• No results found

Allmän diskussion med fokusgrupperna och respondenternas

Den allmänna diskussionen med fokusgrupperna startade med en konversation gällande vilka egenskaper som ansågs viktigast för e-företag. De tre faktorerna som påpekades vara mest essentiella var pris, kundfokusering och användarvänlighet. Faktorn pris menades vara mycket viktigt för e-företag för att kunna konkurrera med fysiska företag. Nackdelar såsom förlusten av fysisk kontakt med varan behöver vägas upp mot en attraktiv fördel. Nästa egenskap som togs upp var kundfokusering. Respondenterna påpekade att ett e-företag måste vara lika kundfokuserade som fysiska företag. Att låta kunden reklamera produkten utan komplikationer vid missnöje och visa att man bryr sig om kunden via exempelvis mail, ansågs ge e-företaget ett bättre rykte. Användarvänlighet var den tredje punkten som disku- terades. En hemsida vars funktioner fungerar tillfredsställande och är lättförståelig gav ett bra intryck och såg till att konsumenten inte blev missnöjd.

De tre största nackdelarna som respondenterna fann med elektronisk handel var höga fraktkostnader, den förlorade fysiska kontakten med produkten och att det ej gavs någon möjlighet att direkt kunna tala med personal. Höga fraktkostnader sänker prisfördelen gentemot fysiska företag vilket försämrar en viktig fördel för e-företag. Kostsamma och omständliga alternativ vid returnering av vara förvärrade nackdelen ytterligare. Att man inte ges någon möjlighet att testa och studera produkten fysiskt var också något som ansågs vara mycket negativt för e-företag. Detta kunde resultera i att kunden blev missnöjd när ar- tikeln ej levt upp till förväntningarna. Den förlorade fysiska kontakten med personal var den tredje negativa egenskapen som togs fram. Detta ger inte kunden möjligheten att ställa frågor vid oklarheter.

Intervjun avslutades med diskussionen kring hur respondenterna själva skulle gå tillväga vid skapandet av ett e-företag. Att man måste ha en klar vision för företaget var det första som poängterades. Ett förslag som ansågs effektivt var att nischa företaget. Detta menades vara enklare vid elektronisk handel. Att använda sig av sökmotorsmaximering tycktes vara ett ef- fektivt och attraktivt sätt att marknadsföra företaget på. Flera av respondenterna påpekade att de själva skulle bygga hemsidan och göra den enkel och lättförståelig.

6

Slutsats

I detta kapitel kommer uppsatsens slutsats att summeras. Genom empirin och det som framkommit i ana- lysen bildas uppsatsens slutsats. Författarnas egna reflektioner och slutligen våra slutord kommer även in- nefattas i detta kapitel.

6.1

Framgångsfaktorer

Uppsatsens syfte var att identifiera olika framgångsfaktorer för elektronisk handel. Med hjälp av teorin har vi sammanställt de faktorer som framställts som viktigast för företag vid etablering av elektronisk handel. Vidare har vi med hjälp av fokusgrupper diskuterat vad som enligt dem är nödvändigt att tänka på, ur kundens perspektiv, vid elektronisk handel. För att få insikt hur ett framgångsrikt e-företag har gått tillväga så har vi även utfört en in- tervju med VD: n på NetOnNet. De framgångsfaktorer som fastställdes med hjälp av teo- rin jämfördes med diskussionerna med fokusgrupperna och intervjun med Anders Halvars- son.

I teorin framhölls följande fyra element vara de viktigaste framgångsfaktorerna för elektro- nisk handel:

• Planering • Marknadsföring • Hemsidans arkitektur

• Säkerheten och Köpprocessen

I diskussionerna med fokusgrupperna framkom att snabba leveranstider, låga fraktkostna- der, en bra kundservice, att företaget var kundfokuserat och att sidan var användarvänlig var något som vägde tungt vid val av e-företag. Vidare så påpekades även att feedback och orderbekräftelse gav konsumenten trygghet och tillit. Feedback var en punkt som fick re- spondenterna att känna sig uppskattade och gav företaget ett mycket bättre intryck. Re- spondenterna anmärkte även att marknadsföring som utförts är en av de viktigare faktorer- na för att öka konsumentens intresse och inge ett större förtroende för företaget. En annan framgångsfaktor som inte nämns ofta i teorin är kundsupport. Detta ansågs vara en viktig egenskap som majoriteten av respondenterna tycker är nödvändig för att inte osäkerhet skall uppstå. Flera av respondenterna ansåg att ett bra alternativ för att lyckas som e-företag var att finna en nisch med produkter som är svåra att hitta på marknaden. Samtliga deltaga- re fann att navigeringen på hemsidan skall vara lättförstålig, lättanvändlig och förklaringar till funktionerna bör finnas. Säkerheten var inte direkt någon framgångsfaktor enligt re- spondenterna eftersom förtroendet redan finns för elektronisk handel.

De tre faktorerna som slutligen utsågs bland majoriteten av respondenterna som viktigast för ett e-företag var:

• Att hålla låga priser

• Att företagen måste vara kundfokuserade • Att hemsidan var användarvänlig

Anders Halvarsson, VD på NetOnNet, ansåg att de tre viktigaste framgångsfaktorerna vid etableringen av ett e-företag var:

• Vision • Mod • Hårt arbete

Att det finns en klar och väldefinierad vision är en faktor som överensstämmer med teorin. Mod och hårt arbete är däremot punkter som sällan tas upp i teorin. Dessa är dock typiska faktorer som framgångsrika entreprenörer poängterar. För att bli framgångsrik måste man arbeta hårt och våga ta risker.

6.1.1 Skillnader mellan teori och empiri

Efter att ha identifierat framgångsfaktorer enligt teori, fokusgrupper och intervjun så kan vi konstatera att data som vi fann stämde väl överens med varandra. Detta var inget som var oväntat eftersom det finns så omfattande teori inom detta ämne. Vi fann dock en del in- tressanta synpunkter vid diskussionerna med fokusgrupperna och intervjun som gjordes med NetOnNet. Det var både givande och intresseväckande att få höra respondenternas åsikter och tankar kring ämnet. Likaså var det med intervjun med Anders Halvarsson, att få insikt i hur ett av Sveriges mest framgångsrika e-företag gått tillväga för att komma dit de är idag. Synpunkterna som diskuterades fram i fokusgrupperna stämde överens med det som Anders Halvarsson nämnde i sin intervju. Att marknadsföring, kundservice och bra logistik är faktorer som kan leda till framgång vid etableringen av ett e-företag. Teorin nämner dock att säkerheten är en viktig framgångsfaktor, men respondenterna finner denna faktor som en självklar punkt och inte en framgångsfaktor. Detta var något som kunden oftast inte funderade eller oroade sig över vid handel över Internet. Några av våra respondenter påpekade dock att det var skillnad vid handel från utlandet. I Sverige ser man säkerheten som en självklarhet. Anders Halvarsson poängterade att säkerheten är en viktig punkt för att få kundernas tillit, men påpekar att detta är något som sköts effektivt av bankerna.

Related documents