• No results found

Återta elprisavtal

In document ELMARKNADSHANDBOK SVENSK (Page 46-50)

Kapitel 1 Teckna och avsluta avtal – nät och handel

1.4 Avsluta elprisavtal

1.4.6 Återta elprisavtal

Om elanvändaren flyttat utan att säga upp elprisavtalet med elhandelsföretaget ska elprisavtalet ändå anses som uppsagt i och med att elhandelsföretaget tar emot information från elnätsföretaget om utflytten via Z05LK om att elhandelsföretagets leveransskyldighet därmed upphör. Det är bra om elanvändaren meddelar både elnätsföretaget och elhandelsföretaget om uppsägningen men det är alltså inte nödvändigt för att även elprisavtalet ska bli uppsagt vid utflytt.

När elprisavtalet med det tidigare elhandelsföretaget är på väg att löpa ut kan elanvändaren antingen säga upp avtalet och välja ett annat elhandelsföretag, eller teckna nytt elprisavtal med befintligt elhandelsföretag. Uppsägningen ska ske enligt avtalets uppsägningstid. Exempel på uppgifter som en uppsägning bör innehålla är

 tidpunkt för när avtalet/elleveransen upphör

 kundnummer hos elhandelsföretaget

 anläggnings-id

 områdes-id för nätavräkningsområde

Svensk Elmarknadshandbok 21B 46 Informera kunden: Bekräftelse av uppsägning

Vid mottagen uppsägning från elanvändaren bör det nuvarande elhandelsföretaget bekräfta uppsägningen till elanvändaren.

I denna bekräftelse bör det framgå att elprisavtalet med det nuvarande

elhandelsföretaget kommer att fortsätta gälla till dess att elhandelsföretaget får ett meddelande från aktuellt elnätsföretag om att elleveransen upphör

(leveransskyldighet enligt ellagen).

Ett annat sätt ett elprisavtal kan avslutas på är om kunden gör sig skyldig till väsentligt avtalsbrott. Se mera längre ner i avsnitt 1.4.

1.4.2 Sammanställ information om förändrad kundstatus

Elhandelsföretaget har rätt att debitera elanvändaren enligt elprisavtalet under

uppsägningstiden. När elnätsföretaget sänder Z05LK kan det inträffa att tidpunkten för upphörandet anges till ett annat datum än vad som angivits i uppsägningen.

Elhandelsföretagets leveransskyldighet fortsätter tills elleveransen enligt Z05LK upphör.

Om det befintliga elprisavtalet har upphört före elnätsföretagets slutdatum i Z05LK ska elhandelsföretaget meddela elanvändaren om vilka villkor som gäller för tiden fram till dess att elleveransen faktiskt upphör.

Informera kunden: Tidsbestämda avtal

Om elanvändaren har ett tidsbestämt elprisavtal är elhandelsföretaget enligt ellagen skyldigt att i god tid informera elanvändaren om när avtalet upphör. Information ska lämnas tidigast 90 dagar och senast 60 dagar innan avtalet löper ut och kan till exempel meddelas på fakturan. Informationen ska innehålla tidpunkten för avtalets upphörande samt konsekvenserna av att avtalet upphör. Det innebär att

elhandelsföretaget ska informera elanvändaren om att denne även i fortsättningen kommer att vara kund hos företaget, även om avtalet inte aktivt tecknas om. Vidare måste elhandelsföretaget informera elanvändaren om de villkor som gäller för elprisavtalet.

1.4.3 Kontroll av eventuellt brott mot tidsbestämt avtal

Av elhandelsföretagets faktura bör det framgå vilka villkor och vilken avtalstyp (avtalets löptid, uppsägningstid, pris och så vidare) man avtalat med elanvändaren. Informeras kunden om detta minskar risken för dubbla avtal.

Om elanvändaren sluter avtal med ett nytt elhandelsföretag och detta nya avtal börjar löpa innan det gamla avtalet har löpt ut, har det gamla elhandelsföretaget enligt de allmänna avtalsvillkoren rätt att ta ut en avgift för avtalsbrott. Om det visar sig att elanvändaren har fler än ett avtal avseende samma leveransperiod blir elanvändaren generellt sett ersättningsskyldig gentemot det elhandelsföretag som förlorar leveransen.

