• No results found

Övrigt prioriterat arbete

Kommunerna har en skyldighet att ge stöd till anhöriga förtydligat i 5 kapitlet 10 §

Socialtjänstlagen och innebär krav på en mer aktiv roll för kommunen. Anhöriga och deras behov behöver uppmärksammas på ett tidigt stadium av all personal inom kommunens verksamheter som kommer i kontakt med anhöriga. Kommunen måste också förbättra informationen till allmänheten och till alla målgrupper om möjligheten att få anhörigstöd.

Samverkan ska ske och nätverk byggas mellan vård och omsorg och övriga socialtjänsten, länssjukvård samt intresse- och frivilligorganisationer. Verksamhetscheferna inom

äldreomsorgen, funktionshinderavdelningen och invid- och familjeomsorgen fungerar som styrgrupp för anhörigsamordnare och ombud. En handlingsplan ska presenteras under 2018.

Äldres behov i centrum

Som ett stöd för en evidensbaserad praktik arbetar äldreomsorgen med fortsatt

implementering av den nationella modellen för Individens behov i centrum (IBIC). Modellen har utvecklats för att skapa förutsättningar för strukturerad vård, omsorg och dokumentation.

Syftet är att kunna arbeta mer systematiskt utifrån behov istället för insatser inom

äldreomsorgen, vilket även bidrar till att göra äldreomsorgen mer likvärdig och rättssäker.

Parallellt med införandet av IBIC kommer även utbildning i social dokumentation genomföras.

12 (15) Nationella överenskommelser och kvalitetsarbete

I överenskommelsen om en sammanhållen vård och omsorg till mest sjuka äldre används Socialstyrelsens definition av målgruppen; Mest sjuka äldre är personer 65 år eller äldre som har omfattande nedsättning i sitt funktionstillstånd till följd av åldrande, skada eller sjukdom.

I överenskommelsen lyfts ett antal målområden fram: Sammanhållen vård och omsorg, god läkemedelsbehandling för äldre, preventivt arbetssätt, god vård vid demenssjukdom samt god vård i livets slutskede. Regionens och kommunens arbete med gemensam verksamhetsplan och målarbete fortsätter under 2018. Gemensam verksamhetsplan för Det goda livet Psykisk hälsa ska upprättas.

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård syftar bland annat till främja god vård och socialtjänst av god kvalitet. Under 2018 bör socialförvaltningen se över konsekvenserna av lagen och undersöka möjligheterna för den som vistats på sjukhus att komma direkt hem i stället för att till exempel till en korttidsplats genom att upprätta verksamhet trygg hemgång.

Nya nationella riktlinjer för demensvård presenteras hösten 2017. Utifrån riktlinjerna ska förvaltningen upprätta lokala riktlinjer.

Interna utbildningssatsningar under 2018 är planerade inom Palliativ vård, BPSD (används i arbetet med dementa som har beteendestörningar), Lex Sarah, ergonomi och demens.

Nyanställda medarbetare inom demensvården ska som introduktionsutbildning genomgå den webbaserade utbildningen Demens ABC och ABC+. Medarbetare som har annat språk än Svenska ska erbjudas webbutbildning Demens på sitt modersmål i den mån det är möjligt.

Nyanställd personal ska genomgå webbaserad utbildning i läkemedelshantering.

Avvikelser vad gäller bemötande, läkemedel, fallskador och dygnsfasta ska analyser och åtgärdsplaner upprättas och redovisas.

För att åstadkomma en långsiktigt hållbar utveckling av kvalitet inom äldreomsorgen har olika roller skapats. Exempel är ombud och team inom ovan målområden. Värdegrund-handledare och förbättringsteam har utbildats.

Regeringen avser att avsätta medel till förstärkt bemanning inom äldreomsorgen även 2018.

För att stabilisera hemsjukvårdens personalsituation förstärks verksamheten med 1,5 åa undersköterskor. I övrigt förstärks äldreomsorgens verksamhet med 0,75 åa aktivitets-samordnare på Lindkullen, 0,25 åa träffpunkt Lödöse, 1,0 åa personalförtätning Lindkullen även 2018. Under året finansieras 1,0 enhetschef inom äldreomsorgen i avvaktan på egen finansiering 2019.

Heltidsresan

Kommunal och SKL är överens om målet att införa heltid som norm. Enligt kollektivavtalet ska handlingsplanen vara upprättad den 31 december 2017.

Under 2018 börjar förvaltningen arbetet med handlingsplanens genomförande.

2017 inrättade äldreomsorgen en personalpool om två heltidsanställda underskötskor och under 2018 inrättas ytterligare två heltidsanställningar.

13 (15) Våld i nära relationer

Lilla Edet/ Trollhättan har kvinnofridsgrupp. I gruppen ingår representanter från socialförvaltningen (inklusive vård och omsorg), polisen, folkhälsoenheten och

utbildningsförvaltningen. Ett antal VIN ombud (våld i nära relationer) finns inom vård och omsorg och funktionshinderavdelningen. Under året ska Lilla Edets handlingsprogram revideras och program för VIN ombuden upprättas.

