• No results found

Överensstämmelse med miljöbalken

I projektet tillämpas miljöbalken och därtill hörande eller samverkande lagstiftning.

Miljöbalken tillämpas så att:

 människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter

 värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas och vårdas

 den biologiska mångfalden skyddas

 en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och fysisk miljö i övrigt tryggas

 återanvändning och återvinning samt hushållning främjas så att kretslopp uppnås

8.1. Allmänna hänsynsregler

I miljöbalkens 2 kapitel redovisas de allmänna hänsynsreglerna. Dessa regler är alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd, som omfattas av balkens bestämmelser, skyldiga att följa.

Kraven i de allmänna hänsynsreglerna bedöms uppfyllas i denna plan då Trafikverket tagit hänsyn till:

 Bevisbörderegeln (MB 2 kap 1 §): Genom att upprätta en miljöbeskrivning till vägplanen.

 Kunskapskravet (MB 2 kap 2 §): Kunskap har inhämtats genom samråd och de genomförda utredningarna som till exempel bullerutredning,

markmiljöinventering och avvattningsutredning. Kunskapskravet bedöms vara uppfyllt genom att Trafikverket anlitat erforderlig kompetens såväl internt som externt för planering, projektering och utredning.

 Försiktighetsprincipen (MB 2 kap 3 §): För att minska intrång och olägenheter har åtgärder föreslagits och redovisats.

 Produktvalsprincipen (MB 2 kap 4 §): Trafikverket ställer omfattande miljökrav på sina entreprenörer för byggtiden, bland annat vid hantering av miljöfarliga ämnen, tvättning och tankning av fordon, motorbränsle, och miljöklassade fordon. Dessa krav innebär att miljöhänsyn är en viktig aspekt vid val av bränsle och andra kemikalier.

 Hushållningsprincipen (MB 2 kap 5 §): Trafikplatsen tar viss ny mark i anspråk. Totalt sett innebär dock den föreslagna lösningen ett effektivt

utnyttjande av markområdet i anslutning till E16 och blivande handelsområdet.

Trafiksäkerheten och tillgängligheten för såväl biltrafik som för oskyddade trafikanter tillgodoses i föreslagen trafiklösning.

I masshanteringen för projektet eftersträvas i första hand återvinning av

schaktmassor inom projektet. I andra hand hämtas massor från lämplig och närliggande täkt.

 Lokaliseringsprincipen (MB 2 kap 6 §): Avvägande om val av lokalisering har gjorts. Anläggandet av trafikplatsen innebär en bättre tillgänglighet till det planerade handelsområdet samt att tung trafik från återvinningscentralen slipper köra igenom tätorten.

 Rimlighetsprincipen (MB 2 kap 7 §): Negativa konsekvenser av

ianspråktagande av ny mark bedöms vägas upp av den samhällsnytta projektet tillskapar.

 Avhjälpandeskyldighet (MB 2 kap 8 §): Genom att redovisa åtgärder för att hjälpa och motverka uppkomst av skador och olägenheter.

8.2. Hushållning med mark och vattenområden

I förordning (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden är det myndigheters skyldighet att, inom sitt verksamhetsområde, ha uppsikt över

hushållningen av mark- och vattenområden. Detta i samverkan med länsstyrelsen och tyngdpunkten ska ligga på frågor som har betydelse i ett nationellt perspektiv

(riksintressen).

E16 utgör riksintresse för kommunikationer. Utpekande av ett riksintresse för

kommunikationer innebär enligt 3 kap 8 § miljöbalken att riksintresset ska skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av anläggningen.

Planerad trafikplats kommer att förenkla nyttjandet av E16 och motverkar därför inte riksintresset för kommunikationer.

8.3. Miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormer är ett juridiskt styrmedel som regleras i miljöbalken 5 kap. Idag finns fyra förordningar om miljökvalitetsnormer:

 Föroreningar i utomhusluft. Till skydd för människors hälsa syftar

miljökvalitetsnormen för utomhusluft till att begränsa utsläppen av kvävedioxid, kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid, bly, bensen, partiklar och ozon i

utomhusluft. Miljökvalitetsnormerna för utomhusluft gäller i hela landet (förordning SFS 2010:477).

 Omgivningsbuller. Förordning om omgivningsbuller (SFS 2004:675) avser buller från vägar, järnvägar, flygplatser och industriell verksamhet.

 Fisk- och musselvatten. Normer för fisk- och musselvatten (enligt förordning SFS 2001:554) avser endast vissa, i författning utpekade vatten. Inget

vattendrag längs vägsträckan omfattas av normerna för fisk- och musselvatten, varför normerna inte berörs av detta projekt.

