• No results found

Överordnade strukturella element

In document Vinterkvarter och Sommarparadis (Page 50-54)

Den överordnade strukturen i området är minst sagt splittrad och varierande.

Eftersom analysmetoden är framtagen för att appliceras på städer, är landsbygdens skiftande struktur svår att överblicka. De tydligaste elementen i området är vägarna, radbyarna, hamnen i Stora Rör och servicen i Rälla.

Primära element Vägar

Genom hela planområdet löper väg 136 med omfattande trafik. Längs vägen finns en hel del bebyggelse och fastigheter. Det gör att det upplevs som om vägen har funnits där länge och stadigt vuxit från mindre landsväg till den genomfartsled den är idag. Det är också den äldre bebyggelse i Rälla som ligger utmed väg 136. Fastigheterna och bebyggelsen utmed väg 136 vänder sig i hög grad mot vägen med entréer och utfarter. Samma

sak gäller för Stora Rörsvägen, Rönnerumsvägen och Högsrumsvägen.

Undantaget är de större villaområden som vänder sig inåt i ett numera klassiskt manér med slutna kvarter och matargata.

Bygator

Bygatorna i Högsrum, men framförallt i Rönnerum utmärker sig tydligt med stark egen identitet och struktur.

Hamnen

Hamnen i Stora Rör är den naturliga målpunkten i samhället. Vägen leder en dit och det går att ana strukturen när den var landningsplats för färjetrafiken. Hamnmagasinen vittnar om en lång historia samtidigt som dess skick ger sken av att de inte längre är aktuella och att hamnen har sett bättre tider.

Servicen

För Rälla är affären och skolan tillsammans med idrottsplatsen de naturliga mål- och träffpunkterna. Funktionerna ligger centralt i samhället och strukturen vänder sig ditåt.

50

Hamnplan Stora Rör. Affären i Rälla.

A

N

A

L

Y

S

E

R

51

A N A L Y S E R

Bebyggelsestruktur

Metoden tittar på flera olika delar av bebyggelsestrukturen:

Typologi - vilken typ av bebyggelse och dess funktioner. När de byggdes, bebyggelsen framväxt i form av årsringar.

Morfologi - byggnaders form, uttryck och arkitektur.

Tomtstruktur/ägostruktur – på vilket sätt förhåller sig fastigheterna och tomterna mot varandra och omgivningen. Påverkar ägandeformer eller olika ägare byggnaders form och användning?

Ikanografiska spår – speciella byggnader eller stadsrum som sticker ut.

Flygfoto från april 2007 över norra delen av Rälla, affärens parkeringsplats och de nu nermonterade bensinpumparna syns i nedre vänstra hörnet.

Bebyggelsestruktur Rälla

Den äldsta bebyggelsen i Rälla är gården, men eftersom den finns på västra sidan om väg 136 ligger den mycket i skym undan och märks inte särskilt mycket. Den gamla skolan mittemot affären är även den av äldre datum och syns tydligt vid ortens entré.

Kartan ovan visar en grov historisk indelning av Rälla. Självklart är inte områdena helt historiskt homogena, men årtalen visar på en indelning i Rällas framväxt. I övrigt kan det vara intressant att områdena har en ganska stark utpräglad befolkning med indelning på åretruntboende och fritidsboende. Det södra gula området är i huvudsak fritidsbebyggelse medan det i det nordöstra oranga området främst är åretruntboende.

Bebyggelsen i Rälla är nästan uteslutande friliggande bostadshus på sin höjd två våningar höga. Det finns några mindre verksamhetslokaler som affären, pizzerian, skolan och vandrarhemmet. Trädgårdarna är många och av varierande storlek. Arkitektoniskt är det ingen byggnad som sticker ut och markerar sig nämnvärt mer än andra, även om det finns trädgårdar

52

utöver det vanliga och murar i avvikande stil. Ett oväntat drag kan vara att ett flertal fastighetsägare i 80-talsområdet med enplansvillor i nordöstra delen har valt att färgsätta sina hus i mer okonventionella färger.

Knallblått, lila-rosa och morotsorange. Korsningen vid affären i Rälla. Gamla infarten till Rälla Gård

A

N

A

L

Y

S

E

R

Bebyggelsestruktur Stora Rör

Kartan visar även för Stora Rör en grov historisk indelning av områden i samhället. Stora Rör har en större blandning än Rälla. Områdena är också mer spridda och uppväxta som enklaver mer än årsringar. I Stora Rör finns den äldsta bebyggelsen runt hamnen med hamnmagasinen, posthemmat m.m. Den äldre bebyggelsen har en tydlig plats och roll i samhället.

I övrigt är variationerna inom områdena stor och flera har bebyggelse från de flesta tidsperioder. På senare år har även flera tomter nybebyggts då de gamla husen rivits, eller tomma tomter fått bebyggelse. En majoritet av bebyggelsen i Stora Rör är fritidsbebyggelse, men för flera av dessa gäller snarare halvårsboende än sommarboende. Blandningen mellan fritidsboende och permanentboende är ganska stor och finns i stort sett överallt. Några större utpräglade områden med den ena varianten finns inte här i samma utsträckning om i Rälla.

Bebyggelsen i Stora Rör är uteslutande friliggande villor med undantag för byggnader för olika verksamheter som café, lantbruk och bussgarage.

Storleken på bostadsbebyggelsen varierar från små låga enplanshus till större villor i flera våningar. Liksom i Rälla är trädgårdarna varierande i storlek och grönska. Det finns flera hus i Stora Rör med en egen arkitektonisk prägel, både äldre och nybyggda.

53

Ombyggand av fritidshus

till modernare formspråk Äldre fritidshus. Om- till- och utbyggnad i Stora Rör.

A

N

A

L

Y

S

E

R

Kort sammanfattning

• Både Rälla och Stora Rör har vuxit fram under relativt lång tid, men Rälla i större utsträckning etappvis än Stora Rör. I Rälla finns därför fler områden med mer enhetlig bebyggelse.

• Två historiska radbyar finns där radbykaraktären bäst syns i Rönnerum, då Högsrum är uppsplittrad med nyare bebyggelse.

• Rälla gård är skymd och kommer inte fram med sin karaktär och sitt historiska budskap.

• De större vägarna är viktiga för strukturen i orterna, man kan se hur bebyggelsen längs med väg 136 vänder sig mot denna som mot en överdimensionerad bygata.

• Servicen i Rälla ger orten dess karaktär och identitet genom att verka som samlingspunkter och naturliga kontaktytor.

• På samma sätt ger hamnen Stora Rör sin identitet.

Även om den inte längre är lika viktig som den en gång varit så leds besökaren ner mot hamnen genom vägarnas naturliga stråk.

• Stora Rör har flera utpräglade byggnader arkitektoniskt sett medan Rällas bebyggelse är mer lågmäld. Undantaget är färgsättningen på ett par hus i villaområdet i norra Rälla.

• Rälla är en ort för åretruntboende med några områden och spridda hus med fritidsbebyggelse.

• Stora Rör är en sommarort med en del permanentboende.

54

A N A L Y S E R

Flygfoto av Rälla gård, april 2007.

In document Vinterkvarter och Sommarparadis (Page 50-54)

Related documents