Om elanvändaren önskar att det gamla avtalet ska fortsätta gälla kan han/hon begära att det nya avtalet cancelleras. Detta kan dock bara göras under förutsättning att

meddelandet Z03C kan skickas inom föreskriven tid.

I vissa fall har elhandelsföretagen egna avtalsvillkor som styr att kunden måste ta med sig elprisavtalet om den tecknar ett nytt elnätsavtal. Om kunden inte gör detta kan ersättning för avtalsbrott komma att utkrävas.

1.4.4 Meddela elanvändaren om hävning av avtal

I en situation när elhandelsföretaget har rätt att avbryta leveransen på grund av väsentligt avtalsbrott ska elhandelsföretaget enligt ellagen (11 kap) delge kunden information om att frånkoppling kan ske om inte avtalsbrottet regleras. Ett meddelande

Svensk Elmarknadshandbok 21B 47 ska även skickas till berörd socialnämnd. Är fordran tvistig eller om kunden reglerar avtalsbrottet får inte frånkoppling ske.

Om kunden trots detta inte reglerar sitt avtalsbrott så kan elhandelsföretaget välja att antingen:

 begära frånkoppling av anläggningen och kvarstå i avtalsförhållandet eller

 häva avtalet och avsluta avtalsförhållandet

Som elhandelsföretag måste man alltså välja en av ovanstående metoder för varje väsentligt avtalsbrott, man kan alltså inte först frånkoppla anläggningen och sedan häva avtalet. Om elhandelsföretaget väljer att frånkoppla anläggningen så kvarstår

avtalsförhållandet och elhandelsföretaget är enligt ellagen leveransskyldigt tills kunden antingen flyttar eller ett annat elhandelsföretag övertar leveransen. För hantering vid frånkoppling, se kapitel 2.

Om elhandelsföretaget väljer att häva avtalet så avbryts avtalsförhållandet och om elanvändaren inte aktivt väljer ett nytt elhandelsföretag ska elnätsföretaget tilldela leveransen till det anvisade elhandelsföretaget. Enligt ellagen ska då både elnätsföretag och det anvisade elhandelsföretaget informera elanvändaren om de förutsättningar som gäller för det anvisade avtalet.

Om elhandelsföretaget väljer att häva avtalet bör man meddela detta till elanvändaren. I meddelandet bör det framgå från vilket datum som avtalet kommer upphöra och av vilken anledning, samt vad konsekvenserna blir. Om anläggningen även omfattar produktion som omfattas av mottagningsplikt ska den leveransen också avslutas av elnätsföretaget och tilldelas anvisningsleverantören samtidigt som

konsumtionsanläggningen. Om leveransen till produktionsanläggningen däremot är aktivt sökt är det upp till elhandelsföretaget att själva häva även denna leverans om de inte vill/kan ha den kvar, t ex beroende på skrivningar i avtalsvillkor.

Ett anvisat elhandelsföretag har inte möjlighet att häva avtalet vid elanvändarens väsentliga avtalsbrott, eftersom företaget är skyldigt att tillhandahålla elprisavtal till alla elanvändare som saknar elhandelsföretag. Det anvisade elhandelsföretaget är istället hänvisat till möjligheten att begära frånkoppling för att begränsa sina förluster om en elanvändare missköter sig.

När det gäller elanvändare som är näringsidkare finns inga särskilda regler i ellagen som reglerar rätten att avbryta leveransen till en kund som gjort sig skyldig till väsentligt avtalsbrott, utan denna rätt regleras i branschens allmänna avtalsvillkor.

1.4.5 Meddela elnätsföretag om hävning av avtal

Om en part har gjort sig skyldig till ett väsentligt avtalsbrott, se 11 kap. 3 § ellagen, har motparten i avtalsrättsliga sammanhang normalt rätt att häva avtalet. Med hävning avses att avtalsrelationen upphör. De eventuella kvarstående oreglerade frågorna mellan parterna ska regleras i omedelbar anslutning till hävningen. Meddelandet till motparten om hävningen bör, ur ett bevisperspektiv, vara skriftligt.

