• No results found

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Ärende

a) En Bättre Sits

Arbetet har under hösten haft fokus på framtagandet av ett gemensamt yttrande på Trafikverkets förslag till Nationell plan. Behoven enligt den storregionala systemanalysen har utgjort en grund i svaret. Bland annat understyker man vikten av att Ostlänken

färdigställs 2028. Kapacitetsförstärkningar utmed Västra Stambanan välkomnas, men man påpekar också att kapacitetsförstärkningar mellan Rekarna och Folkesta saknas i förslaget.

Mälardalsrådet har även bjudit in till årets storregionala infrastrukturkonferens som äger rum den 7 december i Stockholm.

b) Sverigeförhandlingen

På uppdrag av Sverigeförhandlingen har Setterwalls advokatbyrå lagt fram en rapport innehållande förslag på nya regler för kapacitetstilldelning på de nya stambanorna. SKTM fick innan sommaren tillfälle att lämna synpunkter på ett utkast av slutdokumentet och våra synpunkter framfördes då främst med syfte att säkerställa att en trafikering med storregionala tåg kan ske i tillräcklig omfattning. Inga väsentliga ändringar har genomförts i slutrapporten, bland annat nämns snabba storregionala tåg som ett syfte gällande den önskade trafikeringen på de nya stambanorna. Det gäller nu att bevaka den fortsatta processen så att den samhällsviktiga storregionala trafiken verkligen beaktas.

Rapporten innehåller för övrigt också en genomgång av befintligt regelverk och det finns ett antal intressanta inspel i debatten om prioriteringskriterierna. Bland annat konstaterar också Setterwalls att befintliga prioriteringskriterierna mycket väl skulle kunna utvecklas inom ramen för EU rätten. Rapporten i sin helhet finns på Sverigeförhandlingens hemsida:

http://sverigeforhandlingen.se/rapport-trafikering/

c) Ostlänken

SKTM har tagit emot Trafikverkets ”Kungörande och granskning av Kompletterande lokaliseringsutredning, Bibana Nyköping, Ostlänken, inför tillåtlighetsprövning Nyköpings kommun, Södermanlands län”. Underlaget innehåller en preliminär rangordning av

studerade korridorer och Trafikverket region öst förordar utredningsalternativ UA 1, kort bibana med Skavsta station på bibanan.

SKTM har också börjat en dialog med Östergötland och Stockholm om den framtida trafiken på Ostlänken. ”Målbilden 2030”, som har tagits fram av länen inom ramen för En bättre sits, ska vara vägledande för utformningen av den framtida trafiken i Mälardalen och därmed också på Ostlänken. Utifrån de olika länens perspektiv finns det däremot lite olika prioriteringar av behoven, så är det för Östergötlands vidkommande till exempel angeläget med korta restider till Stockholm. Sörmland är bland annat mån om att få en bra trafikering av stationerna, inklusive Skavsta, och Stockholm ser också stora nyttor med en väl utbyggd trafik med höghastighetståg. Alla tre län är ägare av MÄLAB och det är angeläget att inom en snar framtida lägga fram en gemensam och mer detaljerad målbild om trafiken.

d) Behovsanalys för framtidens kollektivtrafik

Regionförbundet har sedan tidigare jobbat med framtagandet av arbetspendlings-prognoser, främst baserade på befolkningsframskrivningar och antaganden om en

trendutveckling innebärande att andelen pendlare av den förvärvsarbetande befolkningen långsamt men stabilt ökar. Myndigheten har med detta som grund och tillsammans med Regionförbundet och Landstinget beställt en rapport om vilka behov den prognosticerade utvecklingen av arbetspendlingen skulle medföra för dimensioneringen av kollektivtrafiken i de stora järnvägsstråken och därmed indirekt även infrastrukturen.

