• No results found

2. Kontrakt

3. Eventuellt kompletterande förfrågningsunderlag 4. Förfrågningsunderlag med bilagor

5. Komplettering i samband med ansökansvärdering 6. Ansökan

4 KOMMERSIELLA VILLKOR FÖR KONTRAKTET 4.1 Priser (Ersättningssystem)

Ersättningen är beräknad enligt två olika alternativ, tätort och glesbygd Tätort är 265 kronor per utförd timme

Glesbygd är 315 kronor per utförd timme

4.1.1 Prisjustering/Index

Timersättningen ska vara fast från tidpunkten för avtalets tecknande till 2010-12- 31. Från 2011-01-01 justeras ersättningen årsvis med omsorgsprisindex

(OPI) som publiceras av Sveriges Kommuner och Landsting. Timersättningen år 2010 räknas om med det fastställda procenttalet för år 2011) enligt formeln:

A ⋅ (1+p/100 )= B

där A är timersättningen år 2010, p är det fastställda procenttalet för år 2011 och B är timersättningen 2011.

Om en definitiv omräkningsfaktor finns publicerad ska den användas. Om endast en preliminär omräkningsfaktor finns publicerad ska denna användas fram till dess att en definitiv omräkningsfaktor publiceras.

Om avtalet löper ut under året ska omräkningsfaktorn ur särskild tabell för användande under slutåret användas. Om avtalet innehåller en förlängningsoption

och denna förlängningsoption träder i kraft, ska ersättningen under året i sin helhet uppräknas enligt omräkningsfaktorn för helåret.

Om SKL:s publicering av OPI upphör ska indexklausulen omförhandlas.

4.2 Leveransvillkor

Leverans av servicetjänster skall ske vardagar från 09.00-17.00.

4.3 Betalningsvillkor

Leverantören erhåller ersättning efter 30 dagar efter erhållen faktura och godkänd leverans.

Fakturerings- och expeditionsavgifter godkänns ej.

4.3.1 Dröjsmålsränta

Om Vård- och omsorgsnämnden inte betalar ersättning i rätt tid utgår lagstadgad dröjsmålsränta.

4.3.2 Administrativa avgifter

Order-, expeditions-, faktureringsavgifter eller andra liknande avgifter utgår inte.

4.4 Faktureringsvillkor

Fakturering ska ske en gång per månad. Fakturor adresseras till: Östersunds kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen, Box 75, 831 28 Östersund. På fakturan ska referensnummer 80 32 00 anges.

På fakturan ska anges:

• Beställarens referensnummer + kontaktperson

• Utförarens namn

• Vilken månad, år fakturan avser

• Totalt antal timmar för utförd tjänst

• Pris

• Att företaget innehar F-skattebevis

Ofullständiga eller felaktiga fakturor kommer att återsändas till leverantören för rättelse.

4.4.1 Rapportering av utförda uppdrag

En lista skall skickas till Östersunds kommun, Eva-Marie Wiklund, Biståndsenheten, 831 82 Östersunds kommun med brukarens namn, personnummer och antal utförda timmar varje månad. Listan skall vara vård- och omsorgsförvaltningen tillhanda senast andra vardagen varje månad.

4.4.2 Avgifter från enskilda

Avgifter till brukare för servicetjänster debiteras av vård- och omsorgsnämnden.

4.4.3 Avgifter från enskilda avseende tilläggs tjänster Leverantören debiterar brukaren för eventuella tilläggstjänster.

4.5 Försäkring

Leverantören skall teckna och under kontraktstiden vidmakthålla

ansvarsförsäkring samt andra erforderliga försäkringar som håller kommunen skadeslös vid skada. Ansvarsförsäkringens maximala belopp skall vara lägst 10 miljoner kronor.

Leverantören skall styrka att han tecknat ovannämnda försäkringar genom att tillställa kommunen kopia på försäkringsbrev, först i samband med kontraktets undertecknande och därefter vid den årliga uppföljningen. Leverantören förbinder sig att förebygga skador som kan drabba personal, hjälptagare, anhöriga och utomstående.

4.5.1 Skadeståndsansvar

Leverantören svarar i förhållande till kommunen för skadestånd, som kommunen på grund av vållande av leverantören eller personal som denne ansvarar för, kan komma att förpliktas utge till tredje man.

4.5.2 Befrielsegrund (Force majeure)

Varje omständighet som part inte kan råda över såsom eldsvåda, krig, mobilisering, arbetskonflikt och andra händelser som kan definieras som Force majeure utgör befrielsegrunder om de inträffar efter avtalsdagen och avtalets fullgörande därigenom förhindras.

Giltig befrielsegrund föreligger inte

• vid strejk, blockad eller annan form av arbetskonflikt till följd av att part inte fullgjort sina skyldigheter enligt lag eller kollektivavtal, eller

• vid händelser som kan hänföras till parternas organisation eller verksamhet såsom personalbrist, strömavbrott, brand, transportförsening, fel eller försening av leverans från leverantör eller därmed jämförliga förhållanden.

