• No results found

Övriga militära komponentexempel

6. Exempelkomponenter för tillverkning med AM

6.4 Övriga militära komponentexempel

Som referens har ett antal exempel på komponenter som skulle kunna tillverkas med hjälp av additiv tillverkning. Komponenterna är exempel som är kopplade till additiv tillverkning genom att de antingen redan finns som 3D-pintade komponenter alternativt har kommit som förfrågan för additiv tillverkning.

22

Expansionskärl Fältarbetsfordon 16T

Expansionskärlet är en komponent till kylsystemet på fältarbetsfordon 16T. Komponenten är i plast och är ca 300x300x300mm. Komponenten är således relativt enkel att tillverka additivt. Komponenten finns idag ej som reservdel och har vid ett antal tillfällen gått sönder (FMTS, 2018). Detta innebär att effekten av att kunna tillverka komponenten kan anses som stor.

Topplock till Terrängbil 11

Topplock till terrängbil 11 (TGB11) är ett av delsystemen i fordonets motor. Systemet är förhållandevis stort med en längde på >500mm samt måste tillverkas i metall med stora krav på ytfinhet. Systemet kan därför anses vara mycket svårt att tillverka med additiv tillverkning. Topplocken finns dock ej som reservdel och tillverkas ej längre och då fordonen börjar bli gamla kan topplocken behövas byta. En mjölig nytillverkning skulle därför kunna ge stor effekt.

Insug Mercedes GW (TGB14/15)

Insuget är en motorkomponent för att leda luft till förbränningsrummet till motorn till Mercedes GW persontransportfordon. Fordonet ibland annat svenska såväl som norska försvaret. Ordinarie komponent är i metall och ca 300x200x100mm. Komponenten skulle dock kunna tillverkas i plast vilket gjordes som exempel av FieldMade under NATO övningen Trident Juncture. Tillverkad i plast kan komponenten anses enkel att tillverka och då komponenten under övningen ej gick att erhålla så kan effekten av en nytillverkning anses stor (Reserapport FieldMade, 2018)

Flygkroppskomponenter till JAS 39 C/D

En skyddslucka samt gångjärn är yttre komponenter till flygplanskroppen på Jas 39 Gripen. Komponenterna används som projekt för att kunna tillverkas med hjälp av additiv tillverkning. Komponenterna kan tillverkas i kolfiberarmerad plast och är begränsade i storlek. De kan därför anses vara enkla att tillverka med hjälp av additiv tillverkning. Komponenterna har valt ut då de enligt Saab har ett stort värde i att kunna printas. Detta framför allt då flygplanet är som mest sårbart då det står på marken. Alla medel för att kunna korta ledtider och få fram reservmateriel som saknat är därför mycket intressant.

Personlig utrustning

Personlig utrustning skull kunna vara ett område där additiv tillverkning lämpar sig väl. Det som skulle kunna tillverkas mindre komponenter till buren utrustning så som stridsvästar och bärsystem. Komponenterna är generellt små samt och med lågt ställda krav på hållfasthet och kan därför tillverkas av plats. Komponenterna skulle kunna innebära bättre anpassad personlig utrustning och därigenom kunna bidra till att behålla stridsvärde. Dessa skulle även kunna vara reproducerbara och anpassningsbara i fältmiljö och således kunna erbjuda viss effekt. (EDA, 2018, kap 5)

Vapentillbehör

Vapentillbehör kan på samma sätt som personlig utrustning vara väl lämpat för additiv tillverkning. Till exempel handgrepp samt vapenfästen är små och kan tillverkas med i plast med och skulle därför vara lätta att tillverka. Detta är dock att anse som extra utrustning där egentillverkning skulle kunna ge viss effekt. (Reserapport FieldMade, 2018).

Övningsmateriel

För tillverkning av övningsmateriel visar additiv tillverkning stor potential. Tekniken används redan idag inom övningsverksamhet vid vissa förband i Försvarsmakten (SWEDEC, 2018). Tekniken har idag används till bland annat tillverkning av övningsminor med bra resultat (SWEDEC, 2018). Tekniken skulle också kunna användas till tillverkning av tillexempel övningshandgranater och liknande utrustning. Utrustningen består ofta av mindre komponenter med låga krav på material

23

och precision. Tillverkning med 3D-printer är därför att anse som lätt. Då utrustningen är enkelt reproducerbar innebär detta att utrustningen kan ”offras” i övningssyfte. Detta betyder till exempel att en handgranat tillverkad i en biologiskt nedbrytbar plast kan offras eller en övningsmina kan desarmeras utan att behövas övningstekniskt plockas bort för att inte skada i processen. Detta skulle kunna ha stor effekt för övningsverksamheten med bättre och mer tillämpad övning möjlig för förbanden.

Motorinfästning Helikopter MV-22B

Flygkritiska komponenter är typiskt något som inte vid första anblick är lämpat för additiv tillverkning. Hos den amerikanska marinkåren valdes dock flygkristiska komponenter så som motorinfästning till MV-22B tvåmotorig transporthelikopter ut. Detta är små komponenter som är tillverkade i metall och är således relativt enkla att tillverka. Det är ofta dessutom ofta komponenter med små serier och i fallet med marina förband så kan förmågan att kunna tillverka nya komponenter ombord värdefull och skulle kunna betyda stor effekt för att kunna hålla flygmaskinen operativ. De kritiska komponenterna valdes ut just för att kunna verifiera tillverkningstekniken och visa att det är möjligt att tillverka komponenter med tillräcklig kvalitet och med tillräcklig kontroll med ett gott resultat. (Marines, 2018)

Bärhjul till Stridsfordon 90

Bärhjul är de hjul som på ett bandfordon bär och rullar längs med bandet. Då bärhjulen har en viktig del i underhållet för bandfordon idag så finns det en uppenbar fördel med att kunna 3D-printa nya bärhjul. Till stridsfordon 90 eller andra bandfordon generellt är bärhjul ett typiskt exempel på att additiv tillverkning inte är svaret på alla underhållsfrågor. Först och främst är bärhjulen stora (diameter på ca 400mm) samt tillverkade i metall. Detta innebär att de skulle ta lång tid att tillverka samt bli mycket dyra och kan därför betraktas som svåra att tillverka. Bärhjulen är dock kritiska för fordonets framdrift och går ofta sönder. Då bärhjulen är kritiska för förbandets rörlighet och kan förväntas gå sönder ofta har försörjningen av bärhjul som resultat av UH-beredningen säkrats genom utplacering av lämpligt antal bärhjul på olika resursnivåer. Komponenten finns således i organisationen och det har tagits höjd för att de kan komma att behöva bytas, effekten av att kunna tillverka de additivt kan därför anses vara mycket liten.

24

Related documents