• No results found

Utföraren ska verkställa de biståndsbeslut om särskilt boende/bostad med särskild service för personer med psykiska funktionshinder som beslutats av

vuxenförvaltningens handläggare. Handläggaren överlämnar individuppdraget till utföraren enligt gällande rutin.

14. Verksamhet

Enhetschef erbjuder lägenhet till brukaren. Bostaden hyrs som regel ut omöblerad.

Inför inflytt skriver den enskilde andrahandskontrakt med utföraren.

Utföraren ska tillhandahålla boenden, som på olika sätt tillmötesgår den enskildes behov av vård, stöd, rehabilitering och omsorg, dygnet runt. Utföraren ska

tillhandahålla bostäder med gemensamhetsutrymmen och tillgång till personalstöd.

Utföraren ska bedriva en verksamhet som är grundad på respekt för brukarens självbestämmande, värdighet, integritet och trygghet och präglas av flexibilitet och kontinuitet. Brukaren ska i största möjliga utsträckning ges inflytande och

medbestämmande över sitt liv. Insatserna utförs av personalen i delaktighet med

12

brukaren. Omvårdnad, oavsett lagstiftning, ska ges utifrån individuella behov och önskemål ska i största möjliga utsträckning tillgodoses.

Verksamheten, dess arbetsmetoder och förhållningssätt ska präglas av respekt för individen, tydlighet och kontinuitet och bygga på bästa möjliga kunskapsbas.

Insatserna utförs i delaktighet med brukaren.

Verksamheten ska präglas av ett socialt och rehabiliterande/habiliterande

förhållningssätt och brukaren ska kunna leva ett värdigt liv, känna välbefinnande och uppleva största möjliga hälsa.

Avgörande för ett gott stöd och en god service är att insatserna ges utifrån varje enskild persons behov och önskemål. Stödet ska planeras och ges utifrån brukarens samlade behov och hela livssituationen. Vid behov ska boendet motivera till aktivitet och sysselsättning.

Verksamheten ska samverka med daglig verksamhet/sysselsättning och andra berörda samhällsorgan och myndigheter om brukaren önskar det.

14.1. Kvalitetskrav

• Insatserna ska förebygga, minska följderna av och kompensera för funktionsnedsättningen. De ska vara samordnade och utformade så att de stärker den enskildes möjligheter att leva ett självständigt liv och kunna delta aktivt i samhällslivet.

• Brukarens integritet ska respekteras i alla situationer och vid alla tillfällen, och den är oberoende av brukarens egen förmåga och hjälpbehov. Det innebär att brukaren alltid har rätt att själv välja värderingar och utifrån dessa leva sitt liv.

• Brukaren ska ha en namngiven kontaktpersonal.

• Företrädare ska kunna nå personal på telefon dygnet runt eller lämna meddelande på telefonsvarare som lyssnas av dagligen.

• Utföraren ansvarar för att gemensamhetslokaler och övriga lokaler städas och vårdas så att trivsel och hygien upprätthålls.

• Utföraren ska snarast besvara och åtgärda olika typer av larmanrop.

• Insatserna ska präglas av ett rehabiliterande och pedagogiskt förhållningssätt med syfte att uppnå ett lärande som kan leda till situationsanpassade förändringar för brukaren. Brukaren ska i så stor utsträckning som möjligt återfå förmågor och strukturer som möjliggör ett självständigt liv.

• Insatserna ska utföras både i form av stöd och i form av service som

utföraren ska tillhandahålla i den utsträckning som krävs. Stödet innebär att den enskilde får hjälp med att skapa strukturer och rutiner i vardagen som är möjliga att hålla fast vid. Service är ett mer praktiskt utförande av stödet.

Stödet och servicen ska vara flexibelt och variera över tid beroende på brukarens aktuella hälsa och behov.

• Brukaren ska få hjälp och stöd med att få struktur på dagen.

• Brukaren ska få stöd av personalen med professionella kontakter t ex kontakt med hälso- och sjukvård.

• Brukaren ska få hjälp vid till exempel inköp, när behovet inte kan tillgodoses på annat sätt.

13

• Brukaren, eller dennes företrädare, ansvarar för brukarens privata ekonomi och privata föremål. Utföraren kan i undantagsfall åta sig att hantera

”fickpengar” för brukaren, när det inte kan tillgodoses på annat sätt. I dessa fall ska rutin för kontanthantering följas.

14.2. Fritid och kultur

Fritid och kultur ingår i LSS-boendet och utföraren ska ta hänsyn till vad detta innebär i det enskilda fallet. Varje brukare ska ges möjlighet att utifrån förmåga använda det utbud som finns av kultur- och fritidsaktiviteter inom i huvudsak Eskilstuna kommuns geografiska gräns. Brukarens önskemål ska beaktas i största möjliga mån. Fritidsaktiviteter ska planeras utifrån den enskilda brukarens behov och önskemål. Fritidsaktiviteter kan vara vuxenförvaltningens öppna verksamhet eller aktivitet anordnad av vilken annan aktör som helst.

Personalen ska ge brukaren stöd i att utveckla egna fritidsintressen. Stöd ska finnas för brukaren för att få tillgång till musik, film, böcker och nyheter.

Brukare som har beslut enligt SoL ska av personalen få stöd vid aktiviteter och stöd att vara aktiva i samhället. Personalen ska, om brukaren har behov, följa med på aktiviteter i närområdet.

Utöver aktiviteter i utförarens regi kan social samvaro anordnas genom frivilliga insatser från organisationer och enskilda.

14.3. Mat och måltider

Utföraren ska aktivt verka för att stimulera till god kosthållning och förebygga undernäring/fetma. Utföraren ansvarar för att varje brukare får tillräckligt stöd vid måltider. Som en del i färdighetsträning ska personal vara behjälplig vid inköp av mat, måltidsplanering och matlagning. Matabonnemang kan erhållas max 2 veckor vid svikt, därefter kan beslut av handläggare tas om om behov kvarstår.

15. Hälso- och sjukvård

Enhetschef i verksamheten och ansvarig sjuksköterska ska, tillsammans med övriga yrkesprofessioner, samverka för att samordna hälso- och sjukvårds - och sociala insatser runt brukaren.

Omvårdnadspersonal ska efter delegering och eller instruktion på uppdrag av legitimerad personal utföra hälso-och sjukvårdsinsatser.

Utförarens enhetschefer ansvarar för att ha tillräckligt med omvårdnadspersonal med grundkompetens för att kunna utföra delegerade/instruerade hälso- och

sjukvårdsinsatser, dygnet runt, årets alla dagar.

Arbetsterapeut, sjukgymnast och sjuksköterska ansvarar för handleda/ge instruktion till omvårdnadspersonal för utförande av hälso- och sjukvård.

All personal ska delta i patientsäkerhetsarbetet vilket kan innebära faktainsamling, registrering, åtgärder och uppföljning gällande de nationella registren.

14

Related documents