• No results found

ADMINISTRATIVA BESTÄMMELSER

In document Skogsområde norr om Oxelvägen (Page 185-200)

50 meter 40

30 20

10 0

Beslutsdatum Instans

45-44

Laga kraft

SBN Antagande

Planarkitekt MARINA PAVLOVA Planchef

CHARLOTTE RICKARDSSON

ANTAGANDEHANDLING

Botkyrka Kommun

CENTRUM

Orienteringskarta

Skala: 1:500 (A2)

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2]

Samhällsbyggnadsnämnden

2019-03-19 Dnr sbf/2018:474

16

Begäran om planbesked gällande Eriksberg 2:77 (sbf/2018:474)

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden ger negativt planbesked för Eriksberg 2:77.

Sammanfattning

Kommunens beslut om planbesked svarar på om det är möjligt att planlägga ett område. Hur området bör planläggas avgörs under planprocessen.

Kommunen ska enligt 2 kap. 4 § plan- och bygglagen ta fram detaljplaner för ny sammanhållen bebyggelse. I detaljplaneprocessen prövas om marken från

allmän synpunkt är lämplig för ändamålet. I det aktuella området gäller en detaljplan sedan tidigare. Den gällande planbestämmelserna har tagits fram utifrån

avvägningar som gjorts för området som helhet. Om nya detaljplaner tas

fram för enskilda fastigheter ändras förutsättningarna för de övriga fastigheterna inom planområdet.

I det aktuella området råder liknande förutsättningar avseende infrastruktur, dagvattenhantering, topografi och stads- och landskapsbild som när den gällande detaljplanen togs fram. Det innebär att kommunen gör samma bedömning

om vad som är lämpligt i fråga om antalet fastigheter, byggrätter och fastighetsstorlekar.

Sammantaget bedömer kommunen att det i de flesta fall är olämpligt att ta fram nya detaljplaner som syftar till att möjliggöra enskilda avstyckningar i befintliga villaområden. Dessutom på Eriksberg 2:77 ligger huset mitt på tomten vilket nästintill omöjliggör att bygga ytterligare ett hus till utan att riva den befintliga byggnaden. Den kvarvarande tomtytan efter borttagande av skaftvägg och med 4,5 meters avstånd till tomtgränser och hänsyn till prick/korsprickmark medger inte någon med byggnad. För ett alternativ skulle kunna vara möjligt att få inreda två lägenheter i samma huvudbyggnad. Den avvikelsen kan medges enligt gällande detaljplanen. Kommunen bedömer att en ny detaljplan för den aktuella fastigheten inte kan utföras med tillräcklig hänsyn till det allmänna intresset och att ett nytt planarbete därför inte ska påbörjas.

BOTKYRKA KOMMUN ORDFÖRANDEFÖRSLAG 2[2]

Samhällsbyggnadsnämnden

2019-03-19 Dnr sbf/2018:474

Ärendet

En ansökan om planbesked för Eriksberg 2:77 inkom till Samhällsbyggnads-förvaltningen den 7 december 2018. Fastigheten är belägen i villaområdet i den södra delen av Norsborg. Ansökan gäller en ändring av den gällande detaljplanen för att möjliggöra en delning av fastigheten Eriksberg 2:77 till två tomter och bygga ytterligare ett bostadshus eller bygga två hus på samma fastighet.

Området ligger ca 500 meter sydväst om Norsborg centrum vid Hammersta-vägen. Fastigheten Eriksberg 2:77 uppgår till ca 2114 kvm. Eriksberg 2:77 ägs av sökande. Marken gränsar till privatägda Eriksberg 2:76, Eriksberg 2:112, Eriksberg 2:78 samt kommunägd Eriksberg 2:1.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2019-03-08, utgör underlag för beslutet.

TJÄNSTESKRIVELSE

2019-03-08

1 [5]

2018:474

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Medborgarcenter 08-530 610 00 E-post plan@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Webb www.botkyrka.se Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten

Referens Mottagare

Marina Pavlova

Samhällsbyggnadsnämnden

Planbesked för detaljplan för Eriksberg 2:77

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden ger negativt planbesked för Eriksberg 2:77.

Sammanfattning

En ansökan om planbesked för Eriksberg 2:77 inkom till Samhällsbyggnads-förvaltningen den 7 december 2018. Fastigheten är belägen i villaområdet i den södra delen av Norsborg. Ansökan gäller en ändring av den gällande detaljpla-nen för att möjliggöra en delning av fastigheten Eriksberg 2:77 till två tomter och bygga ytterligare ett bostadshus eller bygga två hus på samma fastighet.

