• No results found

Alkohol- och drogproblematiken

5. INTERVJUERNA MED UNGDOMARNA

5.4 L UCIA I SVART

5.4.5 Alkohol- och drogproblematiken

I början av boken förstod inte Lotta att Dick hade problem med spriten, hon blev förvånad när hon läste det. Sara tycker att Dicks alkoholproblem visar på människors osäkerhet, hur de söker efter bekräftelse hela tiden. Dicks alkoholism tror Sara beror på

den svåra uppväxt han haft där modern blev misshandlad av fadern. I början av boken sägs det inte rakt ut att han har problem, något som mer märks i hans livsstil, och det tycker Sara var bra. Markus har haft vänner som varit i ungefär samma situation som Dick. Markus tycker att det var en bra beskrivning, särskilt när de argumenterar med honom. Markus minns inte riktigt hur argumentationen var, men han minns hur realistisk och bra skildring det var.

Lotta tycker att beskrivningen av Abras konsumtion av alkohol är bra fast hon själv inte dricker alkohol. Markus vet att det finns "grymt mycket fester". Han festar inte mycket själv, därför att han umgicks ofta under sin uppväxt med vänner som ofta var

alkoholpåverkade, något som påverkat honom. Han tror inte att Abra har roligt och säger: "…så det känns inte så långt borta." Sara tycker att ”det är väldigt intressant att läsa om för att det finns så mycket sånt i samhället. Känns också naturligt liksom. Ja, vad skall man säga, trovärdigt. Det tycker jag var väldigt intressant att läsa om också." Sara är säker på att detta kan hända i verkligheten.

I boken beskrivs hur Staffan langat droger till Gloria. När Abra får veta det slår hon till Staffan, något som leder till rättegång senare i boken. Markus anser att det var lite orealistiskt att de andra kompisarna stod på Staffans sida. Lottas reaktion på episoden där Abra slog till Staffan är att hon förstår Abras handlande. Markus tycker även han att Staffan förtjänade slaget över ansiktet. Båda tycker att Abra handlade dumt samtidigt som de förstår varför hon var arg.

5.4.6 Identifikation och trovärdighet

Lotta anser att boken ibland är lite överdrivet skriven, men menar samtidigt att det kan vara ungefär som det är skrivet. Hon menar: "Det är ju alltid så i böcker att det är lite överdrivet så att det skall bli mer intressant att läsa, och så, mer eller mindre. Det är meningen att man ska kunna identifiera sig med dom." Markus vill gärna, som Abra, lyckas med musiken. Det har samma intresse, annars finner han inget att identifiera sig med. Lotta kan inte identifiera sig med personerna i boken. Sara identifierar sig med olika personer i olika sammanhang, inte med en person rakt igenom.

Lotta tycker verkligen att hon får en klar uppfattning av Abra som person något som hon tycker författaren gjort bra. Vidare säger hon: "det är ganska mycket droger och sånt för att va, men det kanske är så som det är, men det känns kanske lite överdrivet, men det är ju så i böcker att allt är väldigt koncentrerat och så, man tar det värsta av allting i samma bok. Då blir det ju väldigt mycket, men liksom om man tar och delar upp det i mindre delar så självklart att det kan…"

Markus är kluven och svarar både nej och ja på frågan. Han menar att: "…det känns som att det är lite påhittat, jag kan inte sätta fingret på vad det är, men samtidigt kan jag känna att ja, nä, det är inte på riktigt. Jag vet inte riktigt, men lite sättet (paus), förstår du vad jag menar. Att man kan tänka att det bara är påhittat, men samtidigt kan man mycket väl tänka sig att det skulle kunna vart så här, vissa författare tänker man sig kanske inte så när man läser då är det så spännande."

5.4.7 Vad tycker ungdomarna att författaren skulle kunna göra bättre i boken och vad anser de om slutet i boken

Återigen påpekar Lotta bokens mörka tema. Hon ifrågasätter om hon verkligen gillar den här typen av ungdomsböcker, hon funderar, skrattar och säger att hon kanske inte är någon typisk ungdom. Lotta dricker inte, underförstått alkohol, något som hon själv tror gör att boken inte passar henne lika bra som den gör för andra ungdomar. Den här frågan tycker Markus var svår. Han funderar, skrattar, och kommer fram till att han vill ha mindre beskrivning av korvfabriken och mer spänning. Boken uppfattade han som seg och lättläst. Sara tycker att:

"…hon (författaren) skulle skriva lite mer vuxet tal (här stör hennes mobil inspelningskvalitén) lite mer vuxet språk eller vad man säger, så att den skulle kunna vända sig lite mer till äldre också, det skulle jag tycke bättre om. Det skulle kunna göra boken ännu mer intressant."

Lotta tycker att sluter var bra och säger: "Det är ju som i de flesta andra, (böcker) att de slutar bra och så. Det är ju ändå en del som inte är uppklarat och sånt, det gör ju att den är verklighetstrogen." Att Abra börjar att ordna upp i sina "grejer" tycker Markus var bra, i detta känner han igen sig i särskilt svårt är det som rör skolan. Han menar att boken inte behöver ha ett lyckligt innehåll, då personerna i boken inte är lyckliga.

5.4.8 Vad tycker ungdomarna om boken

Markus har läst både bättre och mycket sämre böcker. Som exempel ger säger han: "Jag tycker att den är mer underhållande än att läsa Brott och straff till exempel, som man bara mår dåligt av att läsa." Han läste aldrig ut den boken. Clara tycker att boken är bra. Lotta tycker att boken var mycket bra, trots att hon inte kan identifiera sig med någon i boken. Förtjänster med boken var att den gick snabbt att läsa. Lotta säger: "Jag tyckte verkligen att personerna var bra så, man känner att man känner så, det har hon lyckats väldigt bra med." Sara skulle rekommendera boken till sina vänner därför att boken hur människor har det är i dagens samhälle. "Den var lättläst och det gick fort att läsa den och det var värt att göra det också. Just för att man känner igen sig i vissa situationer också."

Om vuxna anser Sara: "Hon Ida, hette hon, hon brydde sig väldigt mycket om Abra och att hon ville att det skulle gå bra för henne och så. Det är skönt att läsa att det var någon som bryr sig om henne, men det är egentligen hennes mamma som skulle göra det, inte hon. Hennes styvpappa hade väl också hjälpt henne, men de hade väl varit ovänner."

Related documents