• No results found

Alternativ 2 - befintliga motorvärmarcentraler ersätts med laddstationer

laddstationer

I avsnittet redovisas lösningar samt kostnader för alternativet där de befintliga motorvärmarcentralerna ersätts med laddstationer.

4.2.1 Teknisk beskrivning

Precis som för alternativ 1 är Laddstation L1 av trefas 32A utförande, övriga laddstationerna är trefas 16A. Då befintliga motorvärmarcentraler ersätts med laddstationer, kräver lösningen enbart ny kabelförläggning för matning av laddstation L1 enligt Figur 4.2.

Figur 4.2 Översikt av installation där befintliga motorvärmarcentraler ersatts med laddstationer

Lösningen för laddstation L1 är identisk med lösningen för densamma som beskrivits i avsnitt 4.1.1, med skillnaden att det inte uppstår något behov av samschaktning. Då befintlig matning till motorvärmarcentralerna enligt Tabell 3.4 har en belastningstålighet på 79A, är det ej möjligt att byta ut nuvarande säkring med märkström på 63A mot en säkring med

huvudsäkring med en säkring med märkström på 160A. Likt alternativ 1 förutsätts det att inte alla laddstationer används samtidigt.

4.2.2 Kostnader

I avsnittet redovisas kostnaderna för lösningen utgående från Tabell 4.1.

Kostnaden för laddstationer samt tillbehör uppgår enligt Tabell 4.4 till ca 468 kkr. Utöver vad som ingår i denna kostnad, tillkommer utrustning för uppkoppling, vilket kan ske via 3G, WIFI eller anslutning via Ethernet kabel.

Kostnaden för kabel avsedd för matning av laddstation L1, samt markförläggning av denna uppgår till ca 57 kkr. exkl. moms. [5]. Kostnaden kan reduceras upp till 50% med stöd från klimatklivet [2]. Total kabellängd är 93m.

Tabell 4.4 Kostnader för laddstationer samt tillbehör för installation där motorvärmarcentraler ersätts med laddstationer

Produkt Antal Kostnad [kkr]

CSR100 3fas 16A 14 350

CSR100 3fas 32A 1 30

RFID autentisiering (för 2 uttag) 15 27

NanoGrid option per

laddstation/Lastbalanserare

15 29

CGC100 GridController 1 20

Stolprör komplett med

fundament

8 12

Totalt 468

Total kostnad för en total utbyggnad enligt lösningen uppgår till ca 525 kkr., exklusive arbetskostnader för uppförande och inkoppling av laddstationer samt tillbehör. Önskas uppkoppling mot chargeportal tillkommer en årsavgift på 2 500 kr och 299 kr per laddstation och år. Skall systemet kopplas till ett externt rapportsystem tillkommer ytterligare en årsavgift på 3 999 kr.

5 Diskussion

Det är svårt att på förhand veta hur behovet för laddning av elbilar kommer att se ut. Främst handlar det om antalet elbilar som har behov av laddning under arbetstid, samt fördelningen av dessa mellan skiften. Andra faktorer är batterinivå vid ankomst till arbetsplatsen, denna beror i sin tur på bilmodell och körsträcka till och från arbetsplatsen. Det är också rimligt att anta att utvecklingen medför att batterikapaciteten för elbilar kommer att öka, vilket innebär längre räckvidd och ett minskat behov för laddning på arbetsplatsen.

Med hänsyn till vad som beskrivits i stycket ovan rekommenderas det att genomföra en utbyggnad av laddstationer i etapper, allteftersom behovet uppstår. Detta gör det möjligt att samla in statistik kring laddningen och analysera denna för att på så vis få ett bättre underlag inför den fortsatta utbyggnaden. Även om utbyggnaden sker i etapper är det lämpligt att redan från start förbereda inför vidare utbyggnad, framdragning av rör för kablar gör det enklare att föra upp fler laddstationer allt eftersom behovet uppkommer. För lösningen där befintliga motorvärmarcentraler ersätts med laddstationer, krävs ingen kabelförläggning mer än för matningen till laddstationen avsedd för besökare. Att initialt uppföra endast laddstationen för besökare på besöksparkeringen skulle kosta ca 110 kkr.

Då det i första hand avses att uppföra laddstationer avsedda för besökande till fabriken, har de bägge lösningarna utgått från de parkeringsplatser skyltade för besökare. De 4 platser som är skyltade för besökande syns väl från Bruksvägen, det innebär att en laddstation uppförd där också kommer att vara väl synlig från Bruksvägen. Det är möjligt att placera laddstationen för besökande vid parkeringsytan vid 40kV ställverket och därmed minska schakt och kabelkostnaden.

