• No results found

2.1. Central information om genomförandet av det operativa programmet för det aktuella året, inklusive uppgifter om finansieringsinstrument, med avseende på ekonomiska uppgifter och indikatorer.

Det regionala strukturfondsprogrammet för Västsveriges syftar till att stärka små- och medelstora företags konkurrenskraft, bidra till en mer koldioxidsnål ekonomi och främja en hållbar

stadsutveckling. Det ska bland annat ske genom riktade insatser för små och medelstora företag och för samverkan mellan aktörer från olika samhällssektorer. Totalt, EU-medel och nationell finansiering, finns det drygt 132 miljoner euro till satsningar inom programmets tre insatsområden.

Programmets insatsområden utgår från ett antal regionala utmaningar. Det handlar exempelvis om att utveckla de definierade styrkeområdena, skapa fler innovativa företag, minska koldioxidutsläppen och minska klyftor i regionen. En utmaning är att många västsvenska små och medelstora företag saknar egna resurser för innovation, därav ska insatser i programmet bidra till att öka företagens utgifter för forskning och utveckling och skapa samverkan mellan näringsliv och akademi.

För att möta regionens utmaningar innehåller programmet tre insatsområden med sökbara medel:

1. Samverkan inom forskning och innovation 2. Konkurrenskraftiga små och medelstora företag 3. Innovation för en koldioxidsnål ekonomi

Merparten av programmets medel är avsatta till insatser inom insatsområde 1 och 2. Knappt hälften av programmets medel är fördelade till insatsområde 1 och drygt en tredjedel till insatsområde 2. En mindre del, knappt en femtedel, är fördelat till insatsområde 3. Av programmets totala medel ska fem procent gå till Hållbar stadsutveckling. Dessa medel är fördelade över samtliga tre insatsområden och kan endast sökas av Göteborgs Stad. Projekt inom Hållbar stadsutveckling måste ligga i linje med den sektorsövergripande integrerade planen för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020.

Under 2019 gjordes även en omfördelning av medel, från insatsområde 1 till insatsområde 2, utifrån utfallet på resultatramen.

Beviljat och utbetalt av budgetram

Total stödberättigande kostnad för insatser som valts ut för stöd utgör en majoritet av det totala

anslaget. Av totala stödberättigande utgifter som deklarerats av stödmottagare har Tillväxtverket betalt ut knappt hälften.

Beviljade projekt

Under 2019 har programmet öppnat och genomfört fyra utlysningar. Utlysning 2019:1 öppnade i

december 2018 och stängde i februari 2019. Samtliga insatsområden var helt öppna, sökbara och totalt inkom sex ansökningar. Tre ansökningar lämnades för prioritering till Strukturfondspartnerskapet och dessa prioriterades i maj 2019, varefter Tillväxtverket fattade bifallsbeslut. Ansökningarna beviljades inom Insatsområde 2: Konkurrenskraftiga små och medelstora företag och Insatsområde 3: Innovation för en koldioxidsnål ekonomi.

Utlysning 2019:2 öppnades i juni 2019 och stängde i september 2019. Samtliga insatsområden var öppna och sökbara även i denna utlysning. Totalt inkom tio ansökningar till programmet och Tillväxtverket lämnade sex ansökningar för prioritering till Strukturfondspartnerskapet. Samtliga prioriterades av Strukturfondspartnerskapet och således fattade Tillväxtverket sex bifallsbeslut.

Utlysning 2019:3 riktade sig till pågående projekt och möjliggjorde för utökad budget och utökad projekttid. Syftet var att stärka pågående insatser. Utlysningen stängde i oktober 2019 och sju ansökningar inkom. Samtliga lämnades vidare till Strukturfondspartnerskapet och prioriterades på mötet i december. Beslut hann dock inte fattas under december 2019.

