• No results found

Bedömda lokalbehov

Kommunstyrelsen ser inget behov av tillkommande eller avgående ytor för administration under prognosperioden.

Bygg och Miljönämnden ser inget behov av tillkommande eller avgående ytor under prognosperioden.

Tekniska nämnden har många integrerade ytor i andra verksamheter vilka är oerhört viktiga att få med vid projektering av tillkommande ytor. Med den positiva utvecklingen av antalet barn i kommunen ses ett behov av att utöka köksytor för att klara av en säker och funktionell måltidshantering. Det är

utökningen av elever i Mörlanda, Horsby och Hudene som medför förändringar i köksytor. Ytor för den här stödprocessen är viktigt att ha med från början i en om- och tillbyggnad.

Ärende 23

13

Slutsats

Kommunen har behov av tillkommande ytor och förändrade ytor. Behoven har redan uppstått för en del verksamheter och för en del uppstår behovet inom kort. Att avyttra ytor är inte aktuellt inom

prognosperioden däremot kan ytor omdisponeras.

Bifogad tabell nedan visar behov av verksamhetslokaler utifrån lokalresursplan 2018-2027. I tabellen ligger enbart inlagt, de bedömda lokalresursbehov, som förvaltningsberedningen identifierat i den 10-åriga lokalresursplanen. Tabellen omfattar inte de av kommunfullmäktige, i juni 2017, fastställda investeringsramarna för verksamhetslokaler för 2018-2020.

Inför varje årligt budgetbeslut, ska den åriga investeringsbudgeten fastställas. I juni 2018 ska den tre-åriga investeringsbudgeten fastställas för perioden 2019-2021. Lokalresursplanen 2018-2027 ska utgöra ett underlag för beslut i budgetprocessen 2019-2021.

I lokalresursplanen 2018-2027 finns inte medplanerat för allmännyttans behov av bostäder som uppstår under prognosperioden. Behov av föreningslokaler, idrottshallar, utomhusytor för aktivering av

ungdomar belyses inte heller i nedan bifogad tabell.

I tabellen finns inlagt både behovet av ny förskola i Herrljunga Centralort och utökning av

verksamhetslokaler för förskola i Eggvena och Hudene. Bedömningen är att, skapas en ny förskola i Herrljunga Centralort med 4 avdelningar, 2020, kan det även omfatta förskole-placeringar för barn i Eggvena och Hudene, vilket minskar behovet av nya förskole-ytor i Eggvena och Hudene.

Vidare är sedan tidigare inlagt i investeringsbudgetplanering utökning förskola och skola i Mörlanda.

I tabellen finns inlagt de redovisade behoven av verksamhetslokaler för äldreomsorgen och behov av verksamhetslokaler avseende socialförvaltningen, vilka berör Hagen, Hemgården och Gäsenegården.

Planeringen följer Socialnämndens målbild avseende verksamhetslokaler.

Eftersom förutsättningarna för kommunens verksamheter, löpande förändras kommer även förutsättningarna för lokalresursplanen förändras. I vidareutvecklingen av planen ska

idrottsanläggningar, föreningslokaler och utomhusytor för aktivitet implementeras. För att fakta och bedömningar i lokalresursplanen 2018-2027 ska kunna få effekt, är det viktigt att lokalresursplanen implementeras i budgetarbetet. Av den anledningen ska planen uppdateras årligen inför budgetprocessen.

Ärende 23

14 Tabell

Tabellen visar de bedömda lokalbehoven utifrån prognosperiod 2018-2027.

De redovisade bedömda behoven av verksamhetslokaler är i lokalresursplanen inte kostnadsbedömda, men ligger markerade i tabellen utifrån tidsintervall för färdigställande utifrån redovisade behov.

I kommande förvaltningsberedda förslag till investeringsbudget 2019-2021, ligger kostnadsbedömda föreslagna prioriterade objekt med.