Den synligare placeringen vid befintlig besöksparkering innebär ett visst PR värde, men medför längre kabel samt schaktning. En placering vid 40kV ställverket innebär en kostnadsbesparing på ca 57 kkr., i gengäld blir laddstationen ej synlig från Bruksvägen. Placering av laddstation för besökande på den plats som redovisats för de bägge alternativen gör det lätt för besökare att hitta laddstationen, parkeringen ligger också nära huvudentrén. Det är faktorer som troligen uppskattas av besökande, därför bör laddstationen placeras på den befintliga besöksparkeringen trots den högre kostnaden.

De kabellängder som tagits fram i studien är uppskattade samt uppstegade, vilket medför att längderna inte är exakta. Föreligger behov av mer exakta längder för kablar kan dessa mätas upp med hjälp av utrustning avsedd för ändamålet.

Kostnader som redovisats för de 2 alternativen innefattar inte arbetskostnaden för själva uppförandet och inkoppling av laddstationer samt annan utrustning. På grund av felmarginaler vid mätning av längder påverkar dessa i sin tur kostnaderna för kablar samt förläggning av dessa. De redovisade kostnaderna är framtagna för att få något att förhålla sig till. Inför projektering får mer detaljerade och utförliga kostnader tas fram. Vidare kan

Det är fullt möjligt att ersätta chargestorm CSR100 med en modell från en annan leverantör. Väsentligt är då ett lastbalanseringssystem likt chargestorms nanogrid som mäter strömmen för servisledningen till kabelskåp B21B.

6 Slutsats

Av vad som framkommit i rapporten är parkeringsytan vid 40kV ställverket lämpligast för att uppföra laddstationer för elbilar. Intill parkeringsytan finns ett befintligt kabelskåp med ledig kapacitet. Kabeln för matning till kabelskåpet har en belastningstålighet som tillåter att nuvarande huvudsäkring ersätts med en med märkström på 160A, vilket medger ett högre effektuttag från kabelskåpet. Parkeringsytan ligger i nära anslutning till besöksparkeringen, vilket är en fördel då det i första hand avses att uppföra laddstationer avsedda för besökande vid fabriken.

Av de 2 redovisade alternativen för att uppföra laddstationer, anses alternativ 2 där de befintliga motorvärmarcentralerna ersätts med laddstationer som det bästa alternativet. Alternativet är vid en full utbyggnad 75 kkr. billigare än alternativ 2. Vid valet att behålla motorvärmarcentralerna behöver dessa bytas ut, flera av centralerna är trasiga och det är inte längre möjligt att köpa reservdelar till dessa. Det innebär att kostnaden för inköp och montering av nya motorvärmarcentraler ytterligare ökar skillnaden i kostnad för de bägge alternativen som presenterats.

Då det rekommenderas att ersätta motorvärmarcentralerna med laddstationer i etapper allt eftersom behovet uppstår, kan under övergångsperioden de motorvärmarcentraler som fungerar finnas kvar parallellt med de nya laddstationerna. Det är viktigt att sammanställa och analysera statistiken för elbilsladdningen inför nästa etapp i utbyggnaden. Skulle denna analys visa att det inte är lämpligt att uppföra fler laddstationer pga. till exempel effektbrist så får andra alternativ för en fortsatt utbyggnad tas fram. Det är till exempel möjligt att förlägga en ny kabel för matning till en del av laddstationerna, vilket skulle avlasta den befintliga matningen.

I rapporten har det framkommit att det finns ledig kapacitet i det befintliga kabelskåpet B35BAA vid södra porten, det är också möjligt att byta ut servisledningens säkring till en med högre märkström. Detta innebär att det är möjligt att vid behov uppföra laddstationer på parkeringsytan enligt samma förfarande som för de i rapporten redovisade alternativen.

Referenser

[1] Regeringen “Bonus-Malus och bränslebytet,”, 2017. [Online]. Tillgänglig:

http://www.regeringen.se/artiklar/2017/09/bonus-malus-och-branslebytet/ , hämtad: 4 april 2018.

[2] Naturvårdsverket ”Om klimatklivet,” 2018. [Online]. 2018 Tillgänglig:

https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Bidrag/Klimatklivet/Om-Klimatklivet/ , hämtad: 9 maj 2018.

