• No results found

Ärendebeskrivning

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse anhållit om att en översyn av kommunens orga-nisation inför valet 2010 ska genomföras. Ständigt förändras samhället och det ställs nya krav på kommunens organisation så att denna på bästa sätt svarar upp mot kommuninvånarnas be-hov. Det är därför lämpligt att inför det kommande valet 2010 görs en översyn av kommunens organisation både på den politiska sidan och på förvaltningssidan. Målsättningen måste vara att den nya organisationen är fastställd innan valet. Vidare bör en diskussion ske om att samordna alla kommunens fastigheter i en gemensam organisation.

Kommundirektören har lämnat förslag till nämndorganisation.

Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning har vid sammanträde den 23 mars 2010, § 129, överlämnat förslaget till partigrupperna för att lämna synpunkter på förslaget.

Kommunstyrelsen har vid sammanträde den 7 april 2010, § 73, uppdragit åt kommundirektö-ren att i samarbete med samhällsbyggnadschefen och vd Simrishamnsbostäder AB redovisa förslag om utökad samordning av kommunens fastighetsförvaltning och Simrishamnsbostäder AB:s fastighetsförvaltning.

Följande partier har lämnat synpunkter på förslaget. Miljöpartiet de Gröna, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Majoritetsgruppen. Feministiskt initiativ Österlen har också lämnat synpunkter på förslaget.

Vid kommunstyrelsens sammanträde den 9 juni 2010, § 153, framförde Christer Akej (M) föl-jande tankegångar kring ett nytt organisationsförslag med fölföl-jande inriktning:

Kommunens verksamhet indelas i tre större verksamhetsområden med vardera en poli-tisk ledning som har ett mera omfattande uppdrag och större resurser.

Genom detta skapas en större helhetssyn och politiskt kan det bildas en ledningsgrupp med företrädare för de olika verksamheterna som kan träffas regelbundet och även till-sammans med den professionella ledningen i kommunen.

Den politiska ledningen inom varje område utgörs av en nämnd/styrelse som består av 15 ordinarie ledamöter och 15 ersättare med ett presidium bestående av tre personer.

Personerna i presidierna, totalt nio personer utgör en ledningsgrupp som regelbundet träffar verksamhetsledningen.

Ledningen för ett av områdena är tillika kommunstyrelse.

forts.

§ 167 forts. Dnr 2010/5

De politiska ledningarna för respektive verksamhetsområde får en utökad beslutsrätt och rätt att själva besluta i ärenden som tidigare beslutats i KS. Det är enbart ärenden som skall beslutas i KF som går vidare för beredning i KS.

Resursmässigt skall presidierna i nämnderna/styrelsen ha resurser för att kontinuerligt och löpande kunna jobba med styrningen av verksamheten.

Kommundirektören har därefter på kommunstyrelsens uppdrag enligt § 153/2010 arbetat vida-re med organisationsfrågan enligt de tankegångar som Christer Akej framförde vid kommun-styrelsens sammanträde samt redovisat förslag till ny organisation utifrån dessa tankegångar.

Kommunledningskontoret har i PM redovisat Marin utveckling och havsmiljöfrågor i Simris-hamn.

Kommunstyrelsen har föreslagit att majoritetsgruppens förslag godkänns för ändringar i nuva-rande organisation för Simrishamns kommun fr.o.m. den 1 januari 2011. Samverkansrådet barn och familj ska bestå av ordföranden och 2:e vice ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden.

Kommunstyrelsen har dessutom föreslagit att kommundirektör Staffan Tellman och samhälls-byggnadschef Anna Thott får i uppdrag att lämna förslag på hur hamnverksamhetens utveck-lingsfrågor förvaltningsmässigt ska organiseras med den närhet som finns till KIMO Baltic Sea, Sydkustens fiskeområde och Marint centrum.

Majoritetsgruppens förslag innebär följande:

Organisation:

Kommunfullmäktige oförändrat med 49 ledamöter och 33 ersättare Kommunstyrelsen oförändrad med 13 ledamöter och 13 ersättare

Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning ändras till arbetsutskott, oförändrat med 5 ledamöter och 5 ersättare.

Socialnämnden, ändras till social- och omsorgsnämnd, oförändrad med 11 ledamöter och 11 ersättare.

Kultur- och fritidsnämnden, oförändrad med 9 ledamöter och 9 ersättare.

Barn- och utbildningsnämnden, oförändrad med 11 ledamöter och 11 ersättare. Utskottet inom barn- och utbildningsnämnden slopas.

forts.

