• No results found

4. RESULTAT

4.1 Ambulanskrockar och statistikförhållanden

I Transportstyrelsens trafikolycksdatabas Strada hittades under studieperiodens sju år (2010-2016) totalt 101 polisrapporterade trafikolyckor där ambulanser varit inblandade. Av dessa klassificerades tre som dödsolyckor, 13 som svåra och resterande som lindriga olyckor. Totalt registrerades 205 personer som skadade, av vilka tre omkom och 20 bedömdes ha fått svåra skador. Ingen av de omkomna, men sex av de svårt skadade personerna hade färdades i ambulansfordonet vid olyckstillfället. De vanligast förekommande olyckstyperna (se tabell 3) var upphinnandeolycka (n=31) och korsandeolycka (n=24). Drygt hälften av de skadade (110/205) hade färdats i ett ambulansfordon, medan resterade 95 var medtrafikanter som inte befunnit sig i en ambulans. Av de personer som skadats i ambulans var knappt hälften förare av fordonet (50/110) i samband med olyckan. Ytterligare distinktioner av vem som skadats kunde inte göras, då uppgifter om de skadade varit ambulanspersonal, medåkare eller patient saknas. Information om ambulansen varit under utryckning registreras normalt inte, om det inte återgetts i fritext.

Olyckstyper Antal olyckor Antal skadade S = singelolycka 11 16 A = avsvängningsolycka 11 21

C = kollision med cykel/moped 3 5 F = kollision med fotgängare 4 4

K = korsande olycka 24 47 M = mötesolycka 4 12 O = omkörningsolycka 4 6 U = upphinnandeolycka 31 77 V = annat 3 6 W = viltolycka 6 11 Totalt 101 205

Tabell 3. Polis rapporterade vägtrafikolyckor med ambulans i Strada, 2010- 2016.

4.1.2 Informationssystemet om arbetsskador (ISA)

Ur materialet från Arbetsmiljöverkets webbsida hittades i den undergrupp där fordonskollision ingår totalt 49 anmälda skador mellan åren 2010 och 2016. Statistiken redovisar flera olika olycksorsaker tillsammans, vilket innebär att alla anmälningar inom kategorin inte nödvändigtvis behöver beröra en ambulanskrock, även om merparten sannolikt gör det. Av dessa arbetsskadeanmälningar hade 27 stycken bedömts medföra en trolig frånvaro i 1-3 dagar, 14 stycken i 4-14 dagar och åtta stycken till längre än 14 dagars frånvaro. I den mer detaljerade informationen som tillhandahölls av Arbetsmiljöverket kunde, mellan 1 jan 2012 - 31 dec 2016, totalt 44 anmälningar från 42 olika

händelser särskiljas som ambulanskrockar. Utav dessa hade 41 händelsebeskrivningen Förlorad kontroll över fordon. Påkörd. Krock eller kollision och en som Vittne till olycka. Av anmälningarna klassades 34 stycken som tillbud och åtta som olyckor. Utifrån inkomna anmälningar gör Arbetsmiljöverket en bedömning gällande fortsatt handläggning utifrån myndighetens sida. Uppgifter om hur många och vilka händelser som resulterat i åtgärder från Arbetsmiljöverkets sida har inte kunnat undersökas inom ramen för detta arbete.

4.1.3 Lex Maria anmälan, synpunkter och klagomål mot hälso- och sjukvården

Från IVO:s statistik kunde inte en enda händelse gällande trafikolyckor med ambulans särskiljas, varken utifrån de uppgifter som inhämtades från deras webbsida eller ur de mer detaljerade uppgifterna som erhölls via e-post. Det gällde både för anmälningar, enligt Lex Maria och inkomna klagomål, enligt patientsäkerhetslagen (PSL). När IVO kontaktades framkom att trafikolyckor inte kategoriseras specifikt, men att fritextsökning utifrån ärendemening och dokumenttext kan göras. Ett arbete som beskrevs vara tidskrävande och troligtvis inte skulle resultera i några fynd, utom eventuellt något enstaka fall, enligt en inspektörs bedömning . Under sökningarna i Mediearkivet hittades ändå en tidningsartikel gällande en påbackningsolycka av en patient som lex Maria anmälts till Socialstyrelsen.