[3] Powercircle ”Elbilsstatistik,” 2018. [Online]. Tillgänglig: https://www.elbilsstatistik.se/ , hämtad: 4 april 2018.

[4] Powercircle ”Laddat för kunskap Laddstationer – den kompletta guiden,” 2018. [Online]. Tillgänglig: http://emobility.se/wp-content/uploads/sites/3/2014/10/Emobility.se-Den-kompletta-guiden-till-laddstationer.pdf , hämtad: 6 april 2018.

[5] Energiföretag Sverige ”EBR-e,” 2018. [Online]. Tillgänglig:

https://www.energiforetagen.se/det-erbjuder-vi/publikationer-och-e-tjanster/e-tjanster-webbshop/ebr-e/ , hämtad: 14 maj 2018.

[6] L, Spante ”Laddningsinfrastruktur – Marknadsinventering rekommendationer,” Elforsk, 5 jun 2010. [Online]. Tillgänglig

https://corporate.vattenfall.com/globalassets/corporate/about_vattenfall/research_a nd_development/laddningsinfrastruktur-marknadsinventering-rekommendationer.pdf , hämtad: 16 juni 2018.

[7] Skatteverket ” Svar på vanliga frågor,” [Online] Tillgänglig:

https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/svarpavanligafragor/inkomstavtjanst /privattjansteinkomsterfaq/jagfarladdaminelbilmedminarbetsgivaresladdarevidarbetspl atsenskajagskattafordetta.5.2b543913a42158acf800014429.html , hämtad: 9 maj 2018. [8] Elsäkerhetsverket ”Informationsbehov rörande elsäkerhet kring laddinfrastruktur för elbilar,”

2014. [Online]. Tillgänglig:

https://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/publikationer/rapporter/elsak_inform ationsbehov_laddningsinfrastruktur_2014.pdf , hämtad: 6 april 2018.

[9] Paul Sladen, ”Tesla-type-2-supercharger-outlet,”2015. [Elektronisk bild]. Tillgänglig: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tesla-type-2-supercharger-outlet-1007.jpg , hämtad 18 april 2018

[10] Chargestorm ”Varför behövs lastbalansering?,” 2018. [Online]. Tillgänglig:

https://chargestorm.se/varfor-behovs-lastbalansering/ , hämtad: 24 april 2018. [11] SEK svensk elstandard, SEK handbok 444 Elinstallationsreglerna – SS 436 40 00, utgåva 3

med kommentarer, 2 uppl. 2017.

[12] Garo ”webportal och betallösning,” 2018. [Online]. Tillgänglig: http://www.garo.se/ladda-elbilen/web-och-betallosningar , hämtad: 24 april 2018.

[13] Powercircle ”Återförsäljare av laddstationer,” 2018. [Online] Tillgänglig: http://emobility.se/lista-aterforsaljare-2/ , hämtad: 15 maj 2018.

[14] Efuel ”Efuel,” 2018. [Online]. Tillgänglig: https://www.efuel.se , hämtad 26 april 2018. [15] Cacharge ”cacharge,” 2018. [Online]. Tillgänglig: http://www.cacharge.com , hämtad:

[16] Chargestorm ”chargestorm,” 2018. [Online]. Tillgänglig: https://chargestorm.se , hämtad: 26 april 2018.

[17] L. Follin, ”Säljare på Chargestorm,” telefonsamtal. 27 apr. 2018.

[18] Laddstation för elbilar och plug-in hybrider, ”CSR100” [Online]. Tillgänglig:

https://chargestorm.se/wp-content/uploads/CSR100_SWE_180205.pdf , hämtad 9 maj 2018.

[19] E. Wetterin, ”Hardware/Software Engineer på Chargestorm,” Mailkonversation. 3 maj. 2018.

[20] L. Follin, ”Säljare på Chargestorm,” mailkonversation. 27 apr. 2018.

[21] Garo ”ladda elbilen,” 2018. [Online]. Tillgänglig: http://www.garo.se/ladda-elbilen , hämtad: 26 april 2018.

[22] Motormännen, ” Motorvärmare,” 2018. [Online]. Tillgänglig:

https://www.motormannen.se/aega-bil/skoetsel-av-bilen/motorvaermare/ , hämtad: 16 juni 2018.

[23] Svenska Elektriska Kommissionen, Kraftkablar – Dimensionering av kablar med

märkspänning högst 0,6/1kV med hänsyn till belastningsförmåga, skydd mot överlast och skydd vid kortslutning, 6 uppl, svensk standard SS 424 14 24, 2005.

Related documents