• No results found

3. Metod och Material

4.4. Agneta

4.4.1. Lärarens bakgrund och erfarenhet av utomhusundervisning

Agneta har arbetat som lärare i 12 års tid, varav i 7 år som NO-lärare.

Hon har en utbildning som riktar sig mot grundskolelärare 1-7 med inriktning mot matematik och NO. Hon är behörig i hemkunskap utöver de ämnen hon undervisar i. Agneta undervisar just nu i matematik, NO-ämnena och i hemkunskap. Agneta har ingen specifik utbildning inom utomhuspedagogik eller i utomhusundervisning.

Hon nämner att det ingick endast mycket lite i hennes lärarutbildning.

Under intervjun med Agneta så berättar hon att de på skolan arbetar i arbetslag. Agneta arbetar som klasslärare, men undervisar endast i sina specifika ämnen.

Agneta berättar under intervjun att hon brukar bedriva utomhusundervisning. Hon ger exempel på några saker som hon gjort med sina elever, vilka är att de brukar besöka en närliggande sjö. Detta görs minst en gång per år. På väg dit får eleverna plocka växter, vilka de senare tittar närmre på med hjälp av floror. Förutom det brukar Agneta använda skolgården för utomhusundervisning. När de ska starta ett nytt arbetsområde, exempelvis om hösten, får eleverna söka

32 efter saker som de förknippar med hösten. Därefter brukar hon ge eleverna möjlighet att ta med sig dessa hösttecken in i klassrummet om det är möjligt. Detta för att de ska kunna diskutera om dessa tillsammans. Eleverna brukar även få delta i en lägerskola med övernattning en gång per år. Anledningen till detta är för att skolan är en världsarvsskola. Agneta berättar att de under denna lägerskola ges möjlighet att göra undersökningar i vattnet för att eleverna ska få se vilka djur och växter som finns där. Eleverna ges även möjlighet att få se skillnader mellan en sjö, ett hav och älv.

Efter detta berättar Agneta att hon inte bedriver utomhusundervisning i den utsträckning hon önskar, vilket har att göra med ett flertal saker.

4.4.2. Möjligheter och hinder med att bedriva utomhusundervisning

Agneta tycker att skolan har goda möjligheter för att bedriva utomhusundervisning. Delvis för att skolan som tidigare nämnts är en världsarvsskola med möjlighet till att ha lägerskola för eleverna, och delvis för att skolan har en bra skolgård. Agneta berättar att de har en mindre skog på skolgården, vilket gör att det finns mycket att koppla samman till undervisningen. Agneta säger sig uppleva att eleverna tycker att lägerskolan är ett roligt inslag i undervisningen. Hon berättar att det där finns olika stationer, vilket gör att eleverna alltid har något att göra när de är där.

Agneta anser att kursplanen både möjliggör och försvårar utomhusundervisning. Hon tycker att man i kursplanen kan hitta stöd för att bedriva utomhusundervisning. Hon säger att ”Allt går ju ut på hur man som lärare tolkar saker och ting. Om det står exempelvis att vi ska lära oss om naturen, då kan man som lärare själv göra en tolkning om man bara ska sitta och läsa i böcker eller om man istället ska gå ut och genomföra undervisningen utomhus”. Agneta säger att man till exempel kan titta på olika trädsorter såsom gran, tall och björk. Hon tycker att istället för att läsa om dessa i böcker kan gå ut och titta på dem i verkligheten.

I intervjun nämner Agneta ämnesintegrering och anser att man ibland bör samarbeta med en annan klasslärare. Ska man samarbeta i samband med utomhusundervisning, tycker hon att man bör se till att den andra läraren vinner något av att använda utomhusundervisning i sitt ämne. Men för att detta ska vara möjligt, anser Agneta att man måste sätta sig tillsammans och planera undervisningen. Hon tycker i allmänhet att det inte är så lätt att bedriva utomhusundervisning. Hon berättar att det finns så mycket hon skulle vilja testa, vilket inte alltid är särskilt lätt då det finns olika saker som kan påverka denna

33 undervisningsform på ett negativt sätt. Trots detta försöker skolan få utomhusundervisning att förbli genomförbar.

Fler saker som Agneta nämner som positivt, är att man som lärare alltid funderar kring hur man ska kunna göra undervisningen bättre och roligare. Hon menar att detta är en viktig process för att utomhusundervisningen ska ha möjlighet att bli bättre med tiden.

Under intervjun med Agneta framkommer det att det finns saker som kan sätta hinder för utomhusundervisning. Det första exemplet hon beskriver är personalbrist och hon menar att lärare inte bör vara ensam om man ska lämna skolgården. Skolan ligger nära en större trafikerad väg och hon tycker att det krävs en utförlig planering innan man använder sig av en undervisning utomhus. ”För man som undervisande lärare är alltid den som har huvudansvaret. Om en elev springer iväg från elevgruppen när man är ute och man är ensam lärare, hur ska man göra då?

Lämna elevgruppen och springa efter?”. I samband med detta fortsätter Agneta med att det helt enkelt inte finns tillräckligt med resurser för att det ska bli bekvämt att bedriva en undervisning utomhus.

Förutom personalbrist, nämner Agneta tidsbrist. Hon tycker inte att det finns mycket tid som kan ägnas åt planering - framförallt inte för planering tillsammans med andra lärare. Hon säger att det finns så mycket som ska hinnas med, såsom utbildningar. Agneta säger att på grund av tidsbristen kan nästan utomhusundervisningen ”falla i glömska”. Hon tycker att man som lärare lätt fastnar i ett visst mönster när det kommer till hur man undervisar.

Agneta tycker att elevgruppen kan påverka möjligheten till att bedriva utomhusundervisning på ett negativt sätt. Hon menar att man med tiden lär känna sin klass, vilket är positivt. Men hon menar att man då också kan få reda på att vissa elever har svårt med förändringar.

Elevernas attityder kan spela roll och hon säger att deras humör just vid det tillfället kan påverka undervisningen. Har en elev haft en turbulent morgon, kan detta påverka elevens kunskapsinhämtning och inställning till själva utomhusundervisningen. Ytterligare orsaker som gör att de inte kan ha utomhusundervisning för ofta, är att vissa elever tycker att förändringar som att flytta undervisningen utomhus, känns otryggt. Därför försöker hon göra utomhusundervisningen till ett mindre projekt, genom att eleverna får gå ut på skolgården och hämta saker som läraren efterfrågat och därefter komma in igen.

Förutom detta säger Agneta att utomhusundervisningen kan påverkas av hur elevgrupperna ser ut, samt hur stora dessa elevgrupper är. Hon tror att de elever som ”klarar av att delta” i en undervisning utomhus

34 kan påverkas negativt om man inte bedriver någon utomhusundervisning alls.

Related documents