• No results found

Antikoaguleringmedicin och värktablett

En studie i ökad blödningsrisk med acetylsalicylsyra och paracetamol.

Ofta när du tar en huvudvärkstablett av acetylsalicylsyra (ASA), så tar du den för att du vill ha smärtlindring eller för att minska febern. Man kan även ta en liten mängd ASA för att inte få en blodpropp. ASA har minst två effekter, en smärtstillande och en som gör att

trombocyterna inte överreagerar och bildar en tromb eller blodpropp i en artär eller ven. Genom att ta lite ASA minskas risken att få en hjärtinfarkt eller stroke. Däremot ökar risken för blödning.

Uppgift: Du ska studera den ökande blödningen, när du tar en ASA och/eller när du tar en

paracetamol.

Riskbedömning: Laborationen får bara göras av de elever, som inte har astma samt de som

har använt och då konstaterats tåla ASA eller paracetamol. Det kan vara lämpligt att be föräldrar om tillstånd.

Varningar och försiktighet. Enl Fass. Vid antikoagulationsbehandling. Vid behandling av

patienter med lätt till måttlig hjärtsvikt, njursjukdom eller leversjukdom, speciellt vid

samtidig diuretikabehandling(vätskedrivande), måste risken för vätskeretention (kvarhållande av vätska) och försämrad njurfunktion beaktas. Vid behandling av personer med astma. Personer med tidigare ulcusanamnes (inre och yttre magsår) eller med känd överkänslighet mot acetylsalicylsyra, ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel. Se vidare:

www.fass.se

Utförande:

1. Stick ett finger med en lancett. Ta tiden från det att en liten blodsdroppe kommer fram tills blödningen stoppat. Torka försiktigt av blodet genom att endast nudda med en pappersservett så att blodet sugs upp. Avläs tiden när inte mera blod sipprar fram.

2. Ät en barnalbyl, bamyl minor eller motsvarande mängd ASA. En barnalbyl innehåller 250 mg ASA. En grupp annan kan ta motsvarande mängd paracetamol.

3. Efter en halv timme görs samma blodtest som ovan. Har tiden för koagulering ändrats?. 4. Om möjlighet finns, gör ett test efter 2 timmar, ett dygn och 3 dygn.

Rapport: När har tiden för koagulering av blodet återgått till det normala. Skiljer sig de olika

värktabletterna åt? Räkna ut medelvärden för gruppen av de olika tabletterna. Vilka slutsatser drar du om riskerna för blödning? När kan effekten var bra? Diskutera resultaten. Finns det skillnader mellan elever?

74

Till läraren:

Läs gärna mer i Fass: http://www.fass.se Normaltid för att ett blodstick ska sluta blöda är 1-2 minuter. Vid intag av ASA ökar tiden till 5-6 minuter. Effekten sitter kvar och minskar först efter någon till några dagar. För paracetamol är effekten inte lika långvarig. ASA påverkar blödningstendensen och ökar risken för blödande magsår. Det är serin i den aktiva delen hos receptorn som acetyleras.

Alternativ: Gör testet som en blindtest. Alla elever får dricka en lösning av del av en

brustablett eller lika stor mängd karbonerat vatten. Brustabletter absorberas fortare så resultatet syns snabbare. Variera mängden ASA Vissa elever får en halv barnalbyl

Salicylsyra är den aktiva delen för smärtreduktion, febernedsättning och den är dessutom

antiinflammatorisk. För att minska magslemmhinnans påverkan av syran så förestras den till acetylsalicylsyra. ASA sönderdelas i magen eller början av tarmen till salicylsyra och ättiksyra. Ättiksyran sätter sig irreversibelt på receptorer på trombocyterna och påverkar trombocyternas funktion i den primära hemostasen (blodstillning). Effekten sitter kvar några dagar eller tills trombocyterna har ersatts med nya.

Trombocyterna även kallade blodplättar eller blodplattor bildas i benmärgen av

megakaryocyter och har en överlevnad på ca 8 dagar. Antalet varierar mellan 125 till 350 miljoner per liter blod. Vid skada på blodkärl klistrar sig trombocyterna till det skadade området varvid en plugg bildas. Pluggen förstärks genom koagulation av blodet

Pacacetamol liksom ibuprofen hör till gruppen icke steroidala antiinflammatoriska

mediciner (NSAID = nonsteroidal antiinflammaroty drugs).

