• No results found

AKTIEÄGARE SOM ÄR BEGRÄNSAT SKYLDIGA I SVERIGE

För aktieägare som är begränsat skatteskyldiga i Sverige och som erhåller utdelning på aktier i ett svenskt aktiebolag uttas normalt svensk kupongskatt. Detsamma gäller vid utbetalning från ett svenskt aktiebolag i samband med bland annat inlösen av aktier och återköp av egna aktier genom ett förvärvs-erbjudande som har riktats till samtliga aktieägare eller samtliga ägare till aktier av ett visst slag. Skattesatsen är 30 procent. Skattesatsen reduceras emellertid generell sett genom skatteavtal till undvikande av dubbelbeskattning.

Exempelvis bör inte källskatt om mer än 15 procent utgå på utbetalning av utdelning till amerikanska investerare som har rätt till avtalsförmåner enligt avtal för undvikande av dubbel-beskattning mellan USA och Sverige. I Sverige verkställer normalt Euroclear Sweden eller, beträffande förvaltarregistrerade aktier, förvaltaren avdrag för kupongskatt. Sveriges skatteavtal medger generellt nedsättning av källskatten till avtalets skattesats direkt vid utdelningstillfället förutsatt att Euroclear Sweden eller förvaltaren erhållit erforderliga uppgifter om den utdelningsberättigade (detta gäller även enligt skatteavtalet mellan USA och Sverige). Investerare berättigade till en reducerad skattesats enligt tillämpliga skatteavtal kan begära återbetalning från Skatteverket om källskatt har innehållits med en skattesats om 30 procent.

Aktieägare som är begränsat skatteskyldiga i Sverige, och som inte bedriver verksamhet från fast driftställe i Sverige, kapitalvinstbeskattas normalt inte i Sverige vid avyttring av aktier. Aktieägare kan emellertid bli föremål för beskattning i sin hemviststat.

Enligt en särskild regel är dock fysiska personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige föremål för kapitalvinst-beskattning i Sverige vid avyttring av aktier i Bolaget, om de vid något tillfälle under det kalenderår då avyttringen sker eller under föregående tio kalenderåren har varit bosatta i Sverige eller stadigvarande vistats i Sverige. Tillämpligheten av regeln är dock i flera fall begränsad genom dubbelbeskattningsavtal.

INVESTERINGSPARKONTO

Vad som sägs ovan om kapitalvinst, kapitalförlust och utdelning gäller inte för aktier som innehas på ett investerings-sparkonto, där det istället sker en schablonbeskattning baserad på värdet av tillgångarna på kontot. En schablonintäkt beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan per utgången av november året före beskatt-ningsåret ökad med 1 procentenhet. Schablonintäkten beräknas dock som lägst till 1,25 procent av kapitalunderlaget.

Denna schablonintäkt beskattas som inkomst av kapital.

Onoterade aktier kan inte förvaras på ett investeringsspar-konto. Vid en avnotering av en noterad aktie som förvaras på ett investeringssparkonto kommer aktien att bli en kontofrämmande (otillåten) tillgång på kontot. Det finns särskilda regler om hur länge en kontofrämmande tillgång får finnas kvar på ett investeringssparkonto och hur anskaffnings-värdet på tillgången ska beräknas när den tas ut från kontot.

Org nr 556846-8465

§ 1 Företagsnamn

Bolagets företagsnamn är Nattaro Labs AB (publ).

§ 2 Säte

Bolagets styrelse ska ha sitt säte i Lunds kommun.

§ 3 Verksamhet

Bolaget ska bedriva konsultverksamhet med inriktning mot information och utbildning kring skadeinsekter samt utveck-ling/försäljning av utrustning för upptäckt och sanering av skadedjur samt därmed förenlig verksamhet.

§ 4 Aktiekapital

Aktiekapitalet ska utgöra lägst 500 000 kronor och högst 2 000 000 kronor.

§ 5 Antal aktier

Antal aktier ska vara lägst 5 000 000 och högst 20 000 000.

§ 6 Styrelse

Styrelsen ska bestå av lägst fyra och högst sju ledamöter.

§ 7 Revisorer

För granskning av bolagets årsredovisning jämte räkenskaper-na samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning utses en eller två revisorer (eller registrerade revisionsbolag) med eller utan revisorssuppleanter.

§ 8 Kallelse

Kallelse till bolagsstämma ska ske genom annonsering i Post- och Inrikes Tidningar och på bolagets webbplats. Att kallelse skett ska annonseras i Svenska Dagbladet.

För att få deltaga i bolagsstämma ska aktieägare anmäla sig hos bolaget senast den dag som anges i kallelsen till stäm-man, varvid antalet biträden ska uppges. Denna dag får inte vara söndag, annan allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton och inte infalla tidigare än femte varda-gen före stämman.

Biträde åt aktieägare får medföras vid bolagsstämma endast om aktieägare lämnat uppgift om antalet biträden, högst två, i sin anmälan enligt föregående stycke.

BOLAGSORDNING

§ 9 Bolagsstämma

Årsstämma hålls årligen inom 6 månader efter räkenskapsårets utgång.

På årsstämma ska följande ärenden behandlas.

1 Val av ordförande vid stämman.

2 Upprättande och godkännande av röstlängd.

3 Val av en eller två justeringsmän.

4 Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad.

5 Godkännande av dagordning.

6 Framläggande av årsredovisningen och revisionsberättel sen samt i förekommande fall koncernredovisningen och koncernrevisionsberättelsen.

7 Beslut

a) om fastställelse av resultaträkningen och balansräkning en samt i förekommande fall koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen,

b) om dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen,

c) om ansvarsfrihet åt styrelseledamöterna och verkställande direktören.

8 Fastställande av arvoden åt styrelsen och revisorn.

9 Val av styrelse samt, i förekommande fall, revisor och revisorssuppleanter.

10 Annat ärende, som ankommer på stämman enligt aktiebolagslagen eller bolagsordningen.

§ 10 Räkenskapsår

Bolagets räkenskapsår är 1/1 – 31/12.

§ 11 Poströstning och insamling av fullmakter Styrelsen får samla in fullmakter enligt det förfarande som anges i 7 kap. 4 § andra stycket aktiebolagslagen.

Styrelsen får inför en bolagsstämma besluta att aktieägarna ska kunna utöva sin rösträtt per post

före bolagsstämman.

§ 12 Avstämningsförbehåll

Den aktieägare eller förvaltare som på avstämningsdagen är införd i aktieboken och antecknad i ett avstämningsregister, enligt 4 kap. lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument eller den som är anteck-nad på avstämningskonto enligt 4 kap. 18 § första stycket 6-8 nämnda lag, ska antas vara behörig att utöva de rättigheter som framgår av 4 kap. 39 § aktiebolagslagen (2005:551).

ADRESSER

EMITTENT

Nattaro Labs AB Medicon Village Scheelevägen 2 223 63 Lund +46 (0)46 149 300

MARKNADSPLATS

Spotlight Stock Market Klarabergsviadukten 63, 9tr 101 23 Stockholm

+46 (0)8-511 68 000

REVISOR

Öhrlings Pricewaterhouse Coopers AB Ansvarig revisor: Lisa Albertsson.

Torsgatan 21 113 21 Stockholm

EMISSIONSINSTITUT

Aqurat Fondkomission Kungsgatan 58

111 22 Stockholm +46 (0)8-684 058 00

VÄRDEPAPPERSCENTRALEN

Euroclear Sweden AB Klarabergsviadukten 63 111 64 Stockholm +46 (0)8-402 90 00

Related documents