Flygfoto över område.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-08

2 [5]

2018:474

Ställningstagande

Kommunens beslut om planbesked svarar på om det är möjligt att planlägga ett område. Hur området bör planläggas avgörs under planprocessen.

Kommunen ska enligt 2 kap. 4 § plan- och bygglagen ta fram detaljplaner för ny sammanhållen bebyggelse. I detaljplaneprocessen prövas om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet. I det aktuella området gäller en de-taljplan sedan tidigare. Den gällande planbestämmelserna har tagits fram uti-från avvägningar som gjorts för området som helhet. Om nya detaljplaner tas fram för enskilda fastigheter ändras förutsättningarna för de övriga fastigheter-na inom planområdet.

I det aktuella området råder liknande förutsättningar avseende infrastruktur, dagvattenhantering, topografi och stads- och landskapsbild som när den gäl-lande detaljplanen togs fram. Det innebär att kommunen gör samma bedöm-ning om vad som är lämpligt i fråga om antalet fastigheter, byggrätter och fas-tighetsstorlekar.

Sammantaget bedömer kommunen att det i de flesta fall är olämpligt att ta fram nya detaljplaner som syftar till att möjliggöra enskilda avstyckningar i befintliga villaområden. Dessutom på Eriksberg 2:77 ligger huset mitt på tom-ten vilket nästintill omöjliggör att bygga ytterligare ett hus till utan att riva den befintliga byggnaden. Den kvarvarande tomtytan efter borttagande av skaft-vägg och med 4,5 meters avstånd till tomtgränser och hänsyn till

prick/korsprickmark medger inte någon med byggnad. För ett alternativ skulle kunna vara möjligt att få inreda två lägenheter i samma huvudbyggnad.Den avvikelsen kan medges enligt gällande detaljplanen.

Kommunen bedömer att en ny detaljplan för den aktuella fastigheten inte kan utföras med tillräcklig hänsyn till det allmänna intresset och att ett nytt planar-bete därför inte ska påbörjas.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-08

3 [5]

2018:474

Ärendet

Området ligger ca 500 meter sydväst om Norsborg centrum vid Hammerstavä-gen. Fastigheten Eriksberg 2:77 uppgår till ca 2114 kvm. Eriksberg 2:77 ägs av sökande. Marken gränsar till privatägda Eriksberg 2:76, Eriksberg 2:112, Er-iksberg 2:78 samt kommunägd ErEr-iksberg 2:1.

För fastigheten Eriksberg 2:77 gäller detaljplan ”Förslag till byggnadsplan för del av KYRKOHERDEBOSTÄLLET Hammarby 1 i Botkyrka socken” (52-3), som vann laga kraft 1942-09-14. Detaljplanen anger en möjlig användning för friliggande bostadshus i en våning. Vind får inredas. Fastigheten får bebyggas med högst en huvudbyggnad jämte erforderliga gårdsbyggnader. Högsta nock-höjden för huvudbyggnad är begränsad till 4,8 meter och till gårdsbyggnad till 2,5 meter. Detaljplanen anger en minsta tomtstorlek på 1500 kvm. Genomfö-randetiden har gått ut. För fastigheten finns inte någon fastighetsplan.

Orienteringskarta över området.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-08

4 [5]

2018:474

Gällande detaljplan från 1942

Ekonomi

Debitering av planbeskedet sker enligt Samhällsbyggnadsnämndens taxa. Fak-tura skickas separat.

Preliminär tidplan

Eftersom förvaltningens motivering innebär att planändring inte inleds finns ingen tidplan.

Ett hållbart Botkyrka

Botkyrka kommun har formulerat sex utmaningar som tillsammans representerar ett platsspecifikt förhållningssätt till hållbar utveckling i kommunen;

1. Botkyrkaborna har arbete

2. Botkyrkaborna känner sig hemma 3. Botkyrka har de bästa skolorna

4. Botkyrka bidrar inte till klimatförändringarna 5. Botkyrkaborna är friska och mår bra

6. Botkyrkaborna har förtroende för varandra och för demokratin I varje projekt ska vi sträva efter att uppnå dessa utmaningar.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-08

5 [5]

2018:474

Eftersom beskedet föreslås bli negativt påverkar det inte en hållbar utveckling för kommunen.

