• No results found

Författare Titel Tidskrift Publikationsår Syfte Design Datainsamling Urval Land Studiens teoretiska utgångspunkt Resultat Cummins, Jim ”Rethinking monolin- gual instructional strate- gies in multicultural class- rooms”

2007

Syftet är att argumentera för att ar- beta flerspråkigt i klassrummet. Alldeles för mycket undervisning är enspråkig idag.

Vetenskaplig artikel

– –

Kanada

Dynamic systems theory (DST): Ut- vecklingen inom människan är dyna- misk och rör sig hela tiden framåt.

Cummins ställer tre gamla skolriktlinjer om enspråkighet mot att arbeta flersprå- kigt i modern tid och förklarar varför de gamla är mindre framgångsrika.

Duran, Leah & Palmer, Deborah

”Pluralist discourses of bi- lingualism

and translanguaging talk in classrooms”

2014

Studiens syfte är att studera hur lä- rare och hur diskussioner i ett fler- språkigt klassrum bör se ut i första klass. Även att förstå hur språkpo- litiken påverkar elever.

Vetenskaplig artikel

Intervjuer och observationer i en första klass.

Centrala Texas, observationer skedde 12 ggr på en höstter- min och 5 ggr på en vårter- min.

USA

Sociokulturell teori: Genom interakt-

ion med andra samt sociolingvistik. Eleverna ska inte tvingas till ett enda språk, när de har tillgång till flera, även om läraren använder sig av ett och samma språk i sin undervisning. Translangu- aging bör normaliseras och användas kon- tinuerligt.

29

Egenæs Staurseth, H. & Håland, A.

”Ninth-grade stu- dents’ use of graph- ical representations in so- cial studies writing”

2019

Syftet är att belysa fördelarna med att arbeta med grafiska representat- ioner inom de samhällsoriente- rande ämnena när det kommer till skrivande.

Vetenskaplig artikel Introducerat och genomfört ett arbetsområde med sådan skrivmetod samt ”rätt” stött- ning som testat framgång/re- sultat hos elever i åk 9.

Norge

Framgår ej. Grafiska representationer bidrar med för- tydliganden av textinnehåll och eleverna tycker att det är roligt att arbeta med såd- ana.

Gibbons, Pauline

”Stärk språket stärk läran- det - Språk-och kunskaps- utvecklande arbetssätt för och med andraspråksele- ver i klassrummet”

2016

Syftet är att ge en solid teoribas som utgår från aktuell forskning men också konkreta modeller för hur man kan arbeta både språk- och kunskapsutvecklande i alla ämnen.

Bok

– –

Australien

Det fristående lärandet och sociokul-

turellt perspektiv Fyra grundprinciper: - Anknyt till och bygg vidare på det ele- verna har med sig till skolan: språk, kultur, förståelse och erfarenheter

- Ge den typ av stöttning som svarar mot både de behov andraspråkseleverna har för att utvecklas språkligt och de krav kurspla- nen ställer.

- Låt eleverna ”överta” ansvaret för att an- vända de nyförvärvade kunskaperna själv- ständigt, i nya sammanhang och i egna syf- ten.

- Skapa klassrumskulturer som är framtids- orienterade, där eleverna behandlas som de människor de kan bli.

Hajer, Maaike & Mee- stringa, Theun

”Språkinriktad undervis- ning”

2014

Förklara hur man främjar elevers utveckling optimalt, både vad gäl- ler språk och ämnesinnehåll, och ger lättillgängliga förslag på hur det dagliga arbetet kan läggas upp.

Handbok

– –

Holland

Utgångspunkt: Inom all undervisning

utvecklas kunskapen via språket. Framgår ej.

30

Juvonen, Päivi 

“Projekt nyanländ! En rapport om användningen av extra digitala lärresur- ser vid undervisning av ny- anlända elever på åk 7–9 och gymnasiet i Nacka kommun” 

2017

Ta reda på hur och i vilken ut- sträckning de aktuella skolorna an- vände sig av lärplattformarna, för- väntningar och erfarenheter samt om man uppfattade det som en hjälp för nyanlända elever att nå kunskapskraven

Rapport 

Enkäter & intervjuer   10 skolor i Nacka kommun (7–9 och gymnasieskolor)  Sverige 

Framgår ej. Användandet var relativt lågt pga olika or- saker bland annat tidsbrist och saknade kunskaper kring både fördelarna med att använda elevernas modersmål och själva lärplattformarna. 

Nilsson, Jenny & Axels- son, Monica

””Welcome to Swe- den”: Newly arrived stu- dents experiences of peda- gogical and social provi- sion in intruduc-

tory and regular classes*”

2013

Syftet är att utforska ett antal ny- anlända elevers åsikter om de ut- maningar och möjligheter de upp- lever gällande tillgång till pedago- giska och sociala resurser i förbere- delseklass och ordinarie klass samt hur de uppfattar övergången mel- lan dessa.

