonomisk redovisning samt verksamhetsinformation från år 2016 lämnades. Förslag till

budgetförutsättningar och anslagsramar i budgeten för 2018 presenterades.

Ägarrepresentanterna beslutade att godkänna dessa.

Förbundsdirektionen ser med stor tillförsikt fram mot det nya verksamhetsåret, där dialogen med Er som medlemskommuner är avgörande för den fortsatta

utvecklingen av förbundet och dess nuvarande samt framtida verksamhetsområden.

För ytterligare upplysningar om förbundets verksamhet och ekonomi hänvisar vi till bifogad årsredovisning.

För Vårdförbundet Sörmland

Ra?" rapenhielm Förbundschef

Vårdförbundet Sörmland

Org nr 222 000 - 0323

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

ORDFÖRANDES KOMMENTARER 3

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 4

Uppdrag och verksamhet 4

Vision 5

Värdegrund 5

Omvärldsanalys 5

Väsentliga händelser under och efter verksamhetsåret 6

Intern kontroll 7

God ekonomisk hushållning 12

Årets resultat Balanskrav

12 13

Upplysning om pensionförpliktelse och ansvarsförbindelse 13

Driftredovisning 14

Noter till resultat- och balansräkning samt kassaflödesrapport 19

Allmänna redovisningsprinciper 22

Sex år i sammandrag 23

REDOVISNING AV VERKSAMHETERNA 24

Förbundsgemensamt - förbundsdirektion och vårdförbundets kansli 24

Uppföljning av finansiella mål 24

Uppföljning av miljömål 25

Vårnäs behandlingshem 25

Kvalitetsutveckling 26

Uppföljning av mål 27

Öppet intag 2015 - utfall/budget - diagram samt mernyttjande 29

Upphandling 30

Vad är ett kommunalförbund - Politisk organisation 41

ORDFÖRANDES KOMMENTARER

Verksamheterna inom Vårdförbundet Sörmland har stabiliserats under året. Samtliga

verksamheter visar också ett ekonomiskt överskott. Totalt ger verksamheten ett överskott på drygt 1,3 milj sek. Det är fjärde året i följd som den samlade verksamheten har ett överskott på drygt 1 milj sek.

Särskilt glädjande är att även Gläntans behandlingshem för unga vuxna nu visar ett

ekonomiskt överskott. Fler ungdomar har tagit del av vården både från medlemskommunerna och genom externa placeringar. Gläntans behandlingshem har också ökat ut sin verksamhet till att även kunna erbjuda förlängd behandling. Ett kvalitetssäkringssystem för Gläntan har utarbetats och kommer att införas under 2018.

Vårnäs behandlingshem är väl etablerat och efterfrågat. Verksamheten uppvisar också ett betydande ekonomiskt överskott. Målsättningen att väntetider för inskrivning skall vara högst två veckor har i stort kunnat hållas under året. Behandlingen ger mycket goda resultat med en drogfrihet på långt över målsättningen 50%. Verksamheten har också under året utvecklats med ett öppet intag till anhörigprogrammet, vilket varit mycket framgångsrikt. Ett nytt kvalitetssäkringssystem har implementerats och fungerar väl.

Upphandlingen av kompletterande och alternativa behandlingsformer inom socialtjänstens område har bedrivits på sedvanligt sätt i samverkan med samtliga kommuner i länet. Under året har avtal tecknats för Skyddat boende samt konsulentstödda familjehem. Avtalsområdet skyddat boende upphandlades i två kategorier – kvinnor och män respektive enbart kvinnor.

Sammanlagt tecknades 12 ramavtal med 8 separata leverantörer. I avtalsområdet konsulentstödda familjehem tecknades sammanlagt 12 ramavtal med 10 leverantörer i kategorierna – barn respektive vuxna. Ramavtalen löper på tre år.

Familjerådgivningen har under året genomfört en hel del utåtriktade aktiviteter också i syfte att öka möjligheterna till tidiga insatser i behövande familjer. Uppföljningen visar också att klienterna är mycket nöjda med samtalen och har stort förtroende för verksamheten.

Arbetet med utbildning för certifiering av 12-stegsrådgivare har kommit igång på allvar under året har tre kurser med femton deltagare genomförts med gott resultat. Ett samarbete har inletts med Åsa folkhögskola.

En gemensam utbildningsdag genomfördes också för all personal i Vårdförbundet samt förbundets direktion. Temat var personalpolitik. Dagen var mycket upskattad och gav ett gott resultat.

Från direktionens sida vill vi rikta ett varmt tack till all personal för deras gedigna insatser under året.

Torgerd Jansson

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

In document Ladda ner (Page 113-125)