• No results found

Öhrlings PricewaterhouseCoopers

4.2 Intervjuer med svenska revisorer

4.2.2 Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Personlig intervju genomförd med Henrik Bergqvist, som är auktoriserad revisor, på det lokala kontoret i Eskilstuna. Intervjun genomfördes den 6 april 2009.

Allmänt om revision och revisorsuppgifter idag

PWC i hela Sverige har cirka 60 000 klienter. Lokalt har revisionsbyrån 700 klienter och av dessa har Henrik Bergquist hand om 130 stycken i egenskap av påskrivande revisor. Deras klienter är små och medelstora företag, vilket utgör 90 procent av deras rikstäckande klientunderlag. För Henrik Bergqvist utgör dessa företag 100 procent av dennes klienter. I dennes arbetsuppgifter ingår granskning av årsredovisningar, bokslut samt

styrelseförvaltning av bolag. Henrik Bergqvist är även huvudansvarig, vilket innebär att vara påskrivande revisor samt ha den styrande rollen över medarbetarna. Den styrande rollen över medarbetarna innebär till stor del att vara bollplank.

Ekonomisk brottslighet

Idag är revisorn skyldig att anmäla misstanke om brott, exempelvis om ett företag inte bokfört på tre månader. Henrik Bergqvist berättar att en vanlig medelväg är att revisorn meddelar styrelsen om det inträffade och ger företaget en viss tid att åtgärda detta. Sker ingen åtgärd från företagets sida, genomförs en anmälan. Om revisorn bedömer det inträffade som tillräckligt allvarligt, görs anmälan trots allt. Efter anmälan avgår revisorn. Däremot har en revisor inte skyldighet att ”leta efter” ekonomisk brottslighet utan ovanstående förpliktelser gäller bara om revisorn i ett företags redovisning upptäcker fynd som väcker brottsmisstankar. Lokalt sett (kontoret i Eskilstuna) är det väldigt sällan en anmälan görs. Även om det inte varit helt problemfritt, har revisionsbyrån inte behövt anmäla brottsmisstanke för att därefter avgå. Henrik Bergqvist anger att bokföringsbrott är vanligast. Skattebrott förekommer, men är inte vanlig bland klienterna, enligt Bergqvists egen erfarenhet. Denne har inte upplevt

Om det finns skäl att misstänka brott enligt brottsskala, anger Henrik Bergqvist följande tillvägagångssätt:

• Tala med intern jurist om vad som behövs göras

• Meddela styrelsen skriftligt om brottsmisstanken. Om det är lämpligt ge klienten 1 månad på sig att åtgärda problemet. Om problemet åtgärdas är en oren

revisionsberättelse det värsta som kan hända.

• Om problemet inte åtgärdas eller anses för allvarligt för att åtgärdas görs en anmälan varefter revisorn avgår.

• Om det uppstått ett brott och styrelsen anmält behövs ingen åtgärd

Slopad revisionsplikt

Bergqvist berättar vidare att det som kommer att ske vid slopad revisionsplikt är att man går från lagstadgad revisionsplikt till efterfrågestyrd revision. Detta kommer att bidra till bättre dialog mellan revisionsbyrå och klient, eftersom tvång inte föreligger. ”Jag är därför svagt positiv”, säger Henrik Bergqvist.

Fördelen ur samhällsperspektiv är att revisorn ser till att samspelet på marknaden fungerar, att alla gör rätt för sig. Tvingas alla så är det lika för alla, berättar Bergqvist. Vidare anser denna att fördelen med frivillig revision är att det kan fungera som en avlastning. Revisionsplikt är idag en tung post när det gäller vilande företag.

Nackdelar med avskaffad revisionsplikt är att företagare kan riskera göra fel i bokförings- och skattehänseende, vilket innebär risk för ofrivillig brottslighet. Överlag anses risk för ökad ekonomisk brottslighet vara stor. Ur samhällsperspektiv, anser Henrik Bergqvist, att blir svårare att kontrollera och förhindra ekonomisk brottslighet.

Enda chansen är att Skatteverket sköter detta med hjälp av extraresurser samt med hjälp av skatterevision. Dessutom kommer frivilligheten att göra att hederliga företag kommer att fortsätta att välja revision bland annat för att stärka sin ställning hos sina intressenter. Bergqvist tror att det blir mer vanligare med stickprover som kommer att utföras för att upptäcka exempelvis bluffakturor, felaktigheter i kassaregister samt övrigt fusk. Oavsett omfattning av kontroller, kommer det alltid att förekomma en viss del ekonomisk brottslighet, anser Bergqvist.

Redan år 2002 började förberedelsen inför avskaffandet av revisionsplikten. Det som har ändrats är att tjänsteutbudet har utvecklats hårt, först och främst i form av affärsservice. Exempel på affärsservice kan nämnas faktureringstjänster, leverantörsfakturor, löner mm. Bergqvist berättar vidare vad det gäller gränsvärdena för att befrias från revision, har varje involverat land satt sina egna nationella gränsvärden i stället för att tillämpa de som

exempelvis EU föreskriver. Mycket revision byts ut mot rådgivning. Öhrlings är väl rustade för förändringen som enligt egen utsaga inte blir något dramatisk. Behovet av

redovisningskonsulter anses öka efter avskaffandet av revisionsplikten. Andra förändringar som kan vara på gång, enligt Bergqvist, är förändringen av aktiekapitalet som eventuellt kommer att återigen sänkas från lägst 100 000 kronor till lägst 50 000 kr.

Bergqvist tror att de flesta kommer att behålla revisionen. Denne hänvisar till Öhrlings egen undersökning som har visat att cirka 70 procent av företagen kommer att behålla revisionen. Vidare hänvisar denne till Bo Svenssons utredning, där det framgår att cirka 60 procent kommer att behålla revisionen. Slutligen påpekar Bergqvist att även studenter från ett universitet kom fram sin undersökning att 70 procent kommer att behålla revisionen. Vissa små företag har inte behov av revision, men har kanske behov av andra tjänster i stället. Om ett företag har flera ägare samt eventuellt har en styrelse med flera medlemmar så finns det alltid behov av revision.

Bergqvist är grundläggande positiv till avskaffandet av revisionsplikten. Denne menar att slopad revisionsplikt är att rekommendera när det gäller små bolag, eftersom revision i vissa fall utgör en stor kostnad för dessa. För branschens egen del, blir friheten större i

tjänsteutövningen. Frivilligheten är positiv, eftersom de som väljer revision vet varför de gör det, avslutar Henrik Bergqvist.