§ 167 forts. Dnr 2010/5

Samhällsbyggnadsnämnden, ändrat antal ledamöter från 11 till 9 och antal ersättare 11 till 9.

Myndighetsnämnden, oförändrad med 7 ledamöter och 7 ersättare.

1:e och 2:e vice ordförande införs i kommunstyrelsen och samtliga övriga nämnder.

Majoritetsgruppens förslag avser endast ändringar i organisationen, om inget särskilt nämnts om ändringar i förslaget bibehålls nuvarande organisation.

Nämndernas ansvarsområden:

Detaljplaner och översiktsplaner flyttas från samhällsbyggnadsnämnden till kommunstyrelsen.

Hamnverksamheten flyttas från kommunstyrelsen till samhällsbyggnadsnämnden.

KIMO, Sydkustens fiskeområde (Marint center) finns kvar under kommunstyrelsen.

Sponsorfrågor, bemötande/tillgänglighetsfrågor finns kvar under kommunstyrelsen.

Beslutsunderlag

Skrivelse från kommunstyrelsens ordförande 2010-01-12.

Kommunstyrelsens utskotts beslut 2009-06-24, § 339.

Kommunstyrelsens utskotts beslut 2010-01-20, § 13.

Kommunstyrelsens beslut 2010-02-03, § 17 Kommunledningskontorets förslag 2010-03-19.

Kommunstyrelsens utskotts beslut 2010-03-23, § 129.

Kommunstyrelsens beslut 2010-04-07, § 73.

Skrivelse från Miljöpartiet 2010-05-03.

Skrivelse från Vänsterpartiet 2010-05-03.

Skrivelse från Socialdemokraterna 2010-05-03.

Skrivelse från Feministiskt initiativ Österlen 2010-05-03.

Skrivelse från Majoritetsgruppen 2010-05-12.

Kommunstyrelsens utskotts beslut 2010-05-19, § 227.

Kommunstyrelsens utskotts beslut 2010-06-02, § 263.

Kommunstyrelsens beslut 2010-06-09, § 153.

Kommundirektörens förslag 2010-06-22.

Kommunstyrelsens utskotts 2010-06-23, § 309.

Kommunstyrelsens beslut 2010-08-11, § 182.

Majoritetsgruppens förslag till ändringar i nuvarande organisation (2010-11-17).

forts.

§ 167 forts. Dnr 2010/5 Kommunledningskontorets skrivelse 2010-11-16.

Kommunstyrelsens utskotts beslut 2010-11-17, § 455.

Oppositionens förslag till politisk organisation (2010-12-08).

Kommunstyrelsens beslut 2010-12-08, § 275.

Protokoll från MBL-förhandling 2010-12-16.

Yrkanden

Anders Johnsson (M) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, dock med den ändringen att socialnämnden inte byter namn utan även fortsättningsvis benämns socialnämnd.

Karl-Erik Olsson (S) yrkar i första hand bifall till ett förslag till en politisk organisation i Sim-rishamns kommun (oppositionens förslag) som även innebär att presidierna i nämnder och styrelser ska bestå av enbart ordförande och vice ordförande, att hamnverksamheten finns kvar under kommunstyrelsen och att ordföranden i revisionen ska komma från oppositionen, och i andra hand – om förstahandsförslaget faller – att samverkansrådet barn och familj ska bestå av ordföranden och 2:e vice ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, social- och omsorgs-nämnden och kultur- och fritidsomsorgs-nämnden.

Gudrun Schyman (FI) yrkar i första hand bifall till oppositionens förslag (Karl-Erik Olssons förstahandsförslag) och i andra hand – om förstahandsförslaget faller – bifall till inrättandet av ett jämställdhetsråd som organisatoriskt sorterar direkt under kommunfullmäktige. Rådet ska bestå av 7 ledamöter och 7 ersättare och har till uppgift att:

- utveckla strategier för att uppnå målen om jämställdhet och frihet från diskriminering i enlig-het med den av kommunen signerade Europeiska deklarationen för jämställdenlig-het mellan kvin-nor och män (CEMR),

- initiera, granska och följa upp kommunövergripande frågor ur ett jämställdhetsperspektiv, - ur jämställdhetssynpunkt bereda ärenden som ska behandlas av fullmäktige,

- öka medvetenheten om vikten av ett jämställdhetsperspektiv inom alla politikområden och i samtliga kommunala styrelser och nämnder.

Mats Carlsson (C) yrkar – som tilläggsyrkande – att det organisatoriskt öppnas upp för full-mäktigeberedningar och att kommunfullmäktiges presidium får i uppdrag att senast i juni 2011 framlägga förslag på lämpliga ämnesområden för fullmäktigeberedningar.

forts.