Rapporten, med prognossiffror för 2030 och 2050, är nu klar i grunden och visar en positiv utveckling av resandet utmed samtliga stråk. Rapporten och utfallet ska ses som ett nollalternativ då den utgår från defensiva antaganden om samma marknadsandel och samma utbud, däremot har det tagits hänsyn till effekter av kortare restider i

Ostlänkenstråket. Rapporten ska därför ses som en första grundläggande leverans. Nästa steg i arbetet är att inkludera effekter av utbudsförbättringar, något som kommer att leda till en uppjustering av siffrorna i den befintliga rapporten. Utfallet av rapporten ska bland annat användas för att spela in de sörmländska behoven i storregionala forum. Rapporten har exempelvis redan använts för en granskning av MÄLAB:s förslag avseende trafiken i etapp 2 på 2020-talet, något som presenterades på ägarrådet den 6 oktober. Rapporten finns som bilaga till detta ärende, följ länk.

e) Nuläget i upphandlingar och rättsprocess Betalkortsterminaler

Myndigheten fattade den 22 juni 2017 beslut om att tilldela uppdraget till leverantören Ridango AS med start 2018. Beslutet begärdes överprövat av två anbudsgivare: Modul-System Sweden AB och OpenSolution Nordic AB. Dom har nu meddelats i båda målen. I målet med OpenSolutions avgjorde förvaltningsrätten till myndighetens fördel.

I målet med Modul-System anser rätten dock att myndigheten borde ha förkastat Ridangos anbud då rätten anser att anbudet inte uppfyller språkkravet i upphandlingen, som innebär att anbudet och kommunikation i upphandlingen ska vara på svenska.

Ridango hade bifogat intyg på engelska från estländska myndigheter och myndighetens uppfattning var i målet att sådana intyg ska godtas, oberoende av språkkravet, med hänsyn till upphandlingsrättens grundläggande princip om ömsesidigt erkännande.

Principen om ömsesidigt erkännande innebär förenklat att intyg och certifikat som har utfärdats av en medlemsstats myndigheter ska gälla också i övriga EU- och EES-länder.

Förvaltningsrätten anser dock att anbudet borde ha förkastats, oberoende av nämnda princip, då språkkravet har varit ett obligatoriskt krav i upphandlingen.

Mot denna bakgrund, samt att det därmed inte har inkommit något anbud i upphandlingen som uppfyller samtliga krav, har myndigheten beslutat att avbryta

upphandlingen. En ny öppen upphandling av tjänsten annonserades den 31 oktober 2017 och sista anbudsdag är den 3 december 2017. Driftstart för det nya avtalet beräknas ske i mars 2018.

f) Ny lag efter PUL

I senaste direktionssammanträdet informerade myndigheten om kommande lagstiftning i form av dataskyddsförordningen, som den 25 maj 2018 ersätter personuppgiftslagen (PUL). Myndighetens arbete med att anpassa verksamheten efter den nya lagstiftningen har fortgått genom att en handlingsplan – innehållande nio specifika åtgärder som behöver vidtas inför implementeringen i maj – har utarbetats och börjat arbetas med. Myndigheten har även fortsatt diskussionerna med främst landstinget, men även med övriga

medlemmar, om våra potentiella samverkansytor.

g) Pågående åtgärdsvalsstudier

Myndigheten har deltagit i ÅVS kring Östra Infarten i Nyköping som nyss avslutats. Nästa ÅVS i regionen är Variaövergången och barriären järnvägen i Flen som startas upp i slutet av året. Även en ÅVS kring Västra infarten Nyköping som planeras komma igång i början av nästa år. I remissversionen av ”Länsplan för regional transportinfrastruktur för

Södermanlands län 2018-2029” föreslås under 2018 genomföras en ÅVS kring

Förbättringsåtgärder hållplatser på statligt vägnät. I förslaget finns ett antal hållplatser utpekade. Myndigheten har bett respektive kommun att se över detta förslag och komplettera och prioritera med de behov de ser.

h) Status Katrineholmsdepån och försäkringsärendet

Arbetet med att bygga kontorsdelen på Katrineholmsdepån fortsätter enligt budgeterad plan samt satt tidsplan. Nästa steg i arbetet är att färdigställa innertak och teknisk

utrustning. Byggnationen förväntas vara klar i slutet av november. Slutbesiktning kommer ske i början av december och inflyttning sker början av januari. Se bilder i bilaga.