5 KRAV PÅ TJÄNSTEN OCH KVALITETSKRAV

I bilaga 5 till förfrågningsunderlaget finns de kvalitetskrav som gäller för

uppdraget. Uppföljningsrutiner och sanktioner beskrivs i bilaga 6. Kvalitetskraven kan komma att ändras under avtalstiden.

5.1 Lagar/Förordningar/Föreskrifter

Leverantören ska i det fall han blir antagen ansvara för att följa all relevant lagstiftning, myndigheters föreskrifter och allmänna råd.

5.2 Biståndsbeslut

Biståndshandläggaren beslutar om insatser enligt socialtjänstlagen

5.3 Beställning och bekräftelse

Beställning av insatser görs av biståndshandläggare via fax och leverantören ska bekräfta att insatserna kommit igång enligt kvalitetskrav i bilaga 5.

5.4 Skyldighet att medverka i introduktion

Leverantören är skyldig att medverka i vård- och omsorgsförvaltningens introduktion för nya leverantörer i valfrihetssystemet . Introduktionen berör ämnesområdena socialtjänstlagen, dokumentation, sekretess, Lex Sarah m.m.

5.5 Skyldighet att ta emot uppdrag

Östersunds städ och hemservice och de leverantörer som har ansvar för hemtjänsten i de geografiska områdena, förutsatt att de är godkända leverantörer i valfrihetssystemet är kommunens ickevalsalternativ och är skyldiga att ta emot uppdrag.

5.6 Skyldighet att hjälpa enskild vid den enskildes önskemål att byta leverantör Leverantören har skyldighet att hjälpa till att tala om för biståndshandläggare när en brukare vill byta till en annan leverantör och behöver ha hjälp med att kontakta biståndshandläggaren.

5.7 Dokumentation

Leverantören ska ha en dokumentation där det är möjligt att se om den enskilde brukaren har fått de insatser den blivit beviljad/beslutad (SoL), i den omfattning och på de tider som avtalats. En dokumentation ska finnas som tydligt klargör om en brukare av någon orsak inte fått de insatser som beviljats/beslutats och varför den i så fall uteblivit (avvikelserapportering).

5.8 Arbetstekniska hjälpmedel

Leverantören ansvarar för och bekostar arbetstekniska hjälpmedel för leverantörens personal.

5.9 God man och förvaltare

Leverantören ska samverka med god man/ förvaltare i de fall när brukaren har sådan företrädare utsedd.

5.10 Kostnader för telefon, fax, med mera

Leverantören ska bekosta och ansvara för att ha en sekretessfax för kommunikation med kommunens biståndshandläggare.

5.11 Kommunvapnet

Leverantör ska använda Östersunds kommunvapen »på uppdrag av« i all skriftlig information från leverantören till brukarna.

http://www.ostersund.se/download/18.3ca3c7c5118565048b280004827/GP-Kommunvapen.pdf

5.12 Lokal beredskapsplan/ katastrof- och beredskap

Leverantören skall ingå i kommunens organisation för extraordinära händelser och vidtaga de åtgärder som följer av ledningsplanen se bilaga 11. Det kan avse såväl katastrofer i fredstid, som höjd beredskap vid kriser och krigsfara respektive händelser vid enskild enhet. När extraordinär händelse inträffar skall leverantören snarast ta kontakt med vård- och omsorgsförvaltningens ledningsorganisation.

5.13 Tystnadsplikt

Leverantören ska se till att samtliga personal som är verksam inom avtalat område under-tecknar en förbindelse om den tystnadsplikt som råder enligt Lagen om yrkesverksamhet inom hälso- och sjukvårdens område samt 15 kap 1§ Socialtjänstlagen. Tystnadsplikten gäller för uppgift om den enskildes personliga tillstånd eller personliga förhållanden. Leverantören ansvarar för att tystnadsplikten efterlevs.

Det innebär att leverantörens personal omfattas av tystnadsplikt och förbud att lämna ut sekretesskyddade uppgifter och kan dömas för brott mot tystnadsplikt. Leverantören ansvarar för att informera personalen om detta och innebörden av sekretess. Leverantören svarar gentemot kommunen för eventuell skada enskilda kan drabbas av om personalen skulle lämna ut sekretesskyddade uppgifter, vare sig muntligen eller på annat sätt. Leverantören ska följa personuppgiftslagen vid egen behandling av personuppgifter.

5.14 Lex Sarah

Leverantören ska ha ingående kännedom om de regler som gäller för anmälan av missförhållanden i omsorger om äldre och funktionshindrade enligt 14 kap 1-2 § Socialtjänstlagen (1980:620) SOSFS 2008:10(S). Leverantören ska vid anmälan av missförhållanden, följa de instruktioner och rutiner som utarbetats av vård- och omsorgsnämnden.

5.15 Miljöpåverkan/Miljökrav

Leverantören ska följa kommunens miljöpolicy i sitt arbete bilaga 8.

Se Östersunds Kommuns hemsida:

http://www.ostersund.se/utvecklingsamhalle/miljoarbetet/miljoledningssystem/miljopolicy.4.

