• No results found

7.1 Bemötande inom vården

7.1.2 Önskvärt bemötande inom vården

Föräldrarna har nämnt i sina bloggar om hur de blivit bemötta, men de har även tagit upp om hur de önskar bli bemötta av vårdpersonalen. Alla föräldrar nämnde på sina bloggar om olika faktorer i vården som de önskade skulle kunna förbättras.

Kommunicera med föräldrarna

Alla föräldrar önskade att kommunikationen skulle fungera bättre, både mellan föräldrarna och vårdpersonalen men också vårdpersonalen emellan. De önskade också att vårdpersonalen skulle prata på ett lugnt sätt och informera barnen på ett sätt så att de också förstår. Något som föräldrarna också uppskattade var att vårdpersonalen informerade ärligt och var rakt på sak så att inga missuppfattningar skulle uppstå. Något som föräldrarna även önskade var att kommunikationen mellan olika avdelningar skulle fungerat bättre eftersom det ofta var där som kommunikationen brast.

”Inatt hade vi en underbar barnskötare, hon är helt fantastisk. Hon är mjuk och fin när hon pratar, även på nätterna när hen sover berättar hon vad hon skall göra och viskar. De flesta skötare är bra här men jag önskar ändå att det fanns fler som henne.” (Blogg 1)

”Läkaren kom in och pratade med oss, vi fick ställa alla våra frågor och han tog sig tid att svara, det känns skönt när någon lyssnar på en och informerar oss om vad som sker. Så önskar man att det skulle vara alla gånger.” (Blogg 1)

Samma vårdpersonal ger trygghet

Alla föräldrar nämnde hur viktigt det är att de får ha en egen ansvarig läkare och skötare eftersom de då får bygga upp ett förtroende till dem. Flera av föräldrarna nämnde att det var lättare att skapa ett förtroende till personal som var kunnig och noggrann samt att de hade erfarenhet inom barnsjukvård. Gemensamt för alla bloggar var att de önskade att de alltid skulle få åka till en barnavdelning och inte behöva tas in på andra avdelningar då platsbrist rådde. Föräldrarna i frågesatte sjukhusens organisering av platser för barn med cancer, många föräldrar nämnde att de till följd av förflyttningen till en annan avdelning, upplevde risk för onödig smitta och att de då hade väldigt svårt att lita på att vårdpersonalen agerade rätt.

”Är så glad att vår läkare kommer vara här även nästa vecka, det känns otryggt med nya läkare hela tiden, så när vi får ha vår egen läkare som sköter om oss känns det underbart, man hinner inte bygga upp någon tillit om vårdpersonalen som är ansvarig för mitt barn byts hela tiden.” (Blogg 1)

”Vi skulle önska att man hade ett annat sätt att schemalägga läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Att varje patient hade en ansvarig läkare och även försöka använda sig av samma sjuksystrar till samma patient. Det tar lång tid för vissa barn att skapa sig ett förtroende för nya människor och när det då kommer in nya så ofta blir det väldigt jobbigt för dem.” (Blogg 3)

”Idag fick vi ha turen att ha samma sjuksköterska som igår, kunde inte låta bli att berömma henne. Det känns tryggt att få ha samma sjuksköterska flera dagar i rad.” (Blogg 4)

Ge information om väntetider och utveckla sjukhusets rutiner

Gemensamt för alla föräldrar var att de önskade att sjukhusen skulle ha ett bättre system när barnen skulle intas på avdelningen, eftersom de alla måste åka via akutmottagningen och vänta i ett väntrum med många andra sjuka. De önskade att barn med cancer skulle prioriteras mer på akutmottagningen och att de alltid skulle få vänta i ett eget rum för att undvika komplikationer i form av olika smittor. Det framkom också att de önskade få bättre information om väntetiden. Föräldrarna önskade också att läkaren skulle informera mer om hur länge det tar innan man får olika svar samt att de också skulle hålla sig till dessa tider så att det inte uppstår onödigt lidande då det drar ut på tiden.

”Sköterskan meddelade oss att vi fick komma och vänta på avdelningen och att läkaren snart skulle komma och ge besked åt oss. Det hela slutade med att vi satt i flera timmar med vårt sjuka barn i en korridor i väntan på svaret som kunde förändra vår framtid. Man önskar att vi skulle fått bättre information om väntetiderna och om möjligheterna som fanns istället för att utsätta vårt barn för onödigt lidande.” (Blogg 2)

’’Det känns som en evighet att gå och vänta på blodprovssvaren, kan de inte bara meddela oss så fort de får svaren istället för att dra ut på det över helgen?’’ (Blogg 1)

”Igår kväll satt vi 5timmar på akutmottagningen i vänt rummet med andra sjuka människor.

Är det inte ofattbart? Jag önskar att man skulle få åka direkt upp till avdelningen utan att behöva bråka med vårdpersonalen för att då sedan slippa till avdelningen.” (Blogg 3)

Lugnt och empatiskt arbetssätt

I flera bloggar skrev föräldrar om hur mycket de uppskattade då vårdpersonalen hade ett lugnt och empatiskt arbetssätt. Barnen blev tryggare och föräldrarna kände att de fick bra vård. Föräldrarna uppskattade då vårdpersonalen pratade direkt till barnet och inte förmedlade via föräldrarna till barnet. Några av föräldrarna skrev om hur de önskade att vårdpersonalen skulle ha mer överseende med vissa vårdsituationer som inte var akuta, de önskade att de ibland skulle kunna avvika från avdelningens rutiner i såna fall då det gick och vården skulle vara lite mer patientcentrerad.

”Sköterskan berömde och pratade lugnt med hen. Hon visade på dockan och förklarade hur provtagningen skulle gå till. Provtagningen gick smidigt och det tror jag var tack vare att sjuksköterskan var så empatisk och lugn.” (Blogg 4)

”Personalen på avdelningen ger ett lugnt intryck och tar sig tid med barnen och oss föräldrar, det stöder oss när det är tungt och gråter ibland med oss när det känns riktigt tungt, men vi har även glada stunder tillsammans, det är just sån här vårdpersonal man önskar sig.” (Blogg 2)

Related documents