Cyklooxogenas, COX deltar i bildningen av prostaglandiner, prostacyklin och tromboxan

ur arakidonsyra

Prostaglandiner är en grupp verksamma föreningar som finns i de flesta vävnader och organ.

Prostaglandiner är kortlivade hormoner som påverkar olika processer i kroppen och gör oss känsligare för smärta, medverkar i inflammationsprocesser och förmår höja

kroppstemperaturen.

Prostaglandinerna har betydelse för reglering av blodtryck och genomblödning av vävnader och organ, muskelaktiviteten vid förlossning, för utveckling av svullnad, smärta och rodnad. ASA och NSAID verkar genom att hämma bildningen av prostaglandiner.

Genom den normala formen av cyklooxygenas, COX-1 produceras små mängder av de prostaglandiner, som kroppen behöver för att fungera.

Vid vissa sjukdomstillstånd som t ex reumatism bildas stora mängder av COX-2, som med ökad produktion av prostaglandiner ger ökade inflammationer.

OH O OH O OH O O

I blodet finns tromboxan, som får blodplättar att klibba ihop och prostacyklin som motverkar blodproppar. Prostacyklin finns i blodkärlsväggarna och har en kärlvidgande effekt.

Tromboxan stimulerar trombocyterna att aggregera vid en skada. Effekten motverkas av prostacyklin, en liknande substans med motsatt effekt. Övervikt av prostacyklin kan ge

blödningsbenägenhet. Acetylsalisylsyra i små doser hämmar bildningen av tromboxan i högre grad än bildningen av prostacyklin, vilket förklarar den blödningsbenägenhet man ofta ser efter intag av ASA. Det är den effekten som är grunden till användning av ASA för att förebygga uppkomst av blodpropp.

Om man förbehandlar patienter med NSAID (nonsteroidal inflammatory drugs) tex ibuprofen före intag av ASA mildras eller jämnas antikoaguleringseffeken ut. Den

antikoagulerande effekten beror på att ASA irreversibelt inhiberar aktiviteten hos enzymet cyklooxogenas kallas COX. Paracetamol innehåller en amidgrupp. En acetylgrupp avspjälkas lätt och den har liknande effekt som ASA. Paracetamols acetylgrupp är dock reversibelt inhibitorisk på COX. Antikoaguleringseffekten sitter inte kvar lika länge som hos ASA Acetylsalicylsyra inhiberar Cox-1 10 – 100 gånger mer än Cox-2. Det är COX-2 som ska inhiberas, inte COX-1 vilket nyare NSAID (nonsteroidal inflammatory drugs) gör. Det finns modifierat aspirin med en sidokedja som frigör kväveoxider. Frigörande av kväveoxid motverkar förlusten av prostacyclin.

Läkemedel som hämmar COX-2 är rofecoxib (Vioxx, Merck) och Celecoxib (Celebrex, Pharmacia). Effekterna på dessa mediciner är omstridda. Celecoxib (Celebrex) är dock 375 gånger effektivare som COX.-2 inhibitor än COX-1

På hälsokostmarknaden saluförs medel som sägs bara hämma COX-2. Dessa påstås motverka reumatism, menstruationssmärta, cancer och även Alzheimer mm. Örter, som påstås ha COX-2 hämmande effekt är grönt te, ingefära, gurkmeja, basilika, kamomill och oregano. Läs mer om ASA i

http://www.Lakemedelsvärlden.nu

Modern Drug Discovery October 2000 p 223 – 27 J. Chem. Ed 1998 75 1233

J. Chem. Ed 1998 75 1261

http://arthritis.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?site=http%3A%2F%2F www.arthritis.co.za%2Fcox.html

Uppbyggande prostaglandiner Inflammationsframkallande prostaglandiner

Det är COX-2 som ska inhiberas inte COX-1

COX-1 COX-2

76

Analys av massprocent ASA i Aspirin

- (Kemiolympiaduttagning 1996)