6206f665119bf511be480003416.html

5.16 Lag och kollektivavtal

Företaget får inte vidta åtgärder som kan antas åsidosätta lag eller kollektivavtal för arbetet eller annars strida mot vad som är allmänt godtaget inom den bransch som entreprenaden avser.

5.17 Tillträde för kommunens revisorer

Vård- och omsorgsnämnden och kommunens revisorer har rätt till full insyn i verksamheten för uppföljning och utvärdering att uttalade mål, riktlinjer och kvalitetskrav följs och för uppföljning av beviljade och bedömda insatser.

5.18 Meddelarfrihet

Leverantören ska ansvara för att leverantörens anställda omfattas av meddelarfrihet som kommunens anställda inom motsvarande verksamhetsområden. Det innebär att leverantören ska förbinda sig att, inte efterforska vem som lämnat meddelanden till författare, utgivare, redaktioner, nyhetsbyråer och mediaföretag där syftet är att uppgifterna ska användas för offentliggörande i tryck, skrift eller annan media.

5.19 Kommunens informationsansvar

Kommunen skall lämna saklig information om samtliga leverantörer som kontrakterats enligt valfrihetssystemet. Informationen ska vara saklig, relevant jämförbar, lättförståelig och lättillgänglig.

5.20 Företagens information och marknadsföring

Godkända leverantörer skall presentera sitt företag i en skriftlig broschyr enligt en särskild mall, bilaga 3 och det publiceras även på kommunens hemsida. Leverantören har rätt att marknadsföra sin verksamhet på ett etiskt försvarbart sätt.

5.21 Tillstånd

Leverantören skall ha erforderliga tillstånd och göra de anmälningar som krävs för verksamhetens bedrivande.

6 UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

6.1 Samråd/samarbete/ samverkan

Uppföljningen är en del i nämndens ledningssystem för kvalitet vilket är under utveckling och därför kan kraven på rapportering kan komma att ändras under avtalsperioden.

Leverantören ska skriftligen rapportera enligt kvalitetskraven i bilaga 5 varje år om inte andra intervall anges. Vidare kommer vård- och omsorgsnämnden att göra löpande uppföljningar av hur avtalsvillkoren inklusive kvalitetskraven följs.

Vård- och omsorgsnämnden har rätt till full insyn i verksamheten för uppföljning och utvärdering av att uttalade mål och riktlinjer följs och för uppföljning av beviljade och bedömda insatser.

Det system eller den modell för dokumentation, som leverantören använder, ska vara sådant att uppföljning kan ske individuellt för varje brukare och att man kan jämföra

dokumentationen så att kvalitetskraven i förfrågningsunderlaget blir uppfyllda.

6.2 Statistikrapportering

Leverantören ska lämna in de uppgifter som vård- och omsorgsnämnden kan behöva för att fullgöra sin rapporteringsskyldighet till andra myndigheter exempelvis Statistiska

centralbyrån (SCB) och Socialstyrelsen.

6.3 Tillsyn av socialtjänst

Socialstyrelsen har tillsynsansvaret för socialtjänsten vilket innefattar servicetjänster.

7 SANKTIONER, HÄVNING OCH AVTALETS UPPHÖRANDE

7.1 Avtalets upphörande i vissa fall (saknar uppdrag)

Om leverantören inte bedrivit verksamhet på 12 månader upphör avtalet automatiskt.

7.2 Vite, skadestånd och hävning

Vård- och omsorgsnämnden får häva ingånget kontrakt eller utkräva sanktioner enligt bilaga 6 om leverantören inte fullgör sina åtaganden, trots anmaning därom och kontraktsbrottet är av väsentlig betydelse. Hävning eller sanktioner kan utkrävas efter uppföljning enligt bilaga 6 och grundar sig på de kvalitetskrav som ställs i bilaga och övriga krav på leverantören i förfrågningsunderlaget.

Leverantören förbinder sig att omedelbart rätta till iakttagna fel och brister i sin verksamhet enligt bilaga 6. Sker inte rättelse omedelbart, det vill säga inom två (2) veckor från

påpekande, äger kommunen rätt till vite från och med veckan därefter. Vite skall exempelvis utgå om den angivna kvalitetsnivån inte uppnås vid kvalitetsgranskningar enligt bilaga 6 utvärderingsinstrument och sanktioner. Vite skall utgå med vid var tid gällande prisbasbelopp enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring per påbörjad vecka som rättelse inte skett.

Kontraktsbrott av väsentlig betydelse och därmed hävningsgrund föreligger också om tillsynsmyndigheten riktat allvarlig kritik mot verksamheten och kritiken inte föranlett erforderlig rättelse.

Beställaren har rätt att häva kontraktet i förtid om leverantören brutit mot i meddelarfriheten angivet efterforskningsförbud.

Beställaren har rätt att utan krav på ersättning häva avtalet om:

• utföraren försätts i konkurs eller eljest befinns vara på sådant obestånd att företaget inte förväntas fullgöra sina åtaganden.

• utföraren inte uppfyller sina förpliktelser vad gäller skatter och allmänna avgifter.

• utföraren inte fullgör sina åtaganden enligt detta förfrågningsunderlag och rättelse inte sker utan dröjsmål efter skriftlig erinran.

Related documents