Pågående försäkringsärende

Parallellt med byggnationen driver myndigheten ett försäkringsärende hos försäkringsbolaget Länsförsäkringar Sörmland (LF) avseende ersättning för

den uppkomna skadan på Katrineholmsdepån. LF har tagit del av den utredning av skadan som vi låtit Ramböll genomföra, men har i beslut och omprövningsbeslut hävdat att skadan inte är ersättningsgill.

Myndigheten överprövade LFs omprövningsbeslut beslut den 29 september 2017. I sak invänder myndigheten mot att LF i sitt beslut hänvisar till att skadan omfattas av ett undantag från försäkringens omfattning utan att det finns något (varken i vår utredning eller i något LF har lagt fram) som tyder på att skadan omfattas av undantaget. Att LF hänvisar till ett undantag bör vidare innebära att de är av uppfattningen att skadan omfattas av försäkringsvillkoren. Myndighetens uppfattning är att om LF anser att skadan förvisso omfattas av villkoren, men därtill omfattas av undantag som medför att ersättning inte utgår, så är det deras bevisbörda att visa att undantaget är tillämpligt på skadan.

Denna bevisbörda har ännu inte uppfyllts av LF.

I överprövningsbeslut den 1 november 2017 vidhåller LF sin bedömning att ersättning inte ska utgå. Beslutet är kortfattat och bemöter inte de grunder för ersättning som

myndigheten hade framfört i sin överprövning. Myndigheten undersöker nu tidsfristen och formerna för ett fortsatt processande av försäkringsärendet. En sådan process tas då vidare till en oberoende rättsinstans.

i) Samtrafiken

Kommande ordinarie årsstämma i Samtrafiken är den 5 december 2017 och direktionen har tidigare avgett instruktion till stämombudet, Christer Kax Sundberg. Som tidigare informerat är nuvarande partneravtalet, det så kallade SPA-09 avtalet är uppsagt av en part och som följd av detta alla ägare och Samtrafiken. Avtalet är under omförhandling och Samtrafiken arbetar aktivt för att få ett nytt avtal, SPA-10, på plats till 1 juli 2018. Parterna har nyligen av Samtrafiken erhållit ett avtalsförslag för övervägande.

j) Pris på länskort

Den överenskommelse vi har om att följa SL:s priser för länskort innebär att vi genom tidigare beslut taget i direktion och i alla fullmäktige i Sörmland från den 1 januari 2018 höjer priset för länskort från dagens 790 kronor till 830 kronor för vuxna och från dagens 520 kronor till 550 kronor för barn och ungdomar 7-19 år samt studenter under 26 år.

Vid landstingsfullmäktige i Stockholm i juni 2017, och baserat på en överenskommelse från 2016 mellan flera partier, beslutades att priset på månadskort och enkelbiljetter ska höjas från januari 2018. Nytt pris för 30-dagarkort blir 860 kronor för vuxna och 570 kronor för studerande och pensionärer i SL-trafiken.

Som följd av ovan har vi att lyfta frågan om pris för länskortet vilket sker vid direktionens kommande sammanträde den 1 mars 2018.

k) Samverkan i kollektivtrafikfrågor

Under hösten, och genom inbjudan från regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Dalarna och Uppsala, har kollektivtrafikmyndigheterna inom geografin för den inte bildade Region Svealand träffats i en dialog om samverkan i kollektivtrafikfrågor. Kommande möte är planerat att ske i vecka 8 2018.

l) Utredning om särskilda persontransporter

Sedan ett tag tillbaka pågår som tidigare informerat utredningen om särskilda

persontransporter (N 2016:03), läs direktivet här: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/kommittedirektiv/samordning-av-sarskilda-persontransporter_H4B185 SKL har nu och i samverkan med utredningen bjudit in ett urval län däribland Sörmland till en workshop måndagen den 27 november för att testa tankar och ge möjlighet till inspel till utredningen.

F. Övriga frågor G. Avslutning

Ordföranden avslutar sammanträdet.

Related documents