§ 167 forts. Dnr 2010/5 Propositionsordning – jämställdhetsråd

Ordföranden ställer proposition på Gudrun Schyman yrkande om jämställdhetsråd och konsta-terar att kommunfullmäktige beslutat avslå yrkandet.

Omröstning begärs.

Omröstning – jämställdhetsråd

Kommunfullmäktige godkänner följande propositionsordning.

Ja för avslag på Gudrun Schyman yrkande.

Nej för bifall till Gudrun Schyman yrkande.

Med 28 Ja-röster för avslag på Gudrun Schyman yrkande mot 21 Nej-röster för bifall till Gud-run Schyman yrkande beslutar kommunfullmäktige avslå GudGud-run Schyman yrkande om jäm-ställdhetsråd.

Se omröstningbilaga 1 (167 a).

Reservationer

Pia Ingvarsson (S), Göran Persson (S), Gudrun Schyman (FI), Karl-Erik Olsson (S), Christer Grankvist (S), Britten Dehlin (FI), Birgitta Englander (S), Else-Beth Rolf (S), Anders Åker-berg (S), Charlotte Rydell (FI), Kerstin Thorén (S), Göran Thorén (S), Maria Andersson (S), Jacques Öhlund (FI), Lennart Månsson (S), Anita Olsson (S) och Rolf Hansson (S) reserverar sig mot beslutet att inte inrätta ett jämställdhetsråd.

Propositionsordning – organisationsförslag

Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag, Anders Johnssons yrkande re-spektive Karl-Erik Olssons yrkande och konstaterar att kommunfullmäktige beslutat enligt Anders Johnssons yrkande.

Omröstning begärs.

Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag respektive Karl-Erik Olssons yrkande som motförslag i omröstningen och konstaterar att kommunfullmäktige beslutat anta Karl-Erik Olssons yrkande som motförslag i omröstningen.

forts.

§ 167 forts. Dnr 2010/5 Omröstning – organisationsförslag

Kommunfullmäktige godkänner följande propositionsordning.

Ja för Anders Johnssons yrkande.

Nej för Karl-Erik Olssons yrkande.

Med 28 Ja-röster för Anders Johnssons yrkande mot 21 Nej-röster för Karl-Erik Olssons yr-kande beslutar kommunfullmäktige enligt Anders Johnssons yryr-kande.

Se omröstningbilaga 2 (167 b).

Reservationer

Pia Ingvarsson (S), Göran Persson (S), Gudrun Schyman (FI), Karl-Erik Olsson (S), Christer Grankvist (S), Britten Dehlin (FI), Birgitta Englander (S), Else-Beth Rolf (S), Anders Åker-berg (S), Charlotte Rydell (FI), Kerstin Thorén (S), Göran Thorén (S), Maria Andersson (S), Jacques Öhlund (FI), Lennart Månsson (S), Anita Olsson (S) och Rolf Hansson (S) reserverar sig mot beslutet om nämndorganisation.

Propositionsordning – tilläggsyrkande

Ordföranden ställer proposition på Mats Carlssons tilläggsyrkande om fullmäktigeberedningar och konstaterar att kommunfullmäktige beslutat bifalla yrkandet.

KOMMUNFULLMÄKTIGES BESLUT

ƒ Godkänna förslaget till ny nämndorganisation för Simrishamns kommun fr.o.m. den 1 ja-nuari 2011 (majoritetsgruppens förslag, 2010-11-17), dock med den ändringen att social-nämnden inte byter namn utan även fortsättningsvis benämns socialnämnd.

ƒ Samverkansrådet barn och familj ska bestå av ordföranden och 2:e vice ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden.

ƒ Organisatoriskt ska det öppnas upp för fullmäktigeberedningar. Kommunfullmäktiges pre-sidium får i uppdrag att senast i juni 2011 framlägga förslag på lämpliga ämnesområden för fullmäktigeberedningar.

forts.

§ 167 forts. Dnr 2010/5

ƒ Uppdra åt kommundirektör Staffan Tellman och samhällsbyggnadschef Anna Thott att lämna förslag på hur hamnverksamhetens utvecklingsfrågor förvaltningsmässigt ska orga-niseras med den närhet som finns till KIMO Baltic Sea, Sydkustens fiskeområde och Ma-rint centrum.

_______

Beslutet expedieras till:

Samtliga nämnder

Kommunfullmäktiges presidium Staffan Tellman

Anna Thott

Kommunledningskontoret (administrative ledaren) Kommunstyrelsen

§ 168 Dnr 2010/338

Related documents