• No results found

Gångbana på Finnstabergsvägen

2 Åtgärder som genomfördes under 00

Som ett led i övergången till de nya hastighetsnivåerna och ökningen av trafiksäkerheten i kommunen genomfördes 2015 en stor hastighetsrevision för Bro, Brunna och Kungsängen med undantag för Enköpingsvägen, Lennartsnäsvägen, söder om Bro-station, Kockbackavägen norr om Sandhagsrondellen och E18 (Statlig väg). Denna revision har kommunen arbetat vidare med och den genomfördes under 2016.

Figur 3: Den hastighetsplan som antogs och verkställdes under 2015 för Bro, Brunna och Kungsängen.

Fortfarande finns det vägar inom tättbebyggt område (där kommunen har mandat att besluta om hastighetsbegränsning) som bör få ändrade hastigheter antingen för att de inte togs med i hastighetsrevisionen eller för att synpunkter har inkommit som belyser omständigheter som inte beaktades inför planens antagande. Samhällsbyggnadskontoret fortsätter att arbeta vidare med dessa.

Övriga Trafik- och tillgänglighetsåtgärder som samhällsbyggnadskontoret har arbetat med under 2020 men som ännu inte är slutförda finns presenterade i respektive

projektbeskrivning i bilaga 2.

2.1 Projekt som genomförts 2020

Projekt nr 2: Regional gång- och cykelväg genom Bro

Upplands-Bro kommun har blivit beviljad statlig medfinansiering om 50% av kostnaderna som är aktuella 2020–2021 för gång- och cykelvägen med regional standard längs med

Enköpingsvägen, mellan Brorondellen och Råbyvägen (etapp-2). Byggnationen har påbörjat december-2020 och kommer att bli färdig sommar 2021.

Sid 9 av 13

Projekt nr 3: Tillgänglighetsanpassning av busshållplatser

För att skapa ett tillgängligt kollektivtrafiksystem i kommunen behöver ett antal

busshållplatser tillgänglighetsanpassas. Idag är ungefär hälften av busshållplatserna längs med det kommunala vägnätet tillgänglighetsanpassade. För att genomföra detta har en

prioritering gjorts utifrån statistik från kommunens bussentreprenör (Nobina) över på- och avstigande, hållplatsens geografiska läge samt en inventering som SPF Seniorerna har gjort på en del av kommunens busshållplatser. Upplands-Bro kommun har blivit beviljad statlig

medfinansiering om 50 % av kostnaderna som är aktuella 2020–2021 för att tillgänglighetsanpassa de befintliga hållplatserna och bygga de nya hållplatserna på

Mätarvägen. Byggnationen av de nya hållplatserna på Mätarvägen samt ett övergångställe är klar. Hållplats Musikvägen kommer att byggas om under februari – mars 2021. Vi kommer fortsätta med resten under 2021.

Prioriteringslista för ombyggnation:

1. Musikvägen 1st 2. Emaljstigen 2st 3. Textilvägen 1st 4. Marknadsstigen 1st 5. Aspvik 2st

Prioriteringslista för nybyggnation:

1. Mätarvägen 2st

Projekt nr 5: Nya busshållplatser på Enköpingsvägen vid Österhagen

Två nya busshållplatser, två övergångsställen samt gång- och cykelanslutningar planeras vid Enköpingsvägen, strax söder om Österhagen och Kockbackavägen. Detta färdigprojekterades under 2018.

Upplands-Bro kommun har blivit beviljad statlig medfinansiering om 44 % av kostnaderna som är aktuella 2020–2022 för gång- och cykelvägen längs med Kockbackavägen och två nya hållplatser på Enköpingsvägen. Byggnationen på etapp 1 har påbörjat under december 2020 och kommer att vara färdig sommar 2021.

Etapp-1 omfattar:(2020–2021)

Anläggning en ny gång- och cykelbana (3m bredd) på hela sträckan längs med Kockbackavägen från Kockbackarondellen till befintlig gång- och cykelbana samt anläggning ett upphöjt övergångsställe vid Kockbackarondellen.

Etapp-2 omfattar: (2021–2022)

Anläggning två nya busshållplatser på Enköpingsvägen samt hastighetsdämpande åtgärder innan rondellen. Det ska även byggas anslutande gång- och cykelbana till de befintliga.

Sid 10 av 13

Projekt nr 25: Blomman förskola

Projektet genomfördes 2019–2020 i samarbete med Mark och exploateringsavdelningen. Det omfattar en ny kommunal väg till Blomma förskolan, gång- och cykelväg, övergångställe och avlämningsplats samt en ny parkering.

Projekt nr 7: Gång- och cykelförbindelse mellan Västra Rydsvägen och längs med Bygdegårdsvägen

Det håller på att byggas en ny gång- och cykelbana längs med Bygdegårdsvägen mellan Skyttens väg och busshållplats Tvärvägen. Där ingår även ombyggnation av hållplats Tvärvägen och nytt övergångställe med belysning. Tidplan på detta projekt förlängds pga pandemi. Första besiktning gjordes november 2020 och slutbesiktning kommer att ske under juni 2021.

Projekt nr 12: Trafiksäkerhetsåtgärder på Strandvägen och Prästhagsvägen

Projektet har inte genomförts på grund av brist på resurser. Detta ska prioriteras upp till prioritet 1 under 2021.

Projekt nr 19: Gång- och cykelvägar på Skällstavägen och Klövtorpsvägen mellan Råbyvägen och Håtunavägen

Etapp 1 och 2 projekterades och byggdes under 2019–2020.

Projektet delades in i olika etapper på grund av omfattningen:

Etapp 1: Sträcka mellan Håtunavägen och Ullevivägen - färdigställdes 2019

Etapp 2: Övergångstället på Ullevivägen och koppling till befintliga Gång- och cykelvägar - färdigställdes 2020

Etapp 3: Gång- och cykelväg längs med Skällstavägen – det behövs mer utredning för att analysera behovet och inventera möjligheter i Skällsta industriområde.

Projekt nr 15: Gång-och cykelväg mellan Håbo-Tibble kyrkby och Tjustaskolan

En projektgrupp är startad tillsammans med representanter från VA-avdelningen. Uppdraget för Projektering och systemhandlingar har beställt av konsultföretag. Upphandling för byggnationen kommer påbörjas höst 2021.

Gång- och cykelvägen kommer att gå på den norra sidan av Tjustavägen med trafiksäkra övergångar samt nya busshållplatser och belysningar vid övergångar.

Projekt nr 31: Gångbana och övergångställe på Målarvägen

Sid 11 av 13

Projektet utreddes 2020. Det är ett omfattande arbete att bygga en ny gångbana på

Målarvägen mellan Lantmätarvägen och Stationsvägen samt övergångställen på Målarvägen och Lantmätarvägen.

Projekt nr 32: Vändplan och parkering på Mätarvägen

Projektet utreddes och projekterades 2020. Det är ett omfattande arbete att bygga nya vändplan och parkeringar på Mätarvägen. ICA Fastighet kommer att utföra och finansiera byggnationen.