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Carina Molin Charlotte Rickardsson

Samhällsbyggnadschef Planchef

Bilagor

Begäran om planbesked

Expedieras till

Planadministratör Den sökande

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2]

Samhällsbyggnadsnämnden

2019-03-19 Dnr sbf/2017:605

17

Begäran av planuppdrag att upprätta detaljplan för Tuna torg (sbf/2017:605)

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att upprätta förslag till detaljplan för Tuna torg. Detta gäller under förutsättning att ramavtalet godkänns av kommunfullmäktige.

Sammanfattning

Planområdet ligger i Tumba. Detaljplan Tunaområdet (20-2) från 1960-10-8 och stadsplan för Eriksbergsvägen från (20-10-01A) från 1978-04-05 gäller för området. Genomförandetiden för detaljplanen har gått ut.

Enligt den gällande detaljplanen är fastigheten Kyrkoherden 1 planlagd för handel och fastigheten Kyrkoherden 2 är planlagd för bostäder. Den delen av fastigheten Tumba 7:206 som ingår i det preliminära planområdet är idag planlagd för allmän platsmark för gata och park. Fastigheten Kyrkoherden 1 ägs av Tunatorgett AB, fastigheten Kyrkoherden 2 ägs av AB

Botkyrkabyggen och fastigheten Tumba 7:206 ägs av kommunen.

Enligt översiktsplanen är intentioner för platsen medeltät stadsbygd.

Planområdet gränsar till riksintresseområde för kulturmiljövård runt Tumba bruk och därför kan kulturmiljöfrågor behöva utredas.

I dagsläget finns det bland annat en restaurang, en livsmedelsbutik och en secondhandbutik samt en allmän torgyta på fastigheten Kyrkoherden 1.

Tunatorgett AB vill bygga bostäder samt service på den fastigheten. Utöver det är Tunatorgett AB samt AB Botkyrkabyggen intresserade av att förtäta även delar av fastigheten Tumba 7:206 med bostäder och service. Det är framförallt parkeringsytan söder om torget och parkytan öster om torget som är aktuella för förtätningen.

Exploatören är intresserad av att utveckla området med bostäder och service. Byggherren har framfört idéen att bygga ett av husen på ca 15

BOTKYRKA KOMMUN ORDFÖRANDEFÖRSLAG 2[2]

Samhällsbyggnadsnämnden

2019-03-19 Dnr sbf/2017:605

våningar som skulle fungera som ett landmärke i området. Vilken omfattning av exploatering som är lämplig på platsen ska utredas under planprocessen.

Ekonomi

Ramavtal och plankostnadsavtal har tecknats. De delar av kommunens fastighet Tumba 7:206 som kommer att förtätas och ska säljas. Intäkten från markförsäljningen gör att projektet förväntas gå med vinst.

Ärendet

Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten att utveckla området vid Tuna torg med bostäder och service.

I dagsläget finns det ett allmänt torg, med centrumlokaler på fastigheten Kyrkoherden 1. Tunatorgett AB som äger fastigheten Kyrkoherden 1 vill utveckla fastigheten med bostäder och service.

Tunatorgett AB är även intresserad av att förtäta del av kommunens mark direkt söder om fastigheten Kyrkoherden 1. AB Botkyrkabyggen vill i sin tur förtäta del av kommunens mark öster om Kyrkoherden 1. I dagsläget fungerar dessa platser som parkeringsyta och grönyta. Planarbetet ska utreda hur dessa funktioner ska ersättas.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2019-02-25, utgör underlag för beslutet.

TJÄNSTESKRIVELSE 2019-02-25

1 [5]

2017:605

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Medborgarcenter 08-530 610 00 Telefon planenheten 08-530 610 45 · E-post kaisa-leena.aksli@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Webb www.botkyrka.se Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten

Referens Mottagare

Kaisa-Leena Aksli Samhällsbyggnadsnämnden

Planuppdrag för Tuna torg (fastigheten Kyrkoherden 1 samt del av fastigheterna Kyrkoherden 2 och Tumba 7:206)

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att upprätta förslag till detaljplan för Tuna torg. Detta gäller under förutsättning att ramavtalet godkänns av kommunfullmäktige.

Sammanfattning

Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten att utveckla området vid Tuna torg med bostäder och service.

I dagsläget finns det ett allmänt torg, med centrumlokaler på fastigheten Kyrkoherden 1. Tunatorgett AB som äger fastigheten Kyrkoherden 1 vill utveckla fastigheten med bostäder och service.

Tunatorgett AB är även intresserad av att förtäta del av kommunens mark direkt söder om fastigheten Kyrkoherden 1. AB Botkyrkabyggen vill i sin tur förtäta del av kommunens mark öster om Kyrkoherden 1. I dagsläget fungerar dessa platser som parkeringsyta och grönyta. Planarbetet ska utreda hur dessa funktioner ska ersättas.

