• No results found

ALTERNATIV 6, VÄSTRA BERGSÄTRA BESKRIVNING AV FÖRSLAGET

In document LIDINGÖ STAD (Page 29-34)

Det sista av de tre mer studerade alternativen är västra Bergsätra. Förslaget bygger på en tanke att koppla samman idrottsområdet med alla sina verksamheter och den nya spårvägen. Genom denna kopplingslänk fås en gångväg från idrottsområdet till den nya hållplatsen på andra sida trafikleden med en bro/hiss och trappa. Det nya badet får en sporthall kopplad till badet samt bostäder vända mot de befintliga bostäderna. En trygg gångväg skapas.

För att åstadkomma denna nya länk, måste stora massor sprängas bort av berget och samtidigt är det ytterst viktigt att såren lagas på rätt sätt med byggnader ovan. Schaktmassorna bedöms till cirka 35 000 m3.

Långt under marken ligger Käppalatunneln. Enligt bestämmelser ska tunneln omges av berg, med ett mått av minst 12 m på sidorna om tunneln och minst 7 m ovanpå tunneln. Enligt gamla ritningar ligger golvet på tunneln på mellan -13 och -10 m. Den nya länken bör ligga på ungefär +17 m, för att få de mest lämpliga nivåerna både på idrottssidan respektive på hållplatssidan. Spårvagnshållplatsen ligger ungefär på +10 m och de båda vägarna ligger på +10 m (Södra Kungsvägen) respektive +12 m (Mjölksurrevägen), varför gångbron bör ligga på ungefär +17 m.

29

Även i detta förslag påverkar transporter med farligt gods längs Södra Kungsvägen placeringen av badhuset.

Badhuset får även här ett attraktivt annonsläge, där badhuset tittar fram i den nya skrevan i berget och berättar att här har hänt något nytt och spännande.

Dispositionen i detta förslag följer i stort badet beskrivet för Gångsätrahallen.

Entrén vänds mot det nya gångstråket. Entréhallen inrymmer utrymme för café och uppsamlingsyta skolklasser mm. I entréhallen skulle man också kunna få en hälsodisk, som väl rimmar med begreppet ”Hälsans ö”.

Cafét har möjlighet att bli en samlingspunkt och en unik mötesplats för hela idrottsområdet.

Kassafunktion, servering och badvakt kan samordnas mellan entréhall och bassängrum, som hjärtat i anläggningen och alltid kunna ge samma service under hela öppethållandet, och samtidigt få en personaleffektiv anläggning. Fika kan serveras i entréhall samt bassängrum från samma punkt.

Serveringsfunktionen föreslås vara anpassad till följande sortiment - varma och kalla drycker, fikabröd, mackor, varma mackor, sallader, paj, korv, glass, mm.

Det nya badet består även här av följande huvuddelar, 25 meters bassäng, multibassäng, familjebad, omklädning, bastudel, gym och tekniklokaler. I detta förslag vänder sig bassängrummen mot gångstråket för att skapa trygghet men även intressanta inblickar i badet.

Ordningen mellan bassängerna ändras något beroende på platsens förutsättningar. Närmast entréhallen placeras 25 meters bassängen föra att ge plats för familjebadet mot utsikten.

Vattenrutschbanan kan i denna lösning med fördel placeras utvändigt. Mot väster föreslås en generös uteplats.

25 meters bassängen har måtten 25*21 m med 8 breda 2,5 m banor med sidoställd trappa och lyftplatta för funktionshindrade ner i bassängen. På ena långsidan finns en flexibel yta för vila, fika och åskådare. Det är möjligt att ta in 300 åskådare. Med denna utformning kan nationella tävlingar hållas (till exempel distriktsfinaler i sum-sim). I botten ordnas infästningar, så att uppblåsbar och demonterbar hinderbana kan finnas vid helger och lov.

Multibassängen håller måtten 16,67*8 m och har en höj- och sänkbar botten mellan 0 och 1,8 m.

Vidare föreslås bekväm ledad trappa samt lyftplatta för funktionshindrade ner i bassängen.

Vattentemperaturen kan varieras. Med denna utformning fås en flexibel bassäng för babysim, simundervisning, skolbad, gruppaktiviteter, handikappbad mm.

Den tredje bassängdelen är ett familjebad med aktiviteter för flera åldrar. Bassängen innehåller strand, liten rutschbana, interaktiva lekattraktioner, grotta, strömkanal, vattensplash, klättervägg, vattenrutschbana med start i taklanternin, mm. Exakt innehåll definieras senare i processen.