 Vattenförekomster. Bestämmelser enligt förordningen om förvaltningen av kvaliteten på vattenmiljön (SFS 2004:660) omfattar grundvatten och ytvatten i

8.3.1. Föroreningar i utomhusluft

E16 omfattas av miljökvalitetsnormer för luft. I tabell 8-1 och 8-2 visas normvärden för kvävdioxid (NO2) och partiklar(PM10) i utomhusluften. Enligt SLB-analys (2017) är den beräknade halten för utredningsområdet 24-30 µg/m3 för NO2 och 20-25 µg/m3 för PM10. Miljökvalitetsnormen för utomhusluft bedöms inte överskridas i området då normvärdet för NO2 är 60 µg/m3 och 50 µg/m3 för PM10. Marginalen bedöms god i och med att en dubblering av beräknade halter är möjlig innan normvärdet överskrids.

Förutsättningar finns därför för att klara miljökvalitetsnormerna även efter utbyggnad av trafikplatsen.

Tabell 8-1. Miljökvalitetsnormer och miljökvalitetsmål för kvävedioxid (NO2).

Miljökvalitetsnormer för kvävedioxid (NO2) Miljökvalitetsmål

Medelvärdestid Normvärde Tillåtna

överskridanden

Tabell 8-2. Miljökvalitetsnormer och miljömål för partiklar (PM10)

Miljökvalitetsnormer för partiklar (PM10) Miljökvalitetsmål

Medelvärdestid Normvärde Tillåtna

överskridanden

Förordning (2004:675) om omgivningsbuller gäller alla vägar i stora kommuner med fler än 100 000 invånare. Sandviken, som är en liten kommun sett till invånarantal, kommer ändå att beröras i och med att miljökvalitetsnormen för omgivningsbuller även omfattar större vägar med över 3 miljoner fordon per år.

Kapacitetsutredning för Trafikplats Tuna, som ligger till grund för genomförd

bullerutredning, visar att E16 redan i nuläget har en trafikmängd över 3 miljoner fordon per år. Trafiken för utbyggnadsalternativet år 2040 beräknas att mer än fördubblas.

Trafikverket ansvarar för att åtgärdsprogram för att följa miljökvalitetsnormen för buller upprättas.

8.3.3. Vattenförekomster

Närmast nedströms planerad trafikplats finns ett ytvatten som rinner mellan Tunasjön förbi Fiskängstjärn och vidare mot Jädraån som klassas som en ytvattenförekomst och innefattas av miljökvalitetsnormer (Tabell 8-3). Fiskängstjärn är en dagvattenrenings-anläggning med syfte att minska belastningen av näringsämnen, tungmetaller och

syre-förbrukande substans i dagvattnet som leds till Storsjön från Sandvikens tätort (Sandviken Energi, 2016). Vattenförekomsten är påverkad av miljögifter, övergödning och förändrade habitat genom fysisk påverkan (Länsstyrelsen, 2016). Gällande miljökvalitetsnorm är god ekologisk status 2021 och god kemisk ytvattenstatus med undantag för kvicksilver och kvicksilverföreningar samt bromerad difenyleter.

Fiskängstjärnen mynnar i Jädraån som har måttlig ekologisk status (p.g.a. dålig

konnektivitet) och ej god kemisk ytvattenstatus (p.g.a. förekomst av bekämpningsmedel och industriella föroreningar, Länsstyrelsen, 2016).

Anläggande av trafikplatsen bedöms inte påverka statusen i ytvattenförekomsten.

Avledningen av vägdagvatten sker via diken, där god rening genom fastläggning och infiltration bedöms ske.

Utredningsområdet ligger inte inom något vattenskyddsområde eller någon grundvattenförekomst. Söder om utredningsområdet finns dock

grundvattenförekomsten Gävle-Sandviken SE673104-157612 som är en sedimentär bergsförekomst. Den bedöms inte påverkas av planerad trafikplats.

Tabell 8-3. Miljökvalitetsnormer för ytvattenförekomster och närliggande grundvattenförekomst.

Ytvatten-förekomst Ekologisk status Kemisk ytvattenstatus Kvalitetskrav

SE672443-155302

God ekologisk status 2021. Åtgärder för förbättrad konnektivitet behöver vidtas senast 2018

God kemisk status.

Mindre stränga krav för kvicksilver och bromerade difenyler

Grundvatten-förekomst Kemisk status Kvantitativ status Kvalitetskrav

SE673104-157612

Gävle-Sandviken God God God kvantitativ status

God kemisk grundvattenstatus

Related documents