Vetenskaplig artikel Intervjuer

22 nyanlända elever samt 16 lärare från tre olika skolor i Sverige. Skolorna ligger i olika städer med olika storlek. Sverige

En teori som omfattar fyra nödvän- diga interaktiva komponenter: språk, akademisk och kognitiv utveckling och en socio-kulturellt stödjande miljö

Studenterna upplever i allmänhet att för- beredelseklassen ger bäst språklig och aka- demisk utveckling, i form av ett integrerat andraspråksperspektiv och användning av förstaspråket inom ämnesutveckl- ingen. Däremot har alla elever i en förbe- redelseklass väldigt olika erfarenheter vil- ket kan göra det svårt att bemöta alla på den nivå de befinner sig på. Undervisning i en ordinarie klass ger däremot en känsla av att vara som alla andra, men eleverna upp- lever att de inte får den stöttning och an- passning som de behöver.

Niu, Ruiying; Jiang, Lin & Deng, Yuan

”Effect of profi- ciency pairing om L2 learners’ lan- guage learning and scaf- folding in collabora- tive writing”

2018

Studiens syfte är att se hur ele- ver påverkas när de får skriva i par.

Vetenskaplig artikel Intervjuer

24 kinesiska elever som un- dervisas i engelska, varav 20 kvinnor och fyra män. Kina

Vygotskijs sociokulturella teori. Att skriva tillsammans med någon annan som delar samma förstaspråk är språkut- vecklande och att skriva i par gör att ele- verna i fråga kan stötta varandra i språk- och kunskapsutvecklingen.

31 Odenstad, Christina ”Medborgarkunskap i fo- kus: samhällskunskapsun- dervisning för nyanlända” 2018

Syftet med avhandlingen är att un- dersöka hur medborgarskap kom- mer till uttryck i ämnet samhälls- kunskap i ett mångkulturellt klass- rum.

Doktorsavhandling Djupintervjuer, klassrums- observationer samt olika for- mer av undervisnings- och bedömningsmaterial. Tre legitimerade och er- farna gymnaiselärare inom samhällskunskap som under- visar nyanlända elever. Sverige

Teorin utgörs av olika medborgar- skapsdimensioner.

Undervisning i samhällskun- skap utgör en möjlighet för ny- anlända ungdomar att förstå det omgi- vande samhället. En

tanke från lärarna sida är att kunskaper i ämnet sam- hällskunskap är en väg att in- tegreras i samhället.

Schall-Leckrone, Laura

”Genre Pedagogy: A Framework to Pre- pare History Teach- ers to Teach Language”

2016

Syftet var att kartlägga faktorer för förbättrade inlärningsmöjlig- heter för flerspråkiga elever som uteslutande undervisas på engelska i amerikanska och internationella sammanhang.

Vetenskaplig artikel Videofilmade klassrums- observationer, lektionsplane- ringar, lektionsmaterial och intervjuer.

USA

Sociokulturellt perspektiv Resultaten tyder på att deltagarna kombi- nerat språkundervisning och ämnesinlär- ning, såsom explicit ordförrådsundervis- ning och gruppaktiviteter som organisera- des kring strukturerad interaktion med klasskamrater och texter, i ämnesundervis- ningen.

Sellgren, Mariana

”Den dubbla uppgiften- tvåspråkiga elever i sko- lans mellanår arbetar med förklarande genre i SO”

2011

Att beskriva och diskutera ett gen- repedagogiskt klassrumsarbete med förklarande genre i en fler- språkig elevgrupp i grundskolans mellanår. Licentiatuppsats Geografiundervisning för klass i åk 6 – Sverige (Stockholmsförort)

Sociokulturellt perspektiv, forskning om andraspråksinlärning och syste- misk-funktionell lingvistik

Genrepedagogiskt arbetssätt fungerar väl med god struktur och upplägg. Det kan hjälpa flerspråkiga elever med både språk- och kunskapsutveckling.

32

Taguchi, Etsuo; Gor- such, Greta; Lems, Kris- tin & Rosszell, Rory

”Scaffolding in LS read- ing: how repetition and an audi-

tory model help readers”

2016

Syftet är att undersöka hur två strategier, upprepad läsning av en text och att läsa tillsammans med en ljudmodell, påverkar andra- språkselevers läsförståelse. Vetenskaplig artikel Litteraturstudie – Japan/USA Automaticity Theory

Empirical evidence for Implicit Pros- ody Theory

Focus Marking Theory

Både strategierna bidrog till ökad läsförstå- else och bättre läsflyt.

Vogel, Freydis; Wecker, Christof; Kol- lar, Ingo & Fischer, Frank

”Socio-cognitive scaffold- ing with computer-sup- ported collabora- tion scripts: a meta-analy- sis”

2017

Syftet med studien är att under- söka hur elever som nyttjar CSCL (Computer-supported collaborat- ion scripts) påverkas.

Vetenskaplig artikel Litteraturstudie

Tyskland

Theory of guidance CSCL erbjuder elever sociokognitiv stött- ning och elever som deltar i samarbetsakti- viteter når högre utvecklingspotential.

Related documents