4.1.4 Tryckt massmedia

Sökningen i Mediearkivet på tidningsnotiser resulterade i att 105 olika trafikolyckor med ambulans kunde urskiljas (se diagram 1). Av artiklarna framgår att i 53 av händelserna skadades eller fördes personer till sjukhus för vård i samband med olyckan, i 34 fall skadades ingen och i 18 fall är förekomst av personskador inte preciserat. Totalt är det i dessa olyckor beskrivet att 117 personer skadats och/eller behövt uppsöka vård och av dessa uppgavs tre personer omkommit och sex personer blivit allvarligt skadade. Huruvida de skadade färdats i ambulans eller varit medtrafikanter uppges mer sällan. Händelsebeskrivningen är i de flesta artiklar kort och enkelt, med få detaljer om förloppet, vilket gör det svårt att särskilja olyckstyper. Grovt indelat är den vanligaste händelsen en kollision med ett annat fordon (n=60), följt av singelolycka (n=20) och viltolycka (n=17). Sex av händelserna beskrivs som seriekrockar, där fler än två fordon var inblandade och i fyra fall har oskyddade trafikanter blivit påkörda (gående och mopedist).

Diagram 1. Antalet ambulanskrockar beskrivna i tryckt media 2010-2016.

Uppgifter om ambulansen varit under utryckning eller haft en patient ombord framkommer sällan. Av tidningsartiklarna framkommer att i 29 fall var ambulans under utryckning och i 21 fall fanns en patient med samt i 24 fall fanns ingen patient ombord. Vid resterande händelser fanns inte dessa

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Med personskada 13 8 5 6 8 7 6 Utan personskada 8 6 7 1 7 1 4 Oklara fall 1 6 3 2 3 2 1 0 5 10 15 20 25

uppgifter beskrivna. I materialet hittades även fyra situationer som kunde klassas som tillbud. Av dessa var vid två händelser en ambulans nära att krocka och i två andra hade en ambulans kört fast i snö och haft problem att ta sig loss. En av tidningsartiklarna beskrev ett tillfälle där en ambulans hade stulits och senare krockats. Utöver dessa hittades information om tre ambulanskrockar som anmälts till Arbetsmiljöverket samt den händelse som lex Maria anmälts till Socialstyrelsen. En av arbetsskadeanmälningarna gick vidare som arbetsbrottsmål till domstol. Där fick regionen stå till svars för bruket av dygnslånga arbetspass, men friades senare från skuld.

Utifrån datum, plats och händelsebeskrivning gjordes en sambearbetning av källorna och de ambulanskrockar som hittats (se figur 1). Relativt få händelser återfanns i mer än en källa. Av de 101 olyckorna i polis-Strada kunde bara 39 hittas i media och utav 44 arbetsskadeanmälningar, åren 2012-2016, kunde totalt 14 händelser återfinnas i polis-Strada. Tretton av de rapporterade arbetsskadefallen återfanns i tryckt massmedia och den olycka som lex Maria anmälts till Socialstyrelsen återfanns endast i tryckt massmedia. Ur statistiken från Strada, Arbetsmiljöverket och Mediearkivet kunde därmed flera separata unika händelser återfinnas som bara förekom i ett av systemen, medan statistiken från IVO inte bidrog till någon ytterligare händelse. Vid summering framträder 194 separata ambulanskrockar och då saknas ändå arbetsskadestatistik från åren 2010 och 2011.

Figur 1. Venn-diagram av täckning från Transportstyrelsen, Mediearkivet, Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket.

Related documents