• No results found

Affärsmodeller

In document O PEN S OURCESOMAFFÄRS IDÈ (Page 44-48)

Kapitel 4 – Teori och tidigare forskning

4.3 Affärsmodeller

”Öppna system är ett allvarligt hot mot Microsofts affärsmodell och kan tvinga dem att sänka priserna på sina program”, skrev Computer Sweden (2003) nyligen i en artikel om Microsofts senaste kvartalsrapport till den amerikanska handelskammaren. Open Source skulle sålunda ses som ett hot mot en befintlig affärsmodell, vilket i sin tur borde innebära att företag som arbetar med Open Source-mjukvara använder sig av andra affärsmodeller en befintliga. För att kunna svara på denna uppsats fråga måste begreppet affärsmodell definieras samt några exempel på traditionella affärsmodeller ges. I slutet av detta kapitel ges dessutom exempel på ett antal affärsmodeller som ansetts vara tillämpliga på just företag som sysslar med Open Source. Det finns ett flertal olika definitioner av vad som är en affärsmodell. Den jag valt är Paul Timmers (2000), då jag finner den tillräkligt generell för att fungera just som en övergripande definition av begreppet. Timmers (ibid.) definition av vad som krävs för att ha en klar affärsmodell består av tre huvudpunkter som lyder enligt följande:

- En arkitektur för produkt, service och informationsflöden, inklusive

en beskrivning av de olika affärsaktörerna och deras roller.

- En beskrivning av de potentiella fördelarna för de olika

affärsaktörerna.

- En beskrivning av inkomstkällorna.

Timmers menar dock att affärsmodellen i sig inte beskriver hur den bidrar till att hjälpa de inblandade aktörerna att uppnå företagsmål och –visioner. För att få veta detta hävdar Timmers att det förutom affärsmodellen behövs

en marknadsföringsmodell som utgörs av affärsmodell samt en strategi för hur marknadsaktören skall hantera sin relationer till andra aktörer (ibid). Jag kommer inte närmare att gå in på Timmers marknadsföringsmodell då affärsmodellen står i fokus i denna uppsats. Istället följer här istället en beskrivning av en modell för att analysera företags aktiviteter och

affärsmodeller samt några exempel på grundläggande affärsmodeller som sedan kontrasteras med ett antal modeller som utländska Open Source-företag idag använder sig av.

4.3.1 Porters Value Chain

Företags verksamhet kan delas upp i ett antal aktiviteter och analyseras ur ett processperspektiv. Den kanske vanligaste metoden för att göra detta är Michael E. Porters (1985) ”Porter’s Value Chain”. I korthet består Porters analysmodell i att dela in företagets verksamhetsdelar i två huvudgrupper: primära aktiviteter och supportaktiviteter.

De primära aktiviteterna består enligt Porter (ibid.) av delar som produktion, leverans, marknadsföring och försäljning. De såkallade supportaktiviteterna består av bland annat human resourcing, teknisk utveckling samt finans- och planeringsverksamhet. Genom att utföra de olika aktiviteterna skapar

företaget värde för sina kunder och värdet mäts genom den mängd pengar som kunderna är beredda att betala för slutprodukten.

4.3.2 Grundläggande affärsmodeller

Porters modell, som presenterats i föregående kapitel, är i hög grad lämpad för analys av ren tillverkningsindustri (Karlsson & Lund, 2000) och får i denna uppsats mer ses som ett sätt att beskriva vad en affärsmodell kan anses vara uppbyggd av. Med anledning av detta kommer jag här nedan att komplettera med ett antal grundläggande affärsmodeller baserade på MIT Sloan School of Managements definitioner.

Producera som skapande företag

Enligt denna modell skapar företaget en produkt utifrån råmaterial från underleverantörer. Den egentliga verksamheten består alltså av att sammanfoga olika komponenter till ett för kunden funktionellt objekt. Inkomsterna för företaget genereras genom att kunden betalar produkten. (MIT, 2003) Leverantör Leverantör Råmaterial Produkt $ Köpare Leverantör $ $ Råmaterial Leverantör Leverantör

Producera som skapande företag. (MIT, 2003)

Producera som distribuerande företag

Skillnaden mot den föregående affärsmodellen är att distributören inte förädlar råmaterial och säljer vidare en produkt. Kärnan i distributörens modell är att en eller flera befintliga produkter köps in och att extra värde sedan adderas i form av till exempel support, kundanpassning eller ompackning. Inkomsterna från denna modell genereras i likhet med den föregående av att företagets kunder betalar distributören för den slutliga varan. (MIT, 2003)

Produkt Produkt

Köpare Försäljare Distributör

$ $

Producera som distribuerande företag. (MIT, 2003)

Producera som utvinnande företag

Denna modell syftar främst på industriföretag som tillexempel gruv- och fiskeindustri. Dock menar MIT (2003) att affärsmodellen också används i tillexempel reklamfinansierad media och liknar medieprodukterna med fiskarens fiskenät. Genom att sprida produkten gratis till konsumenterna kan medieföretagen tjäna pengar på ”bieffekterna” av spridningen i form av reklamintäkter och den produkt som genererar inkomsterna är annonser.

Producera som utvinnande företag. (MIT, 2003)

Beståndsdelar i de olika grundläggande affärsmodellerna

Gemensamt för de olika modellerna är att de alla innehåller ett antal än mer grundläggande beståndsdelar:

- Köp, som inträffar när en kund betalar för att få en tjänst eller vara. För att ett köp skall kunna ske har säljaren bland annat identifierat potentiella kunder såväl som leverantörer.

- Skapande, vilket innebär att den säljande parten skapar en vara eller

tjänst som sedan kan säljas. När inte varan/tjänsten skapas från grunden, utan består av modifieringar eller sammanfogningar av inköpta varor/tjänster, ingår design och utveckling av produkter och processer i denna beståndsdel.

- Försäljning, det vill säga när kunden köper varan eller tjänsten från

leverantören. Detta steg består i sin tur av delmoment som att säljaren identifierar kunder och deras behov samt kommer i kontakt med dessa. Även betalning, leverans och hantering av kundrelationer är delmoment i försäljning enligt MITs (2003) synsätt.

Utvinnare

Produkt

Köpare $

In document O PEN S OURCESOMAFFÄRS IDÈ (Page 44-48)