Vård och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege är en samverkansform mellan utbildare och arbetslivet inom vård och omsorg. Inom VO-College Ale Lilla Edet samverkar båda kommunerna, fackliga organisationer och utbildningsanordnaren på vuxengymnasiet Ale kommun. En ny

avtalsperiod kommer att upprättas för åren 2018 - 2022. Arbetsgivare och utbildare har ett gemensamt intresse av att samverka genom VO-College eftersom samverkan ger

förutsättningar för ett mer effektivt resursutnyttjande och en bättre verksamhetsutveckling.

Inom verksamheterna funktionshinder och äldreomsorg finns kontinuerligt behov av anställning av utbildad baspersonal. Genom att verksamheterna funktionshinder och

äldreomsorg beställer uppdragsutbildning av Komvux Ale kan utbildningsplatser reserveras för det lokala behovet. Uppdragsutbildningen kan utformas efter verksamheternas önskemål, individuellt efter validering samt med stöd av handledare och praktikplatser i verksamheterna.

Funktionshinderavdelningen

Avdelningen skall samordnas och skapa förutsättningarna för goda levnadsvillkor till personer med funktionsnedsättning. Syftet med samordning/samverkan är att det skall gynna

utvecklingen av jämlika villkor för personer med funktionsnedsättning.

Prioriterat arbete inom funktionshinderavdelningens är att:

- öka brukarens delaktighet genom att skapa förutsättningar för dialog om verksamhetens innehåll och utformning samt en ökad intern och extern samverkan

- kvalitetssäkra den enskilde brukarens insatser genom fortsatt arbete med ”den enskildes pärm”, säkerställa social dokumentation, intern fortbildning och individuella

kartläggningar

- genomföra åtgärder för att förbättra arbetsmiljön och skapa trygghet i verksamheten genom tydliga handlingsplaner, rutiner och introduktion till nyanställd personal samt kontinuerligt reflektera över uppdraget som stödassistent, personlig assistent och stödpedagog

Under 2018 ska verksamheten fortsätta arbetet med att förbättra samarbetsformerna internt och externt. Under året kommer funktionshinderverksamheten att samarbeta med

arbetsförmedlingen och kommunens arbetsmarknadsavdelning för att möjliggöra

sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Internt inom kommunen så skall det skapas forum för samarbete med Kultur och Fritid. Under året kommer daglig verksamhet att utveckla verksamheten så att ytterligare aktiviteter skapas för att tillgodose fler behov.

Under maj 2018 kommer den nya gruppbostaden på Stallgärdet i Lilla Edet stå klart. Arbetet med att starta upp en ny verksamhet och göra kartläggningar av brukarnas behov, förmågor och intressen kommer att göras. På så sätt kommer funktionshinderavdelningen att skapa förutsättningar för en anpassad bostad till de brukare som flyttar in. På Vävarens

serviceboende ges insatser till 19 personer i dagsläget, kommunen har skyldighet att erbjuda gemensamma utrymmen där det skapas förutsättning för social samvaro.

På grund av brukarnas sammansatta och komplexa behov, så är det idag en begränsning i den befintliga lokalen och att behov finns av ytterligare en gemensam lokal.

14 (15) Inom funktionshinderavdelningen kommer kvalitetsförbättrande åtgärder fortlöpa runt den enskilde brukaren. Kontinuerlig utveckling av kvaliteten inom den sociala dokumentationen kommer att ske i verksamheterna på flera sätt. Dels genom att kontinuerligt diskutera och reflektera kring social dokumentation på pedagogiska konferenser.

Fortsatt översyn/internrevision av social dokumentation kommer att ske, stödpedagoger i verksamheterna skall vara handledande och ha fokus inom området för att kvalitetssäkra dokumentation och etiska aspekter.

För att bibehålla men framförallt utveckla god kvalitet inom funktionshinderavdelningen är det en förutsättning att förstärka personalens kompetens genom fortbildning/handledning.

Intern fortbildningsserie kommer att fortgå under året. Fokus är på ett ”pedagogiskt arbetssätt anpassat till personer med kognitiva funktionsnedsättningar med intellektuell

funktionsnedsättning och autismspektrumtillstånd”. Vikt läggs vid ett professionellt förhållningssätt där bemötande, etik och lågaffektivt bemötande genomsyrar utbildningen.

Fortbildningsserien är en teoretisk och praktisk utbildning där personalen får chans att praktisera/öva teorin i den verksamhet de arbetar i.

Återkommande från förra året är att all personal inom funktionshinderavdelningen under en informations/utbildningsdag går igenom FN:s konvention, lagar som styr vår verksamhet, olika insatser enligt LSS, uppdragsbeskrivningar, Vision 2020 och kommunens mål mm.

Funktionshinderavdelningen kommer att fortsätta fokusera på att skapa förutsättning till ökad delaktighet och medvetenhet hos personalen om helhetens betydelse. Tydliggöra uppdraget genom uppdragsbeskrivningar för personliga assistenter, stödassistenter och stödpedagoger.

Related documents