När det gäller hävning av avtal är det endast den som häver ett avtal som kan ange tidpunkt för när hävningen ska genomföras. När avtalet hävs ska elhandelsföretaget underrätta elnätsföretaget om detta med en Z08H. I meddelandet ska hävningsdatum anges. Observera att ett avtal aldrig kan hävas retroaktivt. En Z08H kan skickas senast det datum som hävningen avser.

Elnätsföretaget svarar på Z08H med en Z05L till det tidigare elhandelsföretaget, samt skickar en Z04A/Z04D till det anvisade elhandelsföretaget om elnätsföretaget inte får in någon Z03L från något annat elhandelsföretag som kunden valt. Ärendereferensen i PRODAT-meddelandet knyter ihop Z08H med Z05L och Z05L ska innehålla samma

Svensk Elmarknadshandbok 21B 48 slutdatum som Z08H. Tidsfrist för meddelandena Z05L och Z04A/Z04D och tillhörande UTILTS-meddelanden gäller som vid leverantörsbyten.

Även om ett elhandelsföretag har ett tidsbestämt avtal med en elanvändare är det möjligt att bryta detta avtal i förtid. Elhandelsföretaget kan då ta ut en avgift för detta om det reglerats särskilt i avtalet med elanvändaren.

Elnätsföretaget informerar elanvändaren om vilket elhandelsföretag som anvisats.

Rutinerna vid avläsning av mätaren för hävningstidpunkten är desamma som vid

leverantörsbyte. Ett UTILTS-meddelande med slutmätarställning sänds av elnätsföretaget till tidigare elhandelsföretag och ett UTILTS-meddelande med startmätarställning sänds till det anvisade elhandelsföretaget efter leveransperiodens slut, enligt ordinarie

rapporteringsfrister.

Observera att en Z08H inte får användas som en sista utväg att cancellera ett avtal! En skickad Z08H ska besvaras med en Z05L, det vill säga avslut av elleverans och inte med Z04C, det vill säga cancellering av elleverans. Om Z04C skickas så cancelleras

elleveransen, det vill säga den startar aldrig över huvud taget. En Z05L avslutar en elleverans, det vill säga startdatumet måste ha passerats för att leveransen ska kunna avslutas. Cancelleringsmeddelanden ska inte följas av mätvärden, men

avslutsmeddelanden ska göra det. Efter en cancellering återställs tidigare gällande

aktörshistorik, men efter en hävning träder det anvisade elhandelsföretaget in. Kort sagt, flera flöden blandas ihop om Z08H används vid fel tillfälle, och det skapar dessutom oreda i meddelandetrafiken.

Man kan inte cancellera en Z08H. Skulle det visa sig att kunden betalar sin fordran i samband med att hävningen genomförs och elhandelsföretaget vill återuppta sin affärsrelation med kunden, måste ett nytt avtal tecknas och meddelanden enligt den gängse leverantörsbytesprocessen måste skickas för att elleveransen ska kunna

återupptas. Detta regleras i avtalslagen. Detta innebär att leveransstarten sker minst 14 dagar framåt i tiden. Se mer i avsnitt 4.1 om leverantörsbytesprocessen.

1.4.6 Återta elprisavtal

Om upphörandet av elleveransen inte är korrekt, alternativt om elanvändaren anmäler en annan sluttidpunkt för avslutandet av elleveransen än vad som tidigare anmälts, måste Z05L/LK cancelleras. Mätföreskriften beskriver inte tidpunkt, men det nya

slutdatumet bör skickas innan elleveransen avslutas. Det görs genom att elnätsföretaget cancellerar föregående Z05L/LK med en Z05C och därefter eventuellt återigen skickar Z05L/LK med nytt datum. Ändringar av utflyttningsdatum bör inte göras retroaktivt.

Om elprisavtalet har avslutats på fel datum eller avslutats felaktigt ska det tidigare elprisavtalets villkor fortsätta gälla till avtalets slutdatum eller till dess att nytt leveransslutdatum inkommer.

För mer information om vad som gäller vid tecknande och uppsägning av elprisavtal, se avsnitt 1.2.

Svensk Elmarknadshandbok 21B 49

In document ELMARKNADSHANDBOK SVENSK (Page 46-50)

Related documents