Med dessa bassängrum har Lidingö även här fått en anläggning, som motsvarar befolkningsunderlaget. Kombinationen ger något för alla åldrar från de minsta, till simskola, till ungdomar, simklubb, motionssim för vuxna mm.

Omklädnadsdelarna följer lokalprogrammets förutsättningar med fem olika delar. Två större enheter för allmänheten, två mindre enheter för skola, simskola, speciella grupper mm samt en separat enhet anpassad för funktionshindrade och andra speciella grupper.

30

I dispositionen föreslås även en separat bastudel på plan 2. I denna samlas bastudelarna, som normalt finns i respektive omklädnadsdel, till en större lite mer generös yta. Här kan de som vill bada bastu lite mer avskilt dra sig tillbaka. Ett av de vanligaste klagomålen i en anläggning är att störningsmomenten vid duschar och bastu. Önskas en större mer utvecklad relaxavdelning kan den även samordnas på plan 2.

Gymmet ligger på plan 2 och samordnas med omklädnadsfaciliteterna för badet. Hiss finns mellan våningsplanen.

Tekniklokaler ligger företrädesvis i källarplanet. Inlastning sker från gångvägen alternativt via föreslagen is- eller sporthall. Personallokaler placeras på plan 2.

Till en anläggning av denna storlek behövs även här minst ett 80-tal parkeringsplatser. Två alternativ har diskuterats. För det första kan befintlig parkering för idrottsområdet förtätas, vilket bör studeras närmare, om detta förslag blir aktuellt att genomföra. För det andra kan det vara möjligt att samutnyttja ett befintligt bergrum för både badet och planerade bostäder i närheten. I detta fall leder trappa och hiss fram till entréplatsen framför badets entré.

Byggnaden får en spännande geometrisk form, som tittar fram ur bergets nya skreva. Generösa glaspartier vänder sig mot gångstråk och västerut mot utsikten. Den utvändiga vattenrutschbanan blir en del av den utvändiga gestaltningen. Den nya byggnaden får en fasad av profilerade betongelement, som målas. Sedum läggs på taket.

BTA ytan uppgår till 5 700 m2 i detta förslag.

Kostnaden för gångbro med hiss/trappa ingår inte i redovisad kostnadsbedömning.

STADSUTVECKLING

Förslagets stora styrka ligger i stadsbyggnadsgreppet med en ny länk/gångstråk från spårvägen till idrottsområdet och ända bort till bostadsområdet. En helt ny trygg gångväg till spårvägen har skapats. Med nya bostäder mot gångstråket blir tryggheten ännu bättre.

Förslagets andra styrka är att idrottsområdet får en ny port med badet som landmärke. En unik mötesplats för hela idrottsområdet kan skapas.

Detta förslag är det enda alternativet, där man kan få en logisk koppling längs Brostugevägen till det befintliga färjeläget. Plötsligt blir Stockholms centrum nära.

Detta förslag kan förmodligen också kunna locka till sig en del Stockholmare och Nackabor (färjan), men även besökare från angränsande kommuner, eftersom anslutningen till Stockholms tunnelbanenät är smidig.

MILJÖASPEKTER

I detta förslag finns ytterligare en miljöaspekt förutom kommunikationerna, som i stort sett är likvärdiga med övriga förslag, även en möjlig energisamordning.

Om kommunen skulle bedöma att behovet av exempelvis en ny ishall skulle kunna mötas i området kan dessa anläggningar samordnas. Spillvärmen från en ishall skulle kunna användas för att värma upp bassängerna. Erfarenheterna visar att en förutsättning för att lyckas med denna samordning, är att avståndet mellan anläggningarna är mycket kort och helst ska de vara sammanbyggda.

31

Miljöaspekterna i detta förslag berör också framförallt Lidingöbornas möjligheter att komma till anläggningen. Önskemålet är att erbjuda goda alternativ, så att bilen stannar hemma. Detta är speciellt viktigt eftersom många ungdomar kommer att röra sig till och från anläggningen.

Lokaliseringen innebär att de som bor i de befolkningstäta angränsande bostadsområdena kan gå till anläggningen, men gångavståndet blir något längre än för alternativen; Droppen och Gångsätra. För övriga Lidingöbor finns goda allmänna kommunikationer.

32

33

In document LIDINGÖ STAD (Page 29-34)

Related documents