Benämning Åtgärd 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027

Kortfattad beskrivning per objekt

Bildning Kortfattad beskrivning

1. Ny förskola i Herrljunga Centralort 4 nya avdelningar i Herrljunga centralort. Byggs för behov i Herrljunga Centralort, men kan även ta emot barn från Hudeneområdet och Eggvenaområdet.

2. Eggvena 1 avdelning till för förskolebarn under planperioden.

Alternativt bygga ny förskola i Herrljunga Centralort.

3. Hudene 1 avdelning till för förskolebarn under planperioden.

Alternativt bygga ny förskola i Herrljunga Centralort.

4. Hudene Tillbyggnad av kök. Fler barn.

5. Mörlanda föskola/skola Enligt beskrivning och tidigare investeringsbudget ÄO/Soc

6. Hagen Både ombyggnation av befintliga lokaler och nybyggnation.

Följer Socialnämndens målbild med Demenscentra vid Hagen.

7. Hemgården Ombyggnation av befintliga lokaler bl.a. till kontor för socialförvaltningen. Tydligt behov av

förvaltningsarbetsplatser. Ger möjlighet att förändra användningen av TB-huset. Följer Socialnämndens målbild för verksamhetslokaler. Alternativt bygga nya

förvaltningsarbetsplatser i andra lokaler eller hyra in extern förvaltningslokal.

8. Gäsenegården Ombyggnation av befintliga lokaler till ett attraktivt trygghetsboende. Bygga om för att skapa yta för biblioteksverksamhet.

Ärende 23

Tillsättande av fullmäktigeberedning för framtagande av förslag till Lokalresursplan 2019-2028

Sammanfattning

Vid kommunstyrelsens sammanträde 2018-08-13 mottogs information om förslaget till Lokalresursplan 2018-2027. Förslaget ska ses som ett underlag för planering av

verksamhetslokaler för de kommunala verksamheterna i Herrljunga kommun, avseende både kort- och lång sikt. Underlag för arbetet har varit befolkningsprognosen för

kommunen. Förslaget tar avstamp i nuläget och har arbetats fram av Lokalresursgruppen.

Förslaget är omfattande och måste så vara eftersom det ingår som underlag vid beredningen av investeringsbudget 2019-2020.

Underlaget för planförslaget har varit utsänt på remiss till partigrupperna.

Informationen om planförslaget lades till handlingarna vid kommunstyrelsens möte 2018-08-13. Ett yrkande på tillsättande av en fullmäktigeberedning för att, om möjligt, ge planen en politisk dimension tillstyrktes. Yrkandet anger ”en bred beredning…” vilket jag tolkar på så sätt att det ska vara en ledamot från varje parti representerat i fullmäktige.

Det presenterade planeringsförslaget, baserat på lagförändringar och befolkningsprognos utgöt grund för beredningens arbete.

Beslutsunderlag

Ordförandeskrivelse i ärendet daterad 2018-08-24 Kommunstyrelsen § 127/2018-0813

Tjänsteskrivelse i ärendet daterad 2018-06-15 Tidigare meddelad Lokalresursplan 2018-2027 Förslag till beslut

Kommunfullmäktiges ordförandes förslag till beslut:

1. En fullmäktigeberedning tillsätts bestående av en ledamot från varje parti som är representerat i Kommunfullmäktige efter valet 2018-09-09.

Bland dessa utses en ordförande

Beredningens uppdrag är att utifrån ett politiskt ställningstagande presentera ett förslag till Lokalresursplan 2019-2028.

Planen ska ha inriktning på både kort, 1 – 3 år, och lång sikt, 10-års perspektiv.

Lokalförsörjningsplanen ska aktualiseras årligen.

Beredningen ska återkomma till fullmäktige med lägesrapport i oktober månad varje år beredningen pågår.

2. Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen för beredning.

Ordförande kommunfullmäktige

Ärende 24

Related documents