Det öppnade ytterligare en utlysning; 2019:4, som stängde i november 2019. Det fanns möjlighet till finansiering för både nya och pågående projekt. Totalt inkom fem ansökningar, varav fyra ansökningar gällde nya projekt och en ansökan utökad budet och projekttid. Dessa kommer behandlas på

Strukturfondspartnerskapets prioriteringsmöte i mars 2020.

Under 2017 öppnade programmet i Västsverige upp för möjligheten att löpande lämna in ansökningar om förstudier. Förhoppningen är att det ska kunna leda till fler genomförandeprojekt, bättre

ansökningar och bidra till en högre kvalitet på projekt. Under 2019 godkändes en förstudieansökan.

Tre ansökningar om förstudiemedel låg under beredning vid slutet av 2019, och kommer tas vidare under 2020.

Möjligheten att löpande ansöka om förstudier pausades under december månad 2019 tillsvidare på grund av hög arbetsbelastning, men den återkommer under 2020. Tillväxtverket bedömer att det finns intresse för förstudiemedel och ser att det möjliggör ett förberedande arbete med exempelvis

förankring i näringslivet och hos eventuella medfinansiärer inför ett genomförandeprojekt.

Inom programmet har 79 projekt, inklusive förstudier, beviljats stöd. Det finns tjugosex projekt inom insatsområde 1, fyrtioen projekt inom insatsområde 2 och nio projekt inom insatsområde 3. Inom insatsområde 4, s.k. tekniskt stöd, har tre projekt beviljats. Totalt har 23 projekt avslutats, varav 13 under 2019.

Majoriteten av projekten riktar sig på något sätt mot de regionala styrkeområdena, även de som beviljats stöd inom insatsområde 2, där detta inte är något krav från programmets sida. Endast ett fåtal av de beviljade projekten är breddsatsningar som exempelvis riskkapitalsatsningen Almi Invest (se nedan). Övriga insatser har en specifik målgrupp, genom att rikta sig till företag som arbetar inom en viss bransch eller näring. Det är en stor spridning i vilken bransch projekten verkar, med viss tyngd på tillverkande industri, besöksnäring och medicinteknik.

Finansieringsinstrument

Den största satsningen i Västsverige utgörs av en ägarkapitalfond som för programperioden 2014–

SV

6

SV

2020 har en total finansiering om 184,3 miljoner kronor (19,8 miljoner euro), varav 63,3 miljoner kronor (6,8 miljoner euro) från ERUF och 121 miljoner kronor (13,0 miljoner euro) i nationell medfinansiering. Tillväxtverket tecknade 2015 avtal med Almi Invest Västsverige AB som utförare och förvaltare av fonden.

Pengarna ska investeras som ägarkapital i små och medelstora företag (SMF) med tillväxtpotential och som huvudsakligen befinner sig i en tidig utvecklingsfas. Investeringarna ska göras tillsammans med privata aktörer som kommer att investera minst lika mycket pengar i företagen som fonden. Satsningen förväntas att bidra till att cirka 50 företag får tillgång till ägarkapital, vilket förväntas skapa minst 150 arbetstillfällen. Hittills har fonden investerat i 42 bolag om totalt 91,0 miljoner kronor (9,8 miljoner euro).

Indikatorer

Tillväxtverket följer kontinuerligt upp arbetet med indikatorer och lyfter dessa och andra resultat i samband med möten och lägesrapporter. Handläggarna följer även upp målsättningar för projekt i relation till målsättningar för programmet.

Växelkurs

Genomgående i rapporten används den av regeringen fastställda kursen 1 Euro = 9.30 SEK när omräkningar av svenska kronor gjorts, förutom när det gäller de finansiella indikatorerna i

resultatramverket där löpande växelkurs använts. I och med den förändrade valutakursen (tidigare kursen 1 Euro = 8.39 SEK) påverkas samtliga utfall i Euro negativt.

3. GENOMFÖRANDEAVINSATSOMRÅDET(ARTIKEL 50.2 I FÖRORDNING (EU) NR 1303/2013)