• No results found

Aktuellt i slutförvarsfrågan 2019-12-17 Rapport från Slutförvarsenheten till KF

Perioden 2019-10-19 – 2020-02-18

Senaste nytt om slutförvarsansökningarna

Kärnbränsleförvaret

Miljödepartementet tog den 23 januari 2018 över handläggningen av ansökan om att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Departementet gav i början av juni 2018 SKB tillfälle att komplettera ärendet i enlighet med de brister som Mark- och

miljödomstolen identifierat, lämna förslag på tillåtlighetsvillkor samt yttra sig över handlingar som inkommit i ärendet sedan departementet tog över handläggningen.

Den 4 april 2019 lämnade SKB in en komplettering av ansökan till miljödepartementet.

Kompletteringen skickades på remiss och flertalet instanser har lämnat yttranden.

Yttranden över kompletteringen, i prövningen enligt miljöbalken och enligt

kärntekniklagen, finns att läsa på regeringskansliets hemsida. SKB har getts möjlighet att senast den 18 december 2019 inkomma med synpunkter på vad som framförts i

remissyttrandena.

Östhammars kommun lämnade den 3 december 2019 in sina yttraden över

kompletteringen. Yttrandena kommer att presenteras på Referensgruppens möte den 17 december och finns att läsa på kommunens slutförvarswebb.

SFR – fortsatt drift och utbyggnad

Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen har under hösten lämnat över sina yttranden över ansökan om utbyggnad och fortsatt drift av SFR till regeringen.

Miljödepartementet har därmed tagit över handläggningen av de båda ärendena.

Strålsäkerhetsmyndigheten lämnade den 21 oktober sitt yttrande över ansökan enligt kärntekniklagen till regeringen. Myndigheten tillstyrker att verksamheten ges tillstånd.

Tillstyrkan förutsätter att SKB under uppförande och drift beaktar de frågor som är av betydelse för säkerheten, vilket bland annat innebär att beakta de utvecklingsbehov som myndigheten identifierat och påtalat.

Mark- och miljödomstolen i Nacka lämnade den 13 november sitt yttrande över ansökan enligt miljöbalken till regeringen. Domstolens bedömning är att det inte framkommit några hinder mot att tillåta verksamheten och att den sökta verksamheten därmed kan tillåtas.

Strålsäkerhetsmyndighetens och Mark- och miljödomstolens yttranden finns att läsa på kommunens slutförvarswebb.

Övrig aktuell information

Referensgruppsmöte – huvudförhandling om utbyggnaden av SFR och yttrande över SKB:s komplettering av kärnbränsleansökan

Den 5 november anordnade referensgruppen ett öppet möte. Mötet bestod av två delar;

dels en rapport från huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen om utbyggnad och fortsatt drift av slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall (SFR) och dels en presentation av andra remissinstansers yttrande över SKB:s komplettering i prövningen av

kärnbränsleförvaret. Mötet går att se i efterhand på kommunens slutförvarswebb.

Kärnavfallsrådets seminarium om stegvis prövning och ett sekel av utmaningar

Den 12 november anordnade Kärnavfallsrådet ett seminarium om stegvis prövning och ett sekel av utmaningar. Mer information om seminariet och samtliga presentationer från dagen finns på Kärnavfallsrådets hemsida.

Årlig överläggning med Strålsäkerhetsmyndigheten

Varje år genomförs en överläggning mellan Östhammars kommun, Oskarshamns kommun och Strålsäkerhetsmyndigheten. Årets överläggning skulle ha hållits den 13 november men blev framflyttat. Nytt datum är inte beslutat än men överläggningen planera att hållas vid månadsskiftet januari-februari.

Granskningsgruppen träffade SKB

Den 14 november träffade Granskningsgruppen SKB för en heldag med presentationer och diskussioner runt prövningar av kärnbränsleförvaret och SFR.

Minne över generationer

Östhammars kommun deltar i projektet ”Minne över generationer” som handlar om informationsbevarande över generationer. Projektet leds av Linnéuniversitetet med medel från Vinnova. Den 29 november anordnades inom projektet en workshop i Stockholm.

Planering pågår för ansökan om medel för fortsättning av projektet.

Fud-programmet

SKB lämnade den 30 september in det så kallade Fud-programmet till Strålsäkerhets-myndigheten. Fud står för forskning, utveckling och demonstration och redovisningen ska enligt kärntekniklagen lämnas in vart tredje år. Strålsäkerhetsmyndigheten och

Kärnavfallsrådet granskar programmet och ska senast den 31 mars 2020 yttra sig över programmet till regeringen.

Inför Strålsäkerhetsmyndighetens yttrande genomförs en remissrunda där bland annat Östhammars kommun ingår. Östhammars kommun har dock avstått från att lämna synpunkter eftersom det inte är möjligt för slutförvarsorganisationen att bereda och formulera yttrande över Fud-programmet med finansiering via Kärnavfallsfonden.

Hemställan om ändring i finansieringslagen

Östhammars kommun har tillsammans med Oskarshamns kommun skrivit en hemställan om ändring av finansieringslagen, den lagstiftning som reglerar vad bland annat

kommuner kan få ersättning för från Kärnavfallsfonden. Kommunerna anser att

lagstiftningen bör ändras så att kommuner även ges möjlighet till ersättning för kostnader för arbete med prövningen enligt kärntekniklagen.

Referensgruppsmöte - Östhammars kommuns yttrande i kärnbränsleprövningen samt Strålsäkerhetsmyndighetens och Mark- och miljödomstolens yttrande över SFR-utbyggnaden

Den 17 december anordnar Referensgruppen ett öppet möte. På mötet kommer tre aktuella yttranden att presenteras; Östhammars kommuns yttrande över den senaste

kompletteringen i kärnbränsleprövningen, Strålsäkerhetsmyndighetens yttrande till regeringen över SFR-ansökan enligt kärntekniklagen och Mark- och miljödomstolens yttrande till regeringen över SFR-ansökan enligt miljöbalken.

Bakgrundsinformation om SKB:s slutförvarsansökningar

Den 16 mars 2011 lämnade SKB in ansökan enligt miljöbalken och kärntekniklagen om att få bygga och driva ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark till Mark- och miljödomstolen i Nacka respektive Strålsäkerhetsmyndigheten.

Den 19 december 2014 lämnade SKB in ansökan enligt miljöbalken och kärntekniklagen om att bygga ut slutförvaret för låg- och medelaktivt driftavfall, SFR.

Ansökningshandlingarna finns på SKB:s hemsida. Alla handlingar i ärendena, förutom de som är belagda med sekretess som till exempel det fysiska skyddet runt anläggningen, är offentliga.

Related documents