• No results found

Alla är med och formar Ockelbos nya centrum

In document Tillväxt kräver planering (Page 31-33)

Trivsamt, välkomnande och funktionellt. Det har varit utgångspunkten när Ockelbo samlat idéer till Framtidens centrum – ett arbete som engagerat både näringsliv och medborgare. Förslagen har blivit skisser och snart startar förvandlingen som ska ge mer liv och rörelse kring torget och bättre lönsamhet för handeln.

Två byvandringar fick deltagarna att både blicka bakåt och framåt i tiden, från Kulturstationen via Stations- gatan upp mot centrum. Handlarna inspirerades med föreläsning om skyltning och några av butikerna fick makeover och proffstips om butiksplanering och expo- nering. Idébanken fylldes också på via enkäten som genomfördes för att ta reda på hur Ockelboborna ser på sitt centrum och vilka förändringar man vill ha. Det gick att svara både digitalt på kommunens webbsida och via det tryckta lokala annonsbladet.

En utmaning har varit att nå olika åldersgrupper. – Vi har jobbat en del med uppsökande verksamhet. Bland annat besök på familjecentralen och kyrkofören- ingsmöten. Ungdomarna har vi mött i miljöer som de känner sig bekväma i, säger Mimmi Ekström.

Tjejkväll fick stort gensvar

Under processens gång analyserades vilka grupper i samhället som inte deltog i dialogen. Det konstatera- des att unga var underrepresenterade i temagrupper och andra dialogaktiviteter. Samtidigt kom en rapport om lokal uppföljning av ungdomspolitiken som visade att tjejer upplever det svårare att göra sin röst hörd jämfört med killar i samma ålder. De kände sig också mer otrygga.

– Därför jobbade vi lite extra med att nå unga tjejer. Via en ungdomsledare engagerades fyra unga tjejer som fick i uppgift att bjuda in till tjejkväll via sociala medier. Tillsammans med en extern processledare pratade de om vad de vill ändra på i centrum. Tjejerna jobbade sedan vidare med frågan och arrangerade träffar med både politiker och företagare, säger Mimmi Ekström. Fler mötesplatser och mysigare utomhusmiljö finns högt upp på de ungas önskelista, men många synpunk- ter har också rört infrastruktur och trygghet.

– När de ska hem efter en utekväll i Gävle går sista tåget kvart i ett, missar man det är det svårt att ta sig till Ockelbo. Olika lösningar har diskuterats, bland

annat en sms-tjänster för nattbuss och taxi. Det har också funnits önskemål om sms-lås till vänthallen, där är dörren låst efter ett visst klockslag på kvällen, säger Mimmi Ekström.

Mer än bara centrum

Projektet har också omfattat ett samarbete med studenter på samhällsplanerarprogrammet på Högskolan i Gävle. De har tagit fram fem olika förslag på hur Ockelbo centrum kan utvecklas i en positiv riktning. En av idéerna är att satsa på Ockelbo som ekologiskt odlingsmecka med ett stort offentligt växthus intill kommunhuset.

– Studenternas arbeten ger värdefull input när vi nu kny- ter ihop det hela. Kommunens arkitekt har gjort en skiss och en arkitektbyrå har byggt upp 3D-modeller och produ- cerat en film om det ombyggda torget. Så småningom ska filmen ut på samråd, säger Mimmi Ekström.

Knappast någon i Ockelbo har undgått diskussionerna om ett nytt centrum. Det har underlättat spontana möten med medborgare om projektet, bland annat ställde man riktade frågor till tågpendlare.

Dessutom har Framtidens centrum fått oväntade spin- off-effekter.

– I idébanken fångar vi upp sådant som inte bara berör centrum – förslag om hundbad, ställplatser till husbilar och bad för funktionshindrade. Och tjejgruppens engage- mang ledde till att de lämnade in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige om att inrätta ett ungdomsråd, säger Mimmi Ekström.

Kommunens samarbete med näringslivet har också utvecklats under arbetets gång. I augusti 2015 tog kom- munstyrelsen beslut om att bilda ett näringslivsråd som har sitt första möte under hösten. Målet är att närings- livsrådet ska fungera som ett berikande forum där både strategiska och dagsaktuella frågor som berör Ockelbos utveckling ska diskuteras.

Planering för attraktiv livsmiljö och kreativ tillväxt

Projektägare:

Arjeplogs kommun

Syfte:

En positiv befolknings- och näringslivsutveckling i Arjeplog.

Mål:

En strategisk, utvecklingsinriktad samhällsplanering som harmonierar med den regionala utvecklingsstrategin i Norrbottens län.

Metod:

Strategisk samverkan, ta fram smarta planeringsunderlag, hitta innovativa arbetsmetoder för brett deltagande och öka kunskapen om planering och tillväxt.

Projektresultat:

Kommunens målstyrningsmodell, verksamhets- och eko- nomiska planering stämmer överens med lokal och regio- nal utvecklingsstrategi. Former för dialog och samverkan om lokal utveckling och tillväxt har utvecklats.

Till ytan är Arjeplog en av de största kommunerna i lan- det. Här finns vidsträckt natur med 160 mil skoterleder och mängder av fiskevatten. Tre älvar, tusentals sjöar och Sveriges djupaste sjö Hornavan.Men befolknings- mässigt är kommunen en av de allra minsta.

– Vi har varit en bit över 3 000 invånare men det senaste åren har befolkningsunderlaget minskat. I juli 2015 var vi 2 908, säger Ingela Edholm Forsberg, projektledare för Planering för attraktiv livsmiljö och kreativ tillväxt.

I en liten kommunal organisation måste de begrän- sade resurserna användas effektivt, och det blir extra viktigt att ha få styrdokument med tydliga resultatmål. Därför bestämde sig Arjeplog för att inte bara slå ihop översiktsplanen och den lokala utvecklingsplanen utan dessutom koppla ihop det hela med kommunens verk- samhetsplanering.

– Då prioriteras medel i budgeten för att förverkliga visionerna och man får med även de mjuka områdena som social omsorg och skola. Det är också ett sätt att hålla översiktsplanen levande, i en liten kommun är det lätt att den blir en hyllvärmare, säger Ingela Edholm Forsberg.

Den här breda lokala överenskommelsen stämmer också överens med de regionala visionerna, och

Arjeplog satsar på lokal och

In document Tillväxt kräver planering (Page 31-33)

Related documents