Detaljplanen upprättas enligt PBL SFS 2010:900 i dess lydelse efter 1 januari 2015. Planen genomförs enligt standardförfarande.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

TJÄNSTESKRIVELSE 2019-02-25

2 [5]

2017:605

Orienteringskarta

Det preliminära planområdet

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

TJÄNSTESKRIVELSE 2019-02-25

3 [5]

2017:605

Ärendet

Planområdet ligger i Tumba. Detaljplan Tunaområdet (20-2) från 1960-10-8 och stadsplan för Eriksbergsvägen från (20-10-01A) från 1978-04-05 gäller för området. Genomförandetiden för detaljplanen har gått ut.

Enligt den gällande detaljplanen är fastigheten Kyrkoherden 1 planlagd för handel och fastigheten Kyrkoherden 2 är planlagd för bostäder. Den delen av fastigheten Tumba 7:206 som ingår i det preliminära planområdet är idag planlagd för allmän platsmark för gata och park. Fastigheten Kyrkoherden 1 ägs av Tunatorgett AB, fastigheten Kyrkoherden 2 ägs av AB Botkyrkabyggen och fastigheten Tumba 7:206 ägs av kommunen.

Enligt översiktsplanen är intentioner för platsen medeltät stadsbygd.

Planområdet gränsar till riksintresseområde för kulturmiljövård runt Tumba bruk och därför kan kulturmiljöfrågor behöva utredas.

I dagsläget finns det bland annat en restaurang, en livsmedelsbutik och en secondhandbutik samt en allmän torgyta på fastigheten Kyrkoherden 1.

Tunatorgett AB vill bygga bostäder samt service på den fastigheten. Utöver det är Tunatorgett AB samt AB Botkyrkabyggen intresserade av att förtäta även delar av fastigheten Tumba 7:206 med bostäder och service. Det är framförallt parkeringsytan söder om torget och parkytan öster om torget som är aktuella för förtätningen.

Exploatören är intresserad av att utveckla området med bostäder och service.

Byggherren har framfört idéen att bygga ett av husen på ca 15 våningar som skulle fungera som ett landmärke i området. Vilken omfattning av exploatering som är lämplig på platsen ska utredas under planprocessen.

Nuvarande fastighetsgränser mellan Kyrkoherden 1 och Kyrkoherden 2 behöver justeras då delar av det allmänna torget hamnar på Botkyrkabyggens fastighet. Frågan ska utredas i samråd med Botkyrkabyggen huruvida den aktuella markbiten ska fortsätta vara del av allmän platsmark som idag eller om den ska bli del av bostadgården på fastigheten Kyrkoherden 2.

Förutom det kan delar av gatumarken behöva formas om för att kunna ha ett samspel med den planerade förtätningen.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

TJÄNSTESKRIVELSE 2019-02-25

4 [5]

2017:605

Utredningar

Inom ramen för detaljplanearbetet bedöms följande utredningar behövas:

• Dagvattenutredning

• Bullerutredning

• Kulturmiljöutredning

• Geoteknisk utredning

• Gestaltningsprogram

• Trafikutredning Ekonomi

Ramavtal och plankostnadsavtal har tecknats. De delar av kommunens fastighet Tumba 7:206 som kommer att förtätas och ska säljas. Intäkten från markförsäljningen gör att projektet förväntas gå med vinst.

Preliminär tidplan

Samråd oktober 2019

Granskning mars 2020

Antagande september 2020

Ett hållbart Botkyrka

Botkyrka kommun har formulerat sex utmaningar som tillsammans representerar ett platsspecifikt förhållningssätt till hållbar utveckling i kommunen;

1. Botkyrkaborna har arbete

2. Botkyrkaborna känner sig hemma 3. Botkyrka har de bästa skolorna

4. Botkyrka bidrar inte till klimatförändringarna 5. Botkyrkaborna är friska och mår bra

6. Botkyrkaborna har förtroende för varandra och för demokratin

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

TJÄNSTESKRIVELSE 2019-02-25

5 [5]

2017:605

I varje projekt ska vi sträva efter att uppnå dessa utmaningar.

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Carina Molin Charlotte Rickardsson

Samhällsbyggnadschef Planchef

Expedieras till

Planadministratör MEX-administratör sökande

Arbete

Hemkänsla

Skola Klimat

Hälsa Förtroende

In document Skogsområde norr